Hirdetés
Hirdetés

A tőke a diktátorokat szereti? Erdogan nyert, a líra erősödik

Eidenpenz József, 2017. április 17., 08:54

A több mint 58 millió szavazásra jogosult török állampolgár 51,3 százaléka amellett szavazott, hogy még több hatalmat kapjon Erdogan elnök. A választási részvétel magas volt, érdekes módon a Németországban élő törökök nagyobb arányban támogatták az elnöki rendszert, mint az isztambuliak. Lehet, hogy vége az EU-csatlakozási tárgyalásoknak?

Erdogan török elnök
Erdogan török elnök

Vasárnap rendezték Törökországban azt a népszavazást, ahol az elnöki rendszer bevezetéséről, az elnöki jogkörök bővítéséről, a miniszterelnök hivatalának megszüntetéséről volt szó. A török Hürriyet Daily szerint az 58 millió választásra jogosult polgár 84 százaléka járult az urnákhoz, és 51,3 százalékuk igennel, tehát Errdogan és pártja, az AKP javára szavazott.

A külföldön élő törökök közül közel hárommilliónak volt szavazati joga, köztük 1,4 Németországban élő személy szavazhatott volna. Itt 50 százalék körüli választási részvétel mellett az előzetes adatok szerint 63 százalék voksolt Erdogan alkotmányreformjára. Belgiumban, Ausztriában és Hollandiában még magasabb, legalább 70 százalék volt Erdogan híveinek aránya – jelentette a német Der Spiegel.

Hirdetés

Az USA-ban és Spanyolországban élő törökök között viszont 80 százalék felett volt a nemek hányada.

Féig tele, vagy félig üres a pohár?

Törökország csaknem fele nem ért egyet az elnöki rendszer bevezetésével, tehát Recep Tayyip Erdogan elnök nem érezhet nagy támogatást a háta mögött - fejtette ki Tarik Demirkan Törökország-szakértő az MTI szerint. Felhívta a figyelmet arra, hogy a jelek szerint a török nagyvárosokban csökkent az Erdogan elnököt támogatók aránya, a kurd területeken a nem szavazatok kerültek többségbe, ugyanakkor a külföldön leadott szavazatok segíthették az igen szavazatok győzelmét.

Az elmúlt egy-két hónapban, az állam anyagi erejét is mozgósítva, olyan kampány folyt, amelyben "egészpályás letámadással" próbálták lehengerelni az ellenzéki pártok álláspontját, ennek ellenére csak egy százalék a különbség. A szakértő szerint ez a kis különbség Erdogan elnök számára figyelmeztetés lesz, várhatóan vissza fog venni konfliktusokat gerjesztő politikájából – főleg Európával szemben –, és békülékenyebb politikát fog folytatni.

Jöhet a halálbüntetés?

Német lapok szerint a német ellenzék azt követeli, hogy szakítsák meg a Törökországgal folytatott EU-csatlakozási tárgyalásokat, állítsák le az országba folyó német fegyverszállításokat és vonják ki a német felderítő egységeket a török légibázisról. Korábban egyébként Erdogan elnök azt ígérte, hogy az igen szavazatok többsége esetén visszaállítja a halálbüntetést országában, ebben az esetben a tárgyalások megszüntetése nagyon valószínű.

A devizapiacon már az éjszaka is, reggel is egy-két százalékos erősödést mutat a török líra az euróval és a dollárral szemben. Az európai tőzsdék ma zárva lesznek, az amerikai kontinens börzéi viszont még csak sokkal később nyitnak, így az árfolyam vélhetően jelentős forgalom nélkül alakult ki. Korábban azonban a Bloomberg esélylatolgató cikke úgy vélte, a tőkepiaci szereplők számára a legkedvezőbb szcenárió az igenek győzelme lenne.

Olcsó ország

Így megszűnik ugyanis egy sor politikai bizonytalanság, elhárulhatnak kockázatok, a jelenlegi hatalmi viszonyok konzerválódhatnak. Az ország jobban koncentrálhat a gazdaságra, igaz, egyből felmerül az az kérdés is, mikor rendezi Erdogan a következő választásokat. A tőkepiacok rendszerint nem szeretik a bizonytalanságot és a politikai váltásokat.

Már a szavazás előtti napokban erősödött a török részvényindex és drágult a líra, a befektetők egy részének figyelmét felkelthette az olcsó török részvénypiac és az olcsó török fizetőeszköz.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A pénztártól való távozás után – te mersz reklamálni a boltban?

A pénztártól való távozás után – te mersz reklamálni a boltban?

Bár egy friss felmérés szerint valamivel jobb lett a magyarok fogyasztói tudatossága, nemcsak a vásárlók, de a kereskedők se tudják mindig, hogy mi a teendő a reklámació során. A szabályozás évek óta nem változott, mégis kevesen vannak, akik tudják, meddig élhetnek jogaikkal. Az élelmiszerekkel, ruhákkal és cipőkkel van a legtöbb baj.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • április 24
  Fogyasztói bizalmi index
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, február)
  IFO üzleti hangulatindex
  Alcoa (2017 Q1)
  T-Mobile USA (2017 Q1)
  április 25
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (20 mrdFt)
  McDonald's (2017 Q1)
  Újlakás értékesítések és építések
  április 26
  Daimler (2017 Q1)
  PepsiCo (2017 Q1)
  Twitter (2017 Q1)
  Boeing (2017 Q1)
  április 27
  Lufthansa (2017 Q1)
  Fogyasztói bizalom (végleges)
  EKB kamatdöntés
  Fogyasztói árindex
  Microsoft (2017 Q1)
  Alphabet (2017 Q1)
  április 28
  KSH: Foglalkoztatottság és munkanélküliség (január–március)
  KSH: Ipari termelői árak (március)
  Fogyasztói árindex
  Munkanélküliségi ráta
  Ipari termelés
  Fogyasztói árindex
  GDP (Q1)

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint hogyan kellene hívni a 2018-as költségvetést?