<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ahogy az ukrán konfliktus elhúzódik, és az USA egyre több országot von maga mellé, hogy megbüntesse Moszkvát, a kínai segítség szükségessége napról napra világosabbá válik. Kínának felbecsülhetetlen értékű segítséget nyújthat az oroszoknak azáltal, ha fokozza a Tajvanra nehezedő nyomást, és zaklatja az amerikai flottát a Dél-kínai-tengeren. Káncz Csaba jegyzete.

Hszi Csin-ping kínai elnök ma kezdi meg első külföldi útját 2020 januárja óta, hogy ellátogasson Kazahsztánba és Üzbegisztánba, és részt vegyen a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) vezetői csúcstalálkozóján Szamarkandban.

A Kínai Népköztársaság egyelőre nem jelentette be, hogy Hszi találkozna Putyinnal az SCO-csúcson, de az orosz média már közölte, hogy erre sor kerül. A két vezető megbeszélésére Nancy Pelosinak, az amerikai képviselőház elnökének augusztusi tajvani látogatása miatt kerülhet sor, amelyet Pekingben a Kínára gyakorolt nyugati nyomás fokozásaként értékeltek.

Putyin térdre ereszkedhet

Hszi és Putyin találkozóján egyetértés születhet a kettőjükkel szembeni, az Egyesült Államok által vezetett feltartóztatási  politikával kapcsolatos közös útról. Előfordulhat, hogy az oroszok valami fontosat tesznek azért, hogy ukrajnai hadjáratukat már most magasabb szintre emeljék, hogy pozitív impulzusokat adjanak a Kínával való együttműködésnek.

Az ukrajnai "különleges katonai hadművelet" kezdetétől fogva sejthető, hogy Putyin soha nem szállt volna be ebbe a projektbe Hszi csendes jóváhagyása nélkül.

Ahogy azonban a konfliktus egyre elhúzódik, és ahogyan az Egyesült Államok egyre több országot von maga mellé, hogy megbüntesse Oroszországot, a kínai segítség szükségessége napról napra világosabbá válik.

Mostanáig a kínaiak nagyon körültekintően támogatták Oroszországot. Nagylelkűek voltak a diplomáciai támogatással az ENSZ-ben és máshol is, de vezető nemzetközi vállalataik kivonultak az orosz piacról, mert attól tartottak, hogy amerikai szankciók alá kerülnek. Nem hallani arról, hogy fegyvereket és lőszereket küldtek volna Oroszországba.

Az Oroszország elleni kiterjedt nyugati szankciók hátterében a kínai-orosz kereskedelem januártól augusztusig 31 százalékkal, 117,2 milliárd dollárra ugrott éves szinten, és most megállapodtak abban, hogy a gázfizetési valutákat amerikai dollárról kínai jüanra és orosz rubelre cserélik le.

De a közelmúltbeli amerikai figyelmeztetések, miszerint másodlagos szankciókat fog alkalmazni az árplafonokat megszegő, orosz olajat importáló országokkal szemben - ahogyan azt Kína minden bizonnyal meg fogja tenni -, felhívta Peking figyelmét arra, hogy elkerülhetetlen a további konfrontáció Washingtonnal.

Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök Pekingben 2022. február 4-én. Fotó: kremlin.ru
Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök Pekingben 2022. február 4-én. Fotó: kremlin.ru

Tajvan napirendre kerülhet

Oroszországnak most Kínától többre van szüksége a szavaknál és a megerősített kereskedelemnél, beleértve a katonai szállítmányokat is. Fegyvert és lőszert az oroszok máshonnan is beszerezhetnek.

Kínának azonban megvan a lehetősége arra, hogy felbecsülhetetlen értékű segítséget nyújtson az oroszoknak azáltal, hogy egyszerűen fokozza a Tajvanra nehezedő nyomást, és zaklatja az amerikai flottát a Dél-kínai-tengeren.

Ez megnyitná a "második front" kísértetét, amely szükségképpen elvonná Washington figyelmét a Kremlre irányuló jelenlegi fókuszáról, és elengedné Oroszországot a nagyon szükséges lazaságtól.

Ezzel összefüggő fejlemény, hogy a japán Nikkei Asia szerint Hszi elnök a Kommunista Párt jövő havi kongresszusán várhatóan az ország magas rangú katonai vezetésébe 4 olyan tábornokot nevez ki, akik Tajvan és a szárazföld egyesítésének hívei. Mivel a hadseregben jelenleg sok tiszt nem hajlandó ezt a célt erőszakkal elérni, az új előléptetések segíthetik az elnököt, hogy meghozzon ilyen döntést Tajvannal kapcsolatban.

Mit kell tudni az SCO-ról?

A szamarkandi út erős jelzés Hszi céljait illetően szélesebb vonatkozásban is:

Peking szorosabb biztonsági kapcsolatokat akar ápolni azokkal az országokkal, amelyek nem az Egyesült Államok szövetségesei.

A Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) egy regionális biztonsági blokk, amelyet Kína, Oroszország és a közép-ázsiai államok alapítottak 2001-ben. SCO mára a világ népességének 41 százalékát fedi le és a globális GDP 24 százalékát adja. Sokan a „keleti NATO”-ként emlegetik.

Jelenleg nyolc ország élvezi az SCO teljes jogú tagságát: Kína, Oroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Üzbegisztán, Pakisztán és India; négy ország – Afganisztán, Fehéroroszország, Irán és Mongólia – megfigyelői státusszal, hat ország – Azerbajdzsán, Örményország, Kambodzsa, Nepál, Törökország és Srí Lanka – pedig párbeszédpartneri státusszal rendelkezik.

A szamarkandi csúcstalálkozó egyik kulcsfontosságú programja a tagság bővítése. Az SCO-államok vezetői kötelezettségvállalási memorandumot fogadnak el Irán számára az SCO-tagsághoz. Az SCO Fehéroroszország kérelmét is megkapta, és a szamarkandi csúcson megkezdődhetnek a felvételi eljárások.

Szaúd-Arábia, Katar és Egyiptom hivatalosan is az SCO párbeszédpartnerei lesznek a vonatkozó dokumentumok aláírásával, miközben  tárgyalások folynak Bahrein, a Maldív-szigetek és más államok párbeszédpartneri státuszáról.

Több tag ellenzi a Nyugat-ellenességet

A közelmúltban felerősödött geopolitikai feszültség Oroszország és az euroatlanti térség között egyrészt Ukrajnával, másrészt Kína és az USA között Tajvannal kapcsolatban, valamint Irán és Fehéroroszország teljes jogú taggá való felvételének tervével, valóban fokozhatják a Nyugat-ellenes retorikát az SCO-csúcson.

A Nyugat-ellenes és antagonisztikus retorika azonban egyelőre még nem került be a korábbi csúcstalálkozók közös nyilatkozataiba. Valójában a blokk-gondolkodásra vonatkozó ilyen utalásokat bizonyosan elfogadhatatlannak minősítenék egyes tagok, köztük Üzbegisztán, India és Kazahsztán, amelyek pragmatikus külpolitikát folytatnak, és nem akarják, hogy a Nyugat-ellenes tábor részének tekintsék őket.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság A béke elérésének leggyorsabb útja: adjunk fegyvert Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 18:18
Miközben nemcsak a nyugati, de a magyar politikusok is arról beszélnek, hogy tiszteletben kell tartani Ukrajna területi integritását. Ennek ellenére egészen más módon látják a békéhez vezető utat, Orbán Viktorék égi csodába bíznak, hiszen ők sem hiszik, hogy az oroszok kivonulnának Ukrajnából, miközben mások szerint az lehet a megoldás, ha segítenek Kijevnek.
Makro / Külgazdaság A megszállott, aki Trump alelnöke akar lenni 2024-ben
Káncz Csaba | 2023. február 5. 16:31
A mérsékelt amerikai polgár egyelőre kineveti Greene-t, de a republikánus párton belül nagyon is komolyan veszik. Bár ambíciói óriásiak, nem lesz alkalmas szélesebb választói csoportok megszólítására, mivel alig változott meg radikális, összeesküvés-elméletektől dominált világképe. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Vitatott kínai területekről szeretnének megállapodás egy mostani tanácskozáson
Király Béla | 2023. február 5. 16:10
Véglegesíteni akarják Kínával a vitatott Dél-kínai-tengeri területekre vonatkozó és az esetleges konfliktusok megelőzéséről szóló megállapodásukat a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) külügyminiszterei.
Makro / Külgazdaság A német kancellár kimondta amire Orbán Viktor képtelen
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 12:11
A magyar kormány az ukrajnai háború kapcsán folyamatosan az áldozatot hibáztatja. Ezzel szemben Olaf Scholz német kancellár egy vasárnapi lapinterjúban azt mondta, Oroszország ok nélkül rontott rá Ukrajnára, és egyedül viseli a felelősséget a háborúért.
Makro / Külgazdaság Száműzetésben halt meg a korábbi pakisztáni elnök
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:51
Hetvenkilenc éves korában elhunyt Pervez Musarraf volt pakisztáni elnök Dubajban - jelentette be vasárnap a pakisztáni hadsereg és az Egyesült Arab Emírségek pakisztáni konzulátusa.
Makro / Külgazdaság Lakóépületet támadtak rakétával Harkivban az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:28
Hárman megsebesültek egy orosz rakétacsapásban, amely egy lakóépületet ért vasárnap Harkiv városában - közölte Telegramon a kelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzója.
Makro / Külgazdaság Máris komoly gondjai vannak Meloninak?
Király Béla | 2023. február 5. 10:10
Giorgia Meloni miniszterelnök a feszültséget keltő belpolitikai viták azonnali enyhítésére szólította fel a kormány- és ellenzéki pártokat szombaton közölt nyílt levelében, miközben Rómában és Milánóban az anarchista mozgalom csoportjai vonultak utcára.
Makro / Külgazdaság A vérszivattyú sem érdekli az oroszokat, folytatódik a nyomás
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:58
Az oroszok kegyetlen anyagháborút folytatnak, a veszteségektől függetlenül próbálják növelni a katonák számát a frontokon. Emiatt folyamatosan nagyon sok embert veszítenek, miközben jelképes eredményeket érnek el a fronton. Vasárnap reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Peking tiltakozik, Amerika hajthatatlan – a kémbotrány folytatódik
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:32
A kínai külügyminisztérium vasárnap tiltakozott Washingtonnál, amiért az amerikai haderő megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt.
Makro / Külgazdaság A világ nincs felkészülve a hosszú őrlődésre – pedig az jöhet!
Tiszóczi Roland | 2023. február 5. 05:39
A demográfiai hanyatlás és a deglobalizáció miatt az infláció magasabb maradhat, mint amihez a döntéshozók a járvány előtt hozzászoktak. Ez mind a jegybankok, mind a kormányzatok beavatkozási lehetőségét erősen korlátozza majd, így pedig hosszú recesszió jöhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG