<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az európai tőzsdék hangulata jó, de kicsik a mozgások, a BUX és az OTP stagnál, a forint erősödik. Az arany és vele az aranybányák több elemző szerint is komoly fordulat előtt állhatnak. A világ legnagyobb vagyonkezelője mostantól intézményi ügyfeleinek bitcoin-kitettséget is kínál. Szívmelengető OTP-célár érkezett.

Ma jó a hangulat az európai tőzsdéken, bár a mozgások mérsékeltek, a vezető indexek 0,4-0,6 százalékkal emelkednek. Tegnap az USA tőzsdéi vegyesen zártak, a technológiai részvények Nasdaq 100-as indexe 0,6 százalékkal esett, a Dow Jones ipari átlag viszont szerény pluszban tudott maradni.

Némi kifulladás, erőgyűjtés, iránykeresés látszik a szerdai kedvező amerikai inflációs adat után. Talán végre beköszönthet némi uborkaszezon, csendes oldalazás az augusztusi szabadságolások időszakában. Eddig igencsak forró és eseménydús nyár volt az idei a tőkepiacokon.

Stagnál az OTP, esik a Mol

A vártnál kisebb mértékben nőttek a termelői árak az USA-ban, ez jó hír. Az is, hogy az Egyesült Királyság gazdasága öt negyedév óta először zsugorodott az idei második negyedévben, de az elemzők által vártnál valamivel kisebb mértékben. Kínában viszont ismét az ingatlanszektor nyomasztja a befektetőket, miután egy Redsun Properties nevű társaság nem teljesítette kamatfizetési kötelezettségeit.

Itthon a BUX index pár ponttal emelkedik, ami az egy ezreléket sem éri el, ugyanezt csinálja az OTP is (9524 forinton). A Mol fél százalékkal lefelé, a Richter 0,9 százalékkal felfelé mozdult. A Telekom és az Alteo fért még fel a legnagyobb forgalmú öt papír listájára, mindkettő szerényen javított árfolyamán.

Árfolyamok és grafikonok

Erősödött a forint, 100 dollár a Brent

A forint erősödött, az euró 393,60, ami közel egy forinttal alacsonyabb a tegnap estinél. Reggel még 395 körül volt az árfolyam. Ma este az S&P nyilatkozik a magyar államadóság minősítésének felülvizsgálatáról, de valószínűleg nem fognak változtatni, ahogy nemrég a Fitch sem tette.

A forintnak, de az árupiacnak is segíthet, hogy a dollár az amerikai kamatemelési várakozások csillapodása miatt lassan süllyed, már 1,03 felett van az euró/dollár. Az olaj fél százalékkal drágul, a Brent ezzel újra elérte a 100 dollárt. Az arany kissé süllyed, az 1800 dolláros határral küzd.

Szívmelengető OTP-célár érkezett

Az HSBC 18 000 forintra emelte vissza az OTP-re vonatkozó célárát a korábbi 17 715 forintról – írja a KBC Equitas.

A bank ajánlása továbbra is vétel maradt, jelentősebb felértékelődési potenciállal a jelenlegi szintekről.

Tegnap az árfolyam emelkedéssel reagált a kedvező gyorsjelentésre. Lásd:

Új többségi tulajdonosa lesz az Equilor Befektetési Zrt.-nek

Változatlan menedzsmenttel folytatja működését az Equilor Befektetési Zrt., miután a Gránit Bank Zrt. 50 százalék plusz egy szavazatnyi részesedést szerez a több mint 30 éves magyar befektetési szolgáltatóban – hangsúlyozza a cégek közleménye. Az Equilor 49,9 százalékos tulajdonosa továbbra is a társaság jelenlegi elnöke és vezérigazgatója, Gereben András, illetve Szécsényi Bálint marad.

A tranzakció illeszkedik a Gránit Bank hosszú távú stratégiájába, erősíti a bank privátbanki és személyre szabott befektetési szolgáltatásait, míg az Equilor további jelentős növekedést tervez a banki háttérre támaszkodva közölték.

A tranzakció nem érinti az Equilor Alapkezelőt. Zárásához az MNB és a Gazdasági Versenyhivatal engedélye szükséges. (Bővebben lásd az Mfor.hu-n.)

A Blackrock felugrik a kriptóvonatra

A kriptodeviza-piac is elbizonytalanodott, a bitcoin két százalékkal esik (23 970 dollárra), az ether minimális pluszban áll. A világ legnagyobb vagyonkezelője, a BlackRock elindítja első bitcoin-termékét az amerikai székhelyű intézményi ügyfelei számára. “Trust”-ot, egyfajta zártkörű befektetési alapot vagy társaságot indít számukra, amellyel bitcoin-kitettséget szerezhetnek. De közölték, hogy más kriptoeszközöket is vizsgálnak.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A kriptodevizák piacán tapasztalható meredek visszaesés ellenére egyes intézményi ügyfelek részéről még mindig jelentős érdeklődést tapasztalunk az iránt, hogyan lehet hatékonyan hozzáférni ezekhez az eszközökhöz írják.

Nemrég jelentették be a BlackRock és a Coinbase kriptotőzsde együttműködését is. A BlackRock a világ legnagyobb vagyonkezelő cége, amely mintegy 9 billió (kilencezer milliárd) dollárt kezel. A kriptópiac nem véletlenül örül: ha ennek a vagyontömegnek csak pár százaléka menne kriptóba, már az is több száz milliárd dolláros keresletet jelentene.

Az arany dollárban (narancs) és forintban (lila), öt év. Forrás: Tradingview.com
Az arany dollárban (narancs) és forintban (lila), öt év. Forrás: Tradingview.com

Valóságos aranybánya lehet az aranybánya

Két szerző is rendkívül alultértékeltnek tartja az aranybánya-részvényeket a SeekingAlpha befektetési oldalon. Az egyik szerint az aranynak kedvez, hogy az amerikai dollár reálkamata 1980-ban volt utoljára ennyire mélyen, mint most. Mai dollárra átszámolva akkor volt történelmi csúcsán az arany tőzsdei ára, 2600 dollár körül, lásd:

Az aranybányák részvényei pedig alulértékeltek más szektorokhoz képest, és az osztalékhozamuk közel egy évtizede nem volt ilyen magas.

A GDX és a GDXJ aranybánya-ETF-ek dollárban. Forrás: Tradingview.com
A GDX és a GDXJ aranybánya-ETF-ek dollárban. Forrás: Tradingview.com

A másik cikk szerint az utóbbi hónapok esése révén a 2020 márciusi pánik óta nem látott szinten vannak az aranybánya-részvények árfolyamai. De az eladási hullám kifulladni látszik, fordulat jelei láthatók. Amikor utoljára ez történt, két éve, akkor öt hónap alatt 134 százalékot emelkedett a GDX aranybánya-ETF árfolyama.

Arany. Fotó: Depositphotos
Arany. Fotó: Depositphotos

Fordulat előtt a sárga fém?

Fontos makroesemények befolyásolták az arany mozgását az elmúlt hetekben, a technikai kép is izgalmassá vált. A recessziós félelmek lassuló szigorítási pályára állíthatják a Fedet, ezzel kedvező feltételeket teremtve a nemesfém számára – írta a KBC Equitas is.

Az infláció jelenleg világszintű problémának tekinthető, így továbbra is alternatívát nyújthat a befektetők számára az arany.

A költségek növekedése és az ellátási gondok negatív hatásokat eredményeztek a bányacégek számára. Így az utóbbi időben kikerült gyorsjelentések sem segítették az árfolyamokat. De az aranyár javulása újabb lendületet adhatna a részvényeknek is. Emellett az indikátorok is túladott szintet jeleznek már a Newmont esetében is tették hozzá.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10720 10535 10800 +1,47% 0 0 8 428 170 770 Ft 2023-02-07 17:12:26
MOL 2736 2680 2748 +2,01% 0 0 1 827 368 794 Ft 2023-02-07 17:06:21
MTELEKOM 367 366 375 -0,94% 0 0 85 945 741 Ft 2023-02-07 17:13:13
RICHTER 8040 7990 8110 -0,37% 0 0 2 717 311 825 Ft 2023-02-07 17:05:03
OPUS 129 128 131 -0,46% 0 0 6 145 285 Ft 2023-02-07 17:05:21
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Izmot mutatott ma a Mol és az OTP
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 17:54
A többi vezető részvény esett.
Részvény / Deviza / Áru Jól megrángatták ma a forintot, dupla erő löki feljebb az olajat
Eidenpenz József | 2023. február 7. 12:07
A részvénypiacok kivárnak a Fed elnökének beszéde előtt, miközben sok gyorsjelentés érkezik. Az olajat a kínai fellendülés reménye mellett most az is hajtja, hogy a földrengés miatt lezártak egy terminált. Követelésük 80 százalékához is hozzájuthatnak egy csődös kriptócég befektetői.
Részvény / Deviza / Áru Alszanak a tőzsdei gázkereskedők?
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 10:39
Az energiahordozó árában nincs jelentős elmozdulás sem a hétfői záróárhoz, sem az elmúlt két hét áraihoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Kedd reggel is izmozik a forint a devizapiacon
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:40
A vezető valutákkal szemben erősödött a jegyzése.
Részvény / Deviza / Áru Fejre állt a világ: a kirúgásokat jutalmazza a piac
Király Béla | 2023. február 6. 19:22
A technológiai óriások jó ideig hatalmas növekedést értek el negyedévről negyedévre. A recessziós környezetben viszont jellemzően mindannyian megtorpantak, ami komolyabb áresést hozott tavaly. Az elmúlt hetekben publikált negyedéves számok általában visszaesést jeleztek a korábbi eredményekhez képest, ennek ellenére a részvények remekelnek.
Részvény / Deviza / Áru Csak a rossz hírekről szólt ma Budapesten a nap
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:36
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 602,48 pontos, 1,33 százalékos csökkenéssel, 44 793,85 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Érdemes-e most eurót váltani?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 15:51
Jellemző, hogy komolyabb forintgyengülés esetén pánikszerűen vesznek a magyarok eurót. Pedig az jár jól, aki akkor vált, amikor kevesebbet kell fizetni a közös valutáért.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék a hangulat, amerre nézünk, meglepetésként árat emel a Tesla
Eidenpenz József | 2023. február 6. 12:26
A tőzsdéken továbbra is nagyon rossz a hangulat, a pénteki amerikai adatok komoly kétségeket vetettek fel a rali tartósságával kapcsolatban. A BUX az európai átlagot követi, a forint gyengült. Sok árcsökkentés után meglepő módon árat emelt a Tesla, óriási felvásárlás készül az aranypiacon. A kriptodeviza-hackerek éve volt a tavalyi.
Részvény / Deviza / Áru Gyengélkedik a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 07:50
Gyengült a forint hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,1 százalékkal az euró és 0,5 százalékkal a dollár és a svájci frank ellenében.
Részvény / Deviza / Áru Pirosban zárt a pesti börze
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:04
Eladói nyomás volt ma a BUX-on. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG