TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Jobb lenne, ha megszüntetnék az 500 euróst, nagy pofon lenne a maffiának. A svájci ezres sem teljesen tiszta. Szingapúrt viszont nem zavarja, ha dugiban tartják a pénzét, mert 10 ezer dollárost bocsátott ki, egyetlen bankó értéke 1,8 millió forint. Ön szerint elférne egymillió dollár a ruházata alatt?

Az 500 eurós bankjegyek a spanyolországi szlengben kiérdemelték maguknak a "Bin Laden" nevet. Azért hívják így, mert "mindenki tudja, hogy létezik, de még senki sem látta" - írja a Wikipedia spanyol verziója. A nagy értékű bankjegyek forgalmát a szervezett bűnözés elleni hatóságok több országban is kiemelt figyelemmel követik.

A gazdaságilag legfejlettebb tíz állam, a G10 csoportján belül nincs még egy olyan nagy értékű bankjegy, mint az 500 eurós, de azt is jobb lenne megszüntetni – írja a német Wirtschaftswoche. Athanasios Vamvakidis, a Bank of America elemzője a Walll Street Journalnak úgy nyilatkozott, hogy ezzel nagyot ütnének azokon a bűnözőkön, akik illegálisan szerzett pénzüket bankjegyekben halmozzák fel, de a gazdaságot is felpezsdítené.

Exportösztönzés pénzbevonással?

A feketegazdaság, a bűnözés ugyanis eltúlzottan nagy keresletet támaszt a bankjegyek iránt, de ezen keresztül maga az euró iránt is. Ha ez megszűnne, az euró gyengülhetne, ami jótékony hatással lenne az Eurozóna szenvedő, exportra termelő gazdaságára. (A saját deviza leértékelődése ugyanis a tankönyvek szerint az exportot ösztönzi, az importot visszafogja. Az exportra való termelésen keresztül élénkítheti a gazdaságot, de másodlagos hatásokkal.)

Főleg épp az ötszáz eurós bankjegyek nagy értékének köszönhető, hogy nagy részük a matracban marad, felhalmozási célokat szolgál. Az EKB (Európai Központi Bank) egy tanulmánya szerint csak a kibocsátott bankjegyek harmadát használják ténylegesen a fizetési forgalomban. Sőt, a brit szervezett bűnözés elleni hatóságok szerint a bankjegyeknek már 90 százaléka a bűnözőknél landolhatott.

Ötszázast veszek négyszázért

Egyes remények szerint, ha a nagy értékű bankókat megszüntetnék, és a beváltásukhoz a legális eredet igazolását írnák elő, akkor a bűnözőknél levő pénzek elértéktelenedhetnének, érvénytelenné válnának. Ami nagy nyereséget okozna az EKB-nál.

Valószínűleg nem számolnak azonban a bűnözők, adóelkerülők leleményességével. A bankóknak akár feketepiaca is kialakulhatna, valószínűleg sok, amúgy legális jövedelemmel rendelkező és becsületes személy is vásárolna szívesen darabonként 400-450 euróért egy pár, általa szabadon beváltható ötszázast.

Van egy 1,8 milliósod kéznél?

A szingapúri 10 ezer dolláros bankjegy a világ legértékesebb bankjegye jelenleg – állítja a német Die Welt cikke. Ez a bankjegy ugyanis mintegy 6200 eurót ér, azaz körülbelül 1,8 millió forintot. Az MNB is jegyez árat erre a pénznemre, csütörtökön egy dollár (SGD) 183,35 forintot ért.

(Fotó: Wikipedia)

Más források alapján azonban a szintén tízezres brunei dollárral (BND) szoros versenyben  van, amely átszámítva szintén mintegy 1,8 millió forintot ér. A Bloomberg pénzváltója szerint mindkét ázsiai dollár pontosan 0,8083 amerikai dollárt ér, ami véletlennek túl gyanús, persze nem is az: a Brunei Szultánság fizetőeszközét 1:1 arányban hozzákötötték az erős szingapúri devizához, így mindig együtt mozognak.

Mosó Masa Mosodája

A Wikipedia egyik cikke szerint ezt a két bankót tőlük erősen lemaradva az ezer svájci frankos bankjegy követi, amely számunkra jóval ismerősebb. Ennek értéke jelenleg 243 ezer forint körül van, míg az 500 eurós „csak” 148-149 ezer forint.---- Mennyi pénz fér egy cigisdobozba? ----

A hatalmas értékű bankjegyekkel kapcsolatban, bármely országban is bocsátották ki ezeket, főleg ma a bankkártyák, netbankok, utazási csekkek modern világában kézenfekvő a feltételezés: nagyrészt pénzmosás céljára szolgálnak.

Egymillió dollár az alsóruházatban...

A svájci Tagesanzeiger című lap cikke szerint az 500 eurós körüli vita már hosszú ideje újra és újra fellángol az EU-ban, de nincs ez másképp a svájci frankkal sem. A Svájcban kibocsátott bankjegyek kétharmadát ugyanis az ezer frankos teszi ki, és ez megint csak nem magyarázható a normális pénzforgalommal.

Az euró kedveltségére kézenfekvő gyakorlati magyarázat van: míg egymillió dollár súlya százdollárosokban körülbelül tíz kilót nyom, addig 500 eurós bankókban csak alig két kilogramm – írja a lap. Ez utóbbit így még a ruházat alatt is el lehet rejteni, ami nagyban enyhíti a bűnözők „logisztikai problémáit”.

Ami az 500 eurós az EU-ban, ugyanaz az ezer frankos Svájcban – folytatja a lap. Mintegy 30 milliárd frank cirkulál ezerfrankosokban, az összes készpénz 60 százaléka. Ez annál is inkább meglepő, mert a svájciak is világosan érzékelik: a bankjegy már szinte teljesen eltűnt már a hétköznapi életből.

...és negyvenezer frank a cigarettásdobozban

A svájci frank még hatékonyabb is a pénzmosók szempontjából, mint az euró: a cikk szerint míg egy üres cigarettásdobozban csak húszezer euró fér el, addig frankból már negyvenezer. Csakhogy a lap által idézett bűnügyi szakértők szerint a nagy bankók szerepét a pénzmosásban eltúlozzák, illetve egy elavult, ósdi képet írnak le velük. Valóban könnyű ugyan ezeket a bankókat szállítani, de igen nehéz legálisan forgalomba hozni.

(Fotó: Wikipedia)

„Próbáljon csak meg egy 500 euróssal, vagy egy 1000 frankossal fizetni valahol nyilvánosan, nem fog sokra menni” –mondta a szakértő az újságírónak.  De a legfontosabb, hogy a pénzmosás elleni jogszabályok előírják az ügyfelek azonosítását a bankokban, így nagy összegeket készpénzben illegálisan elhelyezni nem lehet.

A Svájci Nemzeti Bank álláspontja szerint az ezer frankos bankjegyeket mégiscsak használják a hétköznapi élet néhány területén, például gépkocsi- vagy élőállat-vásárlásnál, de postai csekkbefizetésekhez is. A bankók értékmegőrző szerepe is fontos. Ezért megszüntetésük nincsen napirenden.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Ezen múlik az éves GDP-nek megfelelő pénzügyi termék árazása - hogy vizsgázott a rendszer?
Magyar Nemzeti Bank | 2020. október 21. 10:56
Az MNB kezdeményezésére 2016 májusában bevezetésre került a BUBOR esetében a kötelező érvényű jegyzési rendszer. Az új rendszer jelentősen növelte az éves magyar GDP-vel megegyező nagyságú pénzügyi termék árazásához használt BUBOR jegyzések információtartalmát és a hátteret biztosító bankközi piac forgalmát. A 2019-es évre elvégzett statisztikai elemzés alapján a BUBOR jegyzések továbbra is megbízhatók, az új információk gyorsan beépülnek a referenciakamatba, melyet a továbbra is aktív egyedi kamatjegyzők és azok eltérő jegyzési stratégiái biztosítanak. Az MNB a jegyzések folyamatos monitorozásával támogatja a rendszer stabil megbízható működését.
Pénzügyi szektor Tíz milliárdos hitellel segíti a NER balatoni megaprojektjét az orosz szuperbank
Privátbankár.hu | 2020. október 1. 15:49
A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) csaknem 10 milliárd forint (27 millió euró) összegű kölcsönt hagyott jóvá 18 éves futamidővel a szántódi Balaland családi üdülőhely és szabadidőközpont megépítéséhez - közölte a pénzintézet csütörtökön. A finanszírozásban a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) is részt vesz.
Pénzügyi szektor NER-es belügy lehet a Takarékbank legújabb tranzakciója
Csabai Károly | 2020. szeptember 27. 15:22
A Takarék Csoport által megvásárolni kívánt Duna Takarék Bank három fő tulajdonosa közül ugyanis Garancsi István és Hernádi Zsolt Mol-vezér felesége rendelkezik közel 20-20 százalékos részesedéssel - tudta meg laptársunk a győri székhelyű kis hitelintézet elnök-ügyvezetőjétől.
Pénzügyi szektor A nyugdíjasok netbankolni kezdtek, a lakosság pénzt váltani - mi lesz a magyar bankokkal?
Gáspár András | 2020. szeptember 24. 16:29
Sokkal jobb helyzetben érte a válság a bankszektort és a teljes magyar gazdaságot, mint 2008-ban, ezért annak hatásai sem lesznek annyira megrázóak a hazai bankvezérek szerint. A Közgazdász-vándorgyűlésen kiderült, hogy a lakosság meglepően jól állt át a digitális bankolásra, a hitelmoratóriumért egyelőre nincs tolongás, viszont a megtakarításoknál furcsa folyamatokat is látnak a bankvezérek. A fintechek után most a bigtechek fenyegetik a szektort, a felügyelet védelmében bíznak.
Pénzügyi szektor Megjött a Takarék Csoport étvágya, két újabb bankot is megvehet
Csabai Károly | 2020. szeptember 23. 06:00
A Duna Takarék Bank és a Polgári Bank megvásárlásáról már folynak a tárgyalások - értesültünk megbízható forrásból. Információnkat sem a Takarékbank, sem az egyik kiszemelt pénzintézet nem erősítette meg, de nem is cáfolta, érdeklődésünkre egységesen annyit közöltek, most mással vannak elfoglalva.
Pénzügyi szektor Óriásbank ilyet korábban soha nem tett
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 11. 06:54
Jane Fraser személyében először neveztek ki női elnök-vezérigazgatót a Wall Street egyik nagy bankja, a Citigroup élére.
Pénzügyi szektor Hitelkartellen innen és túl: mi a végtörlesztési kartell-ügy és az ítélet üzenete 2020-ban?
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 19:07
A Fővárosi Törvényszék 2020. júliusi ítéletével zárul, de aktualitásából továbbra sem veszít a lakosságot és a hazai bankszektort egyaránt súlyosan érintő, 2011-ben indult hitelkartell-ügy. Mit üzen az ítélet, milyen „tanulságok” szűrhetőek le az ügyből? Egyáltalán változott-e a helyzet a kilenc évvel ezelőtti devizahitel-végtörlesztések óta akár a jogalkotás, bankszektor és lakossági hitelfelvevők vonatkozásában? A 2009. évi gazdasági válság-okozta árfolyamváltozások miatt kezelhetetlenné váló devizahitelek végtörlesztése kapcsán 2011-ben, magyar versenyhivatal eljárásával indult ügy áttekintése ezeket a kérdéseket vizsgálja.
Pénzügyi szektor Fontos a fenntartható fejlődés - lépett a jegybank
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 10:21
Az MNB Zöld Programja keretében szakmai és civil szervezetekkel együttműködve törekszik a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának elősegítésére, a klímaváltozáshoz és más környezeti problémához köthető kockázatok csökkentésére.
Pénzügyi szektor Az első hullámot meglepően jól átvészelték a hazai bankok
Csabai Károly | 2020. szeptember 9. 06:07
Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a hiteleik viszonylag jól fogytak. Ami azért jó hír, mert tompíthatja a hazai gazdaság Covid-19 miatti – Varga Mihály pénzügyminiszter által 5 százalék körülire becsült – idei visszaesését. Különösen a babaváró kölcsönök iránti kereslet volt élénk, de vitték a szintén államilag támogatott hitelkonstrukciókat is.
Pénzügyi szektor Okozhat gondot az OTP-nek, hogy vezérhelyettese a leendő legnagyobb konkurenshez igazolt?
Csabai Károly | 2020. szeptember 4. 06:07
Barna Zsolt július 20-án távozott a legnagyobb hazai hitelintézettől, s kevesebb mint másfél hónap múlva, szeptember 1-jén a Budapest Bank, MKB és Takarékbank már bejelentett egyesülését előkészítő gazdasági társaság alelnöke lett. E helycsere azért érdekes, mert a három bank fúziójával létrejövő hitelintézet mérlegfőösszege alapján az OTP után a második legnagyobb lesz, kvázi annak első számú versenytársa. Márpedig nemcsak a bankvilág, hanem a gazdaság egyéb területein tevékenykedő cégek is versenytilalmi megállapodásokkal akadályozzák meg, hogy a tőlük távozó vezetőjük rövid időn belül a konkurensüknél kamatoztathassa a náluk (is) megszerzett tudást.
Friss
hírlevél