6p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az európai tőzsdék ismét emelkednek, az USA-ban is pozitív nyitás várható, a magyar BUX index is javít valamelyest, a forint is erősödik. Az OTP Bank és a Mol azonban, amelyeket tízmilliárdokkal sújt az új megszorító csomag, inkább stagnál. Két jó hír érkezett a kriptókról, nyakunkon a robottaxik?

Hol az egyik, hol a másik kontinens kapcsol rá, az USA kedden pihenőt tartott stagnáló indexekkel, de szerdán Európa jól teljesít. A német index 0,8, a francia 0,9, a brit 0,6 százalékkal emelkedik. Az amerikai határidős indexek is 1-2 ezrelékes pluszban vannak.

Jerome Powell amerikai jegybankelnök keddi beszédében nem adott iránymutatást a kamatpályáról, de megerősítette, hogy hamarosan megkezdődhet a csökkentés. A befektetőket foglalkoztatja az induló gyorsjelentési szezon, és még pár makroadat is érkezik a héten.

Az OTP és az euró/forint. A kormány megrángatta. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az OTP és az euró/forint. A kormány megrángatta. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A BUX index 0,3 százalékkal emelkedik, a különadók által jobban sújtott OTP Bank és Mol inkább stagnál, a Richter és a Telekom fél-egy százalékkal erősödik. Az euró már csak 393 forint, 1,3 forinttal van a kedd esti alatt. A nyersanyagok többsége kissé drágul.

Hideget is, meleget is kapott a forint

Hétfőn és kedden a kormányzat új adócsomagja miatt gyengülhetett a forint elsősorban – írtuk meg. Most az Erste Befektetési Zrt. úgy véli, a konszenzusnál kedvezőbbnek bizonyuló inflációs adat miatt sokan ismét lehetőséget láthatnak arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tovább vágja a kamatokat júliusban. De ennek “ezzel együtt kevés a realitása”.

Mindenesetre 396 fölé emelkedett az EURHUF jegyzése kedden, majd később visszakorrigált 394-hez.

A kormányzat pedig újabb bejelentéseket tett, ezúttal a kiadási oldalt csökkentő intézkedéseket hoztak nyilvánosságra, ami a brókercég szerint jó hír a költségvetés konszolidációja és így a magyar deviza szempontjából is. Az MNB szerdán délután teszi közzé a legutóbbi ülés jegyzőkönyvét, ettől azonban nagy izgalmak nem várhatók.

Árfolyamok és grafikonok

Rossz a tőzsdei cégeknek az új megszorítás

Mekkora terhet jelent a kormány új adócsomagja a tőzsdei cégeknek? - teszi fel a kérdést a Concorde sajtóközleménye. A hét elején bejelentett csomag a bankok, az energiaszektor és egyes multinacionális vállalatok adóira vonatkozik, összesen 400 milliárd forintot, vagyis a GDP 0,5 százalékát kívánják beszedni.

A bejelentett intézkedéscsomag a legnagyobb magyar tőzsdei cégek esetében szemmel látható negatív hatást fog okozni.

Ennyit bukik a Mol

A Mol szempontjából lényeges, hogy a 2024. évi többletbevételi adót jelentősen megemelték. Ez a változás hozzávetőleg 200 millió dollár vagy 75 milliárd forint többletterhet ró a Molra, ami részvényenként nagyjából száz forintnak felel meg. A Brent-Ural felárat terhelő pluszadó 2025-ben a Molnál részvényenként akár az 50 forintot is elérheti.

Feltételezéseink alapján az adómódosítás évi 60-80 millió dollár pluszadó-terhet jelent a Molnak. Ez körülbelül 25 milliárd forintos eredménycsökkenésnek felel meg írta az Erste Befektetési Zrt. is.

Így fizet majd az OTP

Az extraprofitadó idén már csak minimálisan, a Concorde Értékpapír számítása szerint 2-4 milliárd forinttal terhelheti az OTP-t, 2025-ben azonban jelentősen emelkedhet. A 2024-ben esedékes durván 10-12 milliárd forint 2025-ben akár 25 milliárdra is ugorhat.

A kormány további 85 milliárd forintot kíván beszedni pénzügyi tranzakciós illetékből 2024 hátralévő részében, amelyből az OTP várhatóan mintegy 30 százalékot fizethet be. Emellett október 1-től a konverzióval járó ügyletekre kiegészítő tranzakciós illetéket vezetnek be, ami 2024-ben nagyjából kétmilliárd, 2025-ben pedig nyolcmilliárd forintba kerülhet az OTP-nek.

A legrosszabb forgatókönyvünk alapján arra számítunk, hogy az OTP-t 2024-ben nagyjából 30 milliárd forint addicionális adó fogja terhelni, ami 2025-ben 48 milliárd forinttal nőhet – írja a Concorde.

Számításuk szerint a részvényenkénti hatás 550 forint lehet, de a hétfői kereskedés során ezt nagyrészt beárazta a piac. Vételi ajánlásukat fenntartják a bankrészvényre.

Nyakunkon a robottaxik?

A Baidu részvényei 13 százalékot emelkedtek a hongkongi tőzsdén, miután kedvező hírek érkeztek az Apollo Go nevű robottaxi megrendeléseivel kapcsolatban – írta az Equilor Befektetési Zrt. A kínai interneteskereső-óriás komoly összeget invesztál a generatív mesterséges intelligencia, valamint az önvezetés fejlesztésébe, ezzel is diverzifikálva a tevékenységi körét. Amire szüksége is van, mivel a kínai gazdaság lassulása komolyan kihat a fő bevételi forrását jelentő hirdetési piacra.

Az önvezető taxik piaca viszont várhatóan komoly növekedés előtt áll. Az elemzők további hátszélre számítanak, miután Peking is bejelentette, hogy támogatja a technológiát. Korábban Sanghaj már engedélyezte a Tesla számára, hogy tesztelje az önvezető technológiáját a város utcáin, és a jövő hónapban el is indíthatja az önvezetőtaxi-szolgáltatását.

Mindenütt jól keresnek a tőzsdei cégek?

Várhatóan a második negyedévben is folytatódhat a bevétel-, illetve profitnövekedés az amerikai cégek körében, egyelőre tehát a magasabb kamatkörnyezet ellenére sem látjuk a lassulás jeleit a gazdaságban – írta a K&H Értékpapír. Immár az olyan, korábban lemaradó szektorok esetében is javulás várható, mint például az energiacégek.

Európában óvatosabb várakozásokkal szembesülhetünk, de pozitív fordulatot jelent, hogy a STOXX 600 várható átlagos profitnövekedése több mint egy év után újra növekedhet. A magyar blue chipeknél a fundamentumok továbbra is támogatóak, amit a piaci mozgások is tükröznek.

Két jó hír a kriptókról

A vezető kriptovaluták szerdán ismét 1-2 százalékos pluszban állnak, a bitcoin az 59 ezer, az ether a 3100 dolláros határt kerülgeti. A hírek szerint minden érintett kibocsátó benyújtotta az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) által kért módosításokat az Ethereum ETF-eikhez, így él a remény, hogy esetleg még júliusban megindulhat a kereskedés.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Egy másik jó hír, hogy a bitcoin áresését – és két nagy intézményi, állami szereplő eladásait – az adatok szerint sok befektető vásárlásra használta fel. A CoinShares kimutatása szerint a múlt héten 441 millió dollár áramlott kriptovalutákra szóló befektetési termékekbe, ebből 398 millió a bitcoinra jutott.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18850 18715 18890 -0,19% 18825 18850 2 958 145 030 HUF 2024-07-24 11:25:20
MOL 2854 2834 2864 0,00% 2850 2854 148 268 772 HUF 2024-07-24 11:25:11
MTELEKOM 1072 1056 1090 -1,29% 1070 1072 240 541 422 HUF 2024-07-24 11:25:11
RICHTER 9850 9770 9880 +0,05% 9805 9850 210 471 855 HUF 2024-07-24 11:25:11
OPUS 436 436 439 +0,11% 436 438 5 159 875 HUF 2024-07-24 10:45:28
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Leizzad, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 07:43
Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Ha ezt meglátja, inkább nem köszöni meg a keddi napot a forintnak
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 18:32
Nem volt jó napja a forintunknak.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csúcsot döntöttek meg Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 18:09
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 246,31 pontos, 0,34 százalékos emelkedéssel, 73 622,19 ponton, történelmi csúcson zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Esik a forint!
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 16:07
A jelek szerint Virág Barnabás jegybanki alelnök nem tudta meggyőzni a piacot a keddi 25 bázispontos kamatcsökkentés szükségességéről, közel két óra alatt másfél egységgel gyengült a hazai fizetőeszköz az uniós pénzzel szemben.
Részvény / Deviza / Áru Erejét fitogtatva várja a forint Matolcsy Györgyék nagy bejelentését, új csúcson a BUX
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 12:05
A hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama kedd délelőtt a 390-es lélektani határ alatt körül cirkált, kérdés, ott is marad-e azt követően, hogy délután 2 órakor lehull a lepel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntéséről. A tőzsdéken nincs egyértelmű irány, az újabb rekordszintre jutott BUX a maga enyhe emelkedésével a jobbak közé tartozik, hála annak, hogy a hazai blue chipek a Telekom kivételével erősödnek. Az olaj ára felfelé, a gázé lefelé menőben, az arany drágul, a kriptók viszont esnek.
Részvény / Deviza / Áru Most már dollárt is megéri váltani
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 18:18
Erősödött hétfőn a forint a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Megint nőni tudott a BUX
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 17:35
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 434,99 pontos, 0,6 százalékos emelkedéssel 73 375,88 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Finn tőkebefektetővel egyesül az OXO Technologies
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 17:06
Egyesül a 3TS Capital Partnerrel az OXO Technologies, miután többségi tulajdont szerez a finnországi magántőke- és kockázatitőke-társaságban - közölte az OXO Technologies Holding Nyrt. hétfőn az MTI-vel.
Részvény / Deviza / Áru Joe Biden visszalépése bedönti a tőzsdét és elszabadítja a kriptodevizákat?
Bózsó Péter | 2024. július 22. 12:20
Az amerikai elnök visszalépése az elnökválasztási küzdelemből és a kínai jegybank váratlan kamatdöntése mozgatja a piacokat. A Ryanair kiábrándító eredményeket közölt. A kriptopiac a kriptobarát Donald Trump választási győzelmi esélyeit latolgatja. A forint erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Csúnyán elbántak a Ryanairrel az elkeserítő számok láttán
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 12:03
A Ryanair profitja 360 millió euró lett, ami jóval elmarad az elemzői konszenzustól és a tavalyi profittól is. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG