<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Enyhe optimizmus jelei láthatók a tőzsdéken, a dollár gyengülése és a növekedési várakozások az egekbe repítik az ipari fémek árát. A BUX-ot az OTP húzza vissza, a forint viszont erősödik a kamatdöntés előtt. Európában fejleszt a Facebook, szárnyal az uránszektor, forintban már rekordot döntött a bitcoin.

Tegnap az amerikai technológiai szektor szépen teljesített, a Nasdaq indexe egy százalékkal ment fel, és ez ma is némi optimizmusra ad okot. A német, francia, brit indexek nullában vagy egészen minimális pluszban állnak késő délelőtt, az amerikai határidős mutatók viszont újabb 0,2-0,3 százalékkal emelkednek.

A tegnapi gyenge kínai GDP-adat után az amerikai iparról adtak ki csalódást keltő számokat. De folytatódik az amerikai gyorsjelentési szezon, sok más cég mellett ma a Netflix, a Procter & Gamble és a Philip Morris is górcső alá kerül.

Itthon a BUX index 0,2 százalékkal süllyed, amit az OTP 0,7 százalékos esése okoz elsősorban. A Mol stagnál, a Richter 0,4 százalékkal emelkedik.

Árfolyamok és grafikonok

Izgalmas napja lehet a forintnak

A forint tegnap este erősen begyengült, bár más régiós devizákkal együtt. Ma viszont erősödik, az euró 360,30. A lengyeleknél eszkalálódni látszik az alkotmányos vita.

Forintbankjegyek (E. J.)
Forintbankjegyek (E. J.)

A gazdaságról, a repülőtér megvásárlásáról és az EU-s pénzekről a magyar pénzügyminiszter beszélt egy konferencián reggel, délután kettőkor pedig az MNB kamatdöntése következik. A piac 0,15 százalékpontos kamatemelést vár, bár vannak elemzők, akik ennél nagyobbat prognosztizáltak. De még ha a papírforma is érvényesül, az indoklásban lehetnek érdekességek az elemzők számára.

Újra száguldanak az ipari fémek

Jelentősen gyengül ma a dollár. Lassan felfelé araszol az olaj, a Brent már csak fillérekre van a 85 dolláros határtól. Egy nap esés után ismét drágulnak az ipari fémek, mint a réz, a nikkel, a palládium, a platina és a réz. A réz árrobbanásához hozzájárult, hogy egy perui bányát blokád alá vont a helyi lakosság, valamint az adatok szerint nagyon alacsony szinten állnak az árutőzsdei raktárkészletek.

Történelmi csúcson a bitcoin – magyar forintban

A bitcoin viszonylag stabil 62 ezer dollár környékén, miközben az első amerikai (határidős bitcoint vásároló) ETF mai elindulására vár a piac. Sokak szerint ez történelmi pillanat, és az új terméken keresztül újabb vevőkör, friss tőke jelenhet meg. Mások szerint azonban ez az információ már beépült az árba, így a “végy a pletykára, adj a hírre” jelenség is bekövetkezhet – vagyis az esemény után inkább esik majd az ár.

A dollár erősödésével, a forint viszonylagos gyengeségével az a helyzet állt elő, hogy forintban számolva már történelmi rekordot döntött a bitcoin árfolyama. Egy egysége jelenleg mintegy 19,2 millió forintot ér, többet, mint az április közepi előző csúcson.

A bitcoin árfolyama forintban (Tradingview.com)
A bitcoin árfolyama forintban (Tradingview.com)

Itt a nagy kriptodeviza-arbitrázsüzlet?

Elszállt a határidős Bitcoin árfolyama az első amerikai bitcoin-ETF miatt, amely határidős ügyleteket tartalmazna – írja az Equilor Befektetési Zrt. Szerintük a jelenséget főleg a kisbefektetők okozzák, akik jellemzően tőkeáttételt használva választják ezt a terméket.

A befektetők fejvesztve próbálják megelőzni az alap vásárlásait, ezzel profithoz jutva. A hagyományos arbitrázsügylettel szép summát lehet keresni: azonnali bitcoin vásárlással és határidős értékesítéssel. Ezzel be lehet fixálni a kettő között levő kamatkülönbözetet.

A metaverzumon dolgozik a Facebook

A Facebook tízezer munkahelyet kíván létrehozni az EU-ban, öt éven belül, annak érdekében, hogy egy új, digitális világ kiépítésén dolgozzanak, amit metaverzumnak nevezünk – írja a KBC Equitas. Emellett az elemzők bizakodók a jövő héten esedékes harmadik negyedéves jelentéssel kapcsolatban is. Tegnap a Facebook a nap végére 3,3 százalékkal emelkedett. (A metaverzum virtuális világ, kollektív virtuális tér, kiterjesztett valóság – a Wikipedia nyomán.)

Csak a pozitív hírekkel foglalkoznak?

Az eddigi, pénznyomtatás-alapú növekedésnél rázósabb időszakot, nagyobb korrekciókkal tarkított lassú felfelé mutató trendet vár a részvénypiacon Zsiday Viktor, a Hold Alapkezelő menedzsere.

A monetáris szigorítás+gazdasági növekedés már sokkal nehezebb pálya a részvényeknek, mint a pénznyomtatás végtelennel+növekedés, ezért nagyobb korrekciókkal tarkított lehet a menet Felrobbant a réz, az EUR/JPY és még az eddig gyenge platina árfolyama is. Mindezek klasszikus növekedési proxy-k, a piacok fókuszában egyértelműen a növekedés áll, inflatorikus boom-ot áraznak. A potenciális és szerintem fenyegető kínai lassulással egyelőre nem foglalkozunk.

Ismét ugranak az uránbányák

Hét százalékkal újabb sok éves csúcsra emelkedett az URA (Global X Uranium ETF) árfolyama hétfőn nap közben, 29,47 dollár is volt, miután bejelentették, hogy a világ legnagyobb termelője új alapot indít. A Kazatomprom alapja fizikai uránt venne, hosszú távú befektetésként. A kezdeti beszerzéseket egy 50 millió dolláros alapítói tőkéből finanszírozzák, később további nyilvános vagy zárt körű tőkebevonás következhet. A Zero Hedge szerint az alap várhatóan 500 millió dollárt is összegyűjthet intézményi és magánbefektetőktől.

Az urán (U3O8) azonnali piaci ára már augusztusban-szeptemberben nagyot emelkedett, miután egy másik alap, a Sprott Physical Uranium Trust Fund kezdetben 300 millió dollárt fektetett be, majd 1,3 milliárd dollárra emelte a maximális tőkéjét.

Szolid fogadtatásra találtak az új Apple-termékek

Az Apple új MacBookjai és AirPodjai, amelyeket tegnap mutattak be, szolid fogadtatásra leltek a SeekingAlpha szerint. (A megújult MacBook Pro laptopot és a vezeték nélküli AirPods következő modelljét tárták a nyilvánosság elé.) A részvény így 1,2 százalékkal emelkedett.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11545 11420 11600 +0,52% 0 0 10 227 077 695 HUF 2023-06-09 16:59:53
MOL 3008 2994 3040 -0,40% 0 0 2 049 122 162 HUF 2023-06-09 16:59:51
MTELEKOM 413 410 413 -0,37% 0 0 89 490 584 HUF 2023-06-09 16:59:45
RICHTER 8375 8325 8410 -0,95% 0 0 1 319 644 710 HUF 2023-06-09 17:00:00
OPUS 110 103 112 +4,01% 108 112 58 858 805 HUF 2023-06-09 16:59:53
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Putyin dörzsölheti a tenyerét a gázár láttán
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 12:49
Tovább szárnyal a tőzsdei gázár.
Részvény / Deviza / Áru Tarol a Tesla, de miért száguldott az OTP?
Eidenpenz József | 2023. június 9. 12:29
Az európai tőzsdék kissé lefelé csorognak, amire van is némi okuk. A BUX stagnál, ahogy az OTP is, amelynek tegnapi száguldása kétféleképpen is magyarázható. A General Motors is rácsatlakozik a Tesla-hálózatra, tovább zuhan a török líra, Hong Kongnak nagy tervei vannak a kriptovalutákkal.
Részvény / Deviza / Áru Érdemes lesz még gyorsan eurót váltani a hétvége előtt?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 08:11
Itt van, hogy indult a forint napja pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Vegyesen mozgott ma a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 18:49
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Erőt mutatott ma az OTP, gyengélkedett a Richter
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 541,95 pontos, 1,11 százalékos emelkedéssel, 49 342,40 ponton zárt csütörtökön.A részvénypiac forgalma 21,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Jogi bizonytalanságok az értékpapírügyleteknél
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:07
A közösségi finanszírozási platformnál lehetnek gondok a hazai szereplők számára.
Részvény / Deviza / Áru Leszámol a trükközőkkel a Netflix, és ez nagyon bejön - mit tett a forinttal a meglepetés-infláció?
Gáspár András | 2023. június 8. 13:20
Váratlan kamatemelés borzolja a kedélyeket, ami a kötvényhozamoknál, az értéktőzsdéken és az árupiacon is hullámokat vetett. A meglepően jó magyar inflációs adat új lendületet nem adott a forintnak, de a KSH mai bejelentései segíthetnek megtartani a devizánk erejét a közeljövőben. 
Részvény / Deviza / Áru Jelentős értéket tett szabaddá Csányi Sándor cége
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 09:14
A bankvezér közvetett tulajdonában lévő Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. 50 millió forint értékben szabadított fel zálogba adott OTP-részvényeket..
Részvény / Deviza / Áru Csak kisebb izmot növesztett estére a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 18:44
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Ma csak az OTP állta a sarat
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 18:29
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 513,20 pontos, 1,06 százalékos emelkedéssel, 48 800,45 ponton zárt szerdán.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG