<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Kreml vezetőjének helyi bűnözői csoportok segítettek a szeparatista mozgalmak megerősítésében. Az orosz biztonsági szervek folyamatosan fejlesztik a saját hekker kapacitásaikat, de a mai napig jelentős mértékben rá vannak utalva kiberbűnözőkre. Káncz Csaba jegyzete.

A cári politikai rendőrségtől (Ohrana) kezdve a szovjet mélyállami ügynökségeken át a mai orosz titkosszolgálatokig folyamatos az érdeklődés a szervezett alvilág irányába – egyrészt információs források, másrészt beszervezési célpontok felkutatása céljából.

Vlagyimir Putyin orosz elnök online üzemmódban. MTI/AP/Szputnyik/Alekszej DruzsinyinVlagyimir Putyin orosz elnök online üzemmódban. MTI/AP/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin

Putyin útja

Szentpétervár alpolgármestereként Vlagyimir Putyin szorosan együttműködött a hírhedt „Tambov” és „Malisev” szervezett bűnözői csoportokkal. A hivatalán keresztül segített a maffia pénzmosásában és a maffiafőnökök külföldi útjainak megszervezésében.

Amikor Putyin átvette a hatalmat 2000-ben, leszámolt az oligarchák közül az önjárókkal, különösen azokkal, akik más politikusokat is pénzeltek, vagy éppen tévécsatornájuk volt. Napjainkra még a leggazdagabbak is úgy érezhetik, hogy bármikor elvehet tőlük mindent, ha nem segítik a rendszert. Többségüket pedig már eleve a politika tette gazdag üzletemberré, tartoznak Putyinnak és a titkosszolgálatoknak, és ha nem teljesítenek, akkor vagyonuk és szabadságuk is veszélybe kerül.

A Kreml vezetőjének pedig aztán a helyi bűnözői csoportok segítettek a szeparatista mozgalmak megerősítésében olyan térségekben, mint a Transzdnyeszter, Abházia, Dél-Oszétia, a Krím-félsziget és a Donbasz.

A nemzetközi játéktér

A cseh elhárítás (Czech Security Information Service) 2011-es éves jelentésében kiemeli, hogy „zavaró” az a szintű együttműködés, amely az orosz hírszerző tisztek és az orosz szervezett bűnözői csoportok között zajlik a Cseh Köztársaság területén.

Moszkva arra használja a szervezett bűnözést, hogy megtehesse, amit az orosz kormány hivatalosan nem tehet meg. Ezek közé tartozik például egyes közel-keleti és dél-amerikai gerillacsoportok fegyverellátása. Cserébe az orosz állam támogatást és védelmet kínál a bűnözőknek.

Egy személyben testesíti meg a bűnözést, az üzletet és a katonai hírszerzési munkát például az 54 éves Viktor Bout, aki hivatalosan fegyverkereskedő. Szívesen szállít segélyeket, rendszeresen sért meg szankciókat, avagy éppen 700 orosz Igla típusú föld-levegő rakétát szállít le a kolumbiai narkó-felkelőknek.

De nem kell Kolumbiáig mennünk. A hirhedt KGB-s bűnöző, Szemjon Mogiljevics („Szeva bácsi”) egy évtizedet élt háborítatlanul Budapesten, holott a nyugati titkosszolgálatok már a 90-es években szinte mindent tudtak róla. Mi több, 1999-ben komoly magyar-amerikai politikai feszültség keletkezett abból, hogy a hazai elhárítás nem volt hajlandó fellépni ellene, holott éppen a NATO-csatlakozás hajrájában voltunk. 2000-ben pedig Mogiljevics miatt egy külön FBI egység repült Budapestre, de Pintér Sándor akkori – és jelenlegi -belügyminiszter (azt megelőzően országos rendőrfőkapitány) működése alatt a bűnözőnek a haja szála sem görbült.

A hekker bűnözői csoportok

Az orosz biztonsági szervek folyamatosan fejlesztik a saját hekker kapacitásaikat, de a mai napig jelentős mértékben rá vannak utalva kiberbűnözőkre, akiknek alkalmi munkákért szabad kezet ígérnek mindennapi bűnöző tevékenységükhöz. Ilyen csoport például az APT28 (amely „Fancy Bear néven is fut és a katonai hírszerzéssel áll kapcsolatban), illetve az APT29 (más néven „Cosy Bear”), amely a polgári biztonsági szerveknek dolgozik be.

Ez természetesen globális szinten, virtuális alapon is működik. 2018 tavaszán például egy kazah-születésű kanadai hekkert ítéltek el Kaliforniában azért, mivel az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSzB) dolgozott.

A Colonial Pipeline elleni júniusi támadást követően Biden elnök azt mondta: a hírszerzésnek megdönthetetlen bizonyítékai vannak, hogy a hekkerek oroszok. „Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy Oroszországnak köze lenne a támadáshoz, arra azonban van, hogy a szereplők és a zsarolóprogram Oroszországból származik” – jelentette ki az amerikai elnök, és hozzátette, hogy az orosz hatóságoknak „van némi felelőssége abban, hogy az üggyel foglalkozzanak”.

Az amerikai és a brit elektronikus hírszerzési és kiber ügynökségek július 1-én közös közleményükben figyelmeztették a világot, hogy az orosz katonai hírszerzés folyamatosan próbál betörni kormányszervekhez, katonai beszállítókhoz és média vállalatokhoz. Joe Biden genfi csúcstalálkozóján átadott Putyin elnöknek egy listát 16 olyan amerikai kritikus területtel, amelyeket, ha ezentúl támadás ér orosz területről, akkor kemény válaszcsapás fog érkezni.

Kivégzések elkövetése

Az orosz biztonsági szervek időnként feladatot kapnak egyes személyek, illetve csoportok kivégzésére. Ilyen merényletekre került sor az elmúlt években Isztambulban és Bécsben. A török metropoliszban 3 csecsen terroristát tettek el 2016-ban láb alól. Az egyik merénylő Nadim Ajupov volt, aki egy moszkvai bűnözői kör tagjaként addig csak autótolvajként tevékenykedett.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egész évben ostromolták a határt az illegális keresztény migránsok, de ez senkit sem zavart
Tiszai Balázs | 2021. október 20. 05:47
Nyár közepe óta valóban egyre több illegális bevándorló próbál átjutni a magyar határon, de az elérhető statisztikák szerint, augusztus végéig legalábbis, nem azok akartak tömegesen bejönni, akikkel a Fidesz a régi hagyományt folytatva ismét üzembiztosan riogat. Úgy tűnik, a kormánykommunikációban csak az a hír, ha a migráns délről jön és iszlám hitű.
Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos