6p

Az európai tőzsdék hangulata jó, de kicsik a mozgások, a BUX és az OTP stagnál, a forint erősödik. Az arany és vele az aranybányák több elemző szerint is komoly fordulat előtt állhatnak. A világ legnagyobb vagyonkezelője mostantól intézményi ügyfeleinek bitcoin-kitettséget is kínál. Szívmelengető OTP-célár érkezett.

Ma jó a hangulat az európai tőzsdéken, bár a mozgások mérsékeltek, a vezető indexek 0,4-0,6 százalékkal emelkednek. Tegnap az USA tőzsdéi vegyesen zártak, a technológiai részvények Nasdaq 100-as indexe 0,6 százalékkal esett, a Dow Jones ipari átlag viszont szerény pluszban tudott maradni.

Némi kifulladás, erőgyűjtés, iránykeresés látszik a szerdai kedvező amerikai inflációs adat után. Talán végre beköszönthet némi uborkaszezon, csendes oldalazás az augusztusi szabadságolások időszakában. Eddig igencsak forró és eseménydús nyár volt az idei a tőkepiacokon.

Stagnál az OTP, esik a Mol

A vártnál kisebb mértékben nőttek a termelői árak az USA-ban, ez jó hír. Az is, hogy az Egyesült Királyság gazdasága öt negyedév óta először zsugorodott az idei második negyedévben, de az elemzők által vártnál valamivel kisebb mértékben. Kínában viszont ismét az ingatlanszektor nyomasztja a befektetőket, miután egy Redsun Properties nevű társaság nem teljesítette kamatfizetési kötelezettségeit.

Itthon a BUX index pár ponttal emelkedik, ami az egy ezreléket sem éri el, ugyanezt csinálja az OTP is (9524 forinton). A Mol fél százalékkal lefelé, a Richter 0,9 százalékkal felfelé mozdult. A Telekom és az Alteo fért még fel a legnagyobb forgalmú öt papír listájára, mindkettő szerényen javított árfolyamán.

Árfolyamok és grafikonok

Erősödött a forint, 100 dollár a Brent

A forint erősödött, az euró 393,60, ami közel egy forinttal alacsonyabb a tegnap estinél. Reggel még 395 körül volt az árfolyam. Ma este az S&P nyilatkozik a magyar államadóság minősítésének felülvizsgálatáról, de valószínűleg nem fognak változtatni, ahogy nemrég a Fitch sem tette.

A forintnak, de az árupiacnak is segíthet, hogy a dollár az amerikai kamatemelési várakozások csillapodása miatt lassan süllyed, már 1,03 felett van az euró/dollár. Az olaj fél százalékkal drágul, a Brent ezzel újra elérte a 100 dollárt. Az arany kissé süllyed, az 1800 dolláros határral küzd.

Szívmelengető OTP-célár érkezett

Az HSBC 18 000 forintra emelte vissza az OTP-re vonatkozó célárát a korábbi 17 715 forintról – írja a KBC Equitas.

A bank ajánlása továbbra is vétel maradt, jelentősebb felértékelődési potenciállal a jelenlegi szintekről.

Tegnap az árfolyam emelkedéssel reagált a kedvező gyorsjelentésre. Lásd:

Új többségi tulajdonosa lesz az Equilor Befektetési Zrt.-nek

Változatlan menedzsmenttel folytatja működését az Equilor Befektetési Zrt., miután a Gránit Bank Zrt. 50 százalék plusz egy szavazatnyi részesedést szerez a több mint 30 éves magyar befektetési szolgáltatóban – hangsúlyozza a cégek közleménye. Az Equilor 49,9 százalékos tulajdonosa továbbra is a társaság jelenlegi elnöke és vezérigazgatója, Gereben András, illetve Szécsényi Bálint marad.

A tranzakció illeszkedik a Gránit Bank hosszú távú stratégiájába, erősíti a bank privátbanki és személyre szabott befektetési szolgáltatásait, míg az Equilor további jelentős növekedést tervez a banki háttérre támaszkodva közölték.

A tranzakció nem érinti az Equilor Alapkezelőt. Zárásához az MNB és a Gazdasági Versenyhivatal engedélye szükséges. (Bővebben lásd az Mfor.hu-n.)

A Blackrock felugrik a kriptóvonatra

A kriptodeviza-piac is elbizonytalanodott, a bitcoin két százalékkal esik (23 970 dollárra), az ether minimális pluszban áll. A világ legnagyobb vagyonkezelője, a BlackRock elindítja első bitcoin-termékét az amerikai székhelyű intézményi ügyfelei számára. “Trust”-ot, egyfajta zártkörű befektetési alapot vagy társaságot indít számukra, amellyel bitcoin-kitettséget szerezhetnek. De közölték, hogy más kriptoeszközöket is vizsgálnak.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A kriptodevizák piacán tapasztalható meredek visszaesés ellenére egyes intézményi ügyfelek részéről még mindig jelentős érdeklődést tapasztalunk az iránt, hogyan lehet hatékonyan hozzáférni ezekhez az eszközökhöz írják.

Nemrég jelentették be a BlackRock és a Coinbase kriptotőzsde együttműködését is. A BlackRock a világ legnagyobb vagyonkezelő cége, amely mintegy 9 billió (kilencezer milliárd) dollárt kezel. A kriptópiac nem véletlenül örül: ha ennek a vagyontömegnek csak pár százaléka menne kriptóba, már az is több száz milliárd dolláros keresletet jelentene.

Az arany dollárban (narancs) és forintban (lila), öt év. Forrás: Tradingview.com
Az arany dollárban (narancs) és forintban (lila), öt év. Forrás: Tradingview.com

Valóságos aranybánya lehet az aranybánya

Két szerző is rendkívül alultértékeltnek tartja az aranybánya-részvényeket a SeekingAlpha befektetési oldalon. Az egyik szerint az aranynak kedvez, hogy az amerikai dollár reálkamata 1980-ban volt utoljára ennyire mélyen, mint most. Mai dollárra átszámolva akkor volt történelmi csúcsán az arany tőzsdei ára, 2600 dollár körül, lásd:

Az aranybányák részvényei pedig alulértékeltek más szektorokhoz képest, és az osztalékhozamuk közel egy évtizede nem volt ilyen magas.

A GDX és a GDXJ aranybánya-ETF-ek dollárban. Forrás: Tradingview.com
A GDX és a GDXJ aranybánya-ETF-ek dollárban. Forrás: Tradingview.com

A másik cikk szerint az utóbbi hónapok esése révén a 2020 márciusi pánik óta nem látott szinten vannak az aranybánya-részvények árfolyamai. De az eladási hullám kifulladni látszik, fordulat jelei láthatók. Amikor utoljára ez történt, két éve, akkor öt hónap alatt 134 százalékot emelkedett a GDX aranybánya-ETF árfolyama.

Arany. Fotó: Depositphotos
Arany. Fotó: Depositphotos

Fordulat előtt a sárga fém?

Fontos makroesemények befolyásolták az arany mozgását az elmúlt hetekben, a technikai kép is izgalmassá vált. A recessziós félelmek lassuló szigorítási pályára állíthatják a Fedet, ezzel kedvező feltételeket teremtve a nemesfém számára – írta a KBC Equitas is.

Az infláció jelenleg világszintű problémának tekinthető, így továbbra is alternatívát nyújthat a befektetők számára az arany.

A költségek növekedése és az ellátási gondok negatív hatásokat eredményeztek a bányacégek számára. Így az utóbbi időben kikerült gyorsjelentések sem segítették az árfolyamokat. De az aranyár javulása újabb lendületet adhatna a részvényeknek is. Emellett az indikátorok is túladott szintet jeleznek már a Newmont esetében is tették hozzá.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18005 17840 18200 -1,53% 0 0 7 839 793 305 HUF 2024-05-17 17:07:11
MOL 3026 3026 3052 -0,13% 0 0 1 898 395 270 HUF 2024-05-17 17:06:54
MTELEKOM 949 931 953 -1,35% 0 0 1 540 237 008 HUF 2024-05-17 17:05:08
RICHTER 9285 9200 9485 -1,64% 0 0 2 833 958 655 HUF 2024-05-17 17:10:09
OPUS 389 381 395 -0,38% 0 0 97 506 832 HUF 2024-05-17 17:08:00
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:08
Annyira széles persze nem lesz az a mosoly, de legalább izmosodott a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Fordulat történt a forintnál? Warren Buffet bevásárolt
Eidenpenz József | 2024. május 17. 12:17
A tőzsdék enyhén lefelé tartanak, a BUX kissé jobban esik, a forint is gyengül, kérdés, miért és meddig. Elmarad a Telekom-aukció, ami elég nagy áresést okozott. A Walmart miatt szárnyalt a Dow, Warren Buffet bevásárolt Chubb-ból. Megváltozhatott az arany és a bitcoin szerepe az utóbbi időben, hamis kriptókat álcáznak Binance-terméknek.
Részvény / Deviza / Áru Az euróra rá se ismer, ha ránéz az árfolyamra!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 07:10
A forint árfolyama gyengült péntek reggelre.
Részvény / Deviza / Áru Szívhatja a fogát, ha várt a pénzváltással
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 18:24
Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Megvillantotta a foga fehérjét a Magyar Telekom
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 180,81 pontos, 0,26 százalékos emelkedéssel, 68 854,65 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Kilőtt a Telekom és az Opus, trendforduló a magyar kötvényalapoknál?
Eidenpenz József | 2024. május 16. 12:30
Az európai tőzsdéken nem jó a hangulat, amit néhány rosszul sikerült gyorsjelentéssel magyaráznak. A forint tartja erejét, közeleg az OTP-osztalék napja, jelentett a Telekom és a Waberer’s. A kötvényalapokból ezúttal áramlik ki a tőke, megugrott a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru A gyógyszergyár húzta volna a pesti tőzsdét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 18:36
Enyhe csökkenéssel zárt szerdán a Budapesti Értéktőzsde, a vezető részvények vegyesen teljesítettek.
Részvény / Deviza / Áru A merénylet árnyékában ennyit kell fizetni egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 18:21
Erősödött a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Forró háború, hidegháború, proxy-háború, vámháború, tech-háború, mi lesz ebből?
Eidenpenz József | 2024. május 15. 16:21
Konfliktusokat látunk, amerre a szem ellát, hová vezetnek ezek? Az átalakuló világrendnek kik lehetnek a nyertesei? Mekkora a mesterséges intelligencia jelentősége? Hogyan függnek össze a geopolitikai változások a mesterséges intelligenciával? Ezeket a kérdéseket elemezték az Amundi háttérbeszélgetésén.
Részvény / Deviza / Áru Meghökkentő határt lépett át az OTP célárfolyama, történelmi csúcson egy fém ára
Eidenpenz József | 2024. május 15. 12:19
A részvénypiacok óvatosan optimisták, mielőtt kiemelkedő fontosságú adat érkezik ma az USA-ból. Jókora céláremelés érkezett az OTP-re, újabb határt törve át. Jelentett a Graphisoft Park, újra mémrészvény-mánia van, sohasem került még ennyibe egy mindannyiunk számára fontos fém ára.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG