1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Cofidis Hitel Monitor első negyedéves felmérése szerint a 18-69 éves lakosság 76%-a, a 30 éven aluliak 49%-a vett már fel valamilyen hitelt. A lakosság hitelállománya továbbra is magas, miközben a bankokkal szembeni bizalmatlanság folyamatosan nő.

A Cofidis Hitel Monitor legfrissebb, 2013. első negyedéves felmérése szerint az ország lakosságának közel fele (47%) törleszt valamilyen hitelt. A felmérésből az is kiderül, hogy a hitellel rendelkezők három kategóriába sorolhatók a kölcsönök száma szerint: a többség (26%) csak egyetlen hitelt törleszt, de sokan kettőt (11%), sőt három, vagy annál több hitellel rendelkezik (10%).

Továbbra is a lakáshitel (17%), illetve a folyószámlahitel (16%) a leggyakoribb, de magas azoknak az aránya is, akik gépjárműhitelt (10%), vagy személyi kölcsönt (13%) törlesztenek.

Egyre kevesebben vesznek fel hitelt

Ugyanakkor az elmúlt év hasonló időszakához képest 6 százalékponttal csökkent a hitelt felvevők száma. Míg 2012 első negyedévében 24% mondta azt, hogy vett fel hitelt az előző egy évben, az idei felmérésben ez a szám már 18%-ra csökkent.  2012 tavasza óta a lakosság 3%-a igényelt személyi kölcsönt, 5%-a pedig áruhitelt.  Személyi kölcsönt legtöbben a családi kassza egyensúlyban tartása, és más hitelek kiváltása miatt vettek fel. Az áruhitelt jellemzően háztartási gépekre, berendezésekre, illetve informatikai, elektronikai cikkek megvásárlásához vették igénybe.

Utazásra, ajándékra nem szívesen veszünk fel kölcsönt

Az előző felméréshez hasonlóan – 57% – azok aránya, akik elfogadhatónak tartják a lakásvásárlás céljából történő hitelfelvételt, de sokan – 44-49% – felelős megoldásnak tartják az egészségügyi kezeléseket, lakásfelújítást, és a tanulmányok finanszírozására igényelt kölcsönt is. A válaszadók továbbra is elutasítóak az utazásra, ajándékra, vagy a hétköznapi kiadásokra felvett kölcsönökkel szemben.

Nagyon sokan félnek a hiteltől

A lakosság közel háromnegyede úgy gondolja, hogy a hitelek számos rejtett költséget tartalmaznak, és a hétköznapi emberek számára nehezen értelmezhetőek. A megkérdezettek több mint fele szerint csak a szorult helyzetben lévők kényszerülnek kölcsönt felvenni, és felelőtlenség hitelt igényelni nélkülözhető, kevésbé fontos dolgokra.

A válaszadók mindössze 28%-a mondta azt, hogy ha az ember okosan kezeli a pénzügyeit, és jól vesz fel hitelt, akkor nem kell aggódnia a törlesztés miatt. A THM-ről való tájékozottság terén az előző időszakhoz képest kismértékű javulás látható. A 18-69 évesek fele úgy nyilatkozott, hogy teljes mértékben tisztában van a fogalom jelentésével, még a csoport egyötöde nem igazán tudja, mi az a THM. A Közép-Magyarországon élők az átlagosnál is magasabb arányban nyilatkozták azt, hogy tudják, mi az a THM, de a javuló tendencia ellenére továbbra is minden ötödik ember számára zavart okoz a rövidítés jelentése.

Nem bízunk a bankokban

Az elmúlt három évben számottevően csökkent a bankokkal szembeni bizalom: a lakosság 87%-a mondta azt, hogy kevésbé bízik ma a pénzintézetekben, mint a válság előtt. Az emberek többsége – 80% – fontosnak tartja, hogy a pénzintézet egyénre szabott szolgáltatásokat nyújtson számára, míg azt, hogy egy bank „hazai”, azaz magyar tulajdonú legyen, a válaszadók 53%-a várja el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG