5p

A mesterséges intelligencia átszövi a mindennapokat, így nem meglepő módon már a háborúban is komoly tényezőt jelent. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már 2019-ben ennek fontosságáról beszélt, az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása óta használata pedig még jobban felértékelődött.

Az Antonovszkij-híd, a megszállt Herszon városából a Dnyipro folyó keleti partjára vezető, létfontosságú közúti átkelőhely elleni ukrán rakétatámadások előtt a biztonsági tisztviselők gondosan tanulmányoztak egy sor különleges jelentést, hiszen 2022-t írtak, és Oroszországnak szüksége volt a hídra, hogy a Dnyiprótól nyugatra lévő csapatainak biztosítsa az utánpótlást – kezdi cikkét az Economist. A jelentések két dologra adtak választ: a híd lerombolása pánikba ejtené-e az orosz katonákat, illetve az otthon maradt családjaikat? És ami még fontosabb: hogyan tudná az ukrán kormány maximalizálni a morálra mért csapást?

Így jellemezte Szvjatoszlav Hniszdovszkij, a kijevi Open Minds Institute (omi) alapítója azt a munkát, amelyet kutatócsoportja végzett, amikor ezeket az értékeléseket mesterséges intelligencia segítségével generálta. Algoritmusok szitálták át az orosz közösségi médiatartalmak és társadalmi-gazdasági adatok óceánjait az alkoholfogyasztástól és a népességmozgástól kezdve az online kereséseken át a fogyasztói magatartásig. A mesterséges intelligencia összefüggésbe hozta az esetleges változásokat az orosz lojalisták és liberálisok változó érzelmeivel az országuk katonáinak lehetséges helyzete miatt.

A háborúban is fontos szerepet kap a mesterséges intelligencia
A háborúban is fontos szerepet kap a mesterséges intelligencia
Fotó: Depositphotos

Drónnal védekezve, célpontot keresve

A jelentés szerint a mesterséges intelligencia egyre inkább szerepet kap a háborúban is, Ukrajna is a megoldás alkalmazásával próbál előnyre szert tenni. Egy fegyverfejlesztésben részt vevő ukrán ezredes szerint a dróntervezők gyakran például a ChatGPT-hez fordulnak, így keresve kiindulópontot az új mérnöki ötletek megszületéséhez.

Az Economistnak névtelenül nyilatkozó ukrán katonai vezető emellett arról is beszámolt, hogy a gép segítséget nyújt a célpontok megtalálásában is. Míg a katonák és a vloggerek egyre óvatosabban posztolnak, egy egyszerű kereséssel már nem lehet olyan könnyedén megtalálni  az ellenséges erőket, az MI-modellek azonban képesek lehetnek arra, hogy például nagymennyiségű információt, üzenettöredékeket, képdarabokat felhasználva találják meg egy csapatösszevonás, vagy egy megcélozandó katonai poszt helyét.

Szintén ügyes trükknek bizonyul a kijevi és nyugat-ukrajnai székhellyel rendelkező SemanticForce cég megoldása, ez a vállalkozás olyan modelleket fejleszt, amelyek online vagy feltöltött képeket és szövegeket vizsgálnak felszólításokra válaszolva. A SemanticForce ügyfeleinek jelentős hányada simán kereskedelmi célra használja a rendszert, hogy nyomon kövesse az egyes márkákkal kapcsolatos hangulatot; a Molfar viszont olyan területeket keres a modell segítségével, ahol alacsony a morál az orosz erők körében – az olyan videók sem kerülik el a figyelmet, ahol orosz katonák a drónokat szidják.

Az önkénteseket is figyelik

A SemanticForce segítségével a Molfar jelentéseket generál az orosz önkéntes csoportok tevékenységéről is, ezek adományokat gyűjtenek és ellátási csomagokat készítenek a front leginkább rászoruló szakaszai számára.

A kémek nyomában

Végül elsőre meglepőnek tűnhet, de a mesterséges intelligencia a kémelhárításban is komoly tényezővé vált – a modell azonosítani tudja az ukrán kémelhárítóknak azonosítani azokat az embereket, akiket Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára „árulásra hajlamosnak” nevezett. A cikk emlékeztet, gyakran küldenek ukrán telefonokra olyan ajánlatokat, hogy pénzt lehet keresni azzal, hogy geolokációs képeket készítenek infrastruktúráról és katonai eszközökről.

Az ukrán kémelhárítás a Palantir amerikai cégtől származó MI segítségével keresi az összefüggéseket a különböző adathalmazokban. Képzeljünk el például egy eladósodott, elvált férfit, akit a gyermekei felügyeleti jogának elvesztése fenyeget, és akinek a telefonját egy olyan helyszín közelében észlelték, amelyre később rakéták csapódtak be. Ha mondjuk a feltételezett elváltnak erős személyes kapcsolatai vannak Oroszországgal, és olyan valakitől kezdett el hívásokat fogadni, akinek a telefonhasználata magasabb társadalmi státuszra utal, akkor az MI előtt magasabb kockázatúnak tűnik.

A társadalmi hálózatok csomópontjainak elemzésének sikerességére volt már példa: Kristian Gustafson, egy volt brit hírszerző tiszt, aki 2013-ban az afganisztáni belügyminisztériumnak adott tanácsokat, elmesélte egy futár elfogását, aki pénzkötegeket szállított a tálib nagyfőnököknek. Az ezt követő telefonbeszélgetések a két fél közt „megvilágították az egész diagramot” – azaz nem volt kérdés, hogy valami rosszban sántikál az illető.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Látványosan lassul az orosz támadás
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 08:08
Az oroszok csapást mértek a zaporizzsjai repülőtérre. Háborús hírek.
Nemzetközi Megvan, hogy ki nyerte meg a litván elnökválasztást
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 07:24
Gitanas Nauseda folytathatja az eddigi munkáját.
Nemzetközi Több tucat palesztin halt meg egy támadásban Rafahban
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 06:27
Több tucat palesztin halt és sebesült meg egy izraeli támadásban Rafahban, a Gázai övezet déli csücskén vasárnap este - jelentették palesztin orvosi források.
Nemzetközi Zelenszkij most nagyon szeretne békét - Amerikától és Kínától kéri
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 17:44
Joe Bident és Hszi Csin-pinget is meghívta Svájcba az ukrán elnök, hátha ők el tudják hozni a valódi békét. Ment az üzengetés a nyugati fegyverek oroszországi bevetése ügyében is.
Nemzetközi Olaf Scholz továbbra is hátra kötve tartaná Ukrajna fél kezét
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 16:53
Saját koalíciós partnerével is szembe megy a kancellár, nehogy a szükségesnél jobban feldühítse az oroszokat.
Nemzetközi Nem jött be Macron számítása: már menekíteni kell francia területről az európaiakat
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 16:07
A rendőri erősítések és az elnöki látogatás ellenére sem javult a helyzet a lázongó szigetcsoporton.
Nemzetközi Medvegyev már radioaktív hamut vizionál Varsóba - megszólalt Lavrov is
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 15:26
Az elmúlt napok hírei kapcsán durrant el néhány vezető orosz politikus agya.
Nemzetközi Megszólaltak a szirénák Tel-Avivban - mi történik?
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 14:29
Hónapok óta nem érték el palesztin rakéták Izrael belső területeit, most mégis menedéket kellett keresnie Tel-Aviv lakóinak.
Nemzetközi Új hírek érkeztek Robert Ficóról, még mindig van miért aggódni
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 13:56
Párttársa és a kórház is nyilatkozott a meglőtt szlovák kormányfő állapotáról.
Nemzetközi Készülődik Brüsszel elfoglalása? Nyilvánosan udvarol Orbán Viktor francia szövetségese Giorgia Meloninak
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 13:28
De egyelőre úgy tűnik, kosarat kap, és nem fuzionál a két nagy jobboldali pártszövetség.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG