4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ferencváros lakáspiaca is egyre drágább, az új építésű lakások ára közelíti, egyes mini körzetekben már meg is haladja az egymillió forintot. Ezáltal a jó állapotú használt otthonokat is viszonylag magas áron lehet meghirdetni. Kérdés, vevők lesznek-e az érdeklődők ezekre az árakra?

A ferencvárosi fejlesztések az ingatlanpiacra is jó hatással vannak, az ideérkező turisták a rövidtávú lakáskiadást pörgetik tovább. Egy-egy sportlétesítmény fejlesztése és az adott sporteseményre érkező turisták is jót tesznek az ingatlanpiac különböző szegmensének - fogalmazott a Duna House az atlétikai vb-re utalva. A cég szerint a kevésbé lakott lokációk beépítése és újra a városba kapcsolása emelheti a környék népszerűségét és így akár az ingatlanárakat is.

Épül a City Pearl lakás-iroda-hotel komplexum a volt Vágóhíd területén. Fotó: privátbankár/Mester Nándor
Épül a City Pearl lakás-iroda-hotel komplexum a volt Vágóhíd területén. Fotó: privátbankár/Mester Nándor

Az elmúlt évtizedekben a városmegújításnak is köszönhetően a kerület egyetemeknek, szórakozó- és vendéglátóhelyeknek ad otthont. A most megépült atlétikai stadion új megközelítése érdekében egy szakaszon átépítették a H7-es (csepeli) HÉV pályáját is. Az egész kerület kedvelt, központi része lett a fővárosnak, ahol számos újépítésű projekt járult és járul ma is hozzá a kerületben található ingatlanpaletta színesítéséhez. 2023 második félévében a XIII. és a XI. kerület mellett a IX. kerületben volt a legmagasabb az újépítésű projektek aránya. A ferencvárosi új projektek lakásai a főváros hatodik legdrágább ingatlanjainak számítanak, 1,6 millió forintot meghaladó átlagos négyzetméteráron keltek el 2023 második félévében.

2017 óta a kerület iránti legalacsonyabb érdeklődést 2020. szeptemberében tapasztalták az ingatlanközvetítő hálózat kollégái, ekkor a fővárosban ingatlant kereső ügyfelek mindössze 8,4 százaléka tartotta preferált területnek Ferencvárost. Két évvel később azonban 2022. szeptemberében minden korábbinál többen, a budapesti érdeklődők 15,4 százaléka választotta a kerületet. A legfrissebb, 2023. júliusi Duna House Barométer szerint 13,9 százalékkal a hetedik legkeresettebb kerület volt a fővárosban.

A kerület ingatlanpiacát a többi frekventált kerülethez hasonlóan a folyamatos és kitartó áremelkedés jellemzi, 2020-hoz képest 685 ezer forintról 34 százalékkal emelkedett meg az átlagos négyzetméterár, így az idei évben már 920 ezer forintba kerül egy lakás négyzetmétere a IX. kerületben. Az ingatlanvásárlásra fordított összeg a pandémia évében 36,5 millió forint volt átlagosan, az idei évre azonban már közel 21 millióval többet költenek itt a vásárlók otthonteremtésre. Szerencsés helyzet, hogy a vételárral a kapott lakásméret is a 2022-esnél 10 négyzetméterrel nagyobb lett, 63 m2-re növekedett.

A leggyakoribb és ezáltal a legkeresettebb ingatlantípus a téglalakás, amelyért 919 ezer forintos átlagos négyzetméterárat fizettek a vevők idén, de a kerületben található a hatodik legnépszerűbb fővárosi lakótelep is. A József Attila lakótelep házgyári lakásait a Duna House 2023 első féléves adatai alapján 665 ezer forintos átlagos négyzetméteráron vásárolták meg új tulajdonosaik.

A múlt
Az évszázados múlttal rendelkező terület már a XIII. században is lakott volt, nevét I. Ferenc trónra lépését követően, 1792-ben kapta. Ferencváros utcáit a Kálvin tér környéki épületeken kívül szinte teljesen elpusztította az 1838-as pesti árvíz, 1850-től azonban számos ipari üzemnek adott otthont a terület. A századfordulóra pedig már élesen elkülönültek a különböző funkciót betöltő városrészek: a polgári-, a gyárnegyed és a gyárnegyed munkásainak otthont nyújtó középső területek. Az első és a második világháború is komoly sebet ejtett a környéken, hiszen a pályaudvarok és ipari létesítmények voltak a bombatámadások főbb célpontjai, azonban emellett a kerület számos jellegzetes épülete is kárba veszett. 1957-től a külső területek szükséglakótelepei apránként felszámolásra kerültek, a '80-as évek második felében pedig elkezdődött a terület rehabilitációja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Nyaralót venne? Segíthet a választásban, ha ezt elolvassa
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 16:22
A nyaralóövezetek tavaly parkolópályára kerültek az ingatlanpiacon, idén viszont már élénkülés jeleit mutatják - áll az ingatlan.com friss elemzésében. Kiderül belőle, hogy a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó partján hogyan alakult a kereslet-kínálat és mennyibe kerülnek az eladásra szánt lakóingatlanok a part menti településeken. 
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Célpont lett Vecsés, Gyál, Ecser, Üllő és Ócsa is
Mester Nándor | 2024. május 15. 19:29
Idén az agglomeráció még megfizethető települései kifejezetten jó beszállási pontot kínálnak azoknak, akik önálló családi házat keresnek. A drága északi, déli és nyugati körzetekhez képest a délkeleti városokban, községekben lehet és érdemes is nézelődni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Amerikában kiváló biznisz lett az idősotthon
Mester Nándor | 2024. május 11. 17:31
Az átlagéletkor növekedésével a fejlett világban „kitermelődnek” az újfajta, erre alapozó üzleti lehetőségek. Az egyik ilyen az idősotthon, mint ingatlan típus, ami manapság befektetésnek sem rossz. Amerikában biztos nem, ahol már több évtizedes múltra tekint vissza. Az ingatlanfejlesztők is kiemelten figyelnek a demográfiai folyamatokra és ennek alapján döntik el, hogy az ország melyik alpiacán vágnak bele ilyen ingatlanok felépítését célzó beruházásba.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A NER és a mini-Dubaj mindent felforgatnak Zuglóban
Mester Nándor | 2024. május 8. 18:42
A kormány és a NER úthengerként halad Zuglóban. Már parlamenti jóváhagyás is van a mini-Dubajra és ütemesen zajlik a Bosnyák téri óriásberuházás, amit a NER egyik oszlopos tagja, a Bayer Construct végez. Mindkettő jelentős hatással van az egész ingatlanpiacra, benne a lakásokéra is.
Ingatlan Most beelőzhetjük a befektetőket a lakáspiacon
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 15:01
Egyelőre nem szállják meg a terepet, de egy-másfél év múlva már más lehet a helyzet. Főleg azért, mert az állampapírok által kínált előnyök folyamatosan fogynak.
Ingatlan Hihetetlen: ismét emelkednek a fővárosban az ingatlanárak
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 14:46
Némi lassulás és kismértékű csökkenés után újfent emelkedő árspirál jellemezi a fővárosi ingatlanpiacot, a legmarkánsabban a családi házak négyzetméterára nőtt, ismertette az Otthon Centrum elemzési vezetője az első negyedéves adatokat.
Ingatlan Tömeges áruházbezárások éve az idei - az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 14:39
A tengerentúlon nagyon megszenvedik az online előretörését.
Ingatlan Ki fog újépítésű lakást venni ilyen hitelkamatok mellett?
Privátbankár.hu | 2024. május 4. 10:19
Az idei első negyedévben 23 százalékkal kevesebb új lakás épült, mint egy évvel ezelőtt. Közben 2023-ban jelentősen csökkent a kereslet az új lakások iránt is, aminek eredményeként a kínálat felduzzadt - több új lakásból válogathatnak most a vevők, ez pedig az áremelkedést is jelentősen lelassította. A lakosság és a fejlesztők számára is a kamatkörnyezet jelenti a legnagyobb kihívást.
Ingatlan Nem hisszük el, mennyibe kerül egy balatoni újépítésű lakás
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 15:32
Változatlanul Siófok az új építésű lakást vásárlók kedvence a Balaton-parton, amit az áremelkedés sem tört meg. Az Otthon Centrum mérése szerint a tóparton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések újépítésű projektjei között. A rekorder egy fővároshoz közeli község, 3,2 millió forintos négyzetméterárral.
Ingatlan Életre kel a rajzfilm varázsceruzája, megoldást hozhat a lakhatási gondokra
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 18:08
Házakat, hidakat, hajókat és szélturbinákat is lehetne nyomtatni az új gigaberendezéssel. A tervek szerint. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG