5p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Van Budapesten néhány kevéssé felkapott városrész, ahol az új építésű lakásoknál még nem egymillió forintos négyzetméterárral lehet számolni. Egyik-másikban csak évek múlva lesz sokkal komfortosabb az élet, de a bevállalósoknak megérheti.

A napokban számoltunk be arról, hogy mennyire visszaesett az építési kedv az idei első félévben 2019 első hat hónapjához képest. A KSH csütörtöki jelentése szerint főleg a megyeszékhelyeken, ott felére zuhant az építési enegdélyek száma. Szerencsére Budapesten jóval kisebb a csökkenés, itt csak 20 százalékos az előző év azonos időszakához viszonyítva. 

Az nem újdonság, hogy a csillagászati lakásárakkal működő belvárosi és belbudai kerületeket sok vásárló elkerüli. Az egymillió forintos és az annál is magasabb árak másfél éve már megszokottak itt. Az új lakáson gondolkodók gyakorlatilag kiszorultak a külső pesti és egy-két budai kerület külső részébe, ahol a négyzetméterárak 650-800 ezer forint között mozognak. Hasonló folyamatok a vidéki nagyvárosokban is megfigyelhetők. Körülbelül 150-250 ezer forinttal olcsóbb egy négyzetméter ezeken a környékeken, mint a nagykörúton belüli vagy azzal szomszédos nem belvárosi utcákban, továbbá Angyalföld belvároshoz közeli területein.

Újpesten olcsóbban lehet telekhez jutni, a lakások ára is érezhetően alacsonyabb, mint a felkapott Angyalföldön. Az Újpest Központ környéki övezetekben a fejlesztéseknek köszönhetően a kereslet is megugrott az utóbbi években. A Dunához közeli utcák-területek felértékelődtek, a kerület külső részein található családiházas utcákban szintén egyre többen keresnek romosabb vagy jó állapotú ingatlant, ez a növekedés a koronavírus járvány alatt csak fokozódott.

Kőbányán több körzetben is méretes lakóparki beruházások indultak az elmúlt 5-6 évben. Többségük jól megközelíthető metróval vagy villamossal, busszal. Várhatóan ez a kerület lesz az egyik legnagyobb nyertese a készülő rozsdaövezeti szabályozásnak, így a fejlesztők megint 5 százalékos áfával adhatják az itt készülő lakásokat. Úgy tudjuk, hogy például a kerület Gyárdűlőnek nevezett dél-nyugati sarkában is lesz két jelentősebb építkezés, ezen kívül Újhegyen és Óhegyen is folytatódhatnak a közepes méretű beruházások.

Zuglóban a Bosnyák tér tágabb vonzáskörzetében 4-5 éve zajlanak nagy társasházi építkezések, ezek teljesen átformálják a kerületrész arculatát. Az árak itt azonban gyorsabban növekednek, meghaladják már a 900 ezer forintot. A tér közvetlen közelében viszont várhatóan nem indulnak ilyen többszáz lakásos projektek, továbbra is a kis és közepes (10-50 lakás) beruházásoké lesz a főszerep és megmaradnak az ikerházas építkezések is.  A környéken szociális és kulturális projekteket szeretne indítani az önkormányzat és sokat dob majd az itteni ingatlanok értékén, ha elkezdődik a bevásárló-és szolgáltató központ (Mundo Zuglo) kivitelezése.

A XI. kerületben hamarosan kijelölik az Újbudát Ferencvárossal összekötő Galvani hídról levezető utak nyomvonalát. Ezzel újabb lökést adhatnak a helyi lakáspiacnak. Még érdekesebb, hogy mennyire figyelnek fel a fejlesztők a Budafoki út és a Duna közötti óriási övezetre és a kapcsolódó Albertfalva északi részére.  Ez a dél-budai régió a folyó miatt ugyan vonzó lehet, de erősen szennyezett talajon álló, ipari ingatlanokkal tűzdelt városrészről van szó, így drágább lehet a hasznosítás.

A korábban csak kisebb, néhány lakásos társasházak építésével jellemezhető XVI. és XVII. kerületekben viszont már most sincs ok panaszra, több újonnan indult nagy projekteknek is köszönhetően nagy a pörgés a lakáspiacon – legalábbis ezt állítja az OTP Ingatlanpont. Itt az árak – a különféle lakásportálok adatai szerint - szintén legalább 200 ezer forinttal alacsonyabbak a belvárosiaknál. A XV. kerületi Pestújhelyen az ikerházas és nagyobb családiház felújítási projektek folytatódása várható. 

A IX. kerület külső része, különösen a Soroksári út mindkét oldala szintén esélyes arra, hogy bekerüljön a rozsdaövezeti program első ütemébe. Több ezer lakás épülhet a körúttól kifelé vezető fő ütőér mellett. A főút Dunához közelebbi oldala azonban még MÁV-terület, itt egyrészt a kelebiai vasútvonal, másrészt raktárak és csarnokok sora képez akadályt a nagyobb arányú fejlesztések előtt. A terület erősen szennyezett, ezért várható, hogy az állam csak a második ütemben foglalkozik ezek előkészítésével. 

Az OTP is emlékeztet arra, hogy az elmúlt pár évben új erőre kapott a IX. kerület, azon belül Ferencváros külső része (a Mester utca és a Vágóhíd utca környéke). Itt jövőre adnak át egy nagyjából 250 lakásos, piaci alapú bérlakás-projektet, ami igazi különlegességnek számít.

Az Otthon Centrum II. negyedéves újépítésű lakásprojekt-felmérése szerint Budapesten jelenleg 463 beruházás van folyamatban, ezekben mintegy 33.200 lakás épül, ám ezek harmada még nem elérhető a vásárlók számára. A beruházók, mintegy 6.130 lakást kínáltak megvételre a felmérés időpontjában. 2020 második negyedévben mindössze 28 új projekt indult, ez a 2019 II. negyedévben elkezdett 45 projekthez képest 37,8 százalékos csökkenés – közölte az OC.

Címkék: Ingatlan

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Rengeteg ötletet használhatna a kormány a fiatalok lakáshoz jutásának további segítésére
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 16:41
A demográfiai fordulatot a fiatalok lakáshoz jutásának sokkal hatékonyabb támogatásával is elérhetnénk. Rengeteg ötlet van, meg kellene hallgatnia a kormánynak - derült ki a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) szerdai online konferenciáján. 
Ingatlan Ennyit érnek most a Jóbarátok lakásai
Privátbankár.hu | 2021. június 10. 09:55
A Jóbarátok forgatásai 2004-ben véget értek, de a vígjátéksorozat népszerűsége azóta sem hagyott alább. A mai napig milliók nézik újra az egyes epizódokat, és ezt tovább ösztönzi, hogy a hat ikonikus karaktert megformáló színész egy show kedvéért nemrég újra összeállt. A Friends: The Reunion a Duna House szakértőit is megihlette, ezért utána néztek, mennyiért is lehetne ma hozzájutni például Monica New York-i lakásához.
Ingatlan Kriptopénzzel fizettek egy luxus apartmanért - rekordösszegű adásvétel
Privátbankár.hu | 2021. június 9. 15:34
Egy teljes emeletet elfoglal az a luxus penthouse lakás, amiért 22,5 millió dollárnak megfelelő összegt fizettek a héten. Még soha nem költöttek ilyen adásvételre ennyi kriptodevizát.
Ingatlan Megugrott a nyaralók ára, nem csak a Balatonnál
Privátbankár.hu | 2021. június 8. 18:51
Megtorpanást hozott az országos lakáspiaci áraknál a koronavírus-járvány tavaly tavaszi megjelenése, a nyaralókra ugyanakkor ez nem igaz, a legnépszerűbb térségekben kétszámjegyű volt a drágulás - közölte az ingatlan.com kedden.
Ingatlan Digitális szabályozással is lehet csökkenteni az épületek fogyasztását
Privátbankár.hu | 2021. június 8. 13:12
Közös, digitális szabályozási eljárást tesztelt három hazai cég az épületek fogyasztásának csökkentését célzó projekt keretében.
Ingatlan A telek most a legjobb üzlet, főleg, ha raktárépítő akarja megvenni
Privátbankár.hu | 2021. június 7. 18:55
Soha nem látott mértékben nőtt a kereslet a jó helyen lévő, nagy ipari telkek iránt. De már nem csak a raktárakat, csarnokokat fejlesztők, hanem a végfelhasználók is a vevők között vannak, maguk akarnak építkezni. Az árak a járvány másfél éve alatt legalább 20-40 százalékkal nőttek.
Ingatlan Így lehet olcsóbb egy lakásvásárlás
Privátbankár.hu | 2021. június 5. 15:37
Az ingatlan adásvétel legnagyobb és egyben legfontosabb költsége az ingatlan vételára, azonban számos olyan egyéb, direkt és indirekt költség is felmerül, amivel gyakran nem számolnak a vevők és így az sem merül fel, hogy ezeket a kiadásokat kis körültekintéssel, ha elkerülni nem is, de csökkenteni mindenképpen lehetne.
Ingatlan Dél-Pest akkor is vonzó, ha nem lesz ott Fudan Egyetem - 5. rész
Mester Nándor | 2021. június 2. 18:01
A legproblémásabb budapesti rozsdaövezet a dél-pesti. De egyben a legnagyobb ígéret is. Apró jelek már előrevetítik, hogy lesz itt keresnivalója az ingatlanos cégeknek. A rozsdaövezetek közül többet is bemutató sorozatunk utolsó darabja következik.
Ingatlan Barna is, rozsda is és ragyoghatna – vidéki kitekintés a rozsdaövezeti fejlesztésekre – 4. rész
Mester Nándor | 2021. május 31. 05:34
Az ingatlanfejlesztők már évekkel ezelőtt lecsaptak a vidéki városainkban az egykori ipartelepekre. Mint ahogy mi, ők sem vártak a kormányra, hogy kijelölje a rozsdaövezeti akcióterületeket. Megegyeztek a városi önkormányzatokkal és ipari parkokat, vállalkozói központokat hoztak létre. Építettek lakásokat is, de keveset, a következő 4-6 évben akár több tízezer is jöhet a piacra, ha egyértelműek lesznek a feltételek. Sorozatunkban most a nem budapesti helyzetet mutatjuk be.
Ingatlan Egy lakóparkkal több, maradhat? Nem! - Dél-Budán már lassítani akarják a rozsdaövezet beépülését- 3. rész.
Mester Nándor | 2021. május 28. 15:04
Más rozsdaövezetekkel ellentétben Buda déli részén többen sokkal kisebb tempót és mennyiségi növekedést látnának szívesen. Óvni akarják a nagy és értékes, Dunához közeli területeket – derül ki sorozatunk következő részéből.
hírlevél
depositphotos