Hirdetés
Hirdetés

Újabb történelmi OTP-rekord, mélyrepülésben a Lufthansa is

Eidenpenz József, 2019. március 14., 19:08

Nem kell megijedni, a Lufthansa azért esik, mert a gyorsjelentése és a jövőbeli várakozások elbizonytalanították a befektetőket. Az amerikai részvénypiac nem tudja, merre induljon, aminek főleg az amerikai-kínai vámvita lehet az oka. A BUX szépen emelkedett ma, a Mol ment jobban, de az OTP történelmi rekordot döntött. Megvan a Mol-igazgatóság osztalékjavaslata.

Az USA ma kijött lakáspiaci adata elmaradt a várakozásoktól, és újra előtérbe került az amerikai-kínai kereskedelmi vita. Donald Trump találkozója a kínai felső vezetéssel állítólag tovább tolódik. Európában a Brexit nevű tragikomédia folytatódik.

Tegnap a parlamentben elutasították a Hard Brexit lehetőségét, ez jó hír a piacoknak. Valószínűleg egy sor parlamenti szavazást tartanak majd a következő napokban. Előkerül például a norvég mintájú társulás ötlete, a Brexit befejezésének rövidebb és hosszabb verziójú elhalasztása. Az újabb népszavazás valószínűsége is megnőtt. Úgy tűnik, a brit parlament alsóháza magához ragadja, visszaveszi a döntéseket a kormánytól.

Hirdetés

Az angol font erősen ingadozik, leginkább süllyed, a brit részvények ma is emelkedtek 0,4 százalékkal. A német DAX csak szerény, 0,1 százalékos emelkedést hozott össze, a francia társa 0,8 százalékkal ment fel. Az amerikai indexek nem tudják eldönteni, merre menjenek, nulla körül egy szűk sávban ingadoznak.

Megtáltosodott az OTP

A BUX index Pesten ma is 1,1 százalékkal emelkedett, mint tegnap, és ma is az OTP volt a fő húzóerő. Olyannyira, hogy megdöntötte eddigi 12 200 forintos mindenkori rekordját, és 12 340 forint volt a napi maximuma, egyben záróára. Ez plusz 1,6 százalék. A forgalma is magas volt, közel 15 milliárd forint. A Mol ennél is jobban, két százalékkal 3328-ra emelkedett, a Richter viszont stagnált, a Telekom pedig esett.

További árfolyamok itt láthatók

A 4ig 14 százalékkal ment ma fel. A forint tovább erősödött, 314,40 az euró árfolyama. A dollár ismét felfelé indult el, ami a nemesfémeket alaposan lenyomja. Egy százalékkal esik az arany, majdnem kettővel az ezüst. Az olaj ma keveset változik, a WTI fél százalékkal felfelé, a Brent ugyanennyivel lefelé mozdult.

Megvan a Mol-osztalékjavaslat

“A korábbi évek fokozatosan növekvő osztalékfizetési gyakorlatát folytatva az Igazgatóság javasolja, hogy az egy részvényre jutó alaposztalék értéke 11,8%-al, 85 forintról hozzávetőlegesen 95 forintra növekedjen. Ezen kívül (…) az előző évhez hasonlóan a társaság rendkívüli osztalék formájában ossza meg részvényeseivel a 2018-as erős szabad cash flowt, mely az alaposztalék 50%-a, részvényenként 47,5 forint, így a teljes osztalék részvényenként hozzávetőlegesen 142,5 forint” – tette közzé ma a társaság.

Ez mintegy 107,3 milliárd forint kifizetését jelenti. A részvény osztalékhozama a mai záróárral 4,3 százalék lenne.

Mélyrepülésben a Lufthansa

A Boeing ma is csak 0,6 százalékos mínuszban van, miközben gépei a földön vesztegelnek. A hétvégi balesetet szoftverhiba okozhatta, a fekete dobozokat azonban még csak most kezdik vizsgálni. A Lufthansa viszont hat százalékkal esett, ez azonban a kijött gyorsjelentésnek és az ahhoz csatolt jövőbeli becsléseknek köszönhető. Az RWE-re is figyeltek a németek, amely tovább küzd azért, hogy kártalanítsák a szénerőművei bezárása miatt.

Volt egy nagyobb üzemszünet a Facebook-nál éjszaka, állítólag szervercsere okozta, de már elhárították a hibát. A részvény azonban másfél százalékos mínuszban van. A Tesla ma késő este mutatja be a Model Y nevű új járművét, a papír szerény pluszban várja az eseményt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Erre nem lehetünk büszkék: a magyarok a legelhízottabb nemzet Európában

Erre nem lehetünk büszkék: a magyarok a legelhízottabb nemzet Európában

Május 18-a az Európai Elhízás Napja. Az elhízás népbetegség, sőt nem túlzás azt állítani, hogy már-már világméretű járvány. Sajnos hazánk Európa legelhízottabb nemzete az OECD adatai alapján, így nem csak a megelőzés, hanem a kezelés is kiemelt fontossággal bír. Az egyéni egészségügyi kockázatokon túl az elhízás következtében kialakuló betegségek mintegy 207 milliárd forintos többletterhet rónak az államkasszára.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?