TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Májusban megint szépen gyarapodott a hazai befektetési alapok tőkéje, újabb 133 milliárd forintot helyeztek el bennük, majdnem pontosan annyit, mint amennyit a bankbetétekből áprilisban kivontak. Az alacsony kamatok indukálta befektetési láz fő nyertese az OTP Optima. Az ügyfelek sok eurót vettek.

Májusban is nagyon nagynak számító összeget, 137 milliárd forintot helyeztek el a hazai befektetési alapokban, amiből még akkor is 133,2 milliárd marad, ha egyes bankcsoportok lengyel, cseh és bolgár ügyfeleknek kezelt alapjait levonjuk belőle. Forintban 100,1, euróban 28,2, dollárban 4,9 milliárd forintnyi új értéket bíztak az alapkezelőkre az ügyfelek, ami nagyon soknak számít, nincs nagyon messze a márciusi rekordtól sem.

A magyar lakosság tovább devizázik

A jelentős devizabefektetések, mint a múltban is többször, nagy valószínűséggel annak szólnak, hogy az ügyfelek egy része devizát vásárol, amikor a forint relatíve erős, és elad, amikor gyenge. Májusban 286 forint körül is volt az euró, ezen a szinten már december óta nem fordult elő, így sokan érezhették úgy, hogy már olcsó.

Amint az ábrán is látható, ennél is magasabb összeget helyeztek el az ügyfelek az alapokban devizában augusztusban, amikor 275 forintig csúszott le az euró, és nem sokkal kisebb összegeket októberben és novemberben, amikor 280 forint körül mozgott. A jelentősebb deviza-kivét ritka, de volt ilyen is most márciusban, amikor a „Matolcsy-pánikban” 308 forint körül tetőzött az árfolyam. Ekkor 33 milliárd forintnyi devizát vettek ki az alapokból, feltehetően forintra váltási szándékkal.

Azért a forint az úr

Az alapok tőkéjének – a Bamosz adatbázisa alapján végzett számításaink szerint – mintegy 88,1 százaléka van forintos konstrukciókban, ez egyébként nem változott túl sokat az utóbbi másfél évben, 86 és 90 százalék között ingadozott. A legtöbb tőke, 48 milliárd forint az egyik legalacsonyabb – de nem a legkisebb – kockázatú alapfajtába, a rövid kötvényalapokba áramlott. Korábban elsősorban a likviditási vagy pénzpiaci alapok voltak a legkedveltebbek, a kötvényalapok felé történő eltolódás azt is jelezheti, hogy ha nem is sokat, de kissé többet hajlandóak kockáztatni az ügyfelek az alacsony kamatok miatt.

A szektor nagy nyertese az OTP Alapkezelő, amely piaci részesedésénél nagyobb hányadot hasított ki a növekedésből, 50 milliárd forintot helyeztek el nála. Ebből csak az OTP Optima rövid kötvényalapra jutott 29 milliárd, ez az alap az év eleje óta megtáltosodott, 117  milliárdról 263 milliárdra növelte vagyonát. ---- De honnét jön a sok pénz? ----

Testvére, az OTP Tőkegarantált Pénzpiaci tőkéje viszont csökkent májusban. A különbség oka valószínűleg abban lehet, hogy az Optima visszatekintő hozama jóval magasabb (egy évre 10,4 százalék volt június 5-én, míg a pénzpiaci társáé 4,8 százalék). Ilyenkor azonban nem árt emlékezni arra, hogy a múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve.

Még kockázatosabb: likviditási alapból abszolút hozamúba

De egyenként több milliárd forinttal gyarapodott az Erste, a K&H vagy a Raiffeisen rövid kötvényalapja is, emellett vegyes és tőkevédett alapokat is találunk az első tíz legnagyobb tőkebeáramlást elérő alapok listáján. A kockázatvállalási kedv növekedését jelzi az is, hogy 28,5 milliárd forint ment az abszolút hozamú alapokba, jóval több, mint a pénzpiaci vagy a vegyes fajtákba. Ezek pedig az egyik legkockázatosabb alapfajtát jelentik, és legalábbis egy részük magas hozamával tűnik ki időről időre, de születnek időnként elszomorító eredmények is.

A lista hátsó végén többnyire a korábbi nagy nyertes likviditási alapok állnak. Logikus módon, ezek jellemző befektetése ugyanis a bankbetét, esetleg a nagyon rövid futamidejű állampapír, így a banki kamatok és az állampapír-hozamok mélyrepülése miatt nem lehet tőlük sokkal többet várni a közeljövőben, mint a bankbetétektől. A rövid átlagos futamidő miatt hamar alkalmazkodnak a piaci viszonyokhoz. (A likviditási alapok hozamáról és hozamkilátásairól a Privátbankár nemrég itt számolt be olvasóinak.)

Mi lesz veletek, bankok?

Amint arról már beszámoltunk, úgy tűnik, az idén a bankok, pontosabban a bankbetétek húzzák a rövidebbet a három fő lakossági befektetésfajta, a betét, az állampapír és az alapok közül.  Május végén tették közzé az MNB áprilisi betéti statisztikáját, eszerint 118 milliárd forintnyi forintbetétet és 10 milliárdnyi devizabetétet szüntettek meg a magánügyfelek. Már februárban és márciusban is sok tízmilliárddal csökkent a lakossági betétek állománya, januárban pedig lényegében stagnált. Eközben a lakossági állampapírok eladásai is jó alakulnak az idén.

Ugyanakkor a legtöbb alapot is banki alapkezelők kezelik és bankfiókokban vásárolják meg az értékpapírjaikat, sőt sok bank állampapírt is forgalmaz. Úgy tűnik, hogy a bankok egyáltalán nem bánják mindezt a jelenlegi helyzetben, sőt ösztönzik is az ügyfeleik értékpapír-vásárlásait, aminek az az oka, hogy az alacsony hitelezési aktivitás miatt a betétekből befolyó pénzt nem tudják jól kihelyezni. (Erről az ÁKK vezérigazgató-helyettesével készült interjúnkban olvashatnak bővebben.)

Nyilvános alapok vagyonaPénzáramlás Összvagyon Vagyonmegoszlás

(milliárd forint) (milliárd forint) (százalék)
Abszolút hozamú 28,5 333,5 8,5
Árupiaci 0,6 13,5 0,3
Dinamikus vegyes 0,2 1,9 0,0
Egyéb értékpapír 0,8 6,4 0,2
Egyéb pénzpiaci 14,8 424,5 10,8
Hosszú kötvény 9,5 155,5 3,9
Kiegyensúlyozott vegyes 18,6 156,5 4,0
Közvetett ingatlan 0,0 38,2 1,0
Közvetlen ingatlan 7,6 357,3 9,1
Likviditási -8,0 1 078,9 27,4
Óvatos vegyes 6,0 74,4 1,9
Részvény 2,7 261,2 6,6
Rövid kötvény 48,0 464,7 11,8
Szabad futamidejű kötv. 4,6 56,6 1,4
Származtatott 0,0 1,8 0,0
Tőkevédett 3,4 511,3 13,0
Összesen: 137,1 3 936,2 100,0
Alacsony kockázatú (ppiaci, likv., rövid kötv., tőkev.): 58,1 2 479,4 63,0
Magas kockázatú (rv., abszolút hozamú, árupiaci) 32,0 611,9 15,5
(Forrás: Bamosz-adatbázis, Privátbankár-számítás)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
hírlevél