<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Marad a szigor, örül a forint – a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntő ülése után határozott erősödésbe kezdett fizetőeszközünk, az euró tíz, a dollár húsz százalékkal van lejjebb a történelmi csúcsoknál. A részvénypiacok viszont egyre pirosabbak, Budapest még felülteljesítőnek számít.

Egész délelőtt lefelé csorognak az európai tőzsdeindexek, jelenleg a német mutató 0,7, a francia 0,6 százalékkal van az előző napi értéke alatt. Varsóban még nagyobb, 1,7 százalékos zuhanás van, így a budapesti BUX 0,3 százalékos lemorzsolódása felülteljesítésnek számít a kontinensen.

Bár az Egyesült Államokban tegnap csak minimális mínuszban zártak a tőzsdék, valamikor zárás után elromlott a hangulat, talán a gyorsjelentések következtében. Most a határidős amerikai indexek is elég csúnyán néznek ki, 0,6-1,2 százalékos mínuszban állnak.

Tartja magát a Mol

A New York-i tőzsde tegnap műszaki hibával indított, ami miatt számos értékpapír árfolyama téves volt. Vegyes képet mutattak a tegnap közzétett német és francia menedzserindexek (PMI), de inkább javulást jeleztek az előző hónapokhoz képest.

Itthon az OTP 0,4, a Richter 0,7, a Telekom 0,3 százalékkal esik, a Mol viszont 0,2 százalékkal emelkedni tud. A nap nyertese a Duna House 1,9 százalékos drágulással. A vesztesek listáján az Opus és az AutoWallis állnak előkelő helyen, 1,2-1,2 százalékos mínusszal.

Árfolyamok és grafikonok

390 forint alá esett az euró

Az euró ma 389 forint környékén mozog, napi – és egyben több havi – minimuma pedig 388,20 volt. Ez már tíz százalék körüli esés a történelmi csúcshoz képest (434,30). A dollár pedig mintegy húsz százalékkal van lejjebb a mindenkori rekordjától (ma 356-358, a rekord 450,20 volt). A fő ok, hogy határozott forinterősödés indult az MNB tegnapi kamatdöntő ülése után, de ezen kívül a gázár ma is esik pár százalékkal, a dollár és az olaj jegyzése pedig alig változik.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Mit jelent az MNB-kamatdöntés a forintnak?

A Magyar Nemzeti Bank a várakozásoknak megfelelően 13 százalékon tartotta kedden az alapkamatot (és 18 százalék maradt az irányadó egynapos kamat is), valamint a kommentárjában sem utalt arra, hogy változtatásra készülne a közeljövőben. Így eltökéltnek látszik a szigorúság, az infláció visszaszorítása (és talán a forint stabilitása) mellett.

A “kockázatok fokozódása esetén” pedig kész megtenni a “megfelelő lépéseket”.

A bankok számára előírt kötelező tartalékrátát április 1-től öt százalékról tíz százalékra emelik.

Mikor jöhet végre kamatcsökkentés?

Az Equilor Befektetési Zrt. emlékeztet arra, hogy korábban hat fontos feltételt szabott az MNB a monetáris kondíciók óvatos lazításához. A jegybank most az orosz-ukrán háborút, illetve a nagyobb jegybankok szigorítását jelölte meg bizonytalannak, illetve negatívnak, a többi kérdésben pozitív folyamatok indultak meg.

Hogyan állnak a kamatcsökkentés feltételei? (MNB, Equilor)
Hogyan állnak a kamatcsökkentés feltételei? (MNB, Equilor)

Marad a szigor, örül a forint – foglalta össze Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője. Azaz a “várakozásoknak megfelelő jegybanki döntést követően a nagy kép nem változik”, maradt az összességében szigorú hangvétel.

Hogyan hat ez az OTP-re?

Tegnap meglepte az MNB a piacokat azzal, hogy a kötelező tartalékrátát ötről tíz százalékra emeli áprilistól. A forint elég erőteljesen reagált, valószínűleg az EURHUF vételi pozíciók zárása miatt láthattunk egy komolyabb forinterősödést – írta az Erste Befektetési Zrt.

Az intézkedés valószínűleg nem jelent nagyobb jövedelemkiesést a bankok számára, mint 18-19 milliárd forintot. Ez az OTP-re vetítve mintegy 3,5-4 milliárd, részvényenként 15 forint körüli érték.

Ez nem számottevő mérték, de nyilván egy újabb pici negatív hír teszik hozzá.

Csalódást okozott a Microsoft

Nagyjából a várakozásoknak megfelelő eredményeket tudott felmutatni a Microsoft, a következő negyedéves előrejelzésükben pedig a vártnál kicsit gyengébb bevételnövekedést várnak – írta a KBC Equitas. A cég felhőszegmense sem tud a korábbi időben megszokott ütemmel bővülni. A cég ügyfelei is inkább a meglévő munkaállomások optimalizálása felé hajlanak, mintsem hogy bővítsék az előfizetések számát, ezzel is költséghatékonyabbá téve a működésüket.

Ez a Microsoft számára nem túl pozitív hír, a zárást követően egy százalékos mínuszba került a részvény árfolyama tették hozzá.

Egy nappal korábban hivatalossá vált a korábban megszellőztetett hír, hogy a Microsoft tízmilliárd dollárt fektet a ChatGPT mesterségesintelligencia-rendszer kifejlesztőjébe, az OpenAI-be.

Kilencéves lett az Ethereum

A kriptodevizák tegnap este elgyengültek, ami a részvénypiachoz hasonló időpontban kezdődött, de jóval nagyobb mértékű volt. A bitcoin mára 1,7 százalékkal, 22 700 dollárra, az ether 5,1 százalékkal, 1550 dollárra esett. Megkezdődött a “bitcoin-kincsvadászat”, amely során egy 12 angol szóval titkosított bitcoin-számlát kell feltörni a 12 cég által fokozatosan csepegtetett információk alapján.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Kilenc évvel ezelőtt publikálta az orosz-kanadai Vitalik Buterin még tinédzserként az Ethereum “fehér könyvét” (white paper), a blokklánc azóta káprázatos pályát futott be.

Bonyolódik a bankok és a kriptodevizák kapcsolata

A héten két érdekes hír is érkezett a kriptodevizák és a bankok viszonyáról. A hét elején az Európai Unió egyik bizottsága szavazott a bankokra vonatkozó szigorúbb kriptodeviza- és ESG-szabályokról. A bankoknak külön “büntető tőkét” kell félretenniük a kriptoeszköz-állományuk fedezésére – írta a Reuters és a Coindesk. Annyit, ami bőven elegendő ahhoz, hogy fedezzen egy esetleges teljes értékvesztést is.

A másik hír szerint az USA-ban két, a kriptoedviza-piacra specializálódott bank pénzt vesz fel (a kormány által korábban megtámogatott) szövetségi hitelbankoktól (Federal Home Loan Banks, FHLB). A Silvergate és a Signature a két hagyományos bank, amelyek “felugrottak a kriptoszekérre”, de a piac tavalyi összeomlása után az ügyfelek gyorsan elvitték tőlük a pénzüket.

A Signature a Wall Street Journal szerint a negyedik negyedévben tízmilliárd dollárért eladta regionális lakáshitelbankját, a Silvergate pedig 3,6 milliárd dollár hitelt vett fel.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9916 9824 10005 +1,18% 0 0 2 518 654 804 HUF 2023-03-29 17:13:56
MOL 2554 2550 2588 +0,47% 0 0 947 852 854 HUF 2023-03-29 17:05:43
MTELEKOM 396 389 396 +0,76% 0 0 31 390 215 HUF 2023-03-29 17:05:02
RICHTER 7460 7435 7510 -0,27% 0 0 1 979 017 895 HUF 2023-03-29 17:05:09
OPUS 118 118 120 -0,84% 0 0 11 060 593 HUF 2023-03-29 17:07:31
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru 380 forint alatt az euró, hosszú, forró nyárra készülnek a sörgyártók?
Eidenpenz József | 2023. március 29. 12:27
Jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, egy százalék körüli mértékben emelkednek az indexek, de a magyar BUX-nak csak ennek felét sikerült hoznia. A húzópapír a Mol és az OTP, a tegnapi erős szinten maradt a forint, közel a 380 forintos határhoz. Az elektromos autók árszintje közelít a benzinesekéhez, a kínai gyártók pedig igencsak szorongatják a Teslát.
Részvény / Deviza / Áru A forint is dideregve ébredt ma
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:57
Többet kell forintban fizetni a főbb devizákért.
Részvény / Deviza / Áru Megizmosodott estére a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:53
Erősödött a forint kedden kora estére a főbb devizákkal szemben a reggeli jegyzésekhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Megvan az oka, miért volt jó napja a Molnak
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:27
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 23,13 pontos, 0,05 százalékos emelkedéssel, 42 119,85 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Felminősítették a Molt, nyugodtan várja a forint a kamatdöntést
Eidenpenz József | 2023. március 28. 12:20
Az európai tőzsdék mérsékelten optimisták és óvatosak, a bankválság csitulni látszik, de előkerültek az inflációs és növekedési félelmek. A BUX-ot a Mol húzza, amelyet felminősített az egyik brókercég. Nagyot ugrott tegnap az olaj, a befektetők nem szeretik az unortodox utat.
Részvény / Deviza / Áru A pénzváltók nyertek a mai deviza-hullámvasúton
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 19:20
Gyengült kissé a forint hétfőn az előző heti nagy erősödést követően a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Kiszámíthatatlan, mit hoz az új magyar eurós államkötvény
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:08
Bőven lenne rá ok, hogy elszálljon az arany ára, tartósan meghaladja a 2000 dolláros szintet.
Részvény / Deviza / Áru Újra tízezer felett az OTP, simán duplázódhatnak még a gázárak
Eidenpenz József | 2023. március 27. 12:26
Szép pluszban kezdtek a tőzsdeindexek, a bankválsággal kapcsolatban némi optimizmus fedezhető fel a híradásokban. Itthon az OTP a húzó papír, a forint stabilan tartja magát. Szinte sohasem voltak ilyen olcsók a magyar részvények. Baj van a bankokkal, vagy nincs baj a bankokkal?
Részvény / Deviza / Áru Megint mutatott a forint egy meglepőt
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 06:33
Annak ellenére, hogy az uniós források egy jottányit sem jöttek közelebb, a hazai fizetőeszköz erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Öt nyomós érv az arany mellett
Eidenpenz József | 2023. március 26. 11:34
Az arany a 2000 dollárt ostromolja – de miért is nem a 3000-et? Több érv is szól most mellette, az infláció, a kamatok, a gazdasági bizonytalanság, a bankválság oldaláról. De egyes országok beinduló fejlődése is pótlólagos keresletet teremthet.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG