<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Enyhe optimizmus jelei láthatók a tőzsdéken, a dollár gyengülése és a növekedési várakozások az egekbe repítik az ipari fémek árát. A BUX-ot az OTP húzza vissza, a forint viszont erősödik a kamatdöntés előtt. Európában fejleszt a Facebook, szárnyal az uránszektor, forintban már rekordot döntött a bitcoin.

Tegnap az amerikai technológiai szektor szépen teljesített, a Nasdaq indexe egy százalékkal ment fel, és ez ma is némi optimizmusra ad okot. A német, francia, brit indexek nullában vagy egészen minimális pluszban állnak késő délelőtt, az amerikai határidős mutatók viszont újabb 0,2-0,3 százalékkal emelkednek.

A tegnapi gyenge kínai GDP-adat után az amerikai iparról adtak ki csalódást keltő számokat. De folytatódik az amerikai gyorsjelentési szezon, sok más cég mellett ma a Netflix, a Procter & Gamble és a Philip Morris is górcső alá kerül.

Itthon a BUX index 0,2 százalékkal süllyed, amit az OTP 0,7 százalékos esése okoz elsősorban. A Mol stagnál, a Richter 0,4 százalékkal emelkedik.

Árfolyamok és grafikonok

Izgalmas napja lehet a forintnak

A forint tegnap este erősen begyengült, bár más régiós devizákkal együtt. Ma viszont erősödik, az euró 360,30. A lengyeleknél eszkalálódni látszik az alkotmányos vita.

Forintbankjegyek (E. J.)Forintbankjegyek (E. J.)

A gazdaságról, a repülőtér megvásárlásáról és az EU-s pénzekről a magyar pénzügyminiszter beszélt egy konferencián reggel, délután kettőkor pedig az MNB kamatdöntése következik. A piac 0,15 százalékpontos kamatemelést vár, bár vannak elemzők, akik ennél nagyobbat prognosztizáltak. De még ha a papírforma is érvényesül, az indoklásban lehetnek érdekességek az elemzők számára.

Újra száguldanak az ipari fémek

Jelentősen gyengül ma a dollár. Lassan felfelé araszol az olaj, a Brent már csak fillérekre van a 85 dolláros határtól. Egy nap esés után ismét drágulnak az ipari fémek, mint a réz, a nikkel, a palládium, a platina és a réz. A réz árrobbanásához hozzájárult, hogy egy perui bányát blokád alá vont a helyi lakosság, valamint az adatok szerint nagyon alacsony szinten állnak az árutőzsdei raktárkészletek.

Történelmi csúcson a bitcoin – magyar forintban

A bitcoin viszonylag stabil 62 ezer dollár környékén, miközben az első amerikai (határidős bitcoint vásároló) ETF mai elindulására vár a piac. Sokak szerint ez történelmi pillanat, és az új terméken keresztül újabb vevőkör, friss tőke jelenhet meg. Mások szerint azonban ez az információ már beépült az árba, így a “végy a pletykára, adj a hírre” jelenség is bekövetkezhet – vagyis az esemény után inkább esik majd az ár.

A dollár erősödésével, a forint viszonylagos gyengeségével az a helyzet állt elő, hogy forintban számolva már történelmi rekordot döntött a bitcoin árfolyama. Egy egysége jelenleg mintegy 19,2 millió forintot ér, többet, mint az április közepi előző csúcson.

hirdetés

A bitcoin árfolyama forintban (Tradingview.com)A bitcoin árfolyama forintban (Tradingview.com)

Itt a nagy kriptodeviza-arbitrázsüzlet?

Elszállt a határidős Bitcoin árfolyama az első amerikai bitcoin-ETF miatt, amely határidős ügyleteket tartalmazna – írja az Equilor Befektetési Zrt. Szerintük a jelenséget főleg a kisbefektetők okozzák, akik jellemzően tőkeáttételt használva választják ezt a terméket.

A befektetők fejvesztve próbálják megelőzni az alap vásárlásait, ezzel profithoz jutva. A hagyományos arbitrázsügylettel szép summát lehet keresni: azonnali bitcoin vásárlással és határidős értékesítéssel. Ezzel be lehet fixálni a kettő között levő kamatkülönbözetet.

A metaverzumon dolgozik a Facebook

A Facebook tízezer munkahelyet kíván létrehozni az EU-ban, öt éven belül, annak érdekében, hogy egy új, digitális világ kiépítésén dolgozzanak, amit metaverzumnak nevezünk – írja a KBC Equitas. Emellett az elemzők bizakodók a jövő héten esedékes harmadik negyedéves jelentéssel kapcsolatban is. Tegnap a Facebook a nap végére 3,3 százalékkal emelkedett. (A metaverzum virtuális világ, kollektív virtuális tér, kiterjesztett valóság – a Wikipedia nyomán.)

Csak a pozitív hírekkel foglalkoznak?

Az eddigi, pénznyomtatás-alapú növekedésnél rázósabb időszakot, nagyobb korrekciókkal tarkított lassú felfelé mutató trendet vár a részvénypiacon Zsiday Viktor, a Hold Alapkezelő menedzsere.

A monetáris szigorítás+gazdasági növekedés már sokkal nehezebb pálya a részvényeknek, mint a pénznyomtatás végtelennel+növekedés, ezért nagyobb korrekciókkal tarkított lehet a menet Felrobbant a réz, az EUR/JPY és még az eddig gyenge platina árfolyama is. Mindezek klasszikus növekedési proxy-k, a piacok fókuszában egyértelműen a növekedés áll, inflatorikus boom-ot áraznak. A potenciális és szerintem fenyegető kínai lassulással egyelőre nem foglalkozunk.

Ismét ugranak az uránbányák

Hét százalékkal újabb sok éves csúcsra emelkedett az URA (Global X Uranium ETF) árfolyama hétfőn nap közben, 29,47 dollár is volt, miután bejelentették, hogy a világ legnagyobb termelője új alapot indít. A Kazatomprom alapja fizikai uránt venne, hosszú távú befektetésként. A kezdeti beszerzéseket egy 50 millió dolláros alapítói tőkéből finanszírozzák, később további nyilvános vagy zárt körű tőkebevonás következhet. A Zero Hedge szerint az alap várhatóan 500 millió dollárt is összegyűjthet intézményi és magánbefektetőktől.

Az urán (U3O8) azonnali piaci ára már augusztusban-szeptemberben nagyot emelkedett, miután egy másik alap, a Sprott Physical Uranium Trust Fund kezdetben 300 millió dollárt fektetett be, majd 1,3 milliárd dollárra emelte a maximális tőkéjét.

Szolid fogadtatásra találtak az új Apple-termékek

Az Apple új MacBookjai és AirPodjai, amelyeket tegnap mutattak be, szolid fogadtatásra leltek a SeekingAlpha szerint. (A megújult MacBook Pro laptopot és a vezeték nélküli AirPods következő modelljét tárták a nyilvánosság elé.) A részvény így 1,2 százalékkal emelkedett.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17590 17475 17635 +1,76% 17590 17600 784 894 210 Ft 2021-12-07 10:12:42
MOL 2464 2440 2494 +1,23% 2464 2466 806 597 664 Ft 2021-12-07 10:12:44
MTELEKOM 412 409 412 +0,98% 412 412 19 661 883 Ft 2021-12-07 10:11:06
RICHTER 8490 8455 8515 +0,77% 8485 8490 91 136 875 Ft 2021-12-07 10:12:39
OPUS 227 225 228 +0,22% 226 227 2 671 536 Ft 2021-12-07 09:52:00
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru 9 módszer, amelyekkel kriptodevizát lehet szerezni
Eidenpenz József | 2021. december 7. 05:37
A bitcoin korábbi elképesztő szárnyalását talán a többség már végképp lekéste, de a kriptodeviza-piacon még mindig sok csoda történik. Számos módszer van arra, hogyan lehet befektetni, kereskedni vagy akár ingyen is kriptodevizához jutni. Bemutatjuk a legfontosabbakat.
Részvény / Deviza / Áru Egyedül a Molnak volt ma jó napja
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 18:13
Alacsony volt a forgalom a pesti börzén, az BUX is csökkenéssel indította a hetet. 
Részvény / Deviza / Áru Végre egy kis enyhülés, de nem éppen a Mikulás-rali
Eidenpenz József | 2021. december 6. 11:46
Ma végre zöldben állnak a tőzsdék Európában, némi optimizmus észlelhető azzal kapcsolatban, hogy az új vírusverzió talán nem is olyan pusztító. De van, aki nem osztja ezt, és kemény lezárást valószínűsít a következő hónapokban. A forint gyengécske, az olaj emelkedik. Nagy esés volt a kriptodevizáknál a hétvégén.
Részvény / Deviza / Áru A Richter volt ma a leggyengébb láncszem
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 17:43
A nemzetközi hangulat után ment a pesti börze. 
Részvény / Deviza / Áru Ügyesen tőzsdéztek a Privátbankár.hu és az Mfor.hu újságírói
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 14:04
Két dobogós helyet is megszereztek a Privátbankár.hu és az Mfor.hu újságírói az Equilor Befektetési Zrt. által meghirdetett kereskedési versenyen.
Részvény / Deviza / Áru Nem képes a forint a tartós erősödésre, leminősítették a 4iG-t
Eidenpenz József | 2021. december 3. 11:07
Európában megnyugodtak a tőzsdék a csütörtöki nagy esés után, az amerikai folytatás egyelőre kérdéses. A BUX is emelkedik, a forint viszont csapkod, nem valami izmos a kamatemelés ellenére sem. A Facebook feloldotta a kriptodeviza-reklámok évekkel ezelőtt elrendelt tiltását.
Részvény / Deviza / Áru Európa tette tönkre a hangulatot Budapesten
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 18:23
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 439,48 pontos, 0,85 százalékos csökkenéssel, 51 420,71 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru A kötvények helyett részvényekbe kell fektetni 2022-ben
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 15:18
2022-ben a kötvények helyett tanácsosabb a részvények vagy a részvényalapú befektetési formák felé fordulni, és érdemes készülni a decemberi Mikulás-ralira is. Bár a globális politikai, gazdasági és egészségügyi kockázatok jelentősek, továbbra is vannak még vonzó befektetési lehetőségek, például az olajtársaságokra, a globális pénzügyi szektorra és az amerikai technológiai szektor szereplőire érdemes koncentrálni. A hazai piacon izgalmasak a 4iG részvényei, a MOL azonban kevésbé – hangzott el az SPB Befektetési Zrt. ma délelőtti online befektetői rendezvényén.  
Részvény / Deviza / Áru Beszakadnak az árak? Vegyél!
Király Béla | 2021. december 2. 11:31
Az amerikai piacokon az utóbbi években mindig nyerő stratégia volt, hogy egy-egy nagyobb esésnél vásárolni kellett a részvényeket. Aki így tett, hamarosan komoly nyereségre tehetett szert. Az egyik legnagyobb brókerház most is ezt tanácsolja.
Részvény / Deviza / Áru Befektetési stratégiák az omikron-variáns árnyékában
Módos Dániel | 2021. december 1. 18:24
A dél-afrikai omikron variáns megjelenése nem csak a tudósokat ijesztette meg, hanem a piaci hangulat is rövid idő alatt nagyot változott, annak ellenére, hogy még biztosat nem tudunk kijelenteni erről a variánsról. Az aggodalmakat az okozza, hogy a sok mutáció miatt lehet rá esély, hogy az oltások esetleg nem, vagy kevésbé hatásosak az omikron variáns ellen.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló