3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az indiai miniszterelnök egy olyan embert tett meg legfőbb külpolitikai tanácsadójának, aki gyakorlatilag egy James Bond volt: 7 évet töltött fedett ügynökként Pakisztánban, lázadókat szervezett be informátoroknak Kasmírban, és riksa sofőrként szivárgott be az amritszári Aranytemplomba az 1988-as balhé idején.

Ajit Doval ma a második legnagyobb hatalmú ember Indiában Modi miniszterelnök után. Státusa komolyabb, mint a védelmi-, vagy a külügyminiszteré. Doval ritkán mutatkozik nyilvánosan és interjút sem szívesen ad. Hivatalba lépése után nem sokkal Modi Afganisztánba küldte Dovalt különleges megbízottként, majd magával vitte első külföldi útjára Butánba. Őt bízta meg a Kínával vitatott határokkal kapcsolatos tárgyalásokkal Kasmírban, melyet India és Pakisztán egyaránt magának követel.

A legnagyobb dobás

A Bloomberg szerint decemberben Bangkokba utazott, hogy titokban találkozzon pakisztáni kollégájával és a két ellenséges atomhatalom közti enyhülésről tárgyaljanak. Igazi James Bond, aki olyan kalandokon ment keresztül, ami egyedülálló a nemzetbiztonsági tanácsadók történetében. Leghíresebb esete az 1988-as katonai akcióban való részvétele volt, melynek során a szikh szeparatistáktól megszabadították az Aranytemplomot Amritszár térségében. A templomot többször is megrohamozta a hadsereg, ami vérfürdőbe torkollott, de az ellenállók nem adták meg magukat.

Ekkor jött Doval, aki riksásnak álcázva magát bejutott a templomba, és a lázadók között azt terjesztette, hogy ő egy pakisztáni összekötő, aki azért jött, hogy segítsen nekik elérni céljukat, egy független állam létrehozását. Ez kellően megnyugtatta őket, és közben Doval meggyőzte az indiai hatóságokat, hogy ne támadjanak újra, inkább váltsanak stratégiát: zárják el az áramot és a vizet. Az irdatlan hőséget kilenc napig bírták a lázadók, majd megadták magukat.

Az amritszári Aranytemplom. Forrás: Wikimedia Commons

Nem sokat látni

Doval életrajza nem található meg az indiai kormány honlapján, múltját diszkréten kezelik. Ő maga azt mondta saját magáról egy előadáson, hogy 1945-ben született és 1967-ben a rendőrségnél kezdett dolgozni. Öt évvel később került a titkosszolgálathoz, ahol három évtizedet töltött el. Tökéletesen beszéli az urdut, ami Pakisztán fő nyelve, és hét évet töltött az országban indiai ügynökként. Miután visszavonult a titkosszolgálattól, létrehozott egy alapítványt Delhiben, melynek székházában külföldi diplomatákat fogadott, és Modi pártjának nacionalista retorikájával tömte a fejüket.

Az indiai Putyin

Egyes vélemények szerint Doval már jóval azelőtt Modi tanácsadója volt, hogy 2014-ben hatalomra jutott volna, és nagy befolyását annak köszönheti, hogy szavahihető, és óriási tapasztalata van a hírszerzés és a biztonságpolitika terén. Nyíltan vallja, hogy szerinte India súlyánál kisebb szerepet játszik környezetében, úgy az Indiai-óceánon, mint a szomszédos országokkal szemben. Noha nem szomszéd, fontosnak tartja Afganisztánt, ahol szerinte Pakisztánnak túl nagy a befolyása és Indiának túl kicsi, végül pedig úgy véli, hogy Kína túl erős lett, és Indiának lépést kell tartania vele.

Korábbi kollégái kivételes képességeit dicsérik, ugyanakkor az ellenzék kifogásolja, hogy egy kém kezében összpontosul az ország külpolitikája, ahelyett, hogy diplomatáké lenne ez a feladat. Kétségtelen, hogy Doval jól ismeri országa összes vitáját szomszédjaival, így azok megoldására, elsimítására is alkalmasabb lehet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG