3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nincs könnyű helyzetben a közép-kelet európai régió, ha ingatlanvásárlásról van szó. A legdrágábban a csehek juthatnak lakáshoz, a spanyoloknak és az olaszoknak viszont nem kell ölre menniük az ingatlanokért. A németeknek viszont alig néhány évig kell csak spórolniuk egy új fészekre. Hol helyezkednek el a listán a magyarok? Mire elég 200 ezer euró? A Deloitte Ingatlan Index tanulmányából szemezgettünk.

Az ötödik alkalommal publikált tanulmány összesen 19 európai országban vizsgálta a lakáspiac tavalyi eredményeit. A lakóingatlanok számát illetően kismértékű növekedés volt tapasztalható, tavaly 1000 lakosra 486,5 lakás jutott, szemben a korábbi évi 485,1-gyel, ezt közölte a Deloitte a Privátbankár.hu-val.  A spanyoloknak és az olaszoknak jelenti a legkisebb fejtörést egy új lakás felkutatása, itt 15-10 százalékkal nőtt a rendelkezésre álló lakások száma a tavalyi évben. A legnehezebben a lengyelek találnak lakást, itt 1000 főre 363 ingatlan jutott. Magyarországon ez az arány 448 darab, amivel az élbolyba tartozunk.

A lakások árát illetően is nagy a szórás, egy 70 négyzetméteres új lakásért a cseheknek kell a legtöbbet fizetniük a közép-kelet európai régióban (1920 eurót négyzetméterenként!), az átlagkeresetet alapul véve azonban még mindig hamarabb jutnak lakáshoz, mint a magyarok: itthon átlagosan több mint 7,5 évig kell spórolnunk, ha költözni szeretnénk, Csehországban csak 6,9 évet kell erre várniuk. A németeknek van a legkönnyebb dolga, nekik 3,3 év elég ahhoz, hogy összespórolják az új lakásra valót.

Mi vár Magyarországra?

Kohári Gábor, a Deloitte budapesti irodájának ingatlan-tanácsadási szakértője szerint az újépítésű lakásokat érintő kedvezmények, mint a CSOK és az áfacsökkentés pozitív hatást gyakorol majd az ingatlanpiacra. „Nőtt az ingatlanfejlesztők aktivitása és sok leállított projektet indítottak újra, miközben számos új beruházás is elindulhatott. 2014-hez képest még 9 százalékkal csökkent a befejezett lakóingatlan fejlesztések száma, a kiadott építési engedélyek száma ugyanezen időintervallumban harmadával nőtt, ami a korábban említett pozitív tényezőkkel együtt 2016-ra nézve bizakodásra ad okot” – tette hozzá a szakértő.

Ezek azonban még mindig nem voltak elegek ahhoz, hogy visszaszorítsák a lakásárak emelkedését, így Magyarországon is – Portugáliához, Lengyelországhoz és Oroszországhoz hasonlóan – már sokszor 1000 eurót is kell adni egy négyzetméterért.

Mire elég 200 ezer euró – és ki engedheti meg magának?

A Deloitte idén új vizsgálati fókusszal is bővítette az Ingatlan Indexet, mely azt vizsgálta hogy az adott országokban mekkora új ingatlant lehet (adót és illetéket nem számítva) 200.000 euróért venni. A különbségek igazán szembetűnőek, a legnagyobb lakást ennyi pénzért Oroszországban vásárolhatjuk meg (átlagosan 276 négyzetméter jön ki ennyiből), Magyarországon azonban ennyiből csak 196 négyzetméterre futja. A régióban ezzel mi számítunk a legdrágábbnak, Lengyelország 181 m2-rel, Csehország 105 m2-rel, Szlovénia pedig 91 m2-rel képviselteti magát az összehasonlításban.

Nyugaton sincs kolbászból a kerítés

A legdrágábban idén is Közép-Londonban és Párizsban lehet új ingatlanhoz jutni: előbbiben mindössze 11, míg Párizsban csupán 19 négyzetméternyi „ingatlanrészt” lehet vásárolni 200.000 euróért. A Deloitte szerint a legmagasabb négyzetméterenkénti árak az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Izraelben és Írországban vannak, míg az ingatlanárak 2014-hez képest Írországban és Izraelben növekedtek legjelentősebben: előbbi egy igen kiemelkedő 27 százalékos, utóbbit pedig 10,8 százalékos növekedéssel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Így lehet pályázni a felújítási ingyen milliókra
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 16:19
Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei.
Ingatlan "Szivacsházakban" fogunk lakni?
Buksza blog | 2024. április 26. 16:16
Európa boldogabb felén olyan megoldásokkal kísérleteznek, amelyek megváltoztatják a lakóházakról alkotott képünket és új szintre emelik a víz felhasználását.
Ingatlan Aggódnunk kell a sok üres raktár miatt?
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 15:06
Még mindig rengeteg új ipari ingatlan van építés alatt vagy tervben.
Ingatlan Pocsék év volt a tavalyi, idénre már ébredést jósol az MNB a kereskedelmiingatlan-piacon
Mester Nándor | 2024. április 25. 15:04
Tovább nőhet a kihasználatlanság az irodáknál és a raktáraknál, kicsit javulhat a helyzet a bevásárlóközpontok és a hotelek esetében. A befektetők azonban most sem sietnek ilyen eszközöket venni.
Ingatlan Így született meg Magyarország legnagyobb irodaportfóliója
Natív tartalom | 2024. április 25. 12:58
Az elmúlt évek legfontosabb ingatlanpiaci eseményei között említhetjük a CPI Hungary vállalatfelvásárlásait, amelynek eredményeképpen jelenleg a cég összesen 603 500 négyzetméternyi kereskedelmi területet kezel, többek között a legnagyobb budapesti irodaportfólióval rendelkezik. A cég sajtóanyagában kiemeli: kihasználtságuk 93 százalékot tesz ki, továbbá felhívják rá a figyelmet, hogy aktívan támogatják a teljes szektor fenntarthatósági szemléletének formálását.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Aszófő és Akali lenyomta Zánkát és Révfülöpöt
Mester Nándor | 2024. április 24. 18:52
A Balaton északi partjának középső részén mintha megállt volna az idő. Alig van ingatlanforgalom, az árak is befagytak, mert a tulajdonosok nem nagyon akarnak engedni. A drágasági versenyt egyelőre Aszófő nyeri, de ott liheg a nyakán Balatonszepezd és kicsit lemaradva a Badacsony alja – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Megrohamozhatják a bankokat?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 09:08
Bár a jegybanki alapkamat újra csökkent, nem éri meg tovább várni annak, aki lakáshitel-felvételben gondolkodik, a mostani kamatszinteknél alacsonyabb kamatok nem várhatóak az év hátralévő részében – véli Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 
Ingatlan Még több lett az üres irodaterület Budapesten 
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:38
Idén az első negyedévben folytatódott a hónapok óta tartó lejtmenet az irodapiacon: kevés új terület készült el, miközben újra nőtt a kihasználatlanság.
Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG