4p

Katonákkal nem, de bombákkal és rakétákkal beavatkozna Washington, ha az oroszok átlépnek egy "vörös vonalat". Háborús hírek.

  • Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter egy interjúban arról beszélt, hogy az amerikaiak „megmondták az oroszoknak, hogy ha felrobbantanak egy nukleáris bombát, akkor – még ha nem is öl meg senkit – minden ukrajnai pozíciójukat hagyományos fegyverekkel fogjuk megtámadni, megsemmisítjük az összeset”. Sikorski azt is hozzátette, hogy szerinte ez egy hihető fenyegetés, és úgy vélte, éppen ezért sem tartja valószínűnek, hogy az oroszok nukleáris fegyvereket vetnének be.
  • A Washington Post arról ír, hogy az oroszok egyre sikeresebben zavarják a nyugati, elsősorban amerikai, GPS-vezérelte precíziós fegyvereket. Ennek következtében az olyan eszközök, mint az Excalibur GPS-irányítású tüzérségi lőszer, illetve a HIMARS rakéták is drasztikusan vesztettek hatékonyságukból, az Excaliburok találati pontossága például néhány hónap alatt tíz százalék alá esett. A lap szerint ez is nagyban hozzájárult Ukrajna védelmi képességeinek csökkenéséhez, és a fronton elért orosz sikerekhez. A megoldást talán e fegyverek legújabb változatainak Ukrajnába szállítása jelentené, de nem lehet biztosan tudni, hogy ezek képesek lennének-e ellenállni az orosz elektronikus hadviselésnek. A fejleményeket Kína is figyeli, hiszen ezen amerikai eszközök hatékonysága például egy Tajvan elleni katonai akció során is kulcsfontosságú lehet.
  • A tegnapi, legalább hat áldozatot követelő, egy harkivi barkácsáruház ellen végrehajtott orosz siklóbomba-támadás után szombat késő délután orosz rakéta csapódott egy harkivi lakóépületbe is, 18 embert megsebesítve.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szokásos videóüzenetében a Harkiv elleni legutóbbi csapásokat „az orosz őrület legújabb példájának” titulálta. Hozzátette, hogy amikor új légvédelmi eszközöket kérnek a világ vezetőitől, akkor az ilyen támadások megakadályozásáról beszél. Emmanuel Macron francia elnök „elfogadhatatlannak” minősítette a barkácsáruházat ért támadást – Moszkva tagadja, hogy szándékosan vett volna célba civil célpontokat.
  • Az orosz hatóságok szerint ukrán támadásokban négy civil vesztette életét Oroszország Belgorodi régiójában szombaton.
  • Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint egy újabb település került orosz ellenőrzés alá Donyeckben, Ocseretine közelében. Az ukrán vezérkar szerint az orosz erők „különösen aktívak” ebben a régióban, miközben a harkivi fronton csökkent aktivitásuk.
  • Egy szudáni tábornok, Jasszer al-Atta szombaton adott tájékoztatása szerint Oroszország fegyverekért és lőszerekért cserébe üzemanyagtöltő kikötőt kért a Vörös-tengeren, amiről hamarosan alá is írják a megállapodásokat. A két állam még Omár el-Basír korábbi elnök idején írt alá egy haditengerészeti támaszpontról szóló megállapodást, de a hadsereg vezetői később felülvizsgálat alá vették a tervet, amely azóta sem valósult meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Zelenszkij aláírta: Ukrajna bekeményít a nők védelmében
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 16:56
A magyar határ túloldalán szigorítottak.
Nemzetközi Eljárás készül Brüsszelben Magyarország ellen?
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 16:02
Erre utalnak a jelek.
Nemzetközi Oroszország Észak-Koreával köt új, átfogó stratégiai megállapodást
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 11:57
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun, Észak-Korea vezetője kétórás négyszemközti megbeszélést is tartott.
Nemzetközi A nap képe: a hanyatló Nyugat luxusautóján suhant Putyin Észak-Koreában
Wéber Balázs | 2024. június 19. 11:32
A Nyugatot rühelljük, de a Mercedesük jöhet.
Nemzetközi Óriásira bővítették a Kína elleni kémközpontot
Káncz Csaba | 2024. június 19. 09:31
A coloradói űrrepülő bázissal összekötve az ausztrál kémbázis új műhold-antennái hatalmas mennyiségű információt gyűjtenek a kínai rakétákról. Ezek az amerikai nukleáris hadviselési stratégia szerves részeként működnek, valódi harctéri felderítést biztosítva. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Vajon mi a kivétel, amit Amerika nem szállít Izraelnek?
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 09:07
Az amerikai külügyminiszter szerint a tervek szerint haladnak a fegyverszállítások.
Nemzetközi Az Európai Konzervatívok és Reformisták nem kívánják Orbán Viktor társaságát
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 08:05
Az Európai Parlament Európai Konzervatívok és Reformisták pártcsoportja (ECR) több tagpártja is kinyilvánította, kifejezetten nem szeretnék a Fidesz belépését a pártcsaládjukba.
Nemzetközi Égnek az orosz olajtartályok, folyamatos áramszünet Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 07:32
Egy ukrán katonát lefejeztek az agresszorok. Az orosz elnök Észak-Koreába érkezett segítségért. Ukrajna második békecsúcsot tartana. A háború 847. napjának reggele.
Nemzetközi Kim Dzsong Un már kora reggel megölelte Vlagyimit Putyint
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 06:42
Az orosz elnököt a phenjani repülőtéren fogadta az észak-koreai vezető. Mélyen őrzött gondolataikat osztották meg egymással.
Nemzetközi Mit keres Putyin Észak-Koreában? 
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 19:37
Az orosz-ukrán háború 844. napja. Ha lemaradt volna a keddi hírekről, összefoglaló. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG