<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az európai tőzsdék hangulata jó, de kicsik a mozgások, a BUX és az OTP stagnál, a forint erősödik. Az arany és vele az aranybányák több elemző szerint is komoly fordulat előtt állhatnak. A világ legnagyobb vagyonkezelője mostantól intézményi ügyfeleinek bitcoin-kitettséget is kínál. Szívmelengető OTP-célár érkezett.

Ma jó a hangulat az európai tőzsdéken, bár a mozgások mérsékeltek, a vezető indexek 0,4-0,6 százalékkal emelkednek. Tegnap az USA tőzsdéi vegyesen zártak, a technológiai részvények Nasdaq 100-as indexe 0,6 százalékkal esett, a Dow Jones ipari átlag viszont szerény pluszban tudott maradni.

Némi kifulladás, erőgyűjtés, iránykeresés látszik a szerdai kedvező amerikai inflációs adat után. Talán végre beköszönthet némi uborkaszezon, csendes oldalazás az augusztusi szabadságolások időszakában. Eddig igencsak forró és eseménydús nyár volt az idei a tőkepiacokon.

Stagnál az OTP, esik a Mol

A vártnál kisebb mértékben nőttek a termelői árak az USA-ban, ez jó hír. Az is, hogy az Egyesült Királyság gazdasága öt negyedév óta először zsugorodott az idei második negyedévben, de az elemzők által vártnál valamivel kisebb mértékben. Kínában viszont ismét az ingatlanszektor nyomasztja a befektetőket, miután egy Redsun Properties nevű társaság nem teljesítette kamatfizetési kötelezettségeit.

Itthon a BUX index pár ponttal emelkedik, ami az egy ezreléket sem éri el, ugyanezt csinálja az OTP is (9524 forinton). A Mol fél százalékkal lefelé, a Richter 0,9 százalékkal felfelé mozdult. A Telekom és az Alteo fért még fel a legnagyobb forgalmú öt papír listájára, mindkettő szerényen javított árfolyamán.

Árfolyamok és grafikonok

Erősödött a forint, 100 dollár a Brent

A forint erősödött, az euró 393,60, ami közel egy forinttal alacsonyabb a tegnap estinél. Reggel még 395 körül volt az árfolyam. Ma este az S&P nyilatkozik a magyar államadóság minősítésének felülvizsgálatáról, de valószínűleg nem fognak változtatni, ahogy nemrég a Fitch sem tette.

A forintnak, de az árupiacnak is segíthet, hogy a dollár az amerikai kamatemelési várakozások csillapodása miatt lassan süllyed, már 1,03 felett van az euró/dollár. Az olaj fél százalékkal drágul, a Brent ezzel újra elérte a 100 dollárt. Az arany kissé süllyed, az 1800 dolláros határral küzd.

Szívmelengető OTP-célár érkezett

Az HSBC 18 000 forintra emelte vissza az OTP-re vonatkozó célárát a korábbi 17 715 forintról – írja a KBC Equitas.

A bank ajánlása továbbra is vétel maradt, jelentősebb felértékelődési potenciállal a jelenlegi szintekről.

Tegnap az árfolyam emelkedéssel reagált a kedvező gyorsjelentésre. Lásd:

Új többségi tulajdonosa lesz az Equilor Befektetési Zrt.-nek

Változatlan menedzsmenttel folytatja működését az Equilor Befektetési Zrt., miután a Gránit Bank Zrt. 50 százalék plusz egy szavazatnyi részesedést szerez a több mint 30 éves magyar befektetési szolgáltatóban – hangsúlyozza a cégek közleménye. Az Equilor 49,9 százalékos tulajdonosa továbbra is a társaság jelenlegi elnöke és vezérigazgatója, Gereben András, illetve Szécsényi Bálint marad.

A tranzakció illeszkedik a Gránit Bank hosszú távú stratégiájába, erősíti a bank privátbanki és személyre szabott befektetési szolgáltatásait, míg az Equilor további jelentős növekedést tervez a banki háttérre támaszkodva közölték.

A tranzakció nem érinti az Equilor Alapkezelőt. Zárásához az MNB és a Gazdasági Versenyhivatal engedélye szükséges. (Bővebben lásd az Mfor.hu-n.)

A Blackrock felugrik a kriptóvonatra

A kriptodeviza-piac is elbizonytalanodott, a bitcoin két százalékkal esik (23 970 dollárra), az ether minimális pluszban áll. A világ legnagyobb vagyonkezelője, a BlackRock elindítja első bitcoin-termékét az amerikai székhelyű intézményi ügyfelei számára. “Trust”-ot, egyfajta zártkörű befektetési alapot vagy társaságot indít számukra, amellyel bitcoin-kitettséget szerezhetnek. De közölték, hogy más kriptoeszközöket is vizsgálnak.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A kriptodevizák piacán tapasztalható meredek visszaesés ellenére egyes intézményi ügyfelek részéről még mindig jelentős érdeklődést tapasztalunk az iránt, hogyan lehet hatékonyan hozzáférni ezekhez az eszközökhöz írják.

Nemrég jelentették be a BlackRock és a Coinbase kriptotőzsde együttműködését is. A BlackRock a világ legnagyobb vagyonkezelő cége, amely mintegy 9 billió (kilencezer milliárd) dollárt kezel. A kriptópiac nem véletlenül örül: ha ennek a vagyontömegnek csak pár százaléka menne kriptóba, már az is több száz milliárd dolláros keresletet jelentene.

Az arany dollárban (narancs) és forintban (lila), öt év. Forrás: Tradingview.comAz arany dollárban (narancs) és forintban (lila), öt év. Forrás: Tradingview.com

Valóságos aranybánya lehet az aranybánya

Két szerző is rendkívül alultértékeltnek tartja az aranybánya-részvényeket a SeekingAlpha befektetési oldalon. Az egyik szerint az aranynak kedvez, hogy az amerikai dollár reálkamata 1980-ban volt utoljára ennyire mélyen, mint most. Mai dollárra átszámolva akkor volt történelmi csúcsán az arany tőzsdei ára, 2600 dollár körül, lásd:

Az aranybányák részvényei pedig alulértékeltek más szektorokhoz képest, és az osztalékhozamuk közel egy évtizede nem volt ilyen magas.

A GDX és a GDXJ aranybánya-ETF-ek dollárban. Forrás: Tradingview.comA GDX és a GDXJ aranybánya-ETF-ek dollárban. Forrás: Tradingview.com

A másik cikk szerint az utóbbi hónapok esése révén a 2020 márciusi pánik óta nem látott szinten vannak az aranybánya-részvények árfolyamai. De az eladási hullám kifulladni látszik, fordulat jelei láthatók. Amikor utoljára ez történt, két éve, akkor öt hónap alatt 134 százalékot emelkedett a GDX aranybánya-ETF árfolyama.

Arany. Fotó: DepositphotosArany. Fotó: Depositphotos

Fordulat előtt a sárga fém?

Fontos makroesemények befolyásolták az arany mozgását az elmúlt hetekben, a technikai kép is izgalmassá vált. A recessziós félelmek lassuló szigorítási pályára állíthatják a Fedet, ezzel kedvező feltételeket teremtve a nemesfém számára – írta a KBC Equitas is.

Az infláció jelenleg világszintű problémának tekinthető, így továbbra is alternatívát nyújthat a befektetők számára az arany.

A költségek növekedése és az ellátási gondok negatív hatásokat eredményeztek a bányacégek számára. Így az utóbbi időben kikerült gyorsjelentések sem segítették az árfolyamokat. De az aranyár javulása újabb lendületet adhatna a részvényeknek is. Emellett az indikátorok is túladott szintet jeleznek már a Newmont esetében is tették hozzá.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8122 8052 8246 -1,96% 0 0 4 872 673 272 Ft 2022-09-28 17:09:44
MOL 2366 2344 2426 -2,07% 0 0 1 775 043 174 Ft 2022-09-28 17:05:15
MTELEKOM 292 291 300 -1,68% 0 0 114 179 590 Ft 2022-09-28 17:05:05
RICHTER 7200 7060 7420 -2,77% 0 0 3 085 325 905 Ft 2022-09-28 17:14:15
OPUS 129 125 131 -0,62% 0 0 15 360 923 Ft 2022-09-28 17:05:11
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Pocsék hangulat Budapesten, a forint sem talált magára
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 817,76 pontos, 2,12 százalékos csökkenéssel, 37 731,27 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Visszatért a magyar unortodoxia? Már 432 forint is volt a dollár
Eidenpenz József | 2022. szeptember 28. 12:01
Mire megírtuk volna, hogy 430 lett a dollár, addigra a 431, majd a 432 is megvolt, az euró 412. Az európai és magyar részvények szakadnak, a dollár és a gáz drágul, az állampapír-hozamok emelkednek. Az MNB tervezett lépéseit megint unortodoxnak tartják. A guru szerint csak enyhén túlértékeltek az amerikai részvények.
Részvény / Deviza / Áru Szabadesésben a forint, 431 felett is járt a dollár
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 11:15
Újabb történelmi mélypont, soha nem került még ennyi forintba egy dollár.
Részvény / Deviza / Áru Berobbant a gázár - ez lehetett a szabotázs célja?
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:08
Jókorát ugrott a gázár a hírek hatására.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi mélyponton járt a forint ma reggel
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 07:56
Most épp a dollárral szemben, de az euróval szemben sem ébredt acélosan.
Részvény / Deviza / Áru Pénzügyi követeléssel állt elő az orosz értéktár
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 18:38
Kiakadtak az uniós szankciókon.
Részvény / Deviza / Áru Mit hoz nekünk a dühös medve éve? Tartósan 400 forint feletti eurót
Eidenpenz József | 2022. szeptember 27. 18:25
Öveket becsatolni. Turbulens hónapok következhetnek a tőkepiacokon és a magyar gazdaságban az Equilor Befektetési Zrt. szerint, amit inkább csak enyhíthet az uniós forrásokról való esetleges megegyezés. Az euró/forint jövőre sem túl valószínű, hogy tartósan 400 alá süllyedne, az infláció pedig jövőre átlagosan még magasabb lehet, mint az idén.
Részvény / Deviza / Áru Lefelé csordogált sok blue chip a BÉT-en
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 17:55
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 20,17 pontos, 0,05 százalékos emelkedéssel, 38 549,03 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Megint elájult a forint, hiába emeltek nagyot Matolcsyék
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 15:15
Erősödött a forint a vártnál nagyobb magyar jegybanki kamatdöntés után; az eurót a bejelentést követően 405,26 forinton jegyezték. De nem sokkal később újból gyengülésnek indult.
Részvény / Deviza / Áru Kezdi összeszedni magát a forint?
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 07:12
Erősödött kissé kedd reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG