<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Vidéken annyiba kerül a téglalakás négyzetmétere, mint Pesten a panelé. A fővárosban új kerület lett a favorit, aki pedig ne enged, az nehezen tudja eladni az ingatlant. Főleg az azonnal költözhető lakásokat keresik a vevők.
Ahogy a Privátbankár arról beszámolt, sokat - akár milliókat is - lehet spórolni a lakásvásárlásnál egy kis utánajárással. Részletek >>

2013. augusztusban, országosan 7 060 ingatlan adás-vétel bonyolódott a Duna House becslése szerint. Két éve 15%, tavaly 2% volt az augusztusi többlet az előző hónaphoz képest, idén azonban 7% esés mutatkozott. Az idei összes forgalom így 55 122 ingatlan adás-vételt mutat, ami szinte pontosan a 2011-es adatoknak felel meg, akkor ugyanis az első 8 hónapban csupán 1%-kal kevesebb tranzakció zajlott, pontosan 54 554 db - összegzi az adatokat a Duna House.

Tavaly ugyanekkor a végtörlesztési és befektetői hullám nyomán 19%-kal nagyobb volt a forgalom, de ha csak a nyári hónapokat nézzük, akkor csekély (2%) az eltérés. Ha a tranzakciószám nem is volt kimagasló, a Duna House irodáiban az év második legerősebb hónapja volt április után az új vevők regisztrációit tekintve. Így két hónap alatt 4 százalékponttal emelkedett az ingatlanközvetítő Keresletindex - közölte a társaság a Privátbankárral.

Kevesen akarnak felújítani

Augusztusban nagyon hasonló áron vásárolták a lakásokat az ország két felén. A panelek kicsit 120 ezer forint felett, a tégla lakások 160 ezer Ft körül keltek el négyzetméterenként. A fővárosban a pesti oldalon volt 160 ezer forintért is volt egy négyzetméter, igaz itt a paneleknél. Ugyanitt a téglalakások átlaga 234 ezer Ft lett. Budán a paneleket 185 ezer, a tégla építésű lakásokat 282 ezer Ft-os négyzetméteráron vásárolták. A belvárosi polgári lakások átlagára 266 ezer Ft/m2 volt.

Több új építésű ingatlan tranzakció is történt az agglomerációban, amely a nem túl jelentős forgalmat tekintve 12%-ra emelte ezek arányát az összes eladásból Pest megyében. Ezek fele-fele lakás és ház volt, 220 ezer Ft-os átlag m2 áron. Az ország többi részén inkább 1-3% ezek aránya. A vevők továbbra is a „jó” és „nagyon jó” állapotúra értékelt használt lakásokat veszik. A felújítandóra Budapesten 8%, Nyugat-Magyarországon 9% volt az érdeklődés, a többi régióban pedig elenyésző.

Aki nem engedett az árból, nem tudta eladni

A júliusban még legnépszerűbb XIV. kerület—amelyet az érdeklődők 18,2 %-a jelölt meg, mint lehetséges célpontot– augusztusra visszaesett a 4. helyre 16,1%-kal. A listavezető most a XIII. kerület volt, amely 18% körüli érdeklődéssel tartja maját stabilan. Kicsit javult a belváros népszerűsége is, ezen belül a VI. a favorit, amelyet a költözni vágyók 16,4%-a jelölt meg.  Listát továbbra is a XXIII. kerület zárja, amely továbbra sem éri el az 1%-ot.

Budapesten 20-, de vidéken is 18 %-os összes áresést kellet elszenvedniük a családi házukat eladóknak. A fővárosban 7% árcsökkentést követően mozdultak meg a vevők, akik elég masszív, átlag 13%-ot tudtak tovább alkudni. Ez volt a legmagasabb alku, panel és tégla lakásoknál 5-6% volt a mért átlag országszerte minden régióban. Ugyanígy az árcsökkentés is a lakásoknál volt alacsony 3-5% mértékű, ami jól mutatja, hogy ezt az ingatlantípust mennyivel pontosabban lehet beárazni.

A Duna House felmérése alapján 32-31 százalékkal a fővárosi tranzakciók nagy részét az első lakásukat vásárlók és a befektetők tették ki. Az utóbbiak költöttek többet, ők 12,3 millió Ft-ért vásároltak, míg az első lakást vevők 9,4 milliót költöttek. Majd’ minden harmadik vevő a 30-as korosztályt képviseli Budapesten, ők 11 milliós átlagon vásároltak ingatlant. Vidéken 28% volt az első lakást vásárlók, és 23-23% a befektetők, illetve nagyobb lakásra váltók aránya. Nyilván az utóbbiak vették a nagyobb (105m2) és drágább, 15 millió forintot is megközelítő ingatlanokat. Magas volt vidéken a magukat beosztottnak vallók aránya a vevői oldalon (56%). A vevők státuszát tekintve a legalacsonyabb áron vásároltak, átlagban 8 millió Ft körül.

Sokan cserélték nagyobbra a régit

Budapesten az eladói oldalon nagy volt a nagyobb lakásba vágyók aránya 45%-kal. Átlag 43 négyzetméteres ingatlant adtak el, és a vevői profilban ugyanezen okból 75 négyzetmétereset vásároltak. Az eladók közel fele a fővárosban 30-as, ami nagyobb arány, mint a vevői oldalon. Ők 11,2 millióért váltak meg ingatlanjaiktól. Vidéken 36-36 százalék volt augusztusban a nagyobba vágyók és az örökölt ingatlanjukat értékesítők aránya. A nagyobba költözők itt 9,5 millióért váltak meg 61 m2-es ingatlanjuktól, az örökösök pedig 7 millió Ft körüli bevétellel tudtak gyarapodni. Közel minden harmadik eladó vállalkozónak vallotta magát, ők átlagban 12,3 millió Ft-ért váltak meg ingatlanjuktól.

Vidéken nőtt a nagyobb méretű ingatlanok forgalma az egy évvel ezelőttihez képest. Tavaly augusztusban 8%-kal többen vettek 80 négyzetméter alatti ingatlant mint idén, ami többek között azt eredményezte, hogy szinte duplájára (6-ról 11 %-ra) nőtt a 80-100 m2 közöttiek aránya az össze adás-vételből. Ehhez mérten jelentősen nőtt az alacsonyabb m2 árkategóriák aránya is 2012 augusztushoz viszonyítva. A főváros budai oldalán hasonló jelenség figyelhető meg, itt 12%-kal kevesebb volt idén augusztusban a 60 m2 alattiak forgalma, mint tavaly és nőtt a nagyobbaké. Itt azonban a legnagyobbak, vagyis a 140 m2 fölöttiek aránya esett 6%-ról 2%-ra. A pesti oldalon nincs ilyen trend, csak apróbb elmozdulások figyelhetők meg a paraméterekben, vagyis továbbra is a 40-60 m2 közöttieké a legnépszerűbb kategória (40%), ezt követi a kisebb 20-40 majd a nagyobb 60-80 közötti méretsáv – áll a Duna House Barométerében.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Csaknem négymilliárd forintba került a Lovarda
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 11:22
Három év alatt mintegy negyven milliárd forintot költhettek néhány új vagy felújított épületre a Budai Várban, ahol tegnap adták át a visszaépített Lovardát.
Ingatlan Még mindig sokan akarnak felülni a lakásfelújítási hullámra
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 14. 06:03
Augusztusban megint kissé nőtt a lakásfelújítást tervezők aránya – ezt igazolták a GKI és a Masterplast közös kutatásának eredményei. 
Ingatlan Rossz hír a költözőknek: hiperdrágák lettek az új lakások a pesti peremkerületekben is
Mester Nándor | 2021. szeptember 4. 05:33
Már a külső pesti kerületekben is közelíti az egymillió forintot az új lakások négyzetmétere. Ennek ellenére van kereslet, több helyütt jelentős beruházások indultak és továbbiak vannak előkészítés alatt.
Ingatlan Az MNB az év végéig birtokba veszi a Széll Kálmán téri volt Postapalotát
Csabai Károly | 2021. szeptember 2. 18:32
Ez derül ki a jegybank lapunk érdeklődésére adott válaszából. A ma már Buda Palota néven futó épületet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) három évvel ezelőtt vásárolta meg, s abba az akkori tájékoztatás szerint a pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnökségét költözteti. A nagyközönség számára pedig ugyanott Pénzmúzeum nyílik.
Ingatlan Súlyos anyagi teher is lehet eladni egy örökölt ingatlant
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 24. 17:22
Hiába nőnek az ingatlanárak és a bérbeadás is megérheti, egy megörökölt lakás, nyaraló vagy más ingatlan eladása előbb-utóbbi napirendre kerül. Általában sok-sok hónapig tart az értékesítés és még anyagi teher is sújtja az újdonsült tulajdonost.
Ingatlan Óriási budai telket vett az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 24. 09:57
A Kopaszi-gát közelében vásárolt 18 ezer négyzetméteres ingatlant az AutoWallis, a területen több márkának is helyet adó multimárkás gépjármű kereskedő- és szolgáltató központ fejlesztését tervezi a társaság. 
Ingatlan Annyi a készpénz, hogy nem tudják elkölteni – felvásárlási és egyesülési hullám tombol az amerikai ingatlanpiacon
Mester Nándor | 2021. augusztus 21. 05:28
Végeláthatatlan készpénz-óceánban úszik több amerikai ingatlanos nagyvállalat. Plázák és irodaházak cserélnek gazdát rendszeresen, úgymond jó áron. És vállalatok is és még fognak is, a járvány okozta válság eléggé összerázta a piacot.
Ingatlan Más európai országokban is felrobbant a lakások ára, de nekünk ez sovány vigasz
Mester Nándor | 2021. augusztus 20. 05:43
Kitartóan emelkednek a lakásárak a környező országokban. A reáljövedelem sok helyütt nőtt, a járvány miatt el nem költött pénz egy része a lakáspiacra áramlik, már csak az inflációs félelmek miatt is. 
Ingatlan Ősztől sok airbnb-s visszamenekülhet a hosszú távú bérbeadásba
Mester Nándor | 2021. augusztus 18. 05:21
Viszonylag jó nyarat zárhatnak a szálláshelyüket rövid távra kiadó tulajdonosok. Szinte biztos azonban, hogy szeptember végétől sokan visszatérnek a közép vagy hosszú távú bérbeadáshoz.
Ingatlan Hatalmas építési hullámot hozhat a három új Duna-híd
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 16. 18:39
Rengeteg lakás, irodaházak, kereskedelmi és szabadidős létesítmények épülhetnek a három új budapesti Duna-híd környezetében - mondta munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos