1p
Jobb lenne, ha megszüntetnék az 500 euróst, nagy pofon lenne a maffiának. A svájci ezres sem teljesen tiszta. Szingapúrt viszont nem zavarja, ha dugiban tartják a pénzét, mert 10 ezer dollárost bocsátott ki, egyetlen bankó értéke 1,8 millió forint. Ön szerint elférne egymillió dollár a ruházata alatt?

Az 500 eurós bankjegyek a spanyolországi szlengben kiérdemelték maguknak a "Bin Laden" nevet. Azért hívják így, mert "mindenki tudja, hogy létezik, de még senki sem látta" - írja a Wikipedia spanyol verziója. A nagy értékű bankjegyek forgalmát a szervezett bűnözés elleni hatóságok több országban is kiemelt figyelemmel követik.

A gazdaságilag legfejlettebb tíz állam, a G10 csoportján belül nincs még egy olyan nagy értékű bankjegy, mint az 500 eurós, de azt is jobb lenne megszüntetni – írja a német Wirtschaftswoche. Athanasios Vamvakidis, a Bank of America elemzője a Walll Street Journalnak úgy nyilatkozott, hogy ezzel nagyot ütnének azokon a bűnözőkön, akik illegálisan szerzett pénzüket bankjegyekben halmozzák fel, de a gazdaságot is felpezsdítené.

Exportösztönzés pénzbevonással?

A feketegazdaság, a bűnözés ugyanis eltúlzottan nagy keresletet támaszt a bankjegyek iránt, de ezen keresztül maga az euró iránt is. Ha ez megszűnne, az euró gyengülhetne, ami jótékony hatással lenne az Eurozóna szenvedő, exportra termelő gazdaságára. (A saját deviza leértékelődése ugyanis a tankönyvek szerint az exportot ösztönzi, az importot visszafogja. Az exportra való termelésen keresztül élénkítheti a gazdaságot, de másodlagos hatásokkal.)

Főleg épp az ötszáz eurós bankjegyek nagy értékének köszönhető, hogy nagy részük a matracban marad, felhalmozási célokat szolgál. Az EKB (Európai Központi Bank) egy tanulmánya szerint csak a kibocsátott bankjegyek harmadát használják ténylegesen a fizetési forgalomban. Sőt, a brit szervezett bűnözés elleni hatóságok szerint a bankjegyeknek már 90 százaléka a bűnözőknél landolhatott.

Ötszázast veszek négyszázért

Egyes remények szerint, ha a nagy értékű bankókat megszüntetnék, és a beváltásukhoz a legális eredet igazolását írnák elő, akkor a bűnözőknél levő pénzek elértéktelenedhetnének, érvénytelenné válnának. Ami nagy nyereséget okozna az EKB-nál.

Valószínűleg nem számolnak azonban a bűnözők, adóelkerülők leleményességével. A bankóknak akár feketepiaca is kialakulhatna, valószínűleg sok, amúgy legális jövedelemmel rendelkező és becsületes személy is vásárolna szívesen darabonként 400-450 euróért egy pár, általa szabadon beváltható ötszázast.

Van egy 1,8 milliósod kéznél?

A szingapúri 10 ezer dolláros bankjegy a világ legértékesebb bankjegye jelenleg – állítja a német Die Welt cikke. Ez a bankjegy ugyanis mintegy 6200 eurót ér, azaz körülbelül 1,8 millió forintot. Az MNB is jegyez árat erre a pénznemre, csütörtökön egy dollár (SGD) 183,35 forintot ért.

(Fotó: Wikipedia)

Más források alapján azonban a szintén tízezres brunei dollárral (BND) szoros versenyben  van, amely átszámítva szintén mintegy 1,8 millió forintot ér. A Bloomberg pénzváltója szerint mindkét ázsiai dollár pontosan 0,8083 amerikai dollárt ér, ami véletlennek túl gyanús, persze nem is az: a Brunei Szultánság fizetőeszközét 1:1 arányban hozzákötötték az erős szingapúri devizához, így mindig együtt mozognak.

Mosó Masa Mosodája

A Wikipedia egyik cikke szerint ezt a két bankót tőlük erősen lemaradva az ezer svájci frankos bankjegy követi, amely számunkra jóval ismerősebb. Ennek értéke jelenleg 243 ezer forint körül van, míg az 500 eurós „csak” 148-149 ezer forint.---- Mennyi pénz fér egy cigisdobozba? ----

A hatalmas értékű bankjegyekkel kapcsolatban, bármely országban is bocsátották ki ezeket, főleg ma a bankkártyák, netbankok, utazási csekkek modern világában kézenfekvő a feltételezés: nagyrészt pénzmosás céljára szolgálnak.

Egymillió dollár az alsóruházatban...

A svájci Tagesanzeiger című lap cikke szerint az 500 eurós körüli vita már hosszú ideje újra és újra fellángol az EU-ban, de nincs ez másképp a svájci frankkal sem. A Svájcban kibocsátott bankjegyek kétharmadát ugyanis az ezer frankos teszi ki, és ez megint csak nem magyarázható a normális pénzforgalommal.

Az euró kedveltségére kézenfekvő gyakorlati magyarázat van: míg egymillió dollár súlya százdollárosokban körülbelül tíz kilót nyom, addig 500 eurós bankókban csak alig két kilogramm – írja a lap. Ez utóbbit így még a ruházat alatt is el lehet rejteni, ami nagyban enyhíti a bűnözők „logisztikai problémáit”.

Ami az 500 eurós az EU-ban, ugyanaz az ezer frankos Svájcban – folytatja a lap. Mintegy 30 milliárd frank cirkulál ezerfrankosokban, az összes készpénz 60 százaléka. Ez annál is inkább meglepő, mert a svájciak is világosan érzékelik: a bankjegy már szinte teljesen eltűnt már a hétköznapi életből.

...és negyvenezer frank a cigarettásdobozban

A svájci frank még hatékonyabb is a pénzmosók szempontjából, mint az euró: a cikk szerint míg egy üres cigarettásdobozban csak húszezer euró fér el, addig frankból már negyvenezer. Csakhogy a lap által idézett bűnügyi szakértők szerint a nagy bankók szerepét a pénzmosásban eltúlozzák, illetve egy elavult, ósdi képet írnak le velük. Valóban könnyű ugyan ezeket a bankókat szállítani, de igen nehéz legálisan forgalomba hozni.

(Fotó: Wikipedia)

„Próbáljon csak meg egy 500 euróssal, vagy egy 1000 frankossal fizetni valahol nyilvánosan, nem fog sokra menni” –mondta a szakértő az újságírónak.  De a legfontosabb, hogy a pénzmosás elleni jogszabályok előírják az ügyfelek azonosítását a bankokban, így nagy összegeket készpénzben illegálisan elhelyezni nem lehet.

A Svájci Nemzeti Bank álláspontja szerint az ezer frankos bankjegyeket mégiscsak használják a hétköznapi élet néhány területén, például gépkocsi- vagy élőállat-vásárlásnál, de postai csekkbefizetésekhez is. A bankók értékmegőrző szerepe is fontos. Ezért megszüntetésük nincsen napirenden.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Nem tudott mit kezdeni magával a forint
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 18:56
A hazai fizetőeszköznek nem volt egyértelmű iránya a nagyobb pénzekkel szemben.
Pénzügyi szektor Csomó pénzt vesz el az állam a biztosítóktól
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 10:10
Eddig a költségvetésnek termelték a pénzt a biztosítók, akár a teljes nyereségüket elviheti az extraprofitadó. Több biztosítási forma is megszenvedte, hogy az ügyfelek kénytelenek spórolni. Egyedül az utasbiztosítások szárnyalnak, amelyeknél minden eddigi rekord megdőlt a nyaralási szezon végére.   
Pénzügyi szektor Tovább él a kamatsapka Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:33
Jövő év áprilisáig.
Pénzügyi szektor Fontos határidő jár le hamarosan a babaváróval kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 12:52
Azoknak a pároknak, akik még a jelenlegi feltételekkel szeretnének babaváró hitelt felvenni, legkésőbb december 16-ig be kell nyújtaniuk az igénylésüket, máskülönben kicsúszhatnak a határidőből.
Pénzügyi szektor Javuló profittermelési képesség az MBH-nál
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:20
Stabilan növekvő pénzügyi eredményekkel zárta az év első kilenc hónapját, ezen belül pedig a harmadik negyedévet az MBH Bank.
Pénzügyi szektor Újabb rekordot döntött az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:46
Tovább gyorsított az AutoWallis Csoport az év első kilenc hónapjában, így már szeptember végére meghaladta a tavalyi egész éves árbevételét és nyereségét.
Pénzügyi szektor Kulcsfontosságú időszak jön, érdemes lépnie a pénztártagoknak
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 12:47
A munkaerő megtartása miatt a kedvezményes adókulcsú cafeteria idejéhez hasonló arányban vállalják a munkáltatók azt, hogy dolgozóik öngondoskodását önkéntés nyugdíjpénztári befizetésekkel is segítik – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu szakértője. Szerinte a befizetések ennek ellenére messze az infláció alatt maradnak, utoljára 2014-ban érkezett ilyen kevés új tag a pénztárakba, ráadásul a kifizetések immár harmadik negyedéve meghaladják a bevételeket.
Pénzügyi szektor Utolsó lehetőség: búcsúzik az egyik legjobban fizető állampapír
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 10:33
A keddi nap végéig lehet vásárolni a jövőre várhatóan 18 százalékos hozamot fizető magyar állampapírból. 
Pénzügyi szektor Kell az állam, kell a család az ingatlanvételhez
Natív tartalom | 2023. november 22. 15:51
Minden forintot meg kell fognia annak, aki most ingatlanhoz szeretne jutni. Viszlay Zoltán, az MBH Bank árazási vezetője szerint az 50-60 milliós, átlagos nagyvárosi ingatlan megvásárlásához jó eséllyel kell egy méretes önerő, aminek a megteremtéséhez minden lehetőséget meg kell vizsgálni, legyen ez állami támogatás, családi segítség vagy épp banki forrás.
Pénzügyi szektor Még az idén is jól jöhet a babaváró
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 12:56
Négy okot sorolnak fel a szakértők, amiért érdemes lehet még idén felvenni a babaváró hitelt
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG