4p

Katonákkal nem, de bombákkal és rakétákkal beavatkozna Washington, ha az oroszok átlépnek egy "vörös vonalat". Háborús hírek.

  • Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter egy interjúban arról beszélt, hogy az amerikaiak „megmondták az oroszoknak, hogy ha felrobbantanak egy nukleáris bombát, akkor – még ha nem is öl meg senkit – minden ukrajnai pozíciójukat hagyományos fegyverekkel fogjuk megtámadni, megsemmisítjük az összeset”. Sikorski azt is hozzátette, hogy szerinte ez egy hihető fenyegetés, és úgy vélte, éppen ezért sem tartja valószínűnek, hogy az oroszok nukleáris fegyvereket vetnének be.
  • A Washington Post arról ír, hogy az oroszok egyre sikeresebben zavarják a nyugati, elsősorban amerikai, GPS-vezérelte precíziós fegyvereket. Ennek következtében az olyan eszközök, mint az Excalibur GPS-irányítású tüzérségi lőszer, illetve a HIMARS rakéták is drasztikusan vesztettek hatékonyságukból, az Excaliburok találati pontossága például néhány hónap alatt tíz százalék alá esett. A lap szerint ez is nagyban hozzájárult Ukrajna védelmi képességeinek csökkenéséhez, és a fronton elért orosz sikerekhez. A megoldást talán e fegyverek legújabb változatainak Ukrajnába szállítása jelentené, de nem lehet biztosan tudni, hogy ezek képesek lennének-e ellenállni az orosz elektronikus hadviselésnek. A fejleményeket Kína is figyeli, hiszen ezen amerikai eszközök hatékonysága például egy Tajvan elleni katonai akció során is kulcsfontosságú lehet.
  • A tegnapi, legalább hat áldozatot követelő, egy harkivi barkácsáruház ellen végrehajtott orosz siklóbomba-támadás után szombat késő délután orosz rakéta csapódott egy harkivi lakóépületbe is, 18 embert megsebesítve.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szokásos videóüzenetében a Harkiv elleni legutóbbi csapásokat „az orosz őrület legújabb példájának” titulálta. Hozzátette, hogy amikor új légvédelmi eszközöket kérnek a világ vezetőitől, akkor az ilyen támadások megakadályozásáról beszél. Emmanuel Macron francia elnök „elfogadhatatlannak” minősítette a barkácsáruházat ért támadást – Moszkva tagadja, hogy szándékosan vett volna célba civil célpontokat.
  • Az orosz hatóságok szerint ukrán támadásokban négy civil vesztette életét Oroszország Belgorodi régiójában szombaton.
  • Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint egy újabb település került orosz ellenőrzés alá Donyeckben, Ocseretine közelében. Az ukrán vezérkar szerint az orosz erők „különösen aktívak” ebben a régióban, miközben a harkivi fronton csökkent aktivitásuk.
  • Egy szudáni tábornok, Jasszer al-Atta szombaton adott tájékoztatása szerint Oroszország fegyverekért és lőszerekért cserébe üzemanyagtöltő kikötőt kért a Vörös-tengeren, amiről hamarosan alá is írják a megállapodásokat. A két állam még Omár el-Basír korábbi elnök idején írt alá egy haditengerészeti támaszpontról szóló megállapodást, de a hadsereg vezetői később felülvizsgálat alá vették a tervet, amely azóta sem valósult meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Moszkva szerint három brit vadászgép megközelítette az országhatárt
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 19:21
Moszkvában pokolgép robbant, és állítólag brit repülők közelítették meg Oroszországot. Háborús összefoglaló. 
Nemzetközi FBI: Trump merénylője a JFK-gyilkosságot próbálta másolni
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 18:34
Az FBI igazgatója azt mondta, hogy Donald Trump merénylője a lövések előtti napokban John F. Kennedy meggyilkolásáról keresett információkat. 
Nemzetközi Árkon-bokron túl kapták el a moszkvai pokolgépes robbantás gyanúsítottját
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 18:19
A törökországi Bodrumban őrizetbe vették a Moszkvában gépkocsiba rejtett pokolgéppel elkövetett merénylet gyanúsítottját - közölte szerdán Ali Yerlikaya török belügyminiszter a RIA Novoszty hírügynökség szerint.
Nemzetközi Hatalmas a készültség Washingtonban
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 17:59
Tüntetők ezrei tiltakoznak Benjamin Netanjahu beszéde miatt és alatt. A tömeg az izraeli miniszterelnök letartóztatását követeli. 
Nemzetközi Rendesen meglódult az amerikai gazdaság júliusban
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 17:15
Javult, több mint két éves csúcsot ért el az amerikai gazdaság BMI-teljesítménymutatója júliusban az S&P Global Market Intelligence felmérésének előzetes adatai alapján. A javulás azonban kizárólag a szolgáltatóipari szektornak volt köszönhető, mert a feldolgozóipar teljesítménye csökkenésbe váltott.
Nemzetközi Több mint 30 demokrata törvényhozó kihagyja Netanjahu szerdai kongresszusi beszédét
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 16:48
Netanjahu a tervek szerint ma délután egy közös kongresszusi ülésen fog felszólalni.
Nemzetközi Kamala Harris debütált: első kampánybeszédében érdekes dolgot mondott
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 16:13
Kamala Harris kampányának első beszédében a félelem és a gyűlölet miatt támadta Donald Trumpot. 
Nemzetközi Rekordösszeggel fogdossák az orosz újoncokat a hadseregbe
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 15:52
Oroszország rekord összegű, 22 ezer dollárt ajánl a moszkvai lakosoknak az ukrajnai harcokért.
Nemzetközi Hollandia szívja a fogát, durván megemelkedtek a menekültköltségek
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 15:35
Hollandiában a menedékkérők elhelyezésének költségei tavaly mintegy 70 százalékkal nőttek, az állam összesen 2,7 millió eurót fordított erre a célra a 2022-es 1,6 milliárd euró után - közölte szerdán a menedékkérők befogadásával foglalkozó központi ügynökség (COA)
Nemzetközi Vészhelyzet Kínában
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 15:19
A kínai meteorológiai központ szerdán, idén először a legmagasabb szintű, vörös riasztást adta ki az ország felé közelítő Gaemi tájfunra, Tajvanon pedig több helyen is bezárták az üzleteket, iskolákat, több száz légi járatot töröltek, és több ezer embert evakuáltak az érintett térségekben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG