1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Semmi sincs ingyen - szól a mondás, és tényleg így van! Az ingyenesnek nevezett bankszámlák sem teljesen díjmentesek. Az ingyenes számla alatt alapvetően azt értjük, hogy nem kell fizetni a számlavezetésért - sok bank azonban még plusz szolgáltatásokat is nyújt ingyen ügyfeleinek, de mit kérnek érte? Utánajártunk.

Amikor ingyenes bankszámlákról beszélünk, akkor általában arra gondolunk, hogy a bank nem számol fel számlavezetési díjat, sőt emellett gyakran más ingyenes szolgáltatásokat is nyújtanak. A legtöbb ilyen számla esetében díjmentes például a számlanyitás, a csoportos beszedés indítása, de gyakran az online utalás és a kártyás vásárlás is, illetve gyakran kedvezményes vagy ingyenes pénzfelvételt is ígérnek az automatákból.

Abban azonban minden ilyen számlacsomag megegyezik - a Magnet Bank számlái, valamint az AXA Bank Kamathozó és VIP Betétszámlájáct kivéve -, hogy valamilyen feltételhez kötik az ingyenességet. Sőt általában minél több szolgáltatást nyújt a csomag térítésmentesen vagy kedvezményesen, annál több vagy annál nehezebben teljesíthető feltételhez köti a bank a számlanyitást. Abban az esetben pedig, ha valamelyik hónapban nem teljesül a feltétel, gyakran többet kell fizetni, mintha másik csomagban számlavezetési díjat fizetnénk.

Ennek ellenére megéri ezeket a számlacsomagokat igényelni, de érdemes előtte több bank ajánlatát is megvizsgálni, összehasonlítani, végiggondolni, hogy melyik szolgáltatást vesszük leggyakrabban igénybe, azt hol tehetjük meg a legkedvezőbb áron, és ez alapján számlacsomagot választani.

A leggyakrabban a bankok kötelező minimum forgalmat határoznak meg, ez csomagtól függően érkezhet 2-3 részletben, de van olyan bank is aki egyben kéri, és annak állandó jövedelemnek kell lenni. Kiköthetik azt is, hogy bankon kívülről kell érkeznie a pénznek. Van olyan bank, amely megtakarítást vagy a számlához tartozó egyéb szolgáltatás használatát határozza meg az ingyenesség feltételeként. Mindenekelőtt tehát azt kell végiggondolni, hogy az adott bank adott csomagjának feltételeit egyáltalán tudjuk-e teljesíteni.

Vannak kivételek

Ahogy arra már korábban utaltunk, az AXA Bank Kamathozó és VIP Betétszámlájának nincs számlavezetési díja, és ezért nem is kérnek semmit. Érdekesség továbbá, hogy a Magnet Banknál bármelyik számlát választjuk, azt is eldönthetjük, hogy mennyi legyen a számlavezetési díj 0-tól ezer forintig. A CIB Banknak ezzel szemben nincs is ilyen számlája, bár van olyan ami kedvezményes számlavezetési díjat határoz meg, mégsem teljesen ingyenes.

(Cikkünk 3. oldalán a feltételeket táblázatban is összefoglaljuk.)

---- Változatosak a feltételek ----

Változatosak a feltételek

A legváltozatosabb feltételeket az OTP, az FHB Bank és a K&H határozta meg. Az OTP Alap Számlájának nincs havi díja abban az esetben, ha előző két hónapban érkezett jövedelem vagy nyugdíj a számlára, vagy 150 ezer forint felett van a havi átlagegyenlege, vagy kapcsolódik értékpapírszámla a csomaghoz, vagy a számlához kapcsolódó betétek elérték az egymillió forintot az adott hónapban. Ha ezen feltételek valamelyike teljesül, nem számol fel a bank számlavezetési díjat.

Az FHB Lakossági Prémium számla birtokosainak vagy havi 4 ezer forint nagyságrendű számlavezetési díjat kell fizetniük, vagy havonta legalább egyszer 180 ezer forintos egyösszegű jóváírást kell kapniuk külső számláról, vagy hónap végén 10 milliós megtakarítással, vagy a banknál felvett 30 millió forintot meghaladó jelzáloghitellel vagy lízingtartozással kell rendelkeznie a számlatulajdonosnak.

A K&H gyermekeknek és diákoknak kínált számláinak díja 0 forint, a hallgatói számlának viszont már van kedvezményes díja. A K&H Bank megszüntette január 21-én a Zéró számláját. Négy számlacsomagot kínál azonban a bank, ahol a számlavezetési díjat meg lehet spórolni: a Minimum számla esetében vagy úgy, hogy összesen 150 ezer forint érkezik a számlára havonta legfeljebb három összegben, vagy hónap végén 750 ezer megtakarításnak kell lenni a számlán. A Bővített számla esetében a minimum forgalom 250 ezer forint, vagy 3 milliós megtakarítás, a Kényelem számla esetnén 350 ezer forint jóváírás, vagy 7 milliós megtakarítás, végül a Maximum számla esetén 500 ezres jóváírást, vagy 15 milliós megtakarítást vár el a bank.

Ezek mellett a Raiffeisen is több lehetőséget kínál a számlavezetési díj megspórolására: akik a Díjnullázó számlát választják, úgy úszhatják meg a fizetést, hogy havi 120 ezer forint jóváírás érkezik számlájukra bankon kívülről, legfeljebb két részletben. Ha ez nem történik meg, a bank 976 forintot von le havi díjként. Az Aktivitás számlát pedig havonta legalább 4-szer kell használni és 50 ezer forintot meghaladó tranzakciót kell végezni a számláról - emellett bankkártya is szükséges, így megspórolhatunk 910 forintot.

---- Mutatjuk a listát! ----

Az Erste Bank három számla esetén engedi el a számlavezetési díjat: A Príma csomag esetén akkor, ha legfeljebb két részletben érkezik a számlára havonta 100 ezer forint átutalt jövedelem, a Szupernulla bankszámla esetén ugyanez az elvárás, csak 150 ezer forint a feltétel, a Szimpla számla esetén pedig havi minimum 6 tranzakció vár el a bank az ingyenességéért cserébe.

A Privátbankár összeállítása a bankok kondíciós listái alapján

A Citi Bank is kétféle feltételt határoz meg, aki másfél milliós átlagegyenleggel rendelkezik havonta a Citi Comfort számlával spórolhatja meg a zárlati díjat, amely 725 forint, vagy ha a TOP csomagot választja, akkor 3600 forintos számlavezetési díjat tarthat meg az, aki 150 ezer forintos egyösszegű átutalást kap havonta bankon kívülről.

Az Unicredit Banknál 849 forintot lehet spórolni, ha 150 ezer forintos átutalás érkezik a Bónusz számlára. Ugyanezt várja a Budapest Bank is a Kiemelt Nulla számla esetén, míg Prémium számlájánál az elvárt összeg már 250 ezer forint.

Jó kondíció kell a kondíciós listákhozNincs könnyű dolga azoknak, akik a kondíciós listák, hirdetmények alapján próbálnak tájékozódni: esetenként egy hatalmas, több oldalas táblázatból kell megtalálni azokat a cellákat, amik minket egyáltalán érdekelnek, míg az adatokhoz szorosan kapcsolódó információk esetenként egy több oldallal arrébb található lábjegyzetből derülnek csak ki.

Több banknál már az is nehézkes, hogy egyáltalán megtaláljuk a minket érdeklő hirdetményt egy végeláthatatlan listában. Még nehezebb a dolga annak, aki a kondíciókban bekövetkezett változásokat is követni akarja, ilyenkor ugyanis két - néha eltérő szerkezetű, sokoldalas - dokumentumot kell összehasonlítani.

Van azonban jó példa is, amit követendőnek tartunk: az FHB az oldalakon jól láthatóan kiemeli a hirdetmények elérhetőségét, a dokumentumokon belül pedig külön oszlopban jelzi, hogy mennyivel emelkedett egy adott díj a legutóbbi kondíciós listához képest.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG