Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Májusban megint szépen gyarapodott a hazai befektetési alapok tőkéje, újabb 133 milliárd forintot helyeztek el bennük, majdnem pontosan annyit, mint amennyit a bankbetétekből áprilisban kivontak. Az alacsony kamatok indukálta befektetési láz fő nyertese az OTP Optima. Az ügyfelek sok eurót vettek.

Májusban is nagyon nagynak számító összeget, 137 milliárd forintot helyeztek el a hazai befektetési alapokban, amiből még akkor is 133,2 milliárd marad, ha egyes bankcsoportok lengyel, cseh és bolgár ügyfeleknek kezelt alapjait levonjuk belőle. Forintban 100,1, euróban 28,2, dollárban 4,9 milliárd forintnyi új értéket bíztak az alapkezelőkre az ügyfelek, ami nagyon soknak számít, nincs nagyon messze a márciusi rekordtól sem.

A magyar lakosság tovább devizázik

A jelentős devizabefektetések, mint a múltban is többször, nagy valószínűséggel annak szólnak, hogy az ügyfelek egy része devizát vásárol, amikor a forint relatíve erős, és elad, amikor gyenge. Májusban 286 forint körül is volt az euró, ezen a szinten már december óta nem fordult elő, így sokan érezhették úgy, hogy már olcsó.

Amint az ábrán is látható, ennél is magasabb összeget helyeztek el az ügyfelek az alapokban devizában augusztusban, amikor 275 forintig csúszott le az euró, és nem sokkal kisebb összegeket októberben és novemberben, amikor 280 forint körül mozgott. A jelentősebb deviza-kivét ritka, de volt ilyen is most márciusban, amikor a „Matolcsy-pánikban” 308 forint körül tetőzött az árfolyam. Ekkor 33 milliárd forintnyi devizát vettek ki az alapokból, feltehetően forintra váltási szándékkal.

Azért a forint az úr

Az alapok tőkéjének – a Bamosz adatbázisa alapján végzett számításaink szerint – mintegy 88,1 százaléka van forintos konstrukciókban, ez egyébként nem változott túl sokat az utóbbi másfél évben, 86 és 90 százalék között ingadozott. A legtöbb tőke, 48 milliárd forint az egyik legalacsonyabb – de nem a legkisebb – kockázatú alapfajtába, a rövid kötvényalapokba áramlott. Korábban elsősorban a likviditási vagy pénzpiaci alapok voltak a legkedveltebbek, a kötvényalapok felé történő eltolódás azt is jelezheti, hogy ha nem is sokat, de kissé többet hajlandóak kockáztatni az ügyfelek az alacsony kamatok miatt.

A szektor nagy nyertese az OTP Alapkezelő, amely piaci részesedésénél nagyobb hányadot hasított ki a növekedésből, 50 milliárd forintot helyeztek el nála. Ebből csak az OTP Optima rövid kötvényalapra jutott 29 milliárd, ez az alap az év eleje óta megtáltosodott, 117  milliárdról 263 milliárdra növelte vagyonát. ---- De honnét jön a sok pénz? ----

Testvére, az OTP Tőkegarantált Pénzpiaci tőkéje viszont csökkent májusban. A különbség oka valószínűleg abban lehet, hogy az Optima visszatekintő hozama jóval magasabb (egy évre 10,4 százalék volt június 5-én, míg a pénzpiaci társáé 4,8 százalék). Ilyenkor azonban nem árt emlékezni arra, hogy a múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve.

Még kockázatosabb: likviditási alapból abszolút hozamúba

De egyenként több milliárd forinttal gyarapodott az Erste, a K&H vagy a Raiffeisen rövid kötvényalapja is, emellett vegyes és tőkevédett alapokat is találunk az első tíz legnagyobb tőkebeáramlást elérő alapok listáján. A kockázatvállalási kedv növekedését jelzi az is, hogy 28,5 milliárd forint ment az abszolút hozamú alapokba, jóval több, mint a pénzpiaci vagy a vegyes fajtákba. Ezek pedig az egyik legkockázatosabb alapfajtát jelentik, és legalábbis egy részük magas hozamával tűnik ki időről időre, de születnek időnként elszomorító eredmények is.

A lista hátsó végén többnyire a korábbi nagy nyertes likviditási alapok állnak. Logikus módon, ezek jellemző befektetése ugyanis a bankbetét, esetleg a nagyon rövid futamidejű állampapír, így a banki kamatok és az állampapír-hozamok mélyrepülése miatt nem lehet tőlük sokkal többet várni a közeljövőben, mint a bankbetétektől. A rövid átlagos futamidő miatt hamar alkalmazkodnak a piaci viszonyokhoz. (A likviditási alapok hozamáról és hozamkilátásairól a Privátbankár nemrég itt számolt be olvasóinak.)

Mi lesz veletek, bankok?

Amint arról már beszámoltunk, úgy tűnik, az idén a bankok, pontosabban a bankbetétek húzzák a rövidebbet a három fő lakossági befektetésfajta, a betét, az állampapír és az alapok közül.  Május végén tették közzé az MNB áprilisi betéti statisztikáját, eszerint 118 milliárd forintnyi forintbetétet és 10 milliárdnyi devizabetétet szüntettek meg a magánügyfelek. Már februárban és márciusban is sok tízmilliárddal csökkent a lakossági betétek állománya, januárban pedig lényegében stagnált. Eközben a lakossági állampapírok eladásai is jó alakulnak az idén.

Ugyanakkor a legtöbb alapot is banki alapkezelők kezelik és bankfiókokban vásárolják meg az értékpapírjaikat, sőt sok bank állampapírt is forgalmaz. Úgy tűnik, hogy a bankok egyáltalán nem bánják mindezt a jelenlegi helyzetben, sőt ösztönzik is az ügyfeleik értékpapír-vásárlásait, aminek az az oka, hogy az alacsony hitelezési aktivitás miatt a betétekből befolyó pénzt nem tudják jól kihelyezni. (Erről az ÁKK vezérigazgató-helyettesével készült interjúnkban olvashatnak bővebben.)

Nyilvános alapok vagyonaPénzáramlás Összvagyon Vagyonmegoszlás

(milliárd forint) (milliárd forint) (százalék)
Abszolút hozamú 28,5 333,5 8,5
Árupiaci 0,6 13,5 0,3
Dinamikus vegyes 0,2 1,9 0,0
Egyéb értékpapír 0,8 6,4 0,2
Egyéb pénzpiaci 14,8 424,5 10,8
Hosszú kötvény 9,5 155,5 3,9
Kiegyensúlyozott vegyes 18,6 156,5 4,0
Közvetett ingatlan 0,0 38,2 1,0
Közvetlen ingatlan 7,6 357,3 9,1
Likviditási -8,0 1 078,9 27,4
Óvatos vegyes 6,0 74,4 1,9
Részvény 2,7 261,2 6,6
Rövid kötvény 48,0 464,7 11,8
Szabad futamidejű kötv. 4,6 56,6 1,4
Származtatott 0,0 1,8 0,0
Tőkevédett 3,4 511,3 13,0
Összesen: 137,1 3 936,2 100,0
Alacsony kockázatú (ppiaci, likv., rövid kötv., tőkev.): 58,1 2 479,4 63,0
Magas kockázatú (rv., abszolút hozamú, árupiaci) 32,0 611,9 15,5
(Forrás: Bamosz-adatbázis, Privátbankár-számítás)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Sikerült a bravúr, egyik ingatlanalapunk sem veszített tavaly
Eidenpenz József | 2021. január 19. 14:34
A hirtelen kitört gazdasági válság, a lezárások, korlátozások ellenére is pozitív hozammal zártak a lakosságnak szánt hazai ingatlanalapok. A mezőny vegyes, vannak az állampapírok hozama alatt és felett teljesítő sorozatok egyaránt, de az egyes alapok összetétele és befektetési politikája is rendkívül különböző. Erre az évre mindenki gazdasági fellendülést vár, ami pozitívan hathat a szektorra, de kockázatok is bőven akadnak.
Befalap A csodák éve sok meglepetést hozott az abszolút hozamú alapok tulajdonosainak is
Eidenpenz József | 2021. január 11. 05:37
A tavalyi rendkívül hektikus tőkepiaci évben a hazai abszolút hozamú alapok is rendkívül hektikusan teljesítettek, nagyjából plusz 30 és mínusz 30 százalék között. Voltak olyanok, amelyek felkészülve várták a márciusi esést, vagy évközben annyi részvényt vásároltak, ami az év végén szép hozammal ajándékozta meg őket. Mások veszítettek, de az átlag legalább pozitív. Mutatjuk a hozamlistát.
Befalap Mi még trendi a Zoom-on, Teslán kívül, és van-e hasonló a magyar tőzsdén?
Eidenpenz József | 2020. december 7. 05:07
Ebben az évben hatalmas visszaesések és csodás felpattanások színtere volt a részvénypiac. Régi paradigmák dőltek meg, de egyes szektorok felülteljesítése hosszú távú, megatrend maradhat. Kevés ide tartozó cég van a kelet-közép-európai régióban, ez is lehet térségünk alulteljesítésének egyik oka. Interjú Szigetvári Dániellel, az Aegon Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Friss
hírlevél