<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Akinek nem muszáj, ne szálljon ki most a pesti belvárosi lakásából. Folyamatos az értéknövekedés és ezt még megfejelhetjük további több millió forinttal, ha rendszeres a karbantartás és a korszerűsítés. Sok múlik a háztömbön is meg a közvetlen környezetén. Ezekre kisebb hatással lehet egy tulajdonos viszont a vevőt eltávolíthatja az interneten már megszeretett lakástól. Sok szempontot kell mérlegelni, sorozatunk újabb darabjában ezekhez adunk segítséget.

Csak a bolond és a kőgazdag nem kíváncsi arra, hogy mennyit ér a lakása, a háza, a nyaralója, a telke, a földje vagy a boltja. Laptársunkon, az mfor.hu-n kalkulátorok segítenek a különféle hitelek kiválasztásában. Itt ahhoz adunk fogódzót hétről-hétre, hogy mire elég a pénzünk, ha venni szeretnénk vagy hogy mennyiért tudjuk eladni az ingatlanunkat. Felhasználjuk a szakmai forrásokat, s egy iránytű lesz a végeredmény, ami kiegészítheti a vevő vagy az eladó ismereteit.

Az elmúlt három-négy évben hullámzáson esett át a legszűkebben vett pesti belváros a használt piacon. A múlt évtized vége felé még mindig sokan akartak ott főleg újszerű lakást venni a miatt, hogy minden szolgáltatás és sok munkahely is sétatávolságban van. Aztán jött a Covid és az érdeklődés a külső kerületek, majd az agglomeráció felé fordult. A bezuhant forint visszahozta az euróval fizető befektetőket, majd az energiaár-robbanás megint sokakat elűzött, ugyanis az V., a VI. és a VII. kerületben még most is rengeteg az energiafaló, nem korszerűsített ingatlan. 

A dunai panoráma plusz 10-15 százalék is lehet az árban. Fotó: Privátbankár/Mester Nándor
A dunai panoráma plusz 10-15 százalék is lehet az árban. Fotó: Privátbankár/Mester Nándor

Aki eddig nem adta el és mostanában szeretné, az arra alapoz, hogy a vevőjelöltek is tudják: hosszú távon megéri belvárosi ingatlanba fektetni. Az elmúlt több mint 10 évben egy milliónál is többet emelkedtek az átlagos négyzetméterárak az V. kerületben, ahol 2022 év végére az ingatlanra fordított átlagos összeg már a 100 millió forintot is meghaladta. Tavaly a befektetési célú vásárlások aránya a 2021-es 45 százalékról 60 százalékra nőtt.

Terézvárosban 944, Erzsébetvárosban 960 ezer forintra nőtt az ingatlanok ára négyzetméterenként a Duna House szerint. Előbbinél 236 százalékos, utóbbinál 220 százalékos emelkedést mutatnak a számok.

Értékbefolyásoló tényezők Pest központjában

 • lokáció (főút mentén vagy csillapított övezetben van a lakás)
 • méret
 • eredeti beosztás van vagy visszaalakítás utáni
 • könnyen bontható-e szobákra, akár önálló lakásokra egy nagyobb ingatlan
 • emelet
 • van-e lift
 • a lakás utolsó jelentős felújításának éve
 • felújított-e a háztömb 
 • rendezett-e a közös költség/van-e elég pénz a lakóközösség felújítási alapjában
 • van-e tényleges dunai panoráma (V. kerület)
 • szociális infrastruktúra
 • nagyobb park közelsége
 • van-e garázs vagy autóbeálló
 • van-e tároló/pincerész

A polgári lakásokra jellemző a nagy belmagasság, így a gázzal fűtött lakások energiaszámlája igencsak magas. Sok helyütt villanyra cserélték már a konvektorokat, de ha idősebb, egyedülálló és szerény nyugdíjjal rendelkező lakóról van szó, akkor nem feltétlenül tudott költeni a korszerűsítésre. Viszont ekkor nagyobb lehet az alku mértéke, akár 7-10 százalék is a hirdetési árhoz képest. Egy gangos házban is kifoghatunk jó beosztású, világos, erkélyes lakást. Ne ilyedjünk meg, ha egybe nyílik két szoba, inkább próbáljuk elképzelni, hogy egy nagy nappali-konyhává alakítjuk ezt a két szobát és a harmadikban legyen a hálónk. Mindez persze függ a főstrangok helyzetétől is. 

A rövid távú lakáskiadás tipikus terepe a pesti belváros. Rengeteg lakáshotel is van, ezeket is befektetők üzemeltetik. Az ilyen céllal vásárlók szemében értéket képvisel, ha viszonylag nem túl nagy fizikai beavatkozás után önálló lakrészeket lehet kialakítani. A szállodai szobák magas árait kerülők tömegesen keresik ezeket az ingatlanokat, így az Airbnb-ben utazó tulajdonosok még most is viszonylag kedvező hozamot érhetnek el. Egy részük ugyan átment a hosszú távú lakáskiadásba, de a turizmus hosszabb távon mégiscsak növekvőben van, így ez a befektetés – az értéknövekedésen kívül – megéri.  

Nem elhanyagolhatóan aktív ezekben a belső körzetekben a hosszú távú bérleti piac sem, s ez is felfelé tolja az értékeket. Nem csupán külföldiekre kell gondolni. Az ingatlanpiac átalakulásának és a lakáshitelkamatok drágulásának következményeképp a magyarok közül is mind többen döntöttek az ingatlanvásárlás elhalasztása mellett. A bérlemények iránti kereslet növekedésével erősödött a kiadó ingatlanok szegmense, az infláció, az átlagbér és a minimálbér növekedése pedig a bérleti díjak további emelkedését hozta maga után. Jelenleg egy 70-80 négyzetméteres, felújított és minőségi bútorokkal berendezett belvárosi lakást akár havi 350-400 ezer forintért is ki lehet adni. A rezsi sem lehet havi 40-60 ezer forintnál több, a mérték a közös költségtől függ erősen.

Fontos megjegyzés: A lakóingatlanok esetében a szakemberek a legtöbbször az úgynevezett piaci összehasonlító módszert alkalmazzák. Itt egyebek mellett az elhelyezkedést, a típust, a méretet, a műszaki állapotot, a hasonló paraméterekkel bíró ingatlanok tranzakciója során kialakult árat (és nem a kínálati/hirdetési árat), az értékesítési időpontot, a megközelíthetőséget, a keresettséget, a fizikai és szociális infrastrukturális ellátottságot, a finanszírozottsági adottságokat (hitelek, jelzálog), a tulajdonjogi hátteret és a hasznosítási lehetőségeket veszik figyelembe. 

Lehetnek kevésbé számszerűsíthető tényezők is, ilyen például az, hogy ha eladók vagyunk és tudjuk, hogy az adott környéken jelentős fejlesztések lesznek, új áruház, szabadidőközpont, iskola, park, elkerülő út lesz mondjuk 3 éven belül vagy ellenkezőleg: kiderül, hogy elmaradnak ezek a beruházások, esetleg lebontanak használaton kívüli ingatlanokat vagy hogy odatelepül egy nagyobb üzem.

------------

Az ebben a cikkben megjelölt ingatlanértékek közelítőek, nem helyettesítik a hivatalos értékbecslést és nem képezhetik semmilyen jogügylet alapját. Az értékek megjelölésénél és az értékmódosító tényezőknél az értékbecslési szakma által elfogadott általános szempontokat vettük figyelembe, azzal a megjegyzéssel, hogy minden egyes ingatlannal kapcsolatban felmerülhetnek más körülmények is, amelyek befolyásolhatják annak az értékét. 

Ingatlan Nézze meg a top 10+2 magyar irodát és irigykedjen!
Mester Nándor | 2023. május 28. 05:40
A munkaadó mindenhol a tenyerén hordozza a dolgozóit.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Háromszobás téglalakás Pécsett
Mester Nándor | 2023. május 24. 19:36
A baranyai nagyvárosban is megugrottak az árak, sokan keresik a megfizethető és általában újszerű otthonokat, amikre szinte már nem is kell költeni. A kínálat ott is növekedett, de a hitelpiac visszaesett. Sorozatunkban most nézzük, mit kínálnak, mit lehet venni és mennyiért!  
Ingatlan Eltüntettek egy darab Balaton-partot
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 17:59
Természetkárosítás miatt ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentést tett a zánkai önkormányzat, miután a napokban munkagépekkel eltüntették egy 180 négyezetméternyi alapterületű parti vízállását, tómederré változtatva azt.
Ingatlan Ilyen árakra számítson, ha most szeretne ingatlant bérelni vagy venni
Privátbankár.hu | 2023. május 23. 11:13
Az albérletpiacon áprilisban folytatódott a drágulás: országos szinten 0,7 százalékkal, a fővárosban pedig 1,7 százalékkal nőttek az átlagos bérleti díjak márciushoz képest. Május közepén a fővárosi kínálati piacon 225 ezer forint volt az átlagos havi lakbér. A legdrágább vármegyeszékhelyek között van Veszprém, Szombathely, Tatabánya, Székesfehérvár és Debrecen 175-150 ezer forintos átlagos bérleti díjjal.
Ingatlan Meglepő dolog derült ki az ingatlan-adásvételekről
Privátbankár.hu | 2023. május 22. 11:23
Az ingatlanvásárlások mintegy negyede befektetési céllal valósul meg.
Ingatlan Végre: megjött a várva várt fordulat a lakáspiacon!
Privátbankár.hu | 2023. május 22. 10:55
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint csökken a túlárazottság.
Ingatlan Most Amerikából üzentek Orbán Viktornak
Mester Nándor | 2023. május 20. 16:17
Működik egy sajátos megoldás a hajléktalansághoz közel kerülőknek, ami tetszik az ingatlanbefektetőknek is.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Zártkert a Dunántúlon
Mester Nándor | 2023. május 17. 19:07
Egyes üdülőövezetekben zártkerti körzetek alakultak ki az utóbbi években. Ezek értékét is rengeteg tényező befolyásolja. Sorozatunkban most ezeket vesszük sorra. 
Ingatlan Ezekből az épületekből rengeteg német tűnt el nyomtalanul
Privátbankár.hu | 2023. május 15. 14:32
Ennyire megtetszett az otthoni munkavégzés.
Ingatlan Jó hír lottózóknak: Floridában vehet menő házat, ha most ötöse lesz
Mester Nándor | 2023. május 13. 14:11
Csodaszép helyen vannak és mind medencések.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG