5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Vidéken annyiba kerül a téglalakás négyzetmétere, mint Pesten a panelé. A fővárosban új kerület lett a favorit, aki pedig ne enged, az nehezen tudja eladni az ingatlant. Főleg az azonnal költözhető lakásokat keresik a vevők.
Ahogy a Privátbankár arról beszámolt, sokat - akár milliókat is - lehet spórolni a lakásvásárlásnál egy kis utánajárással. Részletek >>

2013. augusztusban, országosan 7 060 ingatlan adás-vétel bonyolódott a Duna House becslése szerint. Két éve 15%, tavaly 2% volt az augusztusi többlet az előző hónaphoz képest, idén azonban 7% esés mutatkozott. Az idei összes forgalom így 55 122 ingatlan adás-vételt mutat, ami szinte pontosan a 2011-es adatoknak felel meg, akkor ugyanis az első 8 hónapban csupán 1%-kal kevesebb tranzakció zajlott, pontosan 54 554 db - összegzi az adatokat a Duna House.

Tavaly ugyanekkor a végtörlesztési és befektetői hullám nyomán 19%-kal nagyobb volt a forgalom, de ha csak a nyári hónapokat nézzük, akkor csekély (2%) az eltérés. Ha a tranzakciószám nem is volt kimagasló, a Duna House irodáiban az év második legerősebb hónapja volt április után az új vevők regisztrációit tekintve. Így két hónap alatt 4 százalékponttal emelkedett az ingatlanközvetítő Keresletindex - közölte a társaság a Privátbankárral.

Kevesen akarnak felújítani

Augusztusban nagyon hasonló áron vásárolták a lakásokat az ország két felén. A panelek kicsit 120 ezer forint felett, a tégla lakások 160 ezer Ft körül keltek el négyzetméterenként. A fővárosban a pesti oldalon volt 160 ezer forintért is volt egy négyzetméter, igaz itt a paneleknél. Ugyanitt a téglalakások átlaga 234 ezer Ft lett. Budán a paneleket 185 ezer, a tégla építésű lakásokat 282 ezer Ft-os négyzetméteráron vásárolták. A belvárosi polgári lakások átlagára 266 ezer Ft/m2 volt.

Több új építésű ingatlan tranzakció is történt az agglomerációban, amely a nem túl jelentős forgalmat tekintve 12%-ra emelte ezek arányát az összes eladásból Pest megyében. Ezek fele-fele lakás és ház volt, 220 ezer Ft-os átlag m2 áron. Az ország többi részén inkább 1-3% ezek aránya. A vevők továbbra is a „jó” és „nagyon jó” állapotúra értékelt használt lakásokat veszik. A felújítandóra Budapesten 8%, Nyugat-Magyarországon 9% volt az érdeklődés, a többi régióban pedig elenyésző.

Aki nem engedett az árból, nem tudta eladni

A júliusban még legnépszerűbb XIV. kerület—amelyet az érdeklődők 18,2 %-a jelölt meg, mint lehetséges célpontot– augusztusra visszaesett a 4. helyre 16,1%-kal. A listavezető most a XIII. kerület volt, amely 18% körüli érdeklődéssel tartja maját stabilan. Kicsit javult a belváros népszerűsége is, ezen belül a VI. a favorit, amelyet a költözni vágyók 16,4%-a jelölt meg.  Listát továbbra is a XXIII. kerület zárja, amely továbbra sem éri el az 1%-ot.

Budapesten 20-, de vidéken is 18 %-os összes áresést kellet elszenvedniük a családi házukat eladóknak. A fővárosban 7% árcsökkentést követően mozdultak meg a vevők, akik elég masszív, átlag 13%-ot tudtak tovább alkudni. Ez volt a legmagasabb alku, panel és tégla lakásoknál 5-6% volt a mért átlag országszerte minden régióban. Ugyanígy az árcsökkentés is a lakásoknál volt alacsony 3-5% mértékű, ami jól mutatja, hogy ezt az ingatlantípust mennyivel pontosabban lehet beárazni.

A Duna House felmérése alapján 32-31 százalékkal a fővárosi tranzakciók nagy részét az első lakásukat vásárlók és a befektetők tették ki. Az utóbbiak költöttek többet, ők 12,3 millió Ft-ért vásároltak, míg az első lakást vevők 9,4 milliót költöttek. Majd’ minden harmadik vevő a 30-as korosztályt képviseli Budapesten, ők 11 milliós átlagon vásároltak ingatlant. Vidéken 28% volt az első lakást vásárlók, és 23-23% a befektetők, illetve nagyobb lakásra váltók aránya. Nyilván az utóbbiak vették a nagyobb (105m2) és drágább, 15 millió forintot is megközelítő ingatlanokat. Magas volt vidéken a magukat beosztottnak vallók aránya a vevői oldalon (56%). A vevők státuszát tekintve a legalacsonyabb áron vásároltak, átlagban 8 millió Ft körül.

Sokan cserélték nagyobbra a régit

Budapesten az eladói oldalon nagy volt a nagyobb lakásba vágyók aránya 45%-kal. Átlag 43 négyzetméteres ingatlant adtak el, és a vevői profilban ugyanezen okból 75 négyzetmétereset vásároltak. Az eladók közel fele a fővárosban 30-as, ami nagyobb arány, mint a vevői oldalon. Ők 11,2 millióért váltak meg ingatlanjaiktól. Vidéken 36-36 százalék volt augusztusban a nagyobba vágyók és az örökölt ingatlanjukat értékesítők aránya. A nagyobba költözők itt 9,5 millióért váltak meg 61 m2-es ingatlanjuktól, az örökösök pedig 7 millió Ft körüli bevétellel tudtak gyarapodni. Közel minden harmadik eladó vállalkozónak vallotta magát, ők átlagban 12,3 millió Ft-ért váltak meg ingatlanjuktól.

Vidéken nőtt a nagyobb méretű ingatlanok forgalma az egy évvel ezelőttihez képest. Tavaly augusztusban 8%-kal többen vettek 80 négyzetméter alatti ingatlant mint idén, ami többek között azt eredményezte, hogy szinte duplájára (6-ról 11 %-ra) nőtt a 80-100 m2 közöttiek aránya az össze adás-vételből. Ehhez mérten jelentősen nőtt az alacsonyabb m2 árkategóriák aránya is 2012 augusztushoz viszonyítva. A főváros budai oldalán hasonló jelenség figyelhető meg, itt 12%-kal kevesebb volt idén augusztusban a 60 m2 alattiak forgalma, mint tavaly és nőtt a nagyobbaké. Itt azonban a legnagyobbak, vagyis a 140 m2 fölöttiek aránya esett 6%-ról 2%-ra. A pesti oldalon nincs ilyen trend, csak apróbb elmozdulások figyelhetők meg a paraméterekben, vagyis továbbra is a 40-60 m2 közöttieké a legnépszerűbb kategória (40%), ezt követi a kisebb 20-40 majd a nagyobb 60-80 közötti méretsáv – áll a Duna House Barométerében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Pocsék év volt a tavalyi, idénre már ébredést jósol az MNB a kereskedelmiingatlan-piacon
Mester Nándor | 2024. április 25. 15:04
Tovább nőhet a kihasználatlanság az irodáknál és a raktáraknál, kicsit javulhat a helyzet a bevásárlóközpontok és a hotelek esetében. A befektetők azonban most sem sietnek ilyen eszközöket venni.
Ingatlan Így született meg Magyarország legnagyobb irodaportfóliója
Natív tartalom | 2024. április 25. 12:58
Az elmúlt évek legfontosabb ingatlanpiaci eseményei között említhetjük a CPI Hungary vállalatfelvásárlásait, amelynek eredményeképpen jelenleg a cég összesen 603 500 négyzetméternyi kereskedelmi területet kezel, többek között a legnagyobb budapesti irodaportfólióval rendelkezik. A cég sajtóanyagában kiemeli: kihasználtságuk 93 százalékot tesz ki, továbbá felhívják rá a figyelmet, hogy aktívan támogatják a teljes szektor fenntarthatósági szemléletének formálását.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Aszófő és Akali lenyomta Zánkát és Révfülöpöt
Mester Nándor | 2024. április 24. 18:52
A Balaton északi partjának középső részén mintha megállt volna az idő. Alig van ingatlanforgalom, az árak is befagytak, mert a tulajdonosok nem nagyon akarnak engedni. A drágasági versenyt egyelőre Aszófő nyeri, de ott liheg a nyakán Balatonszepezd és kicsit lemaradva a Badacsony alja – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Megrohamozhatják a bankokat?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 09:08
Bár a jegybanki alapkamat újra csökkent, nem éri meg tovább várni annak, aki lakáshitel-felvételben gondolkodik, a mostani kamatszinteknél alacsonyabb kamatok nem várhatóak az év hátralévő részében – véli Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 
Ingatlan Még több lett az üres irodaterület Budapesten 
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:38
Idén az első negyedévben folytatódott a hónapok óta tartó lejtmenet az irodapiacon: kevés új terület készült el, miközben újra nőtt a kihasználatlanság.
Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG