<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Izrael kémhálózata mélyen beszivárgott az iráni biztonsági körök soraiba. Egy szándékos taktika keretében a Forradalmi Gárdát sorozatos kudarcokba hajszolják, ami komoly konfliktust generált az iráni politikai és védelmi intézmények között. Káncz Csaba jegyzete.

Izrael mélyen beszivárgott az iráni hírszerzési intézményekbe és műveleteivel alapjaiban rázta meg azokat az elmúlt hónapokban – mondta egy magas rangú iráni tisztviselő a New York Timesnak. A szerdán közzétett cikk az Iszlám Forradalmi Gárda hírszerzési főnökének közelmúltbeli menesztését és egy Izrael javára kémkedéssel vádolt magas rangú parancsnok titkos letartóztatását említi az Iránban egyre inkább eluralkodó paranoia és növekvő bizalmatlanság példáiként.

Súlyos bizalomvesztés

Mohammad Ali Abtahi, Irán egykori alelnöke, aki Teheránban él, és továbbra is szoros kapcsolatot ápol a legfelsőbb tisztségviselőkkel, azt mondta az újságnak, hogy az izraeli műveletek súlyosan aláásták az ország biztonsági intézményeibe vetett bizalmat. „Izrael széles körű műveletei valóban aláásták legerősebb hírszerző szervezetünket” – mondta. 

„Biztonságunk erőssége mindig is az Iszlám Köztársaság alapköve volt, és az elmúlt évben ez súlyosan megsérült” – szögezte le  Abtahi, hozzátéve, hogy az iráni védelmi intézményrendszer most új megközelítést fog keresni. A vezető lap szerint meg nem nevezett iráni tisztviselők is elismerték, hogy „Izrael kémhálózata mélyen beszivárgott az iráni biztonsági körök soraiba”.

Benjámin Netanjahu esetleges visszatérésével nőhet a feszültség Izrael és Irán között. Fotó: MTI/EPA pool/Abir SzultanBenjámin Netanjahu esetleges visszatérésével nőhet a feszültség Izrael és Irán között. Fotó: MTI/EPA pool/Abir Szultan

Minden jel szerint Izrael egy szándékos taktika keretében a Forradalmi Gárdát (IRGC) sorozatos kudarcokba hajszolja, ami komoly konfliktust generált az iráni politikai és védelmi intézmények között. Irán azon döntése, hogy leváltja az IRGC titkosszolgálati főnökét, Hosszein Taebet - aki több mint 12 éve töltötte be ezt a posztot -, Izrael hosszú távú, sikeres hadjáratának eredménye.

Az isztambuli fiaskó

Taeb érinthetetlennek tűnt a közelmúltban elkövetett számos, Izraelnek felrótt nagy horderejű politikai merénylet előtt, és mielőtt meghiúsult az iráni terv az izraeliek megtámadására Törökországban. Az összeesküvés izraeli és török ​​biztonsági erők általi meghiúsítása az utolsó csepp volt a pohárban a teheráni politikai vezetők számára, akik hirtelen eltávolították Taebet pozíciójából.

Ezzel párhuzamosan a Forradalmi Gárda egyik magas rangú parancsnokát, Ali Nasiri tábornokot titokban letartóztatták azzal a gyanúval, hogy Izrael javára kémkedett. A Nasiri fogva tartásáról ismeretekkel bíró iráni tisztviselők azt mondták az amerikai lapnak, hogy a hónap elején vették őrizetbe, körülbelül két hónappal azután a letartóztatási hullám után, amelyben az iráni védelmi minisztérium több tucat alkalmazottját is letartóztatták azzal a gyanúval, hogy titkos anyagokat szivárogtattak ki Izraelbe.  A cikk szerint a kiszivárgott információk között szerepeltek rakéták tervrajzai is.

A Times szerint Nasiri magas szintű beosztást töltött be az IRGC Információs Védelmi Egységében, amely az őrhadtest hadműveleteinek felügyeletéért felelős ága. Letartóztatása megdöbbentette a magas rangú iráni tisztviselőket, akik már korábban is aggódtak Taeb miatt. Pozíciója tarthatatlanná vált, miután Izrael leleplezte a törökországi polgárai elleni összeesküvést.

Tel-Aviv állítólag elmondta Ankarának, hogy Taeb áll a tervezett támadások mögött.Taeb Ali Hámenei ajatollah, iráni legfelsőbb vezető megbízható szövetségese volt, és az IRGC-be való kinevezése előtt hírhedt volt a tüntetők brutális leverésében játszott szerepéről.

Gyilkos örvényben

Irán és Izrael évek óta tartó árnyékháborút vív egymással szemben, de a feszültségek felgyorsultak a nagy horderejű, Izrael által végrehajtott incidensek sorozata után. Az elmúlt hetekben az IRGC számos tagját és tudósát megölték, és Irán gyakran mutogatott Izraelre.

Irán állítólag azt gyanítja, hogy Izrael néhány héttel ezelőtt megölt két iráni tudóst ételük megmérgezésével. A férfiak munkájának részletei, haláluk körülményei és a kormányhoz fűződő kapcsolataik továbbra is tisztázatlanok. Június 13-án Ali Kamanit, a Gárda repülőgép-osztályának tagját ölték meg, miközben a központi Markazi tartományban lévő Khomeinben teljesített küldetésben – áll az IRGC közleményében, de részleteket nem közöltek.

Az iráni hadsereg vezetésének egységétől is függ, hogy milyen sikerrel küzdenek az izraeli támadások ellen. Fotó: MTI/EPA/Iráni hadsereg Az iráni hadsereg vezetésének egységétől is függ, hogy milyen sikerrel küzdenek az izraeli támadások ellen. Fotó: MTI/EPA/Iráni hadsereg

Az IRNA állami hírügynökség szerint június elején Ali Esmailzadeh ezredes, az IRGC külső műveleti egységének, a Quds Force parancsnoka „balesetben halt meg otthonában”. Május 22-én pedig az 50 éves Hassan Sajjad Khodaei IRGC ezredest az iráni főváros keleti részén lévő otthona előtt ölték meg motoros támadók, akik ötször lőtték rá. Az iráni állami televízió szerint Khodaei a Quds Force tagja volt, és „ismerték” Szíriában, ahol Irán elismerte „katonai tanácsadók” bevetését.

Az IRGC a „szentély védelmezőjének” nevezte Khodaeit - ezt a kifejezést az Iszlám Köztársaság nevében Szíriában vagy Irakban harcolókra használják -, és „cionistákat” vádoltak a merénylettel, bosszút esküdve. A múlt hónap végén pedig tisztázatlan körülmények között egy mérnök meghalt, egy másik alkalmazott pedig megsebesült Irán Parchin katonai komplexumában. A New York Times arról számolt be, hogy a katonai komplexum halálos robbanását négykopteres öngyilkos drónok okozták. Irán szerint a férfit „ipari szabotázs” ölte meg.

A kiberháború titkai

Az elmúlt hónapokban számos fizikai és kibertámadás is történt nukleáris és ipari létesítmények ellen.Izrael és Irán évek óta folytat egy nagyrészt titkos kiberháborút, amely időnként a felszínre tör. Legutóbb hétfőn érte kibertámadás Irán 3 legnagyobb acélipari vállalatát.

Megfigyelők szerint Izrael közvetlenül felelős a merényletért egy feltételezett kibertámadás megtorlásaként, amely a múlt héten Jeruzsálemben és Eilatban rakétaszirénákat kapcsolt be. Naftali Bennett leköszönő miniszterelnök kedden arra figyelmeztetett, hogy bárki, aki kibertámadást kísérel meg Izrael ellen, „súlyos árat fog fizetni”.

„A megközelítés ellenségeinkkel, különösen Iránnal… nem az, hogy pusztítást végezzünk Teheránban – ez soha nem volt a mi politikánk. A mi politikánk az, hogy ha valaki Izraelt provokálja, annak meg kell fizetnie az árat” – mondta Bennett a Cyber ​​Week konferencián Tel-Avivban.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyint becserkészik – fellélegezhet Európa?
Káncz Csaba | 2022. augusztus 17. 20:34
Az EU az esetleges nukleáris megállapodás után megvásárolhatja Irán olaját - az orosz helyett. A piacra ömlő olajtöbblet az árakat is lenyomná, egyben csökkentve Oroszország bevételeit. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kína és Oroszország együtt hadgyakorlatozik
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 19:43
El kell vágni az oroszok kapcsolatát a Krímmel, hidat kell robbantani – jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója. Ez történt az orosz-ukrán háború 176. napján.
Makro / Külgazdaság Miért nem lövik le a GPS-t az oroszok Ukrajnában?
Litván Dániel | 2022. augusztus 17. 18:20
GPS-jelek vezetik orosz célpontjaikra a HIMARS-rakétákat, miközben az oroszok képesek lennének zavarni ezeket a jeleket. Akkor miért nem teszik?
Makro / Külgazdaság Jól megy a Takarék Jelzálogbanknak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 17:32
Nyereséges első félévet zárt a Takarék Jelzálogbank Nyrt. a megváltozott gazdasági környezet ellenére is, így 2022. június végéig 978 millió forint adózás előtti nyereséget ért el.
Makro / Külgazdaság Péntektől ismét drágul a tankolás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 17:17
A benzinért bruttó 5 forinttal, míg a gázolajért bruttó 15 forinttal kell többet fizetni.
Makro / Külgazdaság Magyarokat is érint: Októberig meghosszabbítják a korlátozást a Heathrow-n
Elek Lenke | 2022. augusztus 17. 17:09
A londoni Heathrow repülőtér október végéig meghosszabbította az utasok maximális számát, hogy lépést tartson az ügyfelek igényeivel, és minimalizálja azokat a problémákat, amelyek a nyár elején káoszhoz vezettek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: titokzatos roncs bukkant elő a Dunából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 16:56
Egy hajó, amely mintegy 80 évvel ezelőtt süllyedt el.  
Makro / Külgazdaság A cseh lakossági gázfogyasztás korlátozását rendelhetik el
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 16:24
Szükség lehet a cseh lakossági gázfogyasztás korlátozására - mondta a cseh ipari és kereskedelmi miniszter szerdán Prágában.
Makro / Külgazdaság Kevesebbet vásárolnak az amerikaiak - közelíthet a recesszió
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 15:59
Megtorpant a kiskereskedelmi forgalom növekedése az Egyesült Államokban júliusban.
Makro / Külgazdaság Betett Putyin a németeknek: a fogyasztók állják a gázimportőrök brutális veszteségeit
Wéber Balázs | 2022. augusztus 17. 15:39
Az Unipert több mint 12 milliárd eurós veszteség érte az első félévben főleg amiatt, hogy a piacról kellett pótolnia az elapadó orosz gázszállításokat. Mindezt azonban nagyrészt a német fogyasztók fizetik majd meg a minimum triplázódó gázszámlák révén, ráadásul egy új illetéket is kapnak a nyakukba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG