Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A magyar miniszterelnök optimista volt a tegnapi varsói csúcs után, Angela Merkel szerint ugyanakkor egyelőre nincs megoldás a vétó ügyében. Eközben Manfred Weber is előjött a B-tervvel, amellyel kipöckölnék a helyreállítási alapból Magyarországot és Lengyelországot.

Jó esély van arra, hogy a csütörtökön kezdődő EU-csúcson megállapodás születik a magyar-lengyel vétó ügyében, jelentette ki tegnap Orbán Viktor Varsóban, miután néhány héten belül harmadszor egyeztetett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel, valamint találkozott a nagyobbik lengyel kormánypárt elnökével, Jaroslaw Kaczynskival és a mérsékeltebb, kisebbik kormánypárt vezetőjével, Jarosław Gowin miniszterelnök-helyettessel is. 

Egy pennyt sem veszítünk?

A magyar kormányfő a Polsat lengyel televíziónak úgy fogalmazott:

Ha a következő napok tárgyalásai a kívánatos irányban haladnak, akkor jó esélyünk van a győzelemre.

Egy másik lengyel televíziónak, a TVP-nek arról is beszélt, hogy a német uniós elnökséggel folytatott tárgyalások „elég ígéretesek”, a megállapodás pedig előnyös lehet Magyarország, Lengyelország és az EU számára is. Részleteket a készülő kompromisszumról ugyanakkor nem közölt.

Éjszakai bevetés: Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki találkozója Varsóban 2020. december 8-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Éjszakai bevetés: Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki találkozója Varsóban 2020. december 8-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A miniszterelnök továbbra is úgy véli, hogy azokat a jogállamisági kérdéseket, amelyeknek nincs semmi közük a pénzügyi kérdésekhez, külön kell választani a költségvetési ügyektől. Szerinte nem szabad pénzügyi szankciókat kiszabni például azért, mert valamelyik tagállam nem követi az európai irányvonalat gender- vagy migrációs ügyekben.

Hozzátette: Budapest és Varsó között egyetértés van minden főbb témában, és kitartanak egymás mellett a tárgyalások végéig. Szerinte a két ország együtt elég erős a pénzügyi érdekeik megvédéséhez, és

egyetlen pennyt sem fognak veszíteni.

Más források szerint ugyanakkor nagyon is sokat veszíthet a két ország, hogyha ragaszkodik a vétóhoz. Ebben az esetben ugyanis az Európai Bizottság életbe léptetné a B-tervet, azaz kihagyná őket a koronavírus-válság okozta gazdasági károk enyhítését célzó, 750 milliárd eurós helyreállítási alapból. Ezáltal Lengyelország 23,1, Magyarország 6,2 milliárd eurótól esne el egyes számítások szerint.

Sorsdöntő hét

Korábbi hírek szerint a két kormánynak tegnapig kellett jeleznie, hogy hajlandók elállni a vétótól, ellenkező esetben életbe lép a B-terv. Most úgy tűnik, hogy ez a fenyegetés az uniós nyomásgyakorlás része volt, azaz a határidőt rugalmasan kezeli Brüsszel és a német uniós elnökség is.

Egy berlini kormányközeli forrásunk korábban szintén azt valószínűsítette, hogy valamilyen megállapodás lesz:  

Sok tárgyalásra számítok. Valamilyen eredményre szükség van. Az uniós költségvetést el kell fogadni.

Ezzel párhuzamosan tegnap Michael Roth, Németország uniós ügyekért felelős államminisztere Brüsszelben azt mondta: felelőtlenség lenne tovább késleltetni a helyreállítási alapból származó források elosztását, a német uniós elnökség pedig egy, az összes tagállam számára elfogadható megállapodás létrejöttén dolgozik. Szerinte ez a hét meghatározó lesz.

Angela Merkel német kancellár ma a német parlamentben úgy fogalmazott: egyelőre nincs megoldás az EU-s források körüli kérdésekre.

Továbbra is keresik a megoldásokat arra, hogyan lehet feloldani a magyar-lengyel blokádot úgy, hogy megtartják a jogállamisági mechanizmust, fűzte hozzá.

A B-terv, azaz Magyarország és Lengyelország kihagyása az alapból  továbbra is reális lehetőség.

Szeretnénk Európát összetartani, de ha továbbra is fennmarad a magyar és a lengyel kormány blokádja, akkor támogatni fogjuk a B-tervet, hogy nélkülük haladhassunk előre

figyelmeztetett tegnap Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője.

Mi áll a háttérben?

A krízis azután robbant ki, hogy Magyarország és Lengyelország megvétózta a 2021-2027 közötti uniós költségvetést és a helyreállítási alapot magában foglaló jogalkotási csomagot a jogállamisági mechanizmus (az uniós pénzek kifizetésének jogállamisági kritériumokhoz kötése) miatt.

A mechanizmusról a júliusi EU-csúcson előzetes megállapodás született, azt azonban ősszel a német uniós elnökség - főleg az Európai Parlament nyomására - szigorította.

Orbán Viktor szerint az EU nem határozza meg pontosan, hogy mi a vélt jogsértés, kettős mércét alkalmazhat, ami önkényesen politikai alapú költségvetési szankciókhoz vezethet. Magyarul: a kormányfő attól tart, hogy a mechanizmus politikai-gazdasági furkósbotként szolgál majd az „illiberális államok” megfegyelmezésére.

Ezzel szemben Brüsszel szerint a mechanizmus lényege, hogy az uniós pénzek kifizetését a jövőben egyértelműen jogállamisági kritériumokhoz kapcsolják – tehát csak olyan ország kaphat a közös pénzből, amely betartja a demokrácia játékszabályait.

A vétó ügye és az annak nyomán előállt patthelyzet az e hét csütörtöki-pénteki EU-csúcs egyik fő témája lesz.

A helyreállítási alap szűkítésének veszélyéről itt (Meredek, de nem kizárt lehetőség a nukleáris opció), a vétó hátteréről itt (Orbán Viktor vagy Brüsszel rántja előbb félre a kormányt?), a német álláspontról pedig itt írtunk (Megtudtuk a német kormánytól, mit gondol Orbán Viktor vétójáról.)

A nemzetközi gazdasági hatásokat ebben a cikkben (Ők lesznek Orbán Viktor vétójának a nagy vesztesei), a magyarországi következményeket pedig ebben az írásban (Magát is lábon lövi a magyar kormány, ha bukik az uniós csomag) elemeztük.

Jegyzetünket arról, hogy a magyar kormány feladná-e az EU-tagságot, itt olvashatják (Mire készül Orbán Viktor? Az EU elhagyására?).

Videókommentárunkat az eseményekről és az EU szétszakadásának veszélyéről pedig itt tekinthetik meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nem adja fel a Szuperliga, újratervezést ígérnek az angol klubok kifarolása után
MTI | 2021. április 21. 08:33
Eltökéltek, hogy így is létrehoznak egy új európai versenysorozatot.
Makro / Külgazdaság Otthagyták a Szuperligát a meghívott Premier League csapatok
MTI | 2021. április 21. 06:26
Összeomlott a nagy terv.
Makro / Külgazdaság Terasznyitás előtt: minimális áremeléssel és nagy reményekkel készülnek a vendéglátósok
Kollár Dóra - Székely Sarolta | 2021. április 21. 05:14
A kormány döntése alapján amint megvan a 3,5 millió oltott Magyarországon, másnap nyithatják újra teraszaikat és fogadhatnak vendégeket a vendéglátóhelyek – vendéglátóhelyeket kérdeztünk arról, hogy hogyan készülnek a várva-várt újranyitásra. Van, aki bizakodva zökkenőmentesen, van, aki áremeléssel. Hogy lesz-e csapolt sör, az viszont a szerencse kérdése.
Makro / Külgazdaság Nagy nyitás jöhet, ha elérjük a 4 millió beoltottat
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 19:26
Az egyre biztosabb, hogy több szolgáltatás igénybevételéhez szükséges lesz majd a védettségi igazolvány.
Makro / Külgazdaság Egy nukleáris hatalom is radikalizálódhat Biden döntése nyomán
Káncz Csaba | 2021. április 20. 18:20
A Talibán pontosan érti a washingtoni üzeneteket: az amerikaiak el akarnak tűnni Afganisztánból és mindezt már az elkövetkező hónapokban. A felkelők által újra megalapítandó iszlám emirátus szerte a régióban megerősítheti a radikálisokat, mindenekelőtt a nukleáris fegyverekkel rendelkező Pakisztánban. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A parlament előtt a 2021-es költségvetés módosítása
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 17:39
A javaslatot még tavasszal elfogadhatja az Országgyűlés.
Makro / Külgazdaság Megint zöld utat adott az EMA a Johnson&Johnson vakcinájának
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 17:05
Szerintük az előnye meghaladja a kockázatait.
Makro / Külgazdaság Guardian: kifarolhat a szuperligából a Chelsea és a Manchester City
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 13:54
A lap értesülései szerint a két brit klub nem fanatikus rajongója az ötletnek, és a globális össztűz miatt már kételkedik abban, hogy jó ötlet lenne a szakadár ligához való csatlakozás.
Makro / Külgazdaság Egy évre lakat került egy Bács-Kiskun megyei presszóra, mert újra vétettek a járványügyi szabályok ellen
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 13:25
Müller Cecília szerint azért javulnak a járványügyi adatok, mert egyre többen kapják meg az oltást.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: kiderült, ki lehet Angela Merkel utóda
Wéber Balázs | 2021. április 20. 12:29
Angela Merkel lassan visszavonul a nagypolitikától, helyére ketten pályáztak a CDU/CSU pártszövetségből: Armin Laschet és Markus Söder. Laschet mögé tegnap éjjel beállt a CDU elnöksége, Söder pedig ma bejelentette: elfogadja a testvérpárt döntését.
hírlevél
depositphotos