4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.

  • Zaporizzsja megye megszállt területén ismét elkövette azt a hibát egy orosz parancsnok, hogy 20 kilométerre a fronttól felvonultatta alakulatát célpontot adva az ukrán tüzérségnek. Több tucat orosz katona vesztette életét a csapásban.
  • Avgyijivkától nyugatra tovább araszoltak előre az oroszok, miközben az elfoglalt városban létrehozott bázisukat lebombázta az ukrán tüzérség. Pár száz métert Novomihajlovka faluban is tovább nyomultak előre az orosz csapatok. A Bahmuttól nyugatra lévő falvakért is állandó harcok dúlnak változatlan frontvonal mellett. Az oroszok támadásainak ideiglenesen véget a rövidesen kezdődő sárszezon.

Avgyijivkától nyugatra tovább araszoltak előre az oroszok. Fotó: libkos/Kyiv Post
Avgyijivkától nyugatra tovább araszoltak előre az oroszok. Fotó: libkos/Kyiv Post

  • Ideje európai erőket küldeni Ukrajnába – vélik a washingtoni székhelyű Center for European Policy Analysis (CEPA) szakértői. Az EU 37 katonai misszióban vett részt 2003 óta így felvállalhatna olyan feladatokat, mint az ukrán-fehérorosz határ ellenőrzése, vagy logisztikai szolgáltatások nyújtása, vagy légvédelmi zónák létesítése a Dnyiprótól (Dnyepertől) nyugatra.

Vlagyimir Putyin évértékelője valójában egy kampánybeszéd volt a márciusi elnökválasztás előtt, amelyben a társadalom minden rétegének nagyobb jólétet ígért – mondta Mark Galeotti brit történész, Kelet-Európa-szakértő. Külön szólt a háborús veteránokról mint olyan igazi patriótákról, akik készek az életüket áldozni az anyaföldért. Ezért ez az igazi elit, nem az idősebbek generációja, amelynek tagjai csak a zsebüket tömködik, amikor csak telehetik. Ezért bátorítani kell őket, hogy folytassák a karrierjüket a
politikában és az üzleti életben is. Ez azt sugallja, mintha egy új elitet akarna építeni erre a bázisra
támaszkodva.

  • A Nemzetközi Valutaalap (IMF) ugyan megemelte az orosz GDP 2024-es növekedésére adott prognózisát a tavaly őszi 1,1 százalékról 2,6 százalékra, ám a nagy változás oka az, hogy a szervezet úgy látja Oroszországot, amelyben hadigazdaság működik. Ennek jellemzője, hogy nem a fogyasztás, hanem a fegyvergyártás hajtja a növekedést. Ez a szovjet modell, amelyben a fegyverkezés a fogyasztás rovására megy – mondta Kristalina Georgieva, az IMF igazgatója. A jó szakemberek távozása és a nyugati szankciók miatt hiányzó technológiák hosszabb távon súlyos árnyékot vetnek a magas 2024-es növekedési adatra.
  • Az orosz vezetés nem tudta megakadályozni a rubel gyengülését az októberben bevezetett valutaátváltási korlátozásokkal. Egyebek mellett – ahogy az a Reuters jelentéséből kiderült –, kötelezték az exportáló vállalatokat, hogy valutabevételük 80 százalékát váltsák át rubelre. Ennek hatására az orosz valuta a 100 rubel/dolláros árfolyamról 90-re erősödött 2024 elejére, ám február végére 95 rubel/dollárra gyengült, majd kissé újra erősödött. Ez arra utal, hogy a cégek vélhetően megtalálták a módját, hogy elkerüljék a kötelező átváltást.
  • Oroszország Szamara régiójában részlegesen felfüggesztették a közlekedést egy vasútvonalon, miután egy robbanás kárt tett a Csapajevka folyó feletti vasúti hídban – jelentette az állami média. A jelentés szerint tudatosan aknázták alá a híd alátámasztási pontjait. Az ukrán katonai hírszerzés is tudósított az esetről, de arról nem írtak, hogy szabotázst szerveztek volna.
  • Norvégia, Svédország és Finnország északi részén hadgyakorlat kezdődött 12 ország 20 ezer katonájának részvételével. A határokon átnyúló manőverek az Észak-sarkkörön túli területeket is érintenek.

Források: Guardian, Moscow Times, Center for European Policy Analysis (CEPA), Times RadioReuters

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
Makro / Külgazdaság Még nagyobb megszorítás jöhet a választások után?
Vég Márton | 2024. április 15. 15:01
Varga Mihály pénzügyminiszter 675 milliárd forintnyi állami beruházás elhalasztását jelentette be a legutóbbi Kormányinfón. Ekkora költségvetési kiigazítás elég vagy még várható egy újabb csomag? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bombaként robbanhat Magyar Péter pártja júniusban - elképesztő eredményt hozott a szavazás
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 14:44
Ez alapján nem az a kérdés, hogy szerez-e európai parlamenti helyet a TISZA Párt, hanem az, hogy Fideszt meg tudja-e verni.
Makro / Külgazdaság Ízekre szedte Magyar Péter Ukrajnával kapcsolatos álláspontját Rácz András
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:13
A kormánypropaganda szólamai köszöntek vissza Magyar Péter szájából, de ki lehet javítani a tévedéseket.
Makro / Külgazdaság Európa napelemgyártó kapacitásainak 10 százaléka kivándorol
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:51
A német Meyer Burger bezárja üzemét Freibergben miután a kormányzati támogatás későn érkezett. Az Európai Unió elveszti napelemiparát a támogatási versenyben?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG