Hirdetés
Hirdetés

A tőke a diktátorokat szereti? Erdogan nyert, a líra erősödik

Eidenpenz József, 2017. április 17., 08:54

A több mint 58 millió szavazásra jogosult török állampolgár 51,3 százaléka amellett szavazott, hogy még több hatalmat kapjon Erdogan elnök. A választási részvétel magas volt, érdekes módon a Németországban élő törökök nagyobb arányban támogatták az elnöki rendszert, mint az isztambuliak. Lehet, hogy vége az EU-csatlakozási tárgyalásoknak?

Erdogan török elnök
Erdogan török elnök

Vasárnap rendezték Törökországban azt a népszavazást, ahol az elnöki rendszer bevezetéséről, az elnöki jogkörök bővítéséről, a miniszterelnök hivatalának megszüntetéséről volt szó. A török Hürriyet Daily szerint az 58 millió választásra jogosult polgár 84 százaléka járult az urnákhoz, és 51,3 százalékuk igennel, tehát Errdogan és pártja, az AKP javára szavazott.

A külföldön élő törökök közül közel hárommilliónak volt szavazati joga, köztük 1,4 Németországban élő személy szavazhatott volna. Itt 50 százalék körüli választási részvétel mellett az előzetes adatok szerint 63 százalék voksolt Erdogan alkotmányreformjára. Belgiumban, Ausztriában és Hollandiában még magasabb, legalább 70 százalék volt Erdogan híveinek aránya – jelentette a német Der Spiegel.

Hirdetés

Az USA-ban és Spanyolországban élő törökök között viszont 80 százalék felett volt a nemek hányada.

Féig tele, vagy félig üres a pohár?

Törökország csaknem fele nem ért egyet az elnöki rendszer bevezetésével, tehát Recep Tayyip Erdogan elnök nem érezhet nagy támogatást a háta mögött - fejtette ki Tarik Demirkan Törökország-szakértő az MTI szerint. Felhívta a figyelmet arra, hogy a jelek szerint a török nagyvárosokban csökkent az Erdogan elnököt támogatók aránya, a kurd területeken a nem szavazatok kerültek többségbe, ugyanakkor a külföldön leadott szavazatok segíthették az igen szavazatok győzelmét.

Az elmúlt egy-két hónapban, az állam anyagi erejét is mozgósítva, olyan kampány folyt, amelyben "egészpályás letámadással" próbálták lehengerelni az ellenzéki pártok álláspontját, ennek ellenére csak egy százalék a különbség. A szakértő szerint ez a kis különbség Erdogan elnök számára figyelmeztetés lesz, várhatóan vissza fog venni konfliktusokat gerjesztő politikájából – főleg Európával szemben –, és békülékenyebb politikát fog folytatni.

Jöhet a halálbüntetés?

Német lapok szerint a német ellenzék azt követeli, hogy szakítsák meg a Törökországgal folytatott EU-csatlakozási tárgyalásokat, állítsák le az országba folyó német fegyverszállításokat és vonják ki a német felderítő egységeket a török légibázisról. Korábban egyébként Erdogan elnök azt ígérte, hogy az igen szavazatok többsége esetén visszaállítja a halálbüntetést országában, ebben az esetben a tárgyalások megszüntetése nagyon valószínű.

A devizapiacon már az éjszaka is, reggel is egy-két százalékos erősödést mutat a török líra az euróval és a dollárral szemben. Az európai tőzsdék ma zárva lesznek, az amerikai kontinens börzéi viszont még csak sokkal később nyitnak, így az árfolyam vélhetően jelentős forgalom nélkül alakult ki. Korábban azonban a Bloomberg esélylatolgató cikke úgy vélte, a tőkepiaci szereplők számára a legkedvezőbb szcenárió az igenek győzelme lenne.

Olcsó ország

Így megszűnik ugyanis egy sor politikai bizonytalanság, elhárulhatnak kockázatok, a jelenlegi hatalmi viszonyok konzerválódhatnak. Az ország jobban koncentrálhat a gazdaságra, igaz, egyből felmerül az az kérdés is, mikor rendezi Erdogan a következő választásokat. A tőkepiacok rendszerint nem szeretik a bizonytalanságot és a politikai váltásokat.

Már a szavazás előtti napokban erősödött a török részvényindex és drágult a líra, a befektetők egy részének figyelmét felkelthette az olcsó török részvénypiac és az olcsó török fizetőeszköz.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Apróságokon múlik, kipusztul-e tíz éven belül az emberiség vagy sem

Apróságokon múlik, kipusztul-e tíz éven belül az emberiség vagy sem

Az emberiség folyamatos növekedésével háttérbe szorulnak az érintetlen területek: az erdőket és mezőket betondzsungelek és megművelt földek váltják le. Ezt azonban még önmagában lerázná magáról a bolygó, ha mindeközben nem tűnnének el riasztó tempóban azok az apró kis lények, akik az egész rendszert egyensúlyban tartják. A méhekkel együtt a világ teljes rovarpopulációja is pusztulásra van ítélve – és ha ők mennek, mi sem maradunk sokáig.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?