Hirdetés
Hirdetés

Egy mozdulat és kész is: újabb banknál fizethetsz a mobiloddal

Balkó Rita, 2017. november 03., 11:50

November elejétől már négy nagy bank is kínál mobilfizetési szolgáltatást Magyarországon, mostantól ugyanis a K&H ügyfelei is élvezhetik a gyors és kényelmes fizetési módot. A mobilfizetés egyébként rendkívül népszerű a magyarok körében, hasonlóan az érintéses megoldáshoz, ám az biztos, hogy egy darabig még nem hagyhatjuk otthon a kártyánkat vagy a tárcánkat.

Ahogy arról már korábban írtunk, a Gránit Bank, az MKB és az OTP már elindította a saját mobilfizetési megoldását. Telefonnal fizetni egyébként rendkívül kényelmes dolog, különösen a mai világban, hiszen gyakorlatilag mindig a kezünk ügyében tartjuk az okos kis eszközeinket. Ráadásul ma már nem is szükséges különösebb beruházás, csupán egy NFC kapcsolatra alkalmas SIM-kártya kell a telefonba, és már fizethetünk is. Mostantól pedig a K&H ügyfelei is élvezhetik ezt, november 2-án ugyanis a bank is elindította a saját megoldását, a K&H mobiltárcát.

A bank lakossági üzletágért felelős vezetője, Martin Jarolim elmondta: a bank 2017-ig összesen 6 milliárd forintot költött digitalizációs fejlesztésekre, ennek eredménye lett a mobiltárca. Erre egyébként, úgy tűnik, igény is van: a mobiltelefonok terjedése teljesen átalakította a bankolási szokásokat, 2012 és 2016 között mintegy 6 százalékkal csökkent a fióklátogatások száma (vagyis amikor személyesen megyünk be banki ügyeket intézni), miközben az e-banki és a mobilbanki bejelentkezések száma 70 százalékkal nőtt négy év alatt.

Hirdetés

Egy mozdulat az egész

Az érintéses fizetéssel tényleg „röptében” intézhetjük a bevásárlást, a népszerűséget pedig jól mutatja, hogy tavaly a lakossági vásárlások összértékének több, mint harmadát így teljesítették a fogyasztók. Az érintéses vásárlás ráadásul a leggyorsabban növekvő szegmense az internetes vásárlásnak, a mobilon keresztül teljesített tranzakciók száma másfélszeresére nőtt egyetlen év leforgása alatt, fűzte hozzá Jarolim. A mobiltárca a Mastercard digitalizációs megoldására épül, így egyelőre csak a Maestro és Mastercard kártyákkal működik, a VISA-integráció jövőre várható.

Maga a mobiltárca használata egyébként nem bonyolultabb, mint egy Paypassos kártya használata. Az ember letölti a K&H mobilbank alkalmazást, és ezen keresztül aktiválja a mobiltárca funkciót - ehhez egyszer kell digitalizálni a bankkártyánkat. Fontos, hogy a mobiltárca egyelőre csak Androidos eszközökön használható! Innentől kezdve ugyanúgy bármely POV terminálon lehet fizetni a telefonunkkal, amit egyszerűen csak a terminálhoz kell érinteni, és már meg is történt a fizetés. Fontos, hogy ehhez előtte "ébresszük fel" a telefon képernyőjét. Akárcsak az érintéses kártyáknál, 5000 forintig itt sem szükséges PIN-kódot megadni – a tárcához egyébként saját PIN-kód tartozik, ezt a telefonon kell megadni a használathoz az ennél nagyobb értékű vásárlások esetén.

A biztonságról és a gazdaságos adatkapcsolat-használatról a tokenizáció gondoskodik: amikor aktiváljuk a mobiltárcát, az alkalmazás generál nekünk 10-15 egyszer használatos tokent – vagyis ezek után ennyi vásárlást tudunk „offline” intézni, mielőtt az újabb generáláshoz ismét fel kell csatlakoznunk az internetre. Biometrikus érzékelőt egyelőre még nem kapott a funkció (a bankoláshoz használhatunk ujjlenyomatot, a tárcához nem), egyszerűen azért, mert bizonyos operációs rendszerek verziói nem támogatják, vagy nem elég biztonságos (pl. Android 6 alatti rendszerek esetében). Így a PIN-kód jelenleg egyszerűbb megoldást jelent, később a technológia fejlődésével azonban ez még változhat.

Aktív kártyahasználók vagyunk

A többi bank adataiból is jól leszűrhető, a K&H ügyfelei szeptemberig 45 millió alkalommal összesen 340 milliárd forint értékben vásároltak a bankkártyájukkal – ez éves viszonylatban 30 százalékos növekedést jelentett a banknál. Ezen belül az érintéses vásárlások száma 30,6 milliót tett ki, az összérték pedig 147 milliárd forintra rúgott.

Természetesen ekkora növekedés mellett is vannak még bökkenők, amik miatt nem hagyhatjuk otthon végleg a bankkártyánk vagy a pénztárcánk - mégpedig azért, mert a mobilfizetés kizárólag ott működik, ahol már van POV-terminál. Mivel ezek azonban rohamtempóban terjednek, így a belátható jövőben akár a sarki zöldségesben vagy pékségben is fizethetünk mobillal. Addig viszont inkább legyen mindig nálunk egy kávéra vagy süteményre való apró, a biztonság kedvéért.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Valami készül: hirtelen durván elindulnak felfelé az ingatlanárak?

Valami készül: hirtelen durván elindulnak felfelé az ingatlanárak?

Belátható időn belül bezárul az M0-ás körgyűrű: a tervek szerint 2022-re megépülhet a Megyeri-híd budai hídfőjétől az M1-es autópályáig tartó pályaszakasz is. Hogyan hat az érintett települések ingatlanáraira a beruházás? Ma még óriási eltérések vannak a négyzetméterárakban: Telkiben 430 ezer forintos, míg a tőle alig 7 km-re fekvő Perbálon 160 ezres négyzetméter áron kapható ház.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?