Hirdetés

A kínaiak gáncsolhatják el a nagy megugrást

2019. október 07., 11:03

Óriási emelkedéssel zártak pénteken a tengerentúli piacok, azonban hétfőn már sokkal visszafogottabb a hangulat. A befektetők attól tartanak, hogy ismét sikertelenül alakulnak majd az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások, miután olyan sajtóhírek láttak napvilágot, hogy Peking ismét kitáncolna a tervezett megállapodásból.

Jelentős erősödéssel zártak pénteken a New York-i értéktőzsdék irányadó mutatói. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 370,74 ponttal, 1,41 százalékkal, 26 571,78 pontra erősödött. Az S&P 500-as mutatója 41,24 ponttal, 1,42 százalékkal gyarapodott, és 2951,87 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 110,21 ponttal, 1,4 százalékkal lett több, és 7982,47 ponton zárt.

A megugró amerikai árfolyamokat viszont nem követte hasonló mozgás Ázsiában, a japán, a Hong-Kong-i és a sanghaji tőzsdeindex is veszteséggel zárt. Ráadásul az európai piacokon is kisebb mínuszokat láthattunk a nyitás után. Vannak pozitív és negatív hírek is, nagy kérdés, melyek lesznek erősebb hatással a piacokra.

1. Dübörög az amerikai gazdaság

Remek munkaerőpiaci adat látott napvilágot pénteken. Szeptemberben ötven éve a legalacsonyabb, 3,5 százalékos munkanélküliségi ráta alakult ki az Egyesült Államokban a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics (BLS) pénteken publikált jelentése alapján.

Az amerikai gazdaságról az ország jegybankjának szerepét betöltő intézmény elnöke, Jerome Powell is pozitívan beszélt, aki szerint megnyugtató a gazdasági növekedés üteme. Azt ugyanakkor a Fed elnöke is elismerte, hogy vannak kockázatok, ezek közül az esetleges recessziót és az alacsony inflációt említette.

Utóbbin segítene, ha folytatná a Fed a kamatcsökkentési ciklust, erről már Peter Navarro beszélt. Donald Trump kereskedelmi tanácsadója szerint egyébként sokkal inkább a versenyképességi kérdések miatt kellene ezt megtenni, mert szerinte a túl erős dollár már korlátozza az amerikai vállalatok exportlehetőségeit. A gazdasági növekedés szerinte nem indokolna további kamatvágást.

2. Nagy kérdés, mit akarnak a kínaiak

Hétfő reggel a befektetők idegesen reagáltak a Bloomberg hírügynökség azon jelentésére, miszerint kínai tisztségviselők értésre adták, egyre kevésbé hajlanak a Donald Trump amerikai elnök által szorgalmazott átfogó kereskedelmi megállapodás elfogadására. A két ország főtárgyalói október 10-11-én ülnek össze Washingtonban, hogy megpróbálják lezárni a több mint egy éve húzódó, a világgazdaság növekedést visszavető kereskedelmi háborút. A Bloomberg hírére a Kínán kívüli (offshore) piacon 0,3 százalékos gyengüléssel reagált a jüan, egy dollárért 7,1352 jüant kellett adni. A Kínán belüli (onshore) pénzpiacokon továbbra sincs kereskedés, de a hétfő volt az egy hétig elnyúló nemzeti ünnep utolsó napja.

3. Újabb gyenge adat Németországból

Csökkentek a német gyáripari megrendelések augusztusban is, méghozzá a német statisztikai hivatal (Destatis) hétfőn közzétett előzetes adatai szerint ár-, szezonális és naptári hatással kiigazítva júliushoz képest 0,6 százalékkal. Elemzők 1,5 százalékos visszaesésre számítottak a júliusi 2,1 százalékos csökkenés után.

Éves összevetésben a megrendelések ár- és naptári hatással kiigazítva 6,7 százalékkal csökkentek augusztusban az előző hónapban mért 5,0 százalékos visszaesés után. Elemzők jobb adatra, 4,6 százalékos mínuszra számítottak. Augusztusban éves összevetésben immár a 15. egymást követő hónapban mérséklődött a német ipar rendelésállománya.

Júliushoz képest a hazai megrendelések 2,6 százalékkal estek vissza, míg a külföldiek 0,9 százalékkal nőttek. Az euróövezeti országok új megrendelései 1,5 százalékkal, míg a világ többi országáé 0,4 százalékkal emelkedtek.

4. Kiszáll a PayPal a Facebook Librája mögül

Egyre több nehézséggel szembesül a Facebook a Libra bevezetésével kapcsolatban - írta reggeli hírlevelében az Equilor Befektetési Zrt. Egy sor Brüsszel által feltett kérdésre kell válaszolnia a vállalatnak a Libra bevezetését illetően, amelyek elsősorban a kriptodeviza pénzügyi stabilitásra vonatkozó hatását, pénzmosási és adatbiztonsági kérdéseket boncolgatnak. Szeptemberben a Libra alapítóinak már vizsgázniuk kellett a 26 jegybankár kérdéseinek kereszttüzében. A legnagyobb pofonként érkezett azonban a hír, hogy a PayPal, mint a Libra egyik alapítója kiszáll a projektből. Meg nem erősített hírek szerint azzal magyarázva a döntést, hogy véleményük szerint a Facebook nem tett eleget a szabályozási megfelelés érdekében. Elsősorban pénzmosási területen látnak hiányosságokat.

Friss árfolyamok >>

Hirdetés

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Koronavírus: már látszódnak a gazdasági mellékhatások

Koronavírus: már látszódnak a gazdasági mellékhatások

Noha a múlt héten még mindenki arról beszélt, hogy a Kínából induló vírusos tüdőgyulladás egy lokális probléma, mára kiderült, hogy ennél sokkal súlyosabb a helyzet. A tőzsdék elkezdtek esni, a szakértők pedig a várható gazdasági károkról beszélnek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Mindent vittek az állampapírok

    2020. január 24., 13:46
    Mindent vittek az állampapírok

    A 2019-es évben a lakossági befektetők körében az állampapír volt a favorit. Az egy évvel korábbiakhoz képes elért 1560 milliárdos növekedés elsősorban a nyáron debütált MÁP+-nak köszönhető.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?