4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A brit kormány gyakorlatilag a szemünk láttára esik molekuláira. A miniszterek botrányai erősítik az érzést, hogy geopolitikai értelemben az Egyesült Királyság jelenleg tehetetlenül hánykolódik az Atlanti óceánon. A londoni lapok nem teszik fel a kérdést, hogy vajon a kormányfő háta mögött operáló brit fejlesztési miniszternek formálisan is volt-e kapcsolata az izraeli hírszerzéssel?
A botrányba keveredett ex-miniszter a Downing Street-en. EPA/NEIL HALL

Ahogyan egy hónappal ezelőtt kifejtettük, a brit miniszterelnök már nem tartja ellenőrzése alatt saját pártját, sem saját kormányát, de jórészt már saját országa fejleményei fölött is elvesztette a kontrollt. Az utóbbi hetek fejleményei csak megerősítették ezt a helyzetértékelést, a brit kormány gyakorlatilag a szemünk láttára, lassított üzemmódban esik molekuláira. Ez lehetne akár nevetséges is, ha nem lenne az Egyesült Királyság jövője szempontjából egyre aggasztóbb.

A Wall Street-i nagybankok - köztük a JPMorgan Chase, a Goldman Sachs és az HSBC - ugyanis az elmúlt órákban közölték az amerikai kereskedelmi miniszterrel, hogy a Brexit tárgyalások lassúsága és az instabil brit kormányzás miatt munkahelyek ezreit fogják rövidesen Londonból áttelepíteni, miután túl nagy kockázatot jelentene európai leányaik számára, ha azok kiesnének az EU közös piacából.

Elképesztő botrányok rázzák meg Londont

A kormányt és az országot az elmúlt hetekben és napokban elképesztő botrányok rázzák meg. Kezdődött azzal, hogy Sir Michael Fallon, Nagy-Britannia védelmi minisztere a napokban lemondott posztjáról, miután először egy brit újságírónő, majd Fallon kollégája, a képviselőház elnöke, Andrea Leadsom vádolta meg múltbeli szexuális zaklatással. Aztán jött Boris Johnson külügyminiszter, akinek ostaba és felkészületlen megjegyzése miatt Teheránban most újra vádat emeltek egy iráni-brit nő ellen.

Káncz Csaba

De mindez gyerekes csínyeknek tűnhetnek ahhoz képest, ami ezután következett. Kiderült ugyanis, hogy több titkos (!) találkozót követően brit adófizetői segélypénzzel szerette volna segíteni az izraeli hadsereget Priti Patel, a tegnap este lemondott brit nemzetközi fejlesztésért felelős miniszter.

Mindezt azután, hogy főnökeinek tudta nélkül augusztusi nyaralása idején találkozott az izraeli miniszterelnökkel, az izraeli külügyminisztérium egyik igazgatójával és az izraeli közbiztonsági információs és stratégiai ügyek miniszterével.

Az is kiderült, hogy Patel meglátogatott egy izraeli katonai kórházat a megszállt Golán Fennsíkon, amellyel szintén súlyosan megsértette a brit diplomáciai protokollt. London ugyanis hivatalosan nem ismeri el Izrael állandó jelenlétét a Golán-fennsíkon, amit még Szíriától csatoltak el.

Geopolitikai sodródás

Ezek az esetek újonnan rámutatnak arra, hogy Theresa May miniszterelnök kezéből már kiesett az irányítás, újonnan felvetve a kérdést, hogy kormánya kihúzza-e a Brexit tárgyalások végéig? A botrányos esetek tovább destabilizálják kisebbségi kormányzatát és Londonban már azt találgatják, milyen hamar kényszerül May a lemondásra.

Johnson és Pattel botrányai egyben erősítik az érzést, hogy geopolitikai értelemben az Egyesült Királyság jelenleg tehetetlenül hánykolódik az Atlanti óceánon. Ezek az égbekiáltó külpolitikai hibák ráadásul akkor történnek, amikor a London számára hagyományosan kiemelten fontos Közel-Kelet sodródik egy szaúdi-izraeli-iráni konfliktus felé.

Érdekes módon a brit lapok nem teszik fel direktben a kérdést, hogy vajon a brit fejlesztési miniszternek formálisan is volt-e kapcsolata az izraeli hírszerzéssel, vagy csak lányos eltökéltségében dolgozott a brit kormányfő háta mögött a világ egyik legveszélyesebb térségében?

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG