Hirdetés
Hirdetés

Összeomlás szélén a lebénult kormány - a lemondott miniszter az izraeli titkosszolgálatnak dolgozott?

Káncz Csaba, 2017. november 09., 08:40

A brit kormány gyakorlatilag a szemünk láttára esik molekuláira. A miniszterek botrányai erősítik az érzést, hogy geopolitikai értelemben az Egyesült Királyság jelenleg tehetetlenül hánykolódik az Atlanti óceánon. A londoni lapok nem teszik fel a kérdést, hogy vajon a kormányfő háta mögött operáló brit fejlesztési miniszternek formálisan is volt-e kapcsolata az izraeli hírszerzéssel?

A botrányba keveredett ex-miniszter a Downing Street-en. EPA/NEIL HALL
A botrányba keveredett ex-miniszter a Downing Street-en. EPA/NEIL HALL

Ahogyan egy hónappal ezelőtt kifejtettük, a brit miniszterelnök már nem tartja ellenőrzése alatt saját pártját, sem saját kormányát, de jórészt már saját országa fejleményei fölött is elvesztette a kontrollt. Az utóbbi hetek fejleményei csak megerősítették ezt a helyzetértékelést, a brit kormány gyakorlatilag a szemünk láttára, lassított üzemmódban esik molekuláira. Ez lehetne akár nevetséges is, ha nem lenne az Egyesült Királyság jövője szempontjából egyre aggasztóbb.

A Wall Street-i nagybankok - köztük a JPMorgan Chase, a Goldman Sachs és az HSBC - ugyanis az elmúlt órákban közölték az amerikai kereskedelmi miniszterrel, hogy a Brexit tárgyalások lassúsága és az instabil brit kormányzás miatt munkahelyek ezreit fogják rövidesen Londonból áttelepíteni, miután túl nagy kockázatot jelentene európai leányaik számára, ha azok kiesnének az EU közös piacából.

Elképesztő botrányok rázzák meg Londont

A kormányt és az országot az elmúlt hetekben és napokban elképesztő botrányok rázzák meg. Kezdődött azzal, hogy Sir Michael Fallon, Nagy-Britannia védelmi minisztere a napokban lemondott posztjáról, miután először egy brit újságírónő, majd Fallon kollégája, a képviselőház elnöke, Andrea Leadsom vádolta meg múltbeli szexuális zaklatással. Aztán jött Boris Johnson külügyminiszter, akinek ostaba és felkészületlen megjegyzése miatt Teheránban most újra vádat emeltek egy iráni-brit nő ellen.

Hirdetés
Káncz Csaba
Káncz Csaba

De mindez gyerekes csínyeknek tűnhetnek ahhoz képest, ami ezután következett. Kiderült ugyanis, hogy több titkos (!) találkozót követően brit adófizetői segélypénzzel szerette volna segíteni az izraeli hadsereget Priti Patel, a tegnap este lemondott brit nemzetközi fejlesztésért felelős miniszter.

Mindezt azután, hogy főnökeinek tudta nélkül augusztusi nyaralása idején találkozott az izraeli miniszterelnökkel, az izraeli külügyminisztérium egyik igazgatójával és az izraeli közbiztonsági információs és stratégiai ügyek miniszterével.

Az is kiderült, hogy Patel meglátogatott egy izraeli katonai kórházat a megszállt Golán Fennsíkon, amellyel szintén súlyosan megsértette a brit diplomáciai protokollt. London ugyanis hivatalosan nem ismeri el Izrael állandó jelenlétét a Golán-fennsíkon, amit még Szíriától csatoltak el.

Geopolitikai sodródás

Ezek az esetek újonnan rámutatnak arra, hogy Theresa May miniszterelnök kezéből már kiesett az irányítás, újonnan felvetve a kérdést, hogy kormánya kihúzza-e a Brexit tárgyalások végéig? A botrányos esetek tovább destabilizálják kisebbségi kormányzatát és Londonban már azt találgatják, milyen hamar kényszerül May a lemondásra.

Johnson és Pattel botrányai egyben erősítik az érzést, hogy geopolitikai értelemben az Egyesült Királyság jelenleg tehetetlenül hánykolódik az Atlanti óceánon. Ezek az égbekiáltó külpolitikai hibák ráadásul akkor történnek, amikor a London számára hagyományosan kiemelten fontos Közel-Kelet sodródik egy szaúdi-izraeli-iráni konfliktus felé.

Érdekes módon a brit lapok nem teszik fel direktben a kérdést, hogy vajon a brit fejlesztési miniszternek formálisan is volt-e kapcsolata az izraeli hírszerzéssel, vagy csak lányos eltökéltségében dolgozott a brit kormányfő háta mögött a világ egyik legveszélyesebb térségében?

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

4200 magyar veszítette el munkáját Ausztriában

4200 magyar veszítette el munkáját Ausztriában

Októberben az Ausztriában dolgozó magyarok száma minden más ország polgárainál jobban, majdnem 4200 fővel csökkent, ez azonban a szezonalitás miatt nem túl meglepő. Egy év leforgása alatt így is a magyarok száma nőtt a legjobban, bár a románok és az Ázsiából származók – sokan köztük menekültek – is nagyon igyekeznek. Még nem tudni, a formálódó koalíció mit lép a külföldiekkel kapcsolatban.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?