1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Jobb lenne, ha megszüntetnék az 500 euróst, nagy pofon lenne a maffiának. A svájci ezres sem teljesen tiszta. Szingapúrt viszont nem zavarja, ha dugiban tartják a pénzét, mert 10 ezer dollárost bocsátott ki, egyetlen bankó értéke 1,8 millió forint. Ön szerint elférne egymillió dollár a ruházata alatt?

Az 500 eurós bankjegyek a spanyolországi szlengben kiérdemelték maguknak a "Bin Laden" nevet. Azért hívják így, mert "mindenki tudja, hogy létezik, de még senki sem látta" - írja a Wikipedia spanyol verziója. A nagy értékű bankjegyek forgalmát a szervezett bűnözés elleni hatóságok több országban is kiemelt figyelemmel követik.

A gazdaságilag legfejlettebb tíz állam, a G10 csoportján belül nincs még egy olyan nagy értékű bankjegy, mint az 500 eurós, de azt is jobb lenne megszüntetni – írja a német Wirtschaftswoche. Athanasios Vamvakidis, a Bank of America elemzője a Walll Street Journalnak úgy nyilatkozott, hogy ezzel nagyot ütnének azokon a bűnözőkön, akik illegálisan szerzett pénzüket bankjegyekben halmozzák fel, de a gazdaságot is felpezsdítené.

Exportösztönzés pénzbevonással?

A feketegazdaság, a bűnözés ugyanis eltúlzottan nagy keresletet támaszt a bankjegyek iránt, de ezen keresztül maga az euró iránt is. Ha ez megszűnne, az euró gyengülhetne, ami jótékony hatással lenne az Eurozóna szenvedő, exportra termelő gazdaságára. (A saját deviza leértékelődése ugyanis a tankönyvek szerint az exportot ösztönzi, az importot visszafogja. Az exportra való termelésen keresztül élénkítheti a gazdaságot, de másodlagos hatásokkal.)

Főleg épp az ötszáz eurós bankjegyek nagy értékének köszönhető, hogy nagy részük a matracban marad, felhalmozási célokat szolgál. Az EKB (Európai Központi Bank) egy tanulmánya szerint csak a kibocsátott bankjegyek harmadát használják ténylegesen a fizetési forgalomban. Sőt, a brit szervezett bűnözés elleni hatóságok szerint a bankjegyeknek már 90 százaléka a bűnözőknél landolhatott.

Ötszázast veszek négyszázért

Egyes remények szerint, ha a nagy értékű bankókat megszüntetnék, és a beváltásukhoz a legális eredet igazolását írnák elő, akkor a bűnözőknél levő pénzek elértéktelenedhetnének, érvénytelenné válnának. Ami nagy nyereséget okozna az EKB-nál.

Valószínűleg nem számolnak azonban a bűnözők, adóelkerülők leleményességével. A bankóknak akár feketepiaca is kialakulhatna, valószínűleg sok, amúgy legális jövedelemmel rendelkező és becsületes személy is vásárolna szívesen darabonként 400-450 euróért egy pár, általa szabadon beváltható ötszázast.

Van egy 1,8 milliósod kéznél?

A szingapúri 10 ezer dolláros bankjegy a világ legértékesebb bankjegye jelenleg – állítja a német Die Welt cikke. Ez a bankjegy ugyanis mintegy 6200 eurót ér, azaz körülbelül 1,8 millió forintot. Az MNB is jegyez árat erre a pénznemre, csütörtökön egy dollár (SGD) 183,35 forintot ért.

(Fotó: Wikipedia)

Más források alapján azonban a szintén tízezres brunei dollárral (BND) szoros versenyben  van, amely átszámítva szintén mintegy 1,8 millió forintot ér. A Bloomberg pénzváltója szerint mindkét ázsiai dollár pontosan 0,8083 amerikai dollárt ér, ami véletlennek túl gyanús, persze nem is az: a Brunei Szultánság fizetőeszközét 1:1 arányban hozzákötötték az erős szingapúri devizához, így mindig együtt mozognak.

Mosó Masa Mosodája

A Wikipedia egyik cikke szerint ezt a két bankót tőlük erősen lemaradva az ezer svájci frankos bankjegy követi, amely számunkra jóval ismerősebb. Ennek értéke jelenleg 243 ezer forint körül van, míg az 500 eurós „csak” 148-149 ezer forint.---- Mennyi pénz fér egy cigisdobozba? ----

A hatalmas értékű bankjegyekkel kapcsolatban, bármely országban is bocsátották ki ezeket, főleg ma a bankkártyák, netbankok, utazási csekkek modern világában kézenfekvő a feltételezés: nagyrészt pénzmosás céljára szolgálnak.

Egymillió dollár az alsóruházatban...

A svájci Tagesanzeiger című lap cikke szerint az 500 eurós körüli vita már hosszú ideje újra és újra fellángol az EU-ban, de nincs ez másképp a svájci frankkal sem. A Svájcban kibocsátott bankjegyek kétharmadát ugyanis az ezer frankos teszi ki, és ez megint csak nem magyarázható a normális pénzforgalommal.

Az euró kedveltségére kézenfekvő gyakorlati magyarázat van: míg egymillió dollár súlya százdollárosokban körülbelül tíz kilót nyom, addig 500 eurós bankókban csak alig két kilogramm – írja a lap. Ez utóbbit így még a ruházat alatt is el lehet rejteni, ami nagyban enyhíti a bűnözők „logisztikai problémáit”.

Ami az 500 eurós az EU-ban, ugyanaz az ezer frankos Svájcban – folytatja a lap. Mintegy 30 milliárd frank cirkulál ezerfrankosokban, az összes készpénz 60 százaléka. Ez annál is inkább meglepő, mert a svájciak is világosan érzékelik: a bankjegy már szinte teljesen eltűnt már a hétköznapi életből.

...és negyvenezer frank a cigarettásdobozban

A svájci frank még hatékonyabb is a pénzmosók szempontjából, mint az euró: a cikk szerint míg egy üres cigarettásdobozban csak húszezer euró fér el, addig frankból már negyvenezer. Csakhogy a lap által idézett bűnügyi szakértők szerint a nagy bankók szerepét a pénzmosásban eltúlozzák, illetve egy elavult, ósdi képet írnak le velük. Valóban könnyű ugyan ezeket a bankókat szállítani, de igen nehéz legálisan forgalomba hozni.

(Fotó: Wikipedia)

„Próbáljon csak meg egy 500 euróssal, vagy egy 1000 frankossal fizetni valahol nyilvánosan, nem fog sokra menni” –mondta a szakértő az újságírónak.  De a legfontosabb, hogy a pénzmosás elleni jogszabályok előírják az ügyfelek azonosítását a bankokban, így nagy összegeket készpénzben illegálisan elhelyezni nem lehet.

A Svájci Nemzeti Bank álláspontja szerint az ezer frankos bankjegyeket mégiscsak használják a hétköznapi élet néhány területén, például gépkocsi- vagy élőállat-vásárlásnál, de postai csekkbefizetésekhez is. A bankók értékmegőrző szerepe is fontos. Ezért megszüntetésük nincsen napirenden.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG