Hirdetés
Hirdetés

Mi a közös a Mészáros-papírokban és a kriptodevizákban?

Fellegi Tamás, 2018. március 17., 09:25

Első látásra különösnek tűnik a kétféle befektetési eszközosztály összehasonlítása, de mostanában mintha párhuzam mutatkozna viselkedésükben, sőt, mi több, még keletkezésükben is, ugyanakkor lényeges eltérések is vannak. Vajon melyikben mi várható, merre mozdulhatnak az árfolyamok?

A kriptodevizák ősatyját, a bitcoint közel 10 éve alkották meg, a Mészáros-papíroknak nevezett, talán jobb kifejezéssel kvázi nemzeti holdingnak nevezhető cégek ősei, a Konzum, az Appenin és az Opus előde, az Opimus, sőt annak előde, a Phylaxia mér rég a pesti tőzsdén voltak. Üstökösszerű felemelkedése azonban mindkét csoportnak a tavalyi évben zajlott, és mind a kettőben most mérséklődni látszik a láz.

A semmiből jöttek

Mindkét csoportban közös, hogy értékkel a mai árukhoz képest alig rendelkeztek: a kriptodevizákat a semmiből alkották, a pesti börze említett cégei pedig nem túl sikeres éveket, sőt évtizedeket tudtak maguk mögött, olcsók voltak, talán épp emiatt talált rájuk a kvázi nemzeti nagytőke: fillérekért megvehető, de régóta működő tőzsdei cégek kellettek neki. Nos, a kriptodevizákat a hozzájuk fűzött vakhit repítette az égbe, míg a Mészáros-papírokat (nem véletlen az elnevezés) Mészáros Lőrinc bevásárlásai a cégekbe, mivel a közvélemény úgy gondolta, nem alaptalanul, hogy ahol az említett nagybefektető megjelenik, ott aranybánya terem.

Hirdetés

Az egyik értéket kapott

Így is lett: a papírok ára először látszólag indokolatlanul ment az égbe, de utána mögé került a fedezet: az oda tenni kívánt vagyont bevitték a cégekbe, így magas áruk fundamentálisan is értelmet kapott. A kriptodevizáknál ez nem történt meg: nincs belső értékük, nem funkcionálnak fizetőeszközként, nem testesítenek meg jogokat, sokak téves elképzelésével szemben nem üzletrészei annak a cégnek, amely létrehozta őket, mégha komoly fejlesztéseket is végeznek az adott technológiával.

A két csoport egyszerre tetőzött, nagyjából tavaly év végén. A kriptodevizák véleményünk szerint két okból: összkapitalizációjuk akkorára nőtt (800 milliárd dollár), hogy lényegében magukba szippantották az összes olyan pénzt, amelynek tulajdonosa hajlandó ilyen átláthatatlan befektetésre, másrészt a sikeren felbuzdulva gombamód kezdték létrehozni az újabb és újabb kriptodevizákat, így a pénz egyre több és több között oszlik meg, ami az egyes sorozatok árfolyamára óhatatlanul nyomást gyakorol.

A nemzeti holdingok

És hogy mi a mostani helyzet? A Mészáros papíroknál megjelent egy bizonytalansági tényező, ami miatt sokan eladják őket: a három hét múlva esedékes választások. Szinte mindenki úgy gondolja, hogy ha nem maradnának hatalmon a jelenlegi kormánypártok, a papírok árfolyama összeomlana. Ennek oka részben, hogy esetükben jelentős az állami árbevétel szerepe, másrészt a nehezen áttekinthető, szövevényes tulajdonosi struktúra bizonytalansági tényezővé válna.

A papírok árfolyamán ez most látszik is, sokan kiszállnak, de úgy tűnik, a meghatározó tulajdonosok stabilan tartják az árat úgy hírekkel, mint esetleges intervenciókkal, melyeket nem maguk a cégek hajtanak végre, így nem kell bejelenteni őket. Ez most már három hétig feltehetően így lesz, utána minden a választási eredményen múlik: kormányváltás esetén összeomlanak, folytatás esetén stabilizálódnak, esetleg emelkednek, bár nagyságrendekkel már nem tudnak, hisz eleve óriásira nőttek.

És a kriptók

A kriptodevizák életében viszont nincs ilyen esemény, ellenben egyre több lesz belőlük, és egyre több a befektető, akit az őrület beszippantott, de most elkullognak reményvesztetten. Így az újabb, alacsonyabb áron megjelenő vevők tömése vélhetően folytatódni fog, az árak lemorzsolódhatnak, és ha valamilyen csoda folytán nem bukkan fel a tényleges belső érték, törvényszerűen lehanyatlik az érdeklődés, és szépen leereszt a lufi.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Harc a muszlim párhuzamos társadalom ellen – megalázzák a német hatóságokat

Harc a muszlim párhuzamos társadalom ellen – megalázzák a német hatóságokat

A zöld lámpa a német nagypolitikától csak most jött, holott a párhuzamosan működő muszlim bűnözői társadalom kialakulása már a 2016-os rendőri jelentésekben világosan megjelent. Noha a berlini kormányzat jó ideje azon dolgozik, hogy egy külső behatásoktól mentes, toleránsabb iszlámot alakítson ki az országban, Kölnben az európai iszlám konferencia résztvevői ezt elvetették.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?