<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
A tőkepiaci viharok elleni védekezés egyik módja, ha sokféle országban, többféle eszközbe – részvénybe, kötvénybe, ingatlanba –, különböző ágazatokba, devizákba fektetünk. Ennek egyik módja a „multi asset” típusú befektetési alapokba való fektetés, amelyek külföldön sok száz vagy több ezer féle befektetést tartanak.

Aki kicsit is figyeli a tőkepiacokat, az azt látja, hogy azok ciklikusak: hullámvölgyek és fellendülések, sőt néha összeomlások és buborékok, mániák váltakoznak egymással, eléggé kiszámíthatatlan hosszúságú időszakokban, sorrendben. Az is megfigyelhető, hogy ezek a különböző periódusok nem egyszerre következnek be, például előfordul, hogy a részvénypiac lefelé, a kötvénypiac felfelé tart. Vagy mindkettő lefelé, de az árupiacok, vagy egy részük, mint az arany, meg éppen fordítva. Esetleg a Nyugat-Európai részvénypiac gyengélkedik, eközben a japán és a dél-amerikai felfelé megy, az amerikai pedig stagnál.

Ahol több dimenzió van, mint három

Következésképpen ha valaki csak egy adott piacon, például a magyar vagy az angol részvénypiacon, esetleg kelet-európai ingatlanokba, vagy aranybánya-részvényekbe fektet be, és ott éppen rossz a hangulat, akkor lehet, hogy évekig tartó esés, stagnálás vár rá. Ezért találták ki már régen a diverzifikációt, azaz a tőkénk, portfóliónk megosztását többfelé.

Ennek kiterjedt, bonyolult elmélete van, hogy mégis hányfelé és milyen eszközökbe érdemes ezt megtenni. A lényeg, hogy többféle dimenzió mentén érdemes diverzifikálni: különböző eszközökbe, mint részvény, kötvény, ingatlan; területileg is, azaz különböző régiókban, kontinenseken, országokban, azaz lehetőleg globálisan, az egész földgolyón elosztva. A részvényeken és vállalati kötvényeken belül pedig különböző gazdasági ágazatokba, sőt különböző fejlődési stádiumban levő vagy eltérő nagyságú vállalatokba. De sok esetben devizák és további más paraméterek alapján is variálnak.

Állandóan reagálni kell

Ennek a megosztásnak az egyik modern tudománya az úgynevezett „multi-asset”, azaz többféle eszközbe történő befektetés. Az egyik neves külföldi alapkezelő ezt úgy fogalmazza meg, hogy sok dimenzió mentén kell a portfóliót megosztani, mint a hozamok forrása (osztalék, kamat, árfolyamnyereség, ingatlanok bérleti díja), a kockázati kitettség (állampapírtól például kockázatos részvényekig), a befektetési stílus és a befektetési horizont (rövidebb és hosszabb távú befektetések). Ezen kívül rugalmasnak kell lenni, és állandóan reagálni a változó világ kihívásaira.

Jövedelem is kell, növekedés is fontos

Egy ilyen konkrét globális multi-asset stílusú befektetési alap a Fidelity Global Multi Asset Income Fund, amely három nagyobb eszközcsoportot jelöl meg a befektetések célpontjaként:

– Jövedelemtermelő eszközöket, amelyek közé befektetésre javasolt vállalati és államkötvények, feltörekvő piaci vállalati és államkötvények tartoznak.

– Hibrid (egyszerre jövedelem és növekedési) eszközöket, mint magas hozamú kötvények, befektetések értékpapírosított hitelportfóliókba.

– A növekedési eszközök közé magas osztalékú részvények, ingatlanbefektetések (REIT) és infrastruktúra-befektetések tartoznak.

Az alap kezelője szerint globálisan fektet be, ami azt jelenti, hogy földrajzilag magas szintű diverzifikációt ér el az eszközosztályokon belül és között is. Hangsúlyozzák is, hogy a befektetőknek rendszeres jövedelmet kívánnak biztosítani, erre utal egyébként az alap nevében az „income” kifejezés is.

A cél legalább öt százalék

A Morningstar neves befektetésialap-minősítő szervezet az alapot a „moderate allocation” kategóriába sorolta be. (A magyar terminológia szerint ezt leginkább mérsékelt kockázatú vegyes alapnak lehetne nevezni.) Ebben a kategóiában egy év alatt dollárban 9,7 százalék volt az alapok átlaghozama, három év alatt 12,82, öt év alatt pedig 10,05 százalék (éves szinten, szeptember 26-ig). A főbb nyugati tőkepiacokon az utóbbi évek nagyon jól alakultak, a részvények és a kötvények is sok éves csúcson vagy annak közelében tartózkodnak most, szeptember végén.

(Fotó: 123rf.com)

A Fidelity Global Multi Asset Income Fund-ot, amely Magyarországon több devizában is kapható és forintra hedge-elt sorozata is van, információink szerint kezelője inkább „rugalmas allokációs alapnak” tartja. Havi hírlevele szerint az alap indulása óta augusztus végéig a havi kifizető sorozat dollárban átlagosan évesítve 5,35 százalékos  kifizetést  (v. kifizetett hozamot) ért el, és emellett még az eszközérték is szépen emelkedett.

Kamatjövedelmek plusz árfolyamnyereségek

Előszeretettel különböztetik meg ugyanis a kamatból, osztalékból származő, jövedelem-jellegű bevételeket, amelyeket egyes befektetésijegy-sorozatoik ki is fizetnek rendszeresen a befektetőknek, más sorozatok tőkésítenek. (Total return= price return + income return, azaz az alap teljes hozama egyenlő rendszeres jövedelmek plusz árfolyamnyereségek.)

A kifizető sorozatoknál az alap befektetési célja jelenleg egyébként legalább évi öt százalékos hozam kifizetése, de ez persze nem garantált, és az alap bevételeiből történik, nem a tőke kárára. Az alap tőkésítő osztálya 2013. március végi indulása óta pedig dollárban 10,1 százalékos hozamot ért el, az utóbbi 1 év teljesítménye pedig 12,2% volt. Itt a portfólió jövedelme folyamatosan újrabefektetésre kerül, nincs kifizetés. //privatbankar.hu/befalap/a-fidelity-szerint-lesz-itt-meg-fellendules-interju-272801

1732 értékpapírra oszlik a kockázat

A részvények súlya az alapban az utóbbi hónapokban 30 százalék körül mozgott, a kötvényeké hatvan-hetven százalékos volt. Augusztus végén 1732 féle befektetése volt, több tucat országban, ebből 1465 különböző kötvényjellegű befektetés, 263 pedig részvény. A részvények számos ágazat és több tucat ország között oszlanak meg, az élen Nagy-Britanniával és az USA-val (16,5, illetve 13,7 százalék április végén), Írországgal, Németországgal. Magyarország súlya csak 0,15 százalék, több, mint Csehországé (0,02 százalék), de kevesebb, mint Lengyelországé (0,62 százalék).

Hogyan lehet ennyiféle befektetést áttekinteni? Az alapkezelő leírása szerint a két tapasztalt portfólió-kezelőt 19 befektetési szakember segíti, az alap kezelése lényegében csapatmunkában történik.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10200 9832 10345 +1,09% 0 0 5 823 128 706 Ft 2022-12-06 17:12:01
MOL 2818 2750 2824 +2,10% 0 0 2 308 049 286 Ft 2022-12-06 17:06:38
MTELEKOM 326 322 330 -0,15% 0 0 67 036 564 Ft 2022-12-06 17:05:29
RICHTER 8670 8410 8690 +2,00% 0 0 1 740 104 070 Ft 2022-12-06 17:12:37
OPUS 125 120 127 +1,29% 0 0 45 220 512 Ft 2022-12-06 17:05:19
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befektetési alapok Miért veszítek még mindig a befektetési alapomon, nyugdíjpénztáramon, biztosításomon? (Lesz vigasz 2)
Eidenpenz József | 2022. november 11. 05:37
A kötvényalapok, kötvénytúlsúlyos alapok, pénztárak és biztosítói vagyonok továbbra is nagyon szenvednek a megugrott magyar kötvényhozamok miatt. Akad közöttük olyan is, amelynek egyéves vesztesége a 20 és 40 százalék közötti tartományba esik. Kiszállni azonban továbbra sem érdemes, mert nehéz lenne az alacsony kockázatú papírok között magasabb hozamúakat találni, mint a magyar állampapírpiacon.
Befektetési alapok Így alakultak a befektetési alapok múlt heti forgalmai
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 26. 08:14
Az Ingatlan/Közvetlen kategória volt az elmúlt hét vesztese, a Kötvény/Rövid kötvény kategória viszont népszerű volt a vevők körében.
Befektetési alapok Lesznek még kellemetlen meglepetések, amelyek felhajthatják a gabonapiaci árakat
Csabai Károly | 2022. augusztus 31. 05:24
Immár nyolcadik alkalommal győzött a Legjobb Árupiaci Alap kategóriában az OTP Föld Kincsei Alap. Ez adta az apropót ahhoz, hogy beszélgessünk az alap kezelőjével, Hosszú Ferenccel, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatójával a már a háború kirobbanása előtt is, de azután csak még inkább fókuszba került nyersanyagpiacokról.
Befektetési alapok Összeolvadtak a Magyar Bankholding alapkezelői
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 12:00
Sikeresen lezajlott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülése.
Befektetési alapok „Ez még nem az az időszak, amikor érdemes a pénzünk nagy részét részvényekben kockáztatni”
Csabai Károly | 2022. augusztus 23. 05:21
Túlzás nélkül állítható, hogy Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója tarolt a Klasszis 2022 díjátadó gálán. Az Év Portfoliómenedzsere lett, az általa kezelt alapok közül pedig az OTP Klímaváltozás a Legjobb Globális Részvényalap, míg az OTP Trend Alap A sorozat az Elmúlt 10 Év Legjobb Abszolút Hozamú Alapja lett – előbbi e címet sorrendben hatodszorra gyűjtötte be.
Befektetési alapok Jöhet a tőkevédett alapok reneszánsza, egyre több az ESG-alap
Eidenpenz József | 2022. augusztus 18. 05:41
A magasabb kötvényhozamoknak köszönhetően a befektetési alapok sokkal jobb teljesítménnyel szolgálhatnak a befektetőiknek az idén, még ha ez egyelőre nem is látszik az adatokból. A tőkevédett alapok szektora is újjászülethet emiatt, új tematikus alapokat indítanak. Egyre több alapot alakítanak át ESG-szemléletűvé. Interjú az Eurizon Asset Management Hungary elnök-vezérigazgatójával.
Befektetési alapok Közel három százalékkal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 14:13
A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,9 százalékkal, 224 milliárd forinttal 7976 milliárd forintra nőtt július végére.
Befektetési alapok Hogyan lehetett befektetési alapokkal profitálni a forintgyengülésből?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 15. 05:30
Számos hazai befektetési alap tart devizakötvényeket, külföldi részvényeket vagy árupiaci termékeket. Ezek hozamára a forintgyengülés, a dollár erősödése is rátett még egy jókora lapáttal, így az utóbbi egy-két évben igen jó hozamot tudtak elérni. A kötvény ismét vonzó befektetés lett. Interjú az Eurizon Asset Management Hungary menedzsereivel.
Befektetési alapok Varga Zoltán: Felülteljesítő volt ma a magyar tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. július 14. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 343,80 pontos, 0,88 százalékos emelkedéssel, 39 246,42 ponton zárt csütörtökön.
Befektetési alapok Ha a befektetésed ESG, sokat tettél a bolygóért, és még jó hozamod is lehet
Eidenpenz József | 2022. július 5. 05:17
Mit tehet egy kisbefektető a bolygó, a társadalom fenntartható fejlődéséért? Számíthat-e jó hozamra, aki ESG-alapból vásárol? Mitől lesz fenntartható egy ingatlanalap? Interjú a Raiffeisen Alapkezelő vezérigazgatójával, Simon Péterrel.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG