6p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A tőkepiaci viharok elleni védekezés egyik módja, ha sokféle országban, többféle eszközbe – részvénybe, kötvénybe, ingatlanba –, különböző ágazatokba, devizákba fektetünk. Ennek egyik módja a „multi asset” típusú befektetési alapokba való fektetés, amelyek külföldön sok száz vagy több ezer féle befektetést tartanak.

Aki kicsit is figyeli a tőkepiacokat, az azt látja, hogy azok ciklikusak: hullámvölgyek és fellendülések, sőt néha összeomlások és buborékok, mániák váltakoznak egymással, eléggé kiszámíthatatlan hosszúságú időszakokban, sorrendben. Az is megfigyelhető, hogy ezek a különböző periódusok nem egyszerre következnek be, például előfordul, hogy a részvénypiac lefelé, a kötvénypiac felfelé tart. Vagy mindkettő lefelé, de az árupiacok, vagy egy részük, mint az arany, meg éppen fordítva. Esetleg a Nyugat-Európai részvénypiac gyengélkedik, eközben a japán és a dél-amerikai felfelé megy, az amerikai pedig stagnál.

Ahol több dimenzió van, mint három

Következésképpen ha valaki csak egy adott piacon, például a magyar vagy az angol részvénypiacon, esetleg kelet-európai ingatlanokba, vagy aranybánya-részvényekbe fektet be, és ott éppen rossz a hangulat, akkor lehet, hogy évekig tartó esés, stagnálás vár rá. Ezért találták ki már régen a diverzifikációt, azaz a tőkénk, portfóliónk megosztását többfelé.

Ennek kiterjedt, bonyolult elmélete van, hogy mégis hányfelé és milyen eszközökbe érdemes ezt megtenni. A lényeg, hogy többféle dimenzió mentén érdemes diverzifikálni: különböző eszközökbe, mint részvény, kötvény, ingatlan; területileg is, azaz különböző régiókban, kontinenseken, országokban, azaz lehetőleg globálisan, az egész földgolyón elosztva. A részvényeken és vállalati kötvényeken belül pedig különböző gazdasági ágazatokba, sőt különböző fejlődési stádiumban levő vagy eltérő nagyságú vállalatokba. De sok esetben devizák és további más paraméterek alapján is variálnak.

Állandóan reagálni kell

Ennek a megosztásnak az egyik modern tudománya az úgynevezett „multi-asset”, azaz többféle eszközbe történő befektetés. Az egyik neves külföldi alapkezelő ezt úgy fogalmazza meg, hogy sok dimenzió mentén kell a portfóliót megosztani, mint a hozamok forrása (osztalék, kamat, árfolyamnyereség, ingatlanok bérleti díja), a kockázati kitettség (állampapírtól például kockázatos részvényekig), a befektetési stílus és a befektetési horizont (rövidebb és hosszabb távú befektetések). Ezen kívül rugalmasnak kell lenni, és állandóan reagálni a változó világ kihívásaira.

Jövedelem is kell, növekedés is fontos

Egy ilyen konkrét globális multi-asset stílusú befektetési alap a Fidelity Global Multi Asset Income Fund, amely három nagyobb eszközcsoportot jelöl meg a befektetések célpontjaként:

– Jövedelemtermelő eszközöket, amelyek közé befektetésre javasolt vállalati és államkötvények, feltörekvő piaci vállalati és államkötvények tartoznak.

– Hibrid (egyszerre jövedelem és növekedési) eszközöket, mint magas hozamú kötvények, befektetések értékpapírosított hitelportfóliókba.

– A növekedési eszközök közé magas osztalékú részvények, ingatlanbefektetések (REIT) és infrastruktúra-befektetések tartoznak.

Az alap kezelője szerint globálisan fektet be, ami azt jelenti, hogy földrajzilag magas szintű diverzifikációt ér el az eszközosztályokon belül és között is. Hangsúlyozzák is, hogy a befektetőknek rendszeres jövedelmet kívánnak biztosítani, erre utal egyébként az alap nevében az „income” kifejezés is.

A cél legalább öt százalék

A Morningstar neves befektetésialap-minősítő szervezet az alapot a „moderate allocation” kategóriába sorolta be. (A magyar terminológia szerint ezt leginkább mérsékelt kockázatú vegyes alapnak lehetne nevezni.) Ebben a kategóiában egy év alatt dollárban 9,7 százalék volt az alapok átlaghozama, három év alatt 12,82, öt év alatt pedig 10,05 százalék (éves szinten, szeptember 26-ig). A főbb nyugati tőkepiacokon az utóbbi évek nagyon jól alakultak, a részvények és a kötvények is sok éves csúcson vagy annak közelében tartózkodnak most, szeptember végén.

(Fotó: 123rf.com)

A Fidelity Global Multi Asset Income Fund-ot, amely Magyarországon több devizában is kapható és forintra hedge-elt sorozata is van, információink szerint kezelője inkább „rugalmas allokációs alapnak” tartja. Havi hírlevele szerint az alap indulása óta augusztus végéig a havi kifizető sorozat dollárban átlagosan évesítve 5,35 százalékos  kifizetést  (v. kifizetett hozamot) ért el, és emellett még az eszközérték is szépen emelkedett.

Kamatjövedelmek plusz árfolyamnyereségek

Előszeretettel különböztetik meg ugyanis a kamatból, osztalékból származő, jövedelem-jellegű bevételeket, amelyeket egyes befektetésijegy-sorozatoik ki is fizetnek rendszeresen a befektetőknek, más sorozatok tőkésítenek. (Total return= price return + income return, azaz az alap teljes hozama egyenlő rendszeres jövedelmek plusz árfolyamnyereségek.)

A kifizető sorozatoknál az alap befektetési célja jelenleg egyébként legalább évi öt százalékos hozam kifizetése, de ez persze nem garantált, és az alap bevételeiből történik, nem a tőke kárára. Az alap tőkésítő osztálya 2013. március végi indulása óta pedig dollárban 10,1 százalékos hozamot ért el, az utóbbi 1 év teljesítménye pedig 12,2% volt. Itt a portfólió jövedelme folyamatosan újrabefektetésre kerül, nincs kifizetés. //privatbankar.hu/befalap/a-fidelity-szerint-lesz-itt-meg-fellendules-interju-272801

1732 értékpapírra oszlik a kockázat

A részvények súlya az alapban az utóbbi hónapokban 30 százalék körül mozgott, a kötvényeké hatvan-hetven százalékos volt. Augusztus végén 1732 féle befektetése volt, több tucat országban, ebből 1465 különböző kötvényjellegű befektetés, 263 pedig részvény. A részvények számos ágazat és több tucat ország között oszlanak meg, az élen Nagy-Britanniával és az USA-val (16,5, illetve 13,7 százalék április végén), Írországgal, Németországgal. Magyarország súlya csak 0,15 százalék, több, mint Csehországé (0,02 százalék), de kevesebb, mint Lengyelországé (0,62 százalék).

Hogyan lehet ennyiféle befektetést áttekinteni? Az alapkezelő leírása szerint a két tapasztalt portfólió-kezelőt 19 befektetési szakember segíti, az alap kezelése lényegében csapatmunkában történik.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17625 17445 17680 +1,09% 17600 17625 2 689 368 855 HUF 2024-06-12 16:57:16
MOL 2870 2850 2884 +0,56% 2866 2872 986 947 634 HUF 2024-06-12 16:57:32
MTELEKOM 1054 1026 1062 +2,93% 1052 1054 1 087 245 378 HUF 2024-06-12 16:57:09
RICHTER 9245 9240 9385 0,00% 9235 9245 2 402 884 685 HUF 2024-06-12 16:57:16
OPUS 417 406 424 -0,48% 417 419 314 090 587 HUF 2024-06-12 16:56:12
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Sávban mozoghat a forint, menedék maradhat a kötvényalap – interjú
Eidenpenz József | 2024. június 12. 15:07
Az év végéig sávozhat a forint, az MNB politikája támogatja az árfolyamot. A részvények és a kötvények is jól teljesítettek az utóbbi időben, kérdés, mi lesz az inflációval, a kamatokkal és a gazdasági növekedéssel. A kötvényalapok befektetői helytelenül általában a múltbeli hozamok alapján tájékozódnak, de van célravezetőbb módszer is. Interjú Kiss Péterrel, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befektetési alapok Gyurcsik Attila: Ha úgy hozza a sors, akkor valami ellen is fogadhatok
Vég Márton | 2024. június 10. 19:01
Két díjat is nyert az Accorde Alapkezelő a befektetési alapok Privátbankár.hu Klasszis 2024-es szavazásán: az Accorde Abacus Alap az első helyen végzett a Legjobb Abszolút Hozamú és Származtatott Alap (közepes kockázat) kategóriában. Gyurcsik Attilát, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatóját választották az Év Portfóliómenedzserének. Ennek apropóján beszélgetett Gyurcsik Attilával Vég Márton újságírónk.
Befektetési alapok A kötvények maradhatnak a kisbefektetők kedvencei
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 15:06
Nagyon szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, nagyon ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenleg hét százalék közelében levő állampapírhozamok még mindig nem éppen alacsonyak, így a kötvénybefektetések is vonzóak maradnak. A forint is viszonylag erős maradhat, mert az inflációs cél eléréséhez nem engedhető meg a korábbi, trendszerű leértékelődés. Bebesy Dániel, az Erste Alapkezelő senior portfóliómenedzsere lapcsoportunk műsorában, a Klasszis Podcastban beszélt a kötvénypiacról.
Befektetési alapok Móra Máté: Nem biztos, hogy örülnünk kell, ha eljön a kamatvágások ideje!
Vég Márton | 2024. június 4. 15:01
A Legjobb Feltörekvő Piaci Részvény Alap lett a Generali Amazonas Latin Amerika Részvény Alap a Privátbankár.hu Klasszis 2023-as szavazásán. Ennek apropóján beszélgetett Móra Mátével, a Generali Alapkezelő Zrt. portfóliómenedzserével Vég Márton újságírónk.
Befektetési alapok A trendi részvények nélkül is lehet jó hozamokat elérni
Csabai Károly | 2024. június 3. 18:56
Kis túlzással állítható, hogy a Hold Alapkezelő tarolt lapunk idei szavazásán, a szakmai szavazatok alapján ugyanis négy első, valamint egy-egy második és harmadik helyet érdemelt ki. Köztük az Év Alapkezelője lett a Hold, illetve a legjobb közép- és kelet-európai részvényalappal is büszkélkedhet. Alapvetően e két cím apropóján beszélgettünk Cser Tamással, a Hold Alapkezelő részvénystratégiáért felelős vezetőjével, partnerével és Orosz Gergővel, a cég szenior portfóliókezelőjével.
Befektetési alapok Egyre kevesebb pénzt hagynak pihenni a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. június 2. 14:07
Látványosan csökkent az elmúlt egy évben a készpénz és a betétek aránya a háztartások megtakarítási portfóliójában. A befektetési jegyekbe viszont ömlik a pénz, az állampapírok iránti lelkesedés ugyanakkor kissé alábbhagyni látszik.
Befektetési alapok Az idén a rövid lejáratú pénzpiaci eszközök még jól teljesíthetnek
Csabai Károly | 2024. május 30. 18:44
Az egy évvel korábbinál dupla annyi, négy díjat is elhozott a K&H Alapkezelő a befektetési alapkezelők Privátbankár Klasszis 2024-es szavazásán. Három kategóriában második lett, a K&H Válogatott Iram Alapok Alapja rendszeres sorozat viszont a Legjobb Dinamikus Vegyes Alap lett. Ez utóbbi apropóján beszélgettünk Bánhalmi Gábor vezető stratégával.
Befektetési alapok Klasszis 2024: megvannak a legjobb magyar befektetési alapok és alapkezelők
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 15:46
A befektetési alapok vagyona tovább nőtt tavaly, meghaladta a 14 ezer  milliárd forintot, ami bő 50 százalékos emelkedés. A Privátbankár.hu idén is kiosztotta a Klasszis 2024 díjakat a hazai alapkezelői szakma legjobb vagyonkezelő szakembereinek. Az Év Alapkezelője a HOLD Alapkezelő, az Év Portfóliómenedzsere Gyurcsik Attila, az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere pedig Tóth István lett.
Befektetési alapok Húszéves lett az egyik legismertebb befektetési alap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 12:09
A konzervatív befektetési politikának és az árfolyam stabil alakulásának köszönhetően a legnagyobb hazai ingatlanalappá nőtte ki magát az idén húszéves Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap. A hazai ingatlanalapok közül elsőként ESG minősítést szerző alap nettó eszközértéke az indulás óta csaknem a hétszázszorosára nőtt.
Befektetési alapok Nőtt a befektetási alapok vagyona februárban - a hozamok változatosak
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 12:54
Februárban 4,3 százalékkal, 626 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így az előző hónap végén a Bamosz tagjai 15 179 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG