<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

A magas hazai inflációs adat miatt is lehet, hogy a forint gyengül, sokkal jobban, mint a lengyel vagy cseh pénzek. De nemsokára mérséklődhet a forintra nehezedő nyomás. A bitcoin új éves mélypontot ütött, miután a második számú kriptotőzsde megroggyant és ez dominóeffektust okozhat. Számos gyorsjelentés érkezik, holnap az OTP-é is várható.

A tegnapi emelkedés után ma a süllyedés jellemző a tőzsdéken, a német index 0,7, a francia 0,4, a brit 0,3 százalékkal megy le. Az amerikai határidős indexek is fél százalék körüli mínuszban vannak. A gyenge hangulatot van, aki az amerikai időközi választások körüli bizonytalansággal magyarázza, mások a vegyes gyorsjelentésekkel, amelyek érkeztek. Kínában pedig új Covid-járványgócokkal küzdenek.

Bár az adatok még nem véglegesek, egyelőre úgy tűnik, elmaradt a várt nagy republikánus előretörés a félidős amerikai választáson. A demokraták talán még a a szenátusban is megtarthatják csekély mértékű többségüket.

Itthon a BUX index fél százalékkal esik, az OTP pár forinttal tízezer alatt stagnál, de a nap elején megközelítette a 10 200 forintot is. A Mol 0,3 százalékkal felfelé, a Richter 0,6 százalékkal lefelé mozdult. Hat százalékkal esik az Alteo és az Opus, 1,6 százalékkal pedig az AutoWallis. A Telekom tegnap este jelentett (lásd később), az OTP holnap reggel fog.

Árfolyamok és grafikonok

Csúcson az infláció, gyengül a forint

Októberben 21,1 százalék lett a hivatalos pénzromlási adat Magyarországon az előző havi 20,1 százalékkal szemben, ami 25 éves csúcs. Ettől valószínűleg nem függetlenül az euró árfolyama három forinttal ment fel 405-re, bár az elemzők alapvetően még ennél magasabb inflációs számokra is számítanak az év végére. A napokban az MNB egyik vezetője is kilátásba helyezte, hogy évi 25 százalék is jöhet a következő hónapokban.

A lengyel zloty és a cseh korona ennél lényegesen kisebb mértékben gyengül ma. A dollár erősödik, az európai gázár azonban kissé csökken.

Mérséklődik a nyomás a forinton?

Bár nem tudott 400 forint alatt maradni az euró, fontos tényező a hétfőtől élésben működő, az energiaimportőrök részére nyújtott közvetlen devizalikviditás a jegybank részéről.

Ez a piacon számottevően mérsékelheti az eladói nyomást a forinton véli az Erste Befektetési Zrt.

Nem egyhamar javul a pénzromlás?

Ami a kilátásokat illeti, rövidtávon nem számíthatunk javulásra – írja az Erste Bank makrogazdasági elemzője, Nagy János. Újabb termékek, főként élelmiszerek kerülhetnek a limitált árú körbe, ami egyrészt fékezi a fő inflációs adat további emelkedését, másrészt az inflációs periódus időbeli elnyúlását eredményezi.

A jövő évi átlagos drágulás mértéke vélhetően meghaladja majd az ideit és egy számjegyű éves értéket jövő év őszén láthatunk ismét.

Nem normális ez az árszínvonal?

Valószínűleg nem ez a vége, hiszen a maginfláció 22,3 százalék volt, ami további emelkedést vetít elénk – írja az Erste Befektetési Zrt. Ugyanis egyes élelmiszerek ára döbbenetes mértékben, 70-80 százalékkal emelkedett. Ráadásul a külkereskedelmi mérleg sem lett fényes, 652 millió euró volt a hiány szeptemberben.

Az őrült árak kapcsán az jut az ember eszébe, hogy ez már nem normális. A pékáru annyiba kerül, mint például Olaszországban. Az egészséges megoldás nyilván a verseny fokozása lenne írja a brókercég.

Kellemes meglepetés a Telekomtól

Tegnap este jelentett a Magyar Telekom, a társaság a brókercégelemzők szerint a legtöbb soron túlteljesítette a várakozásokat. Különösen nagy meglepetést okozott a kisebb amortizációval. A cég eredménye a különadók miatt csökkent, a menedzsment pedig optimista a tervek teljesítésével kapcsolatban.

A részvény jól fogadta a jelentést, 2,3 százalékkal emelkedik.

Jönnek a gyorsjelentések Európában

Sok gyorsjelentés érkezik kontinensünkről, de eléggé vegyesek. Az Adidas például rontott kilátásain, mégis erősödni tud. A Commerzbank nagyot, hat százalékot esett a jelentése után, az ABN Amro Bnak viszont szépen emelkedik. Jelentett még a Marks and Spencer és a belga Ahold Delhaize is.

Jókorát esett a Disney

A Disney amerikai szórakoztatóipari óriás egy részvényre jutó igazított eredménye 30 cent lett, ami alig több, mint a fele az 56 centes várakozásnak. A Disney+ előfizetőinek a száma viszont 12,1 millióval nőtt, ami megelőzte az elemzői várakozásokat, de menedzsment már csak enyhe növekedést vár ebben a negyedévben. A zárás utáni kereskedésben 6,8 százalékot esett a Disney részvények árfolyama – írta az Equilor Befektetési Zrt.

Bitcoin. Fotó: Depositphotos
Bitcoin. Fotó: Depositphotos

Egymást nyírják ki a kriptovaluta-mágnások?

Tegnap este nagyszabású, pánikszerű kriptovaluta-piaci esés bontakozott ki, a bitcoin és az ether 15-20 százalékos mínuszban is volt. Ma a bitcoin tíz százalék körüli mínuszban van 18 ezer dollár körül, az ether 17 százalékkal esik 1240-re. Ám a bitcoin nemrég éves mélypontot is ütött 16 993 dolláron.

Az FTX (FTT) érme, a bitcoin és az ether árfolyama. Forrás: Tradingview.com, További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az FTX (FTT) érme, a bitcoin és az ether árfolyama. Forrás: Tradingview.com, További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Mindennek fő kiváltó oka, hogy az FTX – a világ második legnagyobb kriptotőzsdéje – leállította a kifizetéseket, miután kezdett egy tömeges menekülési, pénzkivonási hullám kibontakozni. Ez után a Binance – a világ első legnagyobb kriptotőzsdéje – ajánlatot tett a konkurense megvételére, a pletykák szerint egyetlen dolláros, jelképes áron. Amit az el is fogadott, legalábbis nem kötelező szándéknyilatkozatot írtak alá a felek.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A dolog pikantériája, hogy legalább részben éppen a Binance tette az FTX torkára a kést. A múlt héten ugyanis kiderült, hogy az FTX-hez szorosan kapcsolódó Alameda Research kockázatitőke-vállalat vagyonának egy jelentős részét FTX-kriptovalutában (FTT) tartja. Ezeket hitelfedezetként is használta.

Újra beindul a halálspirál?

Mivel ezek értéke erősen kötődik a létrehozó FTX-hez, sokan elkezdték feszegetni, hogy a pénzügyi csoport eléggé tőkeerős-e. A Binance pedig kijelentette, hogy egy korábbi üzletből származó, jelentős értékű FTT-csomagját kész eladni. Az eredmény az FTT és az egész piac lejtmenete és az említett befektetői roham lett. Az FTT 76 százalékkal zuhant – 24 óra alatt.

Most sokan attól tartanak, hogy dominóeffektus, a május-júniusihoz hasonló csődhullám indul be a kriptovaluta-piacon. (Terra Luna, Celsius, 3 Arrows Capital, lásd a kapcsolódó cikket.) Bedőlhetnek például az Alameda Research hitelezői, majd azok hitelezői, és az sem világos, hogy az FTX-tőzsdén levő értékeket tulajdonosaik visszakapják-e.

Megtalálták a körözött bitcoinokat

A Silk Road (“selyemút”) nevű egykori darknetes, illegális piactér működésénél összegyűjtött 50 676 drab bitcoint foglaltak le az USA hatóságai. Ezt 2012-ben szerezték meg bűnözők, amikor nagyjából 3,4 millió dollárt értek – ma viszont egymilliárd körül vannak.

A bűnüldözők legnagyobb fogása bitcoinban azonban idén februárban volt, amikor a 2016-os Bitfinex-hackelésből származó 70 ezer bitcoint szereztek meg. Ez akkor 3,6 milliárd dollárt ért.

Napelemes töltőkre koncentrál két tőzsdei cég

Az AutoWallis-csoport és az Alteo e-mobilitáshoz kapcsolódó szolgáltatásainak összehangolása révén az elektromos Opellel rendelkező ügyfelek a gépjárművet, a töltőberendezést és a kapcsolódó szolgáltatásokat az Opel-kereskedésekben vásárolhatják meg.

2023-tól pedig akár napelemes rendszerrel és energiatároló megoldásokkal együtt közölték a cégek.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9864 9852 9924 +0,65% 9864 9900 102 987 274 HUF 2023-03-29 09:16:39
MOL 2586 2564 2588 +1,73% 2580 2586 46 465 042 HUF 2023-03-29 09:16:15
MTELEKOM 390 389 393 -0,76% 390 395 325 700 HUF 2023-03-29 09:05:38
RICHTER 7500 7500 7500 +0,27% 7490 7515 652 500 HUF 2023-03-29 09:00:17
OPUS 119 119 119 0,00% 119 120 54 145 HUF 2023-03-29 09:00:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru A forint is dideregve ébredt ma
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:57
Többet kell forintban fizetni a főbb devizákért.
Részvény / Deviza / Áru Megizmosodott estére a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:53
Erősödött a forint kedden kora estére a főbb devizákkal szemben a reggeli jegyzésekhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Megvan az oka, miért volt jó napja a Molnak
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:27
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 23,13 pontos, 0,05 százalékos emelkedéssel, 42 119,85 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Felminősítették a Molt, nyugodtan várja a forint a kamatdöntést
Eidenpenz József | 2023. március 28. 12:20
Az európai tőzsdék mérsékelten optimisták és óvatosak, a bankválság csitulni látszik, de előkerültek az inflációs és növekedési félelmek. A BUX-ot a Mol húzza, amelyet felminősített az egyik brókercég. Nagyot ugrott tegnap az olaj, a befektetők nem szeretik az unortodox utat.
Részvény / Deviza / Áru A pénzváltók nyertek a mai deviza-hullámvasúton
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 19:20
Gyengült kissé a forint hétfőn az előző heti nagy erősödést követően a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Kiszámíthatatlan, mit hoz az új magyar eurós államkötvény
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:08
Bőven lenne rá ok, hogy elszálljon az arany ára, tartósan meghaladja a 2000 dolláros szintet.
Részvény / Deviza / Áru Újra tízezer felett az OTP, simán duplázódhatnak még a gázárak
Eidenpenz József | 2023. március 27. 12:26
Szép pluszban kezdtek a tőzsdeindexek, a bankválsággal kapcsolatban némi optimizmus fedezhető fel a híradásokban. Itthon az OTP a húzó papír, a forint stabilan tartja magát. Szinte sohasem voltak ilyen olcsók a magyar részvények. Baj van a bankokkal, vagy nincs baj a bankokkal?
Részvény / Deviza / Áru Megint mutatott a forint egy meglepőt
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 06:33
Annak ellenére, hogy az uniós források egy jottányit sem jöttek közelebb, a hazai fizetőeszköz erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Öt nyomós érv az arany mellett
Eidenpenz József | 2023. március 26. 11:34
Az arany a 2000 dollárt ostromolja – de miért is nem a 3000-et? Több érv is szól most mellette, az infláció, a kamatok, a gazdasági bizonytalanság, a bankválság oldaláról. De egyes országok beinduló fejlődése is pótlólagos keresletet teremthet.
Részvény / Deviza / Áru Szörnyű péntek! Valakik a mélybe vetették ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 18:05
Közeledik a Mariana-árok alja? Az ezer pontot is meghaladta a csökkenés.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG