5p

A BUX ismét pluszban, főleg az OTP húzza, amelynek jelentését a héten ismerhetjük meg. A forint gyengécske, de stabil, megugrott viszont a török infláció. A bitcoin új két éves csúcsa 65 400 dollár körül van, már csak 5-6 százalékra áll a 2021-es rekordtól. Újabb tőzsdei bevezetést fontolgat a VW.

Az európai tőzsdéken nincs határozott irány hétfőn délelőtt, a német, francia indexek stagnálnak, a brit esik, a svéd például emelkedik. Az S&P 500 és a Nasdaq 100 indexek egyaránt új történelmi csúcsokon zártak pénteken, az európai indexek jelentős része is rekordokat döntögetett múlt héten.

A pénteki amerikai foglalkoztatási jelentés (“non-farming payroll”) lehet a héten a legfontosabb téma, mivel a befektetők megpróbálják ennek alapján is felmérni a Fed első kamatcsökkentésének időzítését. A közgazdászok arra számítanak, hogy a gazdaságban februárban 190 ezer új munkahely keletkezett a januári, meglepően nagy, 353 ezres érték után. Beszél majd Jerome Powell Fed-elnök is egy meghallgatáson.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A BUX index 0,4 százalékos pluszban van, az OTP 0,6, a Mol 0,3, a Richter 0,2 százalékkal drágul. Az AutoWallis Nyrt. alaptőke-emelésből származó részvényeit kedden vezetik be a tőzsdére, a papír azonban már hétfőn kilőtt, 14 százalékkal drágul. Az euró/forint nem váltott irányt, devizánk megint gyengül, a 394,30-as árfolyam azonban csak pár fillérrel magasabb a péntek estinél.

Árfolyamok és grafikonok

Az olaj stagnál, az európai földgáz 1,4 százalékkal olcsóbb lett.

Jön az OTP jelentése

A magyar cégek közül az OTP számait várhatjuk a héten, péntek hajnalban teszi közzé eredményeit – írta a K&H Értékpapír. A pénteki zárást követően pedig az ANY Nyomda publikálja a tavalyi éves számokat, így az osztalék várható mértékéről is több információt tudhatunk meg.

Amerikában több kiskereskedelmi-lánc, így a Target és a Costco jelentésére is várhatunk ezen a héten, utóbbi kapcsán izgalmat jelenthet a klubtagsági díj esetleges megemelése. A csütörtöki zárás után jelent a Broadcom is, az AI piacban is érdekelt memóriachip-gyártó.

Ijesztő hírek Törökországból

A török líra gyengül, miután ismét emelkedett a törökországi infláció, ami azt jelzi, hogy a török jegybank monetáris politikája még nem kezdett el hatni. A fogyasztói árak februárban 67 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, ami magasabb, mint a januárban mért 65 százalék – derül ki hivatalos adatokból.

A központi bank február 22-i ülésén megszakította kamatemelési ciklusát, miután már többször emelte az irányadó kamatlábat, eddig 45 százalékra.

Bitcoin 65 ezer dollár felett

A hétvégén volt egy kis pihenő, majd hétfőn folytatta menetelését a bitcoin. Új két éves csúcsa 65 400 dollár körül van, már csak 5-6 százalékra van a 2021-es 69 ezer dolláros rekordtól. Egyetlen hét alatt 28 százalékot drágult, míg a többi kriptó nagyon különböző mértékben, de általában ennél kevésbé. (Az ether egy hét alatt 15 százalékot ment, 3500-ra.)

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Mi mozgatja a bitcoint?

Annak ellenére, hogy sokan digitális aranynak tekintik a bitcoint, nem az aranyhoz, hanem inkább a tech részvényekhez hasonlóan viselkedett az utóbbi években – írta a Holdblog. Igaz, a bitcoin árfolyamának volatilitása (szórása) mintegy háromszorosa a Nasdaq-nak, ezért a legpontosabb összehasonlítást az index napi változását háromszorosan lekövető ETF-fel, a TQQQ-val lehet megtenni.

A Nasdaq háromszoros tőkeáttételű alapja, a TQQQ (bal tengely) és a bitcoin (jobb tengely). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Nasdaq háromszoros tőkeáttételű alapja, a TQQQ (bal tengely) és a bitcoin (jobb tengely). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Szinte már gyanús, hogy kell lennie egy tényezőnek, amely ugyanúgy mozgatja a kettőt – írják.

A közös nevező vélhetően a globális kockázatvállalási kedv és a dollárlikviditás, bár ezek az absztraktabb fogalmak nehezen számszerűsíthetők.

Újabb botrány az FTX-nél

A 2022 novemberében csődbe ment FTX kriptotőzsde megnyitotta az ablakot a károsultaknak, akik beadhatják igényüket a beragadt kriptoeszközeikre. Csakhogy a jelenlegi piaci értékeknél lényegesen alacsonyabb áron – derül ki a Conintelegraph írásából. A BTC a listán 16 871, az ether 1258,62, a solana (SOL) pedig például 16,24 dolláron szerepel, a jelenlegi töredékén.

A felhasználók, akiknek a vagyonát érintette az FTX csődje, aggódnak az árképzési különbség miatt, megkérdőjelezve a platform tisztességét. A hivatalos felszámoló arra szólított fel, hogy május 15-ig nyújtsák be elektronikus úton a követeléseiket.

Csak amerikai dollárban ne!

A kritikák közepette a PricewaterhouseCoopers (PwC) hivatalos közleményt adott ki, amelyben betekintést nyújt az FTX körül kialakult helyzetbe. A PwC várhatóan 2024 végén vagy 2025 elején teszi közzé az első időközi mérleget, és az összes követelést amerikai dollárban denominálják.

(A számokból ítélve a csődbe menetel körüli árfolyamon. A befektetők attól félnek, hogy az eredeti kriptoeszközök helyett, amelyek idő közben többszörösükre drágultak, csak a régi, alacsony árat kapják majd vissza dollárban – a szerk.)

Újabb tőzsdei bevezetést fontolgat a VW

A Volkswagen kilátásba helyezte, hogy akkumulátoripari leányvállalatát a gyártás beindítása után bevezeti a tõzsdére. A PowerCo finanszírozási terve változatlan marad. Ez azonban csak akkor válik aktuálissá, ha a gyárak már működnek, és a szabványosított akkumulátorcellát már használják. A PowerCo spanyolországi és kanadai üzemei a tervek szerint 2026-ban és 2027-ben kezdik meg működésüket.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17600 17450 17845 +0,72% 0 0 9 083 264 120 HUF 2024-04-12 17:14:21
MOL 3048 3026 3048 +0,59% 0 0 1 195 891 792 HUF 2024-04-12 17:06:12
MTELEKOM 915 915 934 -1,61% 0 0 264 519 148 HUF 2024-04-12 17:05:07
RICHTER 9390 9290 9480 -0,74% 0 0 1 828 553 765 HUF 2024-04-12 17:13:14
OPUS 391 389 405 -2,25% 0 0 193 647 863 HUF 2024-04-12 17:05:03
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Pofon Putyinnak: kitiltják az orosz fémeket az árutőzsdékről
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:15
Szankciókat jelentett be a brit és az amerikai kormány.
Részvény / Deviza / Áru Hűha! Borzasztó formában volt a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 18:31
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Ezt nézze meg! Áttört egy gátat az OTP
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 18:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Nyugtató jöhet a forintnak, drasztikus OTP-céláremelés érkezett
Eidenpenz József | 2024. április 12. 12:27
A részvények ismét megindultak az óceán mindkét partján, miközben a dollárerősödés ellenére drágul az arany és szinte minden más nyersanyag. Jókorát emelt az egyik nagy brókercég az OTP célárán. Inkább a forint csütörtöki erősödése volt meglepő, mint a pénteki gyengülés, de nyugodt kereskedés jöhet, ha az MNB lassít. Perek és csalások színesítik a kriptovaluta-tulajdonosok életét.
Részvény / Deviza / Áru A forint bágyadt, siessen, hátha tovább gyengül!
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 07:52
Gyengült kissé a forint péntek reggelre.
Részvény / Deviza / Áru Ejtsen útba egy pénzváltót, ha jó áron akar eurót venni
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 18:09
Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon: erősödött az euróval és a dollárral szemben, gyengült kissé a svájci frank ellenében.
Részvény / Deviza / Áru Medvét fogtak a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 17:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 66,21 pontos, 0,1 százalékos csökkenéssel 67 205,07 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Németországból támogatták meg Matolcsy Györgyéket
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 15:24
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Részvény / Deviza / Áru Tényleg árrobbanást hoz a bitcoin-feleződés?
Eidenpenz József | 2024. április 11. 15:02
Napok múlva itt a bitcoin-feleződés, amelyet a múltban rendszeresen szép árfolyam-emelkedések követtek. Most is így lesz, vagy ezúttal mások a körülmények? Felfokozottak a várakozások. Ezen kívül még mi emelheti a bitcoin árát? Milyen csapda vár a kisbefektetőkre?
Részvény / Deviza / Áru Merre tart a magyar infláció? Már 200 ezer magyar kriptózik
Eidenpenz József | 2024. április 11. 12:10
A tőzsdeindexek ma is inkább esni akarnak, a BUX pedig nem találja az irányt. Az OTP lefelé, a Mol felfelé tart, az euró/forint a napokban jellemző sáv tetején van. Sokat javult az aranyhoz képest lemaradó ezüst, de még nagyon messze jár korábbi rekordjától. Fog még csökkenni a magyar infláció és a kamat?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG