3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A német nyugdíjasok egy szótól rettegnek: az öregségi szegénységnek nevezett jelenség minden tizediküket elérheti tíz éven belül. Az egyik megoldásnak azt tanácsolják a szakértők, hogy költözzenek Keletre, például Magyarországra vagy Bulgáriába, mert itt jóval alacsonyabbak a létfenntartási költségek.
(Fotó: Wikimedia Commons)

Annak ellenére, hogy a német átlagnyugdíj jóval magasabb, mint a magyar, a bérekhez képest alacsony, ráadásul sokan kapnak átlagon aluli összeget, főleg a nők. Területi különbségek is vannak, így sokan rettegnek az „Altersarmut”-tól, az időskori szegénységtől, amely állítólag 2025-re legalább minden tizedik ottani nyugdíjast utolér majd. De nagyon különböző becslések vannak, a pesszimisták szerint az idősek fele is ebbe a kategóriába eshet.

Különösen érintettek, akik eddig is alacsony bérből éltek, és nem tudtak spórolni. A nők pedig 59,6 százalékkal kevesebb nyugdíjat kapnak, mint a férfiak – azaz kevesebb, mint a felét. Ráadásul 2008-tól megváltoztak a válás után járó tartásdíj-szabályok, ami nők egész generációját döntheti öregkori szegénységbe.

Sokan vannak közöttük, akik annak idején a gyermeknevelést választották a karrier helyett, és most nem lesz miből megélniük. Ráadásul ugyanazért a munkáért mintegy 23 százalékkal kevesebbet kaptak Németországban a nők, mint a férfiak, ami a nyugdíjra is kihat majd. Félő, hogy sokuk szociális segélyre szorul majd. Németországban is léteznek kényszervállalkozók, akik leépítések révén kerültek önálló munkavégzési formába, és szintén csak csekély nyugdíjra lesznek jogosultak.

A kérdéssel a magas politika is foglalkozik, várható, hogy egy újfajta üzemi nyugdíjat vezetnek majd be. Ez ez nem mindenkin fog segíteni. Egy német tájékoztató füzet szerint még sok átlag körül kereső dolgozót is fenyeget az időskori szegénység réme. Sokan a nyugdíjkorhatár elérése után is tovább kell dolgozzanak, ha másként nem, részmunkaidőben.

Németországban decemberben 1170 euró volt az átlagos nyugdíj, ám ez hiába jóval magasabb a magyarnál, ha ott az árak is magasabbak. Főleg a rezsi, az élelmiszer, az alapvető szükségleti eszközök, lakbér, akinek van. A helyzetre némileg megoldást jelenthet, ha Németországon belül költözik valaki vidékre, mert ott sok minden olcsóbb. A legdrágább nagyvárosokban 20-30 százalékkal is drágább lehet az élet, mint a legolcsóbb kistelepüléseken.

A kiadvány főleg Bulgáriát, a magasabb árak miatt kisebb részben Magyarországot, Szerbiát és Horvátországot ajánlja a bajban levő kisnyugdíjasoknak, mint mentsvárat. A Fekete-tengernél egész kis német falvak kezdenek kialakulni a német nyugdíjasok számára, a Balatonnál is akadnak áttelepült németek. A szabadidős lehetőségek és az egészségügyi ellátást is alkalmazkodik lassan az igényekhez – állítják, de ez inkább Bulgáriára vonatkozhat.

Thaiföld csodálatos tengerpartjaival inkább az angolul tudó nyugdíjasokat várja, akik nem keresnek pilzeni típusú sört és sertéssültet sem. Ezen felül a tartózkodási engedélyért igazolni kell, hogy legalább 1400 euró érkezik havonta a számlánkra. Különben 90 naponként el kell hagyni az országot rövid időre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Eddig hatalmas bukta a kormány családtámogatási csodafegyvere
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 13:54
Januárban nagyon felpörögtek a lakáshitelek, a babaváró támogatás viszont csúnyán visszaesett a megemelt hitelösszeg dacára. A személyi kölcsönök csúcsot döntöttek, a bankszámlák egyenlege viszont bezuhant. Egyre kisebb a különbség a lakossági hitel- és betétállomány között - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Személyes pénzügyek Több ezer magyar ügyfél lehet bajban egy külföldi biztosító miatt - figyelmeztetést adott ki az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 11:47
Már rég visszavontán a szlovák biztosító tevékenységi engedélyét, de sok magyar ügyfél továbbra is fizeti a díjakat.
Személyes pénzügyek Lakásbiztosítás féláron? Itt vannak a legnagyobb kedvezmények, összegyűjtve
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 07:06
A márciusi kampányban vannak cégek, ahol 40-50 százalékos kedvezményt is el lehet érni.
Személyes pénzügyek Most érdemes megnéznie, mennyit kaphat az eurójáért
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 18:23
Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtökön a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG