4p
Az utóbbi pár évben egyes befektetések kockázata rendkívülire növekedett. Lépten-nyomon hirdetések csábítanak az otthonról való online kereskedésre, miközben még rosszul megválasztott, vagy rosszkor vett részvényen vagy kötvényen is elúszhat pénzünk fele, akár egy nap alatt. Mindez nem véletlen.

Két nagy bukta

A téma apropója egy múlt heti esemény, nevezetesen a LinkedIn részvénye, amelyik a negyedéves eredmény megjelenése után az előző napi záróárhoz képest 40 százalékkal lejjebb nyitott. Ez különösen ijesztő, egyrészt azért, mert ha ilyen rövid idő alatt ekkora mozgások vannak, akkor ez a kockázat gyakorlatilag semmilyen lehetséges hozam mellett nem elfogadható, másrészt ha a befektető meg is fogadja örökös tanácsunkat, miszerint alkalmazzon veszteség limitáló stopot, itt az sem segít, hisz a piac átugorja, nem tud teljesülni.

LinkedIn. Óriási rés

Ehhez hasonló, de még pusztítóbb esemény tavaly történt, amikor a biztonságosnak hitt svájci frank miatt mentek tönkre sokan, sőt esetenként pénzük többszöröse lett a veszteség. És nem feltétlenül azért, mert teljesen felelőtlenek voltak, hisz egy svájci jegybankár szava a múltban igen komolynak számított, és mint kiderült, hamis biztonságot sugallt.

A svájci balhé

A jegybank évekig fenntartotta az 1,2 frankos árfolyamgátat az euróhoz képest, és amint az árfolyam odatapadt, rendszeresen megerősítette, hogy továbbra is fenntartja, még ha ez költséges is neki. Ezek után egy pillanat alatt, minden kármentés nélkül, a lehető legbrutálisabb módon szegték meg a jegybankári szót és okoztak óriási kárt a piacon.

Ez persze egyedi eset, csak annyit jelent, hogy az adott szó ezen a szinten már nem vehető figyelembe, a piaci kockázatot úgy kell tekinteni, mintha nem léteznének ezek az ún. árfolyamgátak. Ehhez végül is hozzá lehet szokni, az államok, jegybankok által „garantált” árfolyamokat lebegőnek kell tekinteni, vagyis olyannak, amely bármely irányba nagymértékben elmozdulhat.

Hozaméhség

Sokkal nehezebb azonban a befektető dolga, ha a normál piaci kockázatokat akarja úgy kezelni, ahogy pár évvel ezelőtt, vagy az elmúlt évtizedekben tette. A váratlan, nagymértékű, réssel történő elmozdulások esélye megnőtt, olyan befektetéseknél is (nagyobb, komolyabb részvények, egyes kötvények), ahol ez korábban nem volt jellemző.

Ennek gyakorlatilag egyetlen oka van: a válság, azaz 2008 óta végtelenül alacsonyak, esetenként negatívak az ún. kockázatmentes eszközök hozamai, ezért óriási hozaméhség alakult ki. Ez megnövelte a keresletet a kockázatosabb kötvények iránt is, valamint a részvénypiacra terelte a pénzt, ahol az árak magasra emelkedtek, egyes esetekben erősen elszakadtak a fundamentumoktól, a cég profittermelő képességétől.

Az ok

Ez a folyamat ráadásul rendkívül hosszú ideje, 7 éve tart. A befektetők megvesznek egy-egy kötvényt, ha az 8-10 százalékos hozamot ígér, és könnyelműen eltekintenek attól, hogy megvizsgálják, mi áll mögötte. Hogy csak a hazai piacon maradjunk, ott volt a Quaestor, a BTel vagy akár az E-Star kötvénye.

A részvények piacán pedig arról van szó, hogy mint minden hosszan tartó emelkedésnél, egyes papírokhoz legendákat kezdenek gyártani, legtöbbször a végtelen növekedési kilátásokkal kábíthatók a befektetők. Így némelyik papír teljesen extrém árazását megmagyarázzák, még ki is számítják, hogy a hatalmas növekedési ütem mellett mikor lesz már nem is olyan drága a részvény. Csakhogy az a bizonyos növekedés vagy megvalósul, vagy nem, és ha csak a legkisebb légy is berepül a levesbe, a részvény hirtelen csak  töredékét éri. Ez történt most a LinkedIn esetében is: elmaradni látszik a csoda, egyből lefeleződik a részvény.

Elkerülhető

Hogy lehet az ilyen buktatót elkerülni? Nem könnyű, nagyon nagy odafigyelésre van szükség. Tulajdonképpen magasan értékelt piac mellett általában is érdemes kerülni az egyedi részvény kockázatát, vagyis ha valaki részvényvásárlásra adja fejét, jobb, ha nem egyfélét vesz. Emellett meg kell vizsgálni a cég számait: ha az árbevételhez és a profithoz képest irreálisan magas a részvényár, inkább kerüljük, mert felmérhetetlen a tényleges kockázat.

Ne felejtsük, 7 éve emelkednek a tőzsdék, nagyon hosszú idő. Természetesen emelkedhetnek akár még ugyanennyi ideig is, de a kockázatok egyre növekednek, nem ilyenkor kell az elment hajó után szaladni, még akkor sem, ha nincs helyette semmilyen értelmezhető befektetési lehetőség. Előbb-utóbb úgyis lesz olyan, ahogy eddig mindig volt, amikor az árak a mélybe zuhannak, és még igen alacsony értékeltségek mellett is nagy lesz a pesszimizmus. Akkor lehet nyugodtan megvenni az ilyen papírokat, és üldögélni rajtuk pár évig.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16800 16630 16890 +1,20% 0 0 4 551 385 505 HUF 2024-03-28 17:05:47
MOL 2960 2938 2980 +1,37% 0 0 1 844 664 804 HUF 2024-03-28 17:13:02
MTELEKOM 897 890 900 +0,79% 0 0 354 788 481 HUF 2024-03-28 17:05:47
RICHTER 9260 9260 9375 -0,05% 0 0 2 543 442 235 HUF 2024-03-28 17:09:18
OPUS 403 397 403 +0,50% 0 0 59 002 521 HUF 2024-03-28 17:09:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Komoly céláremelés a Molra, durván shortolják a Redditet
Eidenpenz József | 2024. március 28. 12:16
Jó a hangulat a tőzsdéken, sorban dőlnek a rekordok, és végre megmozdult a BUX index is. A forint némileg gyengül, rekordot döntött az arany. Szép osztalék jöhet a Moltól jövőre is. Durván shortolják a Redditet, szuperintelligencia-óriást építenének a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Egy félmosolyra lehet elég, amit a forint csinál csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:27
Így kezdte a napot a forint.
Részvény / Deviza / Áru Igen, jól látja! Erősödött a forint, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 18:21
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírt megállni a lejtőn az OTP
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 17:24
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 175,08 pontos, 0,27 százalékos csökkenéssel, 64 830,30 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodott a forint, Trump újra dollármilliárdos lett
Eidenpenz József | 2024. március 27. 12:25
A keddi kamatdöntés óta lassan erősödő pályára állt a forint, már 395 alatt mozog az euró. A további kamatcsökkentések mértéke azonban bizonytalan. A BUX-ot főleg a Mol húzza, lassul a Tesla-rivális. Így lett Trumpból dollármilliárdos – papíron. Óriásit buktak a kriptószektikusok.
Részvény / Deviza / Áru Itt a meglepetés az euró árfolyamában!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 07:59
Szinte nem változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest szerda reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egy hangfelvétel, egy kamatdöntés: ezt nézze, mi történt a forinttal!
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 18:16
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Unalmas nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 17:32
A kamatdöntés sem mozgatta meg a tőzsdét, átlagos volt a forgalom. 
Részvény / Deviza / Áru Az igazi tőzsdesztori a háború, de húsvéti kakaóválság is kitört
Eidenpenz József | 2024. március 26. 12:10
A tőzsdék enyhén optimisták, szárnyalnak viszont a hadiipari részvények. A BUX szerény emelkedését most a Richter húzza, az OTP lemaradó, a forint pedig kissé erősödött a kamatdöntés előtt. Megvan, miért mehetett új csúcsra a DAX. Egekben a kakaó ára, egy szakértő igazságot szolgáltat a bitcoinnak.
Részvény / Deviza / Áru Jó estéje lesz, ha meglátja, mi a helyzet a forinttal
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 19:12
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG