5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Kreml vezetőjének helyi bűnözői csoportok segítettek a szeparatista mozgalmak megerősítésében. Az orosz biztonsági szervek folyamatosan fejlesztik a saját hekker kapacitásaikat, de a mai napig jelentős mértékben rá vannak utalva kiberbűnözőkre. Káncz Csaba jegyzete.

A cári politikai rendőrségtől (Ohrana) kezdve a szovjet mélyállami ügynökségeken át a mai orosz titkosszolgálatokig folyamatos az érdeklődés a szervezett alvilág irányába – egyrészt információs források, másrészt beszervezési célpontok felkutatása céljából.

Vlagyimir Putyin orosz elnök online üzemmódban. MTI/AP/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin
Vlagyimir Putyin orosz elnök online üzemmódban. MTI/AP/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin

Putyin útja

Szentpétervár alpolgármestereként Vlagyimir Putyin szorosan együttműködött a hírhedt „Tambov” és „Malisev” szervezett bűnözői csoportokkal. A hivatalán keresztül segített a maffia pénzmosásában és a maffiafőnökök külföldi útjainak megszervezésében.

Amikor Putyin átvette a hatalmat 2000-ben, leszámolt az oligarchák közül az önjárókkal, különösen azokkal, akik más politikusokat is pénzeltek, vagy éppen tévécsatornájuk volt. Napjainkra még a leggazdagabbak is úgy érezhetik, hogy bármikor elvehet tőlük mindent, ha nem segítik a rendszert. Többségüket pedig már eleve a politika tette gazdag üzletemberré, tartoznak Putyinnak és a titkosszolgálatoknak, és ha nem teljesítenek, akkor vagyonuk és szabadságuk is veszélybe kerül.

A Kreml vezetőjének pedig aztán a helyi bűnözői csoportok segítettek a szeparatista mozgalmak megerősítésében olyan térségekben, mint a Transzdnyeszter, Abházia, Dél-Oszétia, a Krím-félsziget és a Donbasz.

A nemzetközi játéktér

A cseh elhárítás (Czech Security Information Service) 2011-es éves jelentésében kiemeli, hogy „zavaró” az a szintű együttműködés, amely az orosz hírszerző tisztek és az orosz szervezett bűnözői csoportok között zajlik a Cseh Köztársaság területén.

Moszkva arra használja a szervezett bűnözést, hogy megtehesse, amit az orosz kormány hivatalosan nem tehet meg. Ezek közé tartozik például egyes közel-keleti és dél-amerikai gerillacsoportok fegyverellátása. Cserébe az orosz állam támogatást és védelmet kínál a bűnözőknek.

Egy személyben testesíti meg a bűnözést, az üzletet és a katonai hírszerzési munkát például az 54 éves Viktor Bout, aki hivatalosan fegyverkereskedő. Szívesen szállít segélyeket, rendszeresen sért meg szankciókat, avagy éppen 700 orosz Igla típusú föld-levegő rakétát szállít le a kolumbiai narkó-felkelőknek.

De nem kell Kolumbiáig mennünk. A hirhedt KGB-s bűnöző, Szemjon Mogiljevics („Szeva bácsi”) egy évtizedet élt háborítatlanul Budapesten, holott a nyugati titkosszolgálatok már a 90-es években szinte mindent tudtak róla. Mi több, 1999-ben komoly magyar-amerikai politikai feszültség keletkezett abból, hogy a hazai elhárítás nem volt hajlandó fellépni ellene, holott éppen a NATO-csatlakozás hajrájában voltunk. 2000-ben pedig Mogiljevics miatt egy külön FBI egység repült Budapestre, de Pintér Sándor akkori – és jelenlegi -belügyminiszter (azt megelőzően országos rendőrfőkapitány) működése alatt a bűnözőnek a haja szála sem görbült.

A hekker bűnözői csoportok

Az orosz biztonsági szervek folyamatosan fejlesztik a saját hekker kapacitásaikat, de a mai napig jelentős mértékben rá vannak utalva kiberbűnözőkre, akiknek alkalmi munkákért szabad kezet ígérnek mindennapi bűnöző tevékenységükhöz. Ilyen csoport például az APT28 (amely „Fancy Bear néven is fut és a katonai hírszerzéssel áll kapcsolatban), illetve az APT29 (más néven „Cosy Bear”), amely a polgári biztonsági szerveknek dolgozik be.

Ez természetesen globális szinten, virtuális alapon is működik. 2018 tavaszán például egy kazah-születésű kanadai hekkert ítéltek el Kaliforniában azért, mivel az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSzB) dolgozott.

A Colonial Pipeline elleni júniusi támadást követően Biden elnök azt mondta: a hírszerzésnek megdönthetetlen bizonyítékai vannak, hogy a hekkerek oroszok. „Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy Oroszországnak köze lenne a támadáshoz, arra azonban van, hogy a szereplők és a zsarolóprogram Oroszországból származik” – jelentette ki az amerikai elnök, és hozzátette, hogy az orosz hatóságoknak „van némi felelőssége abban, hogy az üggyel foglalkozzanak”.

Az amerikai és a brit elektronikus hírszerzési és kiber ügynökségek július 1-én közös közleményükben figyelmeztették a világot, hogy az orosz katonai hírszerzés folyamatosan próbál betörni kormányszervekhez, katonai beszállítókhoz és média vállalatokhoz. Joe Biden genfi csúcstalálkozóján átadott Putyin elnöknek egy listát 16 olyan amerikai kritikus területtel, amelyeket, ha ezentúl támadás ér orosz területről, akkor kemény válaszcsapás fog érkezni.

Kivégzések elkövetése

Az orosz biztonsági szervek időnként feladatot kapnak egyes személyek, illetve csoportok kivégzésére. Ilyen merényletekre került sor az elmúlt években Isztambulban és Bécsben. A török metropoliszban 3 csecsen terroristát tettek el 2016-ban láb alól. Az egyik merénylő Nadim Ajupov volt, aki egy moszkvai bűnözői kör tagjaként addig csak autótolvajként tevékenykedett.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Milliók áldhatják Joe Biden nevét, mert megállíthatja a száguldó lakbéreket
Mester Nándor | 2024. július 22. 15:01
Egyre több amerikai család küzd azzal, hogy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni a lakásbérleti díjat. Joe Biden még az elnökjelöltségéről való lemondás előtt pár nappal jelezte: maximálni akarja a lehetséges drágítási tempót. A leköszönő elnök a hivatali ideje alatt más fontos döntéseket is hozott, azok mind segítették az ingatlanos szektort.
Makro / Külgazdaság Az euróövezetben és az EU-ban csökkent a GDP-arányos hiány
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 14:09
De nőtt az államadósság az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Keményen visszaszóltak Szijjártó Péternek
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 12:55
Josep Borell elfogadhatatlannak tartja a magyar kormány állítását. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okoztak történelmi lépésükkel a kínaiak
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 09:55
Soha nem látott mélységben süllyedt az irányadó kamat. 
Makro / Külgazdaság Mit mutat a 13 pontos rendszer? Mi lesz Amerikával?
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 09:11
Allan Lichtman, aki az elmúlt 40 évben az összes elnökválasztás eredményét eltalálta előrejelzésében, úgy látja kötéltáncot jár a Demokrata Párt elitje.
Makro / Külgazdaság Mennyi esélye lehet Magyar Péternek 2026-ban? Ön is kérdezhet Horn Gábortól
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 08:56
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével szerdán 15:30 órakor kezdődő egyórás beszélgetésre ingyenesen lehet regisztrálni és máris kérdezni.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Kamala Harris
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 07:44
A jelenlegi alelnök vállalja az elnökjelöltséget, ám a dolog ennél egy fokkal komplikáltabb. 
Makro / Külgazdaság Trump mégsem menti meg Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 07:22
Az ukránok a nyugati országok támogatásával vagy anélkül folytatni fogják a harcot az oroszokkal szemben, mert ha vesztenek, búcsút mondhatnak a szuverén államuknak és orosz alattvalókká válnak. Legalábbis így látja egy katonai szakértő. 
Makro / Külgazdaság Új szabályok a görög strandokon: drónokkal is ellenőrzik!
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 09:16
A napágyakkal telezsúfolt strandokból elegük van a görög helyieknek, és drónokat, valamint egy állampolgári bejelentő alkalmazást használnak a túlzsúfoltság leküzdésére.
Makro / Külgazdaság Sokan elérkezettnek látják az időt, hogy szívességet tegyenek Trumpnak
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 05:41
A kockázati tőke több ismert alakja úgy érzi, jó lenne, ha ismét Donald Trump lenne az Egyesült Államok elnöke, mert emberként ugyan nem egy példakép, de az üzletáguk jobban muzsikálhatna a regnálása alatt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG