4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ma kezdődik Párizsban egy európai-afrikai menekültügyi tanácskozás, ennek apropóján Angela Merkel német kancellár további segítséget ígért Líbiának. A Líbiából Olaszországba menő menekültek száma hirtelen csökkenést mutat, az olaszok szerint ez a líbiai parti őrség kiképzésének köszönhető, mások szerint inkább egy titokzatos új szervezetnek. Ki pénzeli őket?
A Földközi-tengerből kimentett migránsok várják a spanyol Rio Segura hajó fedélzetén, hogy partra léphessenek a dél-olaszországi Salerno kikötőjében 2017. június 29-én. (MTI/EPA/Ciro Fusco)

Angela Merkel német kancellár a Welt am Sonntag című lapnak adott vasárnapi interjújában további segítséget helyezett kilátásba Líbiának a parti őrség felszereléséhez. „Eközben nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a parti őrség betartsa a nemzetközi jogot a menekültekkel és a civil szervezetekkel (NGO-k) szemben egyaránt” – tette hozzá.

Ma délután a francia fővárosban Emmanuel Macron francia elnök meghívására EU-s és afrikai csúcsvezetők a menekültkérdésről tanácskoznak. Hírügynökségek szerint Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország afrikai országokkal készülnek együttműködni a menekültáradat korlátozása érdekében. Afrikából a menekültek fő útvonalán fekvő Niger, Csád és a nemzetközileg elismert líbiai átmeneti kormány vesznek részt.

Brigád 48

Merkel egy másik interjúban úgy nyilatkozott, cél az illegális migráció lépésről lépésre való csökkentése. Egy nemzetközi migrációs szervezet szerint az idén már 120 ezer ember kelt át a Földközi-tengeren Afrikából Európába, a legtöbben Olaszországba. Az utóbbi időben, néhány hete azonban váratlanul csökkentek a számok.

Több német lap szerint ez elsősorban a Sabratha tengerparti város utcáit uraló „Brigád 48” milícia lehet a felelős. Az állítólag egy egykori maffiózó, embercsempész által vezetett szervezet a Reuters szerint megakadályozza a menekültekkel teli csónakok útra kelését, sőt már a város határánál visszafordítják őket.

Titokban európai pénzekből?

A hírek azonban pletykaszerűek, még a szervezet neve sem biztos. Sokan azt feltételezik, hogy a több száz embert, köztük volt katonákat és rendőröket reklutáló szervezet valójában titokban Tripoliból, a líbiai kormánytól kapja a zsoldját. Amely viszont Európából kap pénzeket, hogy a partvidéket rendesen ellenőrizze.

Augusztusban a Süddeutsche Zeitung szerint 2932 migráns érkezett eddig Olaszország déli partjaihoz, tavaly augusztusban ez még 21 294 fő volt. Korábban erre az évre rekordszámú, 200 ezer migránst prognosztizáltak, de már nem, ezt a számot lehet, hogy meg sem fogják közelíteni.

Az olasz kormány büszke

A római vezetés ezért saját magának tulajdonítja a dicsőséget, amióta ugyanis februárban Líbiával megállapodott, 11 ezer embert fordítottak vissza a líbiai parti őrség hajói. Az olaszok kiképezték őket és a szükséges felszerelést is ők szállították. Addig a parti őrség egy része állítólag együttműködött az embercsempészekkel.

Azt is az okok között említik, hogy az olasz kormányzat szigorítása alapján az NGO-k (civil szervezetek) az olasz parti őrségnek már nem adhatják át a menekülteket. Maguknak kell őket partra tenniük Olaszországban, ami sokkal több időbe és pénzbe kerül. Ám a menekültek száma állítólag már ezen intézkedés előtt visszaesett.

Kínzás és erőszak

Ezen kívül azon is vitatkoznak, hogy a Líbia, Csád és Niger határvidékén olasz erőfeszítések nyomán megerősített határellenőrzés meghozta-e már a gyümölcseit. Ám lehet, hogy az öröm korai, becslések szerint több százezer menekült is lehet Líbiában, akik a kedvező átkelési lehetőségre várnak.

Eközben az anarchiával sújtott Líbia menekülttáboraiban állítólag borzalmas körülmények vannak, a lakókkal rabszolgaként, fogolyként bánnak. Attól függően engedik őket tovább vagy tartják fogva, hogy melyik megoldás éppen a jövedelmezőbb. Kínzásokról, nemi erőszakról, váltságdíjakról szólnak hírek. (Erről itt is írtunk.)

Az elnyomást támogatjuk

A Pro Asyl emberi jogi szervezet felszólította a politikusokat, hogy ne dolgozzanak együtt Líbiával. Közleményük szerint az EU bűnöző rezsimekkel működik együtt a menekültek számának minden áron történő csökkentése érdekében. A menekülteket emiatt út közben bebörtönzik vagy olyan országoknak adják ki, amelyek súlyos emberi jogsértéseket követnek el. Az EU fejlesztési segélyeknek álcázva nem a demokráciát, hanem borzalmakat és elnyomást támogat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG