BUX
36 756.82
-0.08%
-29.00
OTP
11 100.00
+0.00%
+0.00
MOL
1 785.00
-1.27%
-23.00
RICHTER
7 230.00
+0.28%
+20.00
MTELEKOM
384.00
+0.79%
+3.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. augusztus 1. 06:34

Van Budapesten néhány kevéssé felkapott városrész, ahol az új építésű lakásoknál még nem egymillió forintos négyzetméterárral lehet számolni. Egyik-másikban csak évek múlva lesz sokkal komfortosabb az élet, de a bevállalósoknak megérheti.

A napokban számoltunk be arról, hogy mennyire visszaesett az építési kedv az idei első félévben 2019 első hat hónapjához képest. A KSH csütörtöki jelentése szerint főleg a megyeszékhelyeken, ott felére zuhant az építési enegdélyek száma. Szerencsére Budapesten jóval kisebb a csökkenés, itt csak 20 százalékos az előző év azonos időszakához viszonyítva. 

Az nem újdonság, hogy a csillagászati lakásárakkal működő belvárosi és belbudai kerületeket sok vásárló elkerüli. Az egymillió forintos és az annál is magasabb árak másfél éve már megszokottak itt. Az új lakáson gondolkodók gyakorlatilag kiszorultak a külső pesti és egy-két budai kerület külső részébe, ahol a négyzetméterárak 650-800 ezer forint között mozognak. Hasonló folyamatok a vidéki nagyvárosokban is megfigyelhetők. Körülbelül 150-250 ezer forinttal olcsóbb egy négyzetméter ezeken a környékeken, mint a nagykörúton belüli vagy azzal szomszédos nem belvárosi utcákban, továbbá Angyalföld belvároshoz közeli területein.

Újpesten olcsóbban lehet telekhez jutni, a lakások ára is érezhetően alacsonyabb, mint a felkapott Angyalföldön. Az Újpest Központ környéki övezetekben a fejlesztéseknek köszönhetően a kereslet is megugrott az utóbbi években. A Dunához közeli utcák-területek felértékelődtek, a kerület külső részein található családiházas utcákban szintén egyre többen keresnek romosabb vagy jó állapotú ingatlant, ez a növekedés a koronavírus járvány alatt csak fokozódott.

Kőbányán több körzetben is méretes lakóparki beruházások indultak az elmúlt 5-6 évben. Többségük jól megközelíthető metróval vagy villamossal, busszal. Várhatóan ez a kerület lesz az egyik legnagyobb nyertese a készülő rozsdaövezeti szabályozásnak, így a fejlesztők megint 5 százalékos áfával adhatják az itt készülő lakásokat. Úgy tudjuk, hogy például a kerület Gyárdűlőnek nevezett dél-nyugati sarkában is lesz két jelentősebb építkezés, ezen kívül Újhegyen és Óhegyen is folytatódhatnak a közepes méretű beruházások.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Zuglóban a Bosnyák tér tágabb vonzáskörzetében 4-5 éve zajlanak nagy társasházi építkezések, ezek teljesen átformálják a kerületrész arculatát. Az árak itt azonban gyorsabban növekednek, meghaladják már a 900 ezer forintot. A tér közvetlen közelében viszont várhatóan nem indulnak ilyen többszáz lakásos projektek, továbbra is a kis és közepes (10-50 lakás) beruházásoké lesz a főszerep és megmaradnak az ikerházas építkezések is.  A környéken szociális és kulturális projekteket szeretne indítani az önkormányzat és sokat dob majd az itteni ingatlanok értékén, ha elkezdődik a bevásárló-és szolgáltató központ (Mundo Zuglo) kivitelezése.

A XI. kerületben hamarosan kijelölik az Újbudát Ferencvárossal összekötő Galvani hídról levezető utak nyomvonalát. Ezzel újabb lökést adhatnak a helyi lakáspiacnak. Még érdekesebb, hogy mennyire figyelnek fel a fejlesztők a Budafoki út és a Duna közötti óriási övezetre és a kapcsolódó Albertfalva északi részére.  Ez a dél-budai régió a folyó miatt ugyan vonzó lehet, de erősen szennyezett talajon álló, ipari ingatlanokkal tűzdelt városrészről van szó, így drágább lehet a hasznosítás.

A korábban csak kisebb, néhány lakásos társasházak építésével jellemezhető XVI. és XVII. kerületekben viszont már most sincs ok panaszra, több újonnan indult nagy projekteknek is köszönhetően nagy a pörgés a lakáspiacon – legalábbis ezt állítja az OTP Ingatlanpont. Itt az árak – a különféle lakásportálok adatai szerint - szintén legalább 200 ezer forinttal alacsonyabbak a belvárosiaknál. A XV. kerületi Pestújhelyen az ikerházas és nagyobb családiház felújítási projektek folytatódása várható. 

A IX. kerület külső része, különösen a Soroksári út mindkét oldala szintén esélyes arra, hogy bekerüljön a rozsdaövezeti program első ütemébe. Több ezer lakás épülhet a körúttól kifelé vezető fő ütőér mellett. A főút Dunához közelebbi oldala azonban még MÁV-terület, itt egyrészt a kelebiai vasútvonal, másrészt raktárak és csarnokok sora képez akadályt a nagyobb arányú fejlesztések előtt. A terület erősen szennyezett, ezért várható, hogy az állam csak a második ütemben foglalkozik ezek előkészítésével. 

Az OTP is emlékeztet arra, hogy az elmúlt pár évben új erőre kapott a IX. kerület, azon belül Ferencváros külső része (a Mester utca és a Vágóhíd utca környéke). Itt jövőre adnak át egy nagyjából 250 lakásos, piaci alapú bérlakás-projektet, ami igazi különlegességnek számít.

Az Otthon Centrum II. negyedéves újépítésű lakásprojekt-felmérése szerint Budapesten jelenleg 463 beruházás van folyamatban, ezekben mintegy 33.200 lakás épül, ám ezek harmada még nem elérhető a vásárlók számára. A beruházók, mintegy 6.130 lakást kínáltak megvételre a felmérés időpontjában. 2020 második negyedévben mindössze 28 új projekt indult, ez a 2019 II. negyedévben elkezdett 45 projekthez képest 37,8 százalékos csökkenés – közölte az OC.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Címkék: Ingatlan

Ingatlan Milyen ingatlanra futja ma 60 millió forintból?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 11:05
50-60 millió forintért már egyaránt válogathatunk jó állapotú ingatlanok között Budapest külvárosában vagy a vidéki nagyvárosok belső részeiben, de akár a Balatonra is költözhetünk. Az OTP Ingatlanpont legújabb sorozatának második részében megvizsgálta, milyen lehetőségekkel számolhat valaki, ha 60 millió forintért szeretne magának ingatlant.
Ingatlan Berobbannak az albérletpiacra a nyaralók: mennyit kérnek egy tóparti házért egy hónapra?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 12. 07:34
Erőteljesen nőtt a kereslet a Balaton és a Velencei-tó mellett lévő kiadó, hosszabb távra, azaz legalább egy-két hónapra kivehető nyaralók, házak iránti kereslet. A bérleti díj pedig a nyári hónapokban a balatoni településeken havi 200 ezer forint felett lehet - derül ki az ingatlan.com legújabb összefoglalójából.
Ingatlan Felpumpálhatja az ingatlanárakat Bezenyén és vonzáskörzetében a készülő megaberuházás
Mester Nándor | 2020. augusztus 7. 06:07
Hamarosan átírhatják az árcédulákat Magyarország észak-nyugati csücskében, a Hegyeshalom és Bezenye közé tervezett gigaberuházás hatására. Főleg az ipari telkek ára nőhet, de a 20-30 kilométeres körzetben lévő jó minőségű lakásoké is. Áremelkedés máris érezhető mindkét csoportnál. Spekulációs rohamról még nincs szó, de az egymilliárd eurós építkezés nyomán bizonyosan felértékelődik több szegmens is az ingatlanpiacon és a vonzáskörzet szolgáltató ipara is profitálhat a nagyobb keresletből.
Ingatlan Több százmilliós ajándék egy német óriáscégtől Bezenyének és Hegyeshalomnak
Mester Nándor | 2020. augusztus 5. 06:12
Összesen több százmillió forint landol hamarosan Hegyeshalom és a szomszédos Bezenye önkormányzatánál. A feladó egy német nagyvállalat, amelyik egymilliárd eurós óriásberuházást kezd a településeken - értesült a lapunk. Bezenyén ehhez még további százmillió forint jöhet ipari telkek eladásából és több tízmillió kormányzati programokból. A mega agrárközpont beindulása után sok millió forintnyi iparűzési adó is ott maradhatna, de azt a megye elvonja és várhatóan csak keveset oszt vissza.
Ingatlan Egy nagy ingatlanos cég máris belevágott az MNB Zöld Kötvényprogramjába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 13:33
A magyar kereskedelmi ingatlanpiacon igen aktív CPI Property Group az elsők között bejelentkezett az MNB Zöld Kötvényprogramjába. A kibocsátást erre a hétre tervezik. Később vélhetően más ingatlanos és akár termelő cégek is hasonló akciókat hajthatnak végre.
Ingatlan Matolcsy programjával tízmilliárdokat szakítanak hazai ingatlanos cégek külföldön
Mester Nándor | 2020. augusztus 4. 06:11
Tegnap óta már a Duna House is tagja azon magyar ingatlanos cégek körének, amelyek az MNB Növekedési Kötvényprogramjából szerezhetnek pénzt a külföldi terjeszkedéshez. Összességében több százmilliárd forint landol ezeknél a vállalatoknál. Fő célpontjuk a lengyel és a nyugat-európai piac.
Ingatlan Ez a magyar település lehet az új raktárfőváros
Mester Nándor | 2020. július 31. 06:16
Ami az európai tengeri kikötőknél Rotterdam vagy Hamburg, az a magyar szárazföldön Ecser. Legalábbis efelé halad ez az agglomerációs település, ahová ömlenek a logisztikai beruházások. Többszáz millió euró értékű raktárközpontok épülnek fel a következő másfél-két évben a ferihegyi repülőtér és az M0-ás gyűrű közvetlen közelében. A Lidl és a JYSK után most egy belga vállalat közölte, hogy nagy logisztikai bázist épít Ecseren.
Ingatlan Megjött: itt a vihar a lakáspiacon, és nem nagyon csendesedik
Privátbankár.hu | 2020. július 30. 10:33
Kivégzés előtt a rövid távú lakáskiadás, megborult a bérleti piac, és mostmár látszik, hogy szinte alig akar valaki nagy beruházást indítani.Talán már itt is van a vihar, aminek újabb jele, hogy a KSH szerint az első félévben Budapesten 20, a nagyvárásokban pedig 50 százalékkal kevesebb engedélyt adtak ki 2019 azonos időszakához képest. 
Ingatlan Akciós nyaralóajánlat az egyik kőgazdag magyartól
Mester Nándor | 2020. július 28. 20:17
Soha vissza nem térő ajánlatot kaphatunk az egyik leggazdagabb magyar üzletember cégétől. Balatonszemesen lehet a miénk egy szuper luxus új építésű nyaraló. Nem kevesebb, mint 555 millió forintért.
Ingatlan Vajon építenek-e itthon ilyen csilli-villi szuperkórházakat?
Privátbankár.hu | 2020. július 27. 11:28
Sok milliárd dolláros megaüzletté vált a kórházépítés külföldön. Nálunk továbbra is késik a budai szuperkórház, pedig egy-két kormányközeli nagyvállalkozó nagyot szakíthatna ezzel. Amíg eldől, hogy kié lesz itthon a nagy falat, nézzük, miket húztak fel Nyugat-Európában.
Friss
hírlevél