Hirdetés
Hirdetés

Csúcson a Nasdaq, az olajat kétségbeesetten veszik

Fellegi Tamás, 2015. április 24., 10:24

Immár három napja tartózkodik a döntő jelentőségű 5000 pont fölötti értéken a Nasdaq Composite Index, és szépen távolodik tőle. 5056-on történetének legmagasabb záróárát érte el. Ha végül kitör, óriási rali jöhet. Az olaj piacát újra a kétségbeesett vevők lepték el, ez a Molnak is jó tesz. Erőre kapott az euró.

Tegnap Amerikában ismét jó hangulat uralkodott, nem kis részben néhány jó vállalati eredmény hatására. A Google és a Microsoft egyaránt hasít, masszív profitot értek el, és ez megsegítette az egész technológiai szektort. Egyedül a Facebook gyengélkedett, közel 3 százalékot esett, de ez teljesen érthető, miután eredménynövekedését fékezték óriási beruházásai, melyek megtérülését még nem tartja biztosnak a piac.

Így végül a Nasdaq Composite, az S&P 500 mellett a második legfontosabb amerikai index új csúcson tudott zárni, 5050 pont fölött. Ez rendkívül fontos esemény, mivel 15 év után először döntötte meg korábbi záróértékét, és ezzel egyre közelebb kerül ahhoz, hogy az egykori, 5200 pont fölötti napközbeni csúcsot is áttörve soha nem látott magasságokban menjen.

Hirdetés

Ez egy átlagos indexnél nem lenne meglepő, hisz a többi amerikai index vagy a DAX ezt már az elmúlt 1-2 évben megtette: kitörtek a 13-14 éves bázisokból, és utána sokat emelkedtek, mondhatni mennek az ég felé. A Nasdaq Composit viszont 15 évvel ezelőtt egy óriásira fújt lufi volt, teljesen extrém értékeltségű részvényekkel, ami aztán le is esett az ötödrészére, vagyis értékének 80 százalékát vesztette el.

Akkor sokan arra gondoltak, hogy ezt az értéket újra soha, de legalábbis nem a mi életünkben fogja elérni. Nos, eltelt 15 év, és máris itt vagyunk. És mindezt úgy, hogy most már nem extrém értéken forognak a benne lévő részvények. Ehhez az kellett, hogy részben a szektorok aránya egészségesebb legyen (nem nyomasztó már a technológiai szektor fölénye), másrészt 15 éve, az internetkorszak hajnalán boldog-boldogtalan tőzsdére vitte a cégét, és a befektetők mindent megvettek, az internet hívószó volt. Ahogy tréfásan megfogalmazták akkoriban: elég volt, ha valaki a fogja a nagymamáját, odaírja mögé, hogy „.com”, a tőzsdére viszi a nénit, és már járulhat is a kasszához.

Nadaq Composite, 30 év. Duplacsúcs vagy kitörés?
Nadaq Composite, 30 év. Duplacsúcs vagy kitörés?

Azóta a komolytalan vállalkozások kihullottak, maradtak a legjobbak, és azok tényleg komoly teljesítményt értek el, árfolyamukat megsokszorozták, és teljes joggal húzták fel az indexet a csúcsra. Így most egy egészséges folyamatról van szó. A döntő kérdés most az lesz, megtörténik-e a tényleges kitörés. Idáig ez, ha a chartot nézzük, még mindig csak egy 15 éves duplacsúcs, de ha érdemben feljebb megy, akkor az már új kitörés, ami technikailag szinte bármekkora további emelkedést lehetővé tesz.

A többi amerikai index és erős volt, lassan azok is új csúcsra érnek, de hát náluk ez már megszokott: másfél éve folyamatosan ezt teszik. Ázsia ugyanakkor alig mozdult ma, egyedül Taivanon volt érdemi emelkedés. Európában is álmos a kereskedés, mérsékelt pluszokat láthatunk. Emelkednek viszont az oroszok, teljes joggal, ugyanis az olajár ismét az ég felé vette az irányt. Két nap pihenő volt csak, és máris rárontottak a vevők. De hát ez nem is csoda: az egyik online brókercég még mindig úgy hirdet, hogy „profitáljon az olajár eséséből”. Nos, amíg erre biztatják a befektetőket, és azok meg is teszik ezt, addig csak emelkedni fog az ár, a shortosok hajtják. A Brent 65 dollárt ér, a WTI 58-at.

Friss árfolyamok >>>
Friss árfolyamok >>>

A hazai tőzsdén egyedül a Mol mozdult meg: 1,3 százalékkal emelkedik. Ez az olajár rali fényében teljesen érthető, az olajcégeknek alapvetően jót tesz a magas olajár. Az euró 300 forinton ácsorog, viszont a dollárhoz képest összeszedte magát: 1,09-ig szaladt fel a pár nappal ezelőtti 1,05-ről.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Két évtizednyi szárazság és 60 fokos hőség - a magyarok még sosem láttak hasonló időjárást

Két évtizednyi szárazság és 60 fokos hőség - a magyarok még sosem láttak hasonló időjárást

Ugyan a magyar időjárás is tud extrém dolgokat produkálni, de a meteorológiai világrekordokhoz képest sehol sem vagyunk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat összegyűjtötte minden idők legdurvább időjárási szélsőségeit, legújabb videónkban ezekből válogattunk.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?