<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Kína idén rekordot dönt mind a megújuló tiszta forrásból, mind a szénből előállított energiamennyiség terén, ami ambivalens érzéssel tölti el a környezetvédőket. Peking elkötelezettsége a megújuló energiaforrások fejlesztése mellett ugyanakkor megkérdőjelezhetetlen. Az ország 2021-ben több megújulóenergia-termelő kapacitást telepített, mint a világ többi része együttvéve.

A világ energiaválsággal küszködik, ez alapján pedig arra számíthatunk, hogy a szénfelhasználás 2022-ben növekedni fog. Az idei év első felében azonban nem ez történt, legalábbis a villamosenergia-ágazatban nem. Az első hat hónapban a megújuló energiaforrások fedezték a globális villamosenergia-igény teljes növekedését, megállítva a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának emelkedését.

Kína 2021-ben több megújulóenergia-termelő kapacitást telepített, mint a világ többi része együttvéve. Fotó: Depositphotos
Kína 2021-ben több megújulóenergia-termelő kapacitást telepített, mint a világ többi része együttvéve. Fotó: Depositphotos

A globális villamosenergia-kereslet 2022 első félévében 3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ami összhangban áll a korábbi évek átlagával. A keresletnövekedés 77 százalékát a szél- és a napenergia fedezte, a fennmaradó részt pedig a vízenergia. Kínában a szél- és napenergia-termelés növekedése a villamosenergia-igény növekedésének 92 százalékát állta, az Egyesült Államokban ez az arány 81, míg Indiában 23 százalék volt.

A második félév elején azonban fordulat következett: júliusban és augusztusban a globális szén- és gáztermelés növekedett, emiatt pedig fennáll a lehetősége annak, hogy a villamosenergia-ágazat károsanyag-kibocsátása a tavalyi rekordot követően 2022-ben még tovább emelkedik. E változásban jelentős szerepet játszott, hogy Kínában a rekord szárazság miatt jelentősen visszaesett a vízenergia-termelés, és világszerte hőhullámok sújtottak, ami növelte az áramfelhasználást – derült ki az Ember energetikai kutatóközpont tanulmányából.

A kettős tendencia a félév hátralevő részében is tovább folytatódott. Az Ember adatai szerint Kína napenergiából származó villamosenergia-termelése több mint 30 százalékkal nőtt január és október között a 2021-es év azonos időszakához képest, míg a szélenergiából származó villamos energia 25 százalékkal ugrott meg. Mindez megerősítette az ország státuszát a világ messze legnagyobb megújulóenergia-felhasználójaként.

Ugyanebben az időszakban azonban Kína áramtermelésre fordított szénfelhasználása szintén új csúcsra emelkedett, ahogyan az ezzel összefüggő károsanyag-kibocsátás is.

Ha a kínai szénfelhasználás a hagyományos szezonális mintákat követi, és decemberben az októberi értékhez képest nagyjából 30 százalékkal emelkedik, akkor a széntüzelésű villamosenergia-termelésből származó szén-dioxid-kibocsátás idén meghaladja a 4,5 milliárd tonnát – áll a Reuters összefoglalójában.

Ez több szén-dioxidot jelent, mint amennyit Európa teljes energiaszektora – valamennyi forrásból, tehát nem csak szénből – 2021-ben kibocsátott. Kínában a villamosenergia-termelésben a szénalapú kibocsátás 2017 óta 1 milliárd tonnával nőtt.

Kína villamosenergia-termelésének forrásai. (terawattóra) Forrás: ember-climate.org
Kína villamosenergia-termelésének forrásai. (terawattóra) Forrás: ember-climate.org

A covid a legnagyobb környezetvédő

Kína idei energiaszükségletét is visszafogták a koronavírus terjedése miatt elrendelt szigorú lezárások, amelyek több területen akadályozták a gyártási tevékenységet és lassították az ipari termelést, míg a gyengülő ingatlanszektor a hazai beruházások meredek visszaesését okozza, ami szintén fékezi az energiafelhasználást. Ha a gazdasági aktivitás idén erőteljesebb lett volna, valószínűleg az ország szénfelhasználása és kibocsátása még magasabbra emelkedik, különösen azért, mert a rekordmagas földgázárak csökkentették az energiatermelők számára a szénről a tisztább égésű gázra való átállás gazdasági vonzerejét.

Ha a borús makrogazdasági környezet javulásnak indul, és sikerül fokozatosan kilépni a zéró-covid politikából, úgy a termelés felpörgése mellett a belföldi fogyasztás is megélénkül, ami 2023-ban magasabbra lendítheti az energiafelhasználást.

Ha a globális földgázpiac zavarai 2023-ban sem enyhülnek – mivel Európa az ukrajnai inváziót követően sokkal nagyobb mennyiségben vásárol LNG-t a világpiacról, annak árát az egekbe emelve – akkor Kína valószínűleg ismét a széntüzelésű kapacitások bővítését fogja előnyben részesíteni a gázzal szemben, még akkor is, ha a kibocsátások továbbra is emelkedő tendenciát mutatnak.

Peking elkötelezettsége a megújulók mellett vitathatatlan

Tekintettel az éghajlatváltozás elleni egyre intenzívebb küzdelemre, világszerte hevesen ellenzik a szénfelhasználást, ugyanakkor Kína szénszennyezésének elképesztő számai teljesen ellentétesnek tűnhetnek az ország deklarált törekvésével, miszerint vezető szerepet kíván betölteni az éghajlatvédelemben.

Peking azonban úgy tekint a rövid távú energiabiztonságra, mint ami létfontosságú a hosszú távú gazdasági stabilitás szempontjából, és nyugodtan alkalmazza ma a piszkos energiát, miközben a tiszta technológiákban erősödik.

Valójában Peking elkötelezettsége a megújuló energiaforrások páratlan mértékű fejlesztése mellett nem kérdőjelezhető meg. Az ország 2021-ben több megújulóenergia-termelő kapacitást telepített, mint a világ többi része együttvéve.

2022-ben Kína a nap- és szélenergia bővítéseinek köszönhetően elérte a tiszta energiából előállított 3000 terawattóra villamos energia mennyiséget – ami jóval több, mint bármely más országé –, és az Ember adatai szerint a tiszta energia aránya Kína villamosenergia-mixében országos rekordra, 31,9 százalékra emelkedett. Kína azonban a tiszta energiára való átállás ütemét tekintve is a világ vezető országai közé tartozik, hiszen 2015-ben még csupán 26,3 százalék volt a megújulók aránya az áramtermelésben.

Makro / Külgazdaság EU-s ársapkákat húznak az orosz olajtermékekre
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 20:04
Magyarország is megszavazta. 
Makro / Külgazdaság Norvég légvédelmi rendszert semmisítettek meg az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:38
Az orosz-ukrán háború 345. napjának főbb történései röviden. 
Makro / Külgazdaság Trónfosztott Gyurcsány Ferenc, kriptovalutázó képviselő - A hét videója
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:10
Február elseje a vagyonnyilatkozatok napja. Bár erősen kérdőjeles, mennyire fedik a nyilatkozatokban szereplő adatok a teljes valóságot, hagyományosan több szempont mentén is feldolgoztuk a dokumentumokat. Ingatlanvagyonról, értékpapír-állományról, készpénz-halmozásról és jövedelmekről beszélgetnek kollégáink, Csabai Károly, Dobos Zoltán, Mester Nándor és Székely Sarolta.
Makro / Külgazdaság Kövér László elárulta, mit gondol Ukrajnáról
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:44
Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján.
Makro / Külgazdaság Hiába fenyegetnek az oroszok, Ukrajna EU-tag lesz
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:23
Az Európai Unió a Kreml fenyegetései ellenére sem hagyja abba Ukrajna támogatását, Ukrajna az EU tagja lesz - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken Kijevben, az EU-Ukrajna csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság 54 éves rekord dőlt meg Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 17:07
Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
Makro / Külgazdaság Még több tankot kap Ukrajna Németországtól, csak van velük némi gond
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:43
Rövid időn belül kapnak 29 darab Leopard 1-es harckocsit. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: na, ugye!
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 15:58
A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz! - írta Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-bejegyzésben Ursula von der Leyen és Manfred Weber határvédelemmel kapcsolatos megnyilatkozásaira reagálva.
Makro / Külgazdaság A NATO merész lépése Ázsiában
Káncz Csaba | 2023. február 3. 15:37
Északkelet-Ázsia törékeny biztonságpolitikai helyzete Dél-Korea és Japán számára is szükségessé teszi a NATO-val való szorosabb kapcsolatok kiépítését. Tokió és Szöul egyaránt kifejezte, hogy Európa biztonsága Ázsiához kötődik, amint Oroszország szoros biztonságpolitikai kapcsolatokat ápol Kínával és Észak-Koreával. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hónapok óta romlik az orosz szolgáltatóipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 14:49
Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG