1p
Az utóbbi három hónapban több kiemelkedő fontosságú dolog történt, ami hosszú távon komoly hatással lehet az euró megítélésére és árfolyamára. Az adósságválság nem hozta meg az euró sokak által várt tartós leértékelődését, az EUR/USD ugyanott van, mint két évvel ezelőtt. Ám mégis leértékelődhet az euró, az 1:1-es árfolyam alá is süllyedhet a dollárhoz képest az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója szerint.

A tavaly decemberben bejelentett LTRO, azaz az Európai Központi Bank (EKB) hosszú lejáratú refinanszírozási művelete a kockázatos eszközök árfolyamának komoly emelkedéséhez vezetett, legyen szó részvényekről, banki kötvényekről,  vagy olasz-spanyol állampapírról- írja Büki András, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója, az OTP EMDA és G10 származtatott alapok kezelője. A likviditás jótékony hatását a piacokra a Fed utóbbi évekbeli tevékenysége után talán nem kell magyarázni. Az euró/dollár árfolyam eközben, míg korábban rendkívül jól együtt mozgott a kockázatos eszközökkel, gyakorlatilag ugyanott áll.

Miért nem erősödik az euró, ha minden szép és jó?

Hová tűnt a korreláció, miért nem erősödik az euró az olasz-spanyol kötvényekkel együtt, amikor az euró gyengélkedésének egyik legfontosabb oka a periféria államainak adósságválsága volt? Most, hogy a válság megoldódni látszik, az eurónak is erősödnie kellene. Csakhogy mindeközben az euróövezet és Amerika monetáris politikájának dinamikája egyre jobban eltér egymástól.

Az EKB egyre inkább duzzasztja mérlegfőösszegét, monetáris politikája egyre lazább az euróövezet perifériájának megmentése érdekében. Szimbolikus jelentőségű, hogy Draghi személyében egy olasz bankár került az Európai Központ Bank élére, aki bár a részrehajlás legapróbb jeleit is próbálja távol tartani magától, nyilvánvalóan más célokkal rendelkezik, mint egy német jegybankár (a piac Weber váratlan tavalyi lemondásáig a korábbi német alelnök kinevezését valószínűsítette).

Amerikában nincsen tere a további lazításnak

Büki szerint egyértelmű, hogy az utóbbi fél évben jelentősen puhult-lazult az EKB politikája, a jegybank egyre inkább bevonódik az adósságválság megoldásába, ami alapvetően mandátumának felpuhulását vonja maga után. Ezzel szemben Amerikában a jegybanktól nem várható, hogy újabb monetáris lazítással próbáljon a gazdasági növekedésre hatni, több okból sem. Az egyik, hogy az amerikai gazdasági mutatók az utóbbi időben egyre inkább élénkülést mutatnak, nehezen lenne indokolható egy ilyen környezetben egy újabb kötvényvásárlás, monetáris lazítás.

A másik, hogy választási év van, és a hatalomátvételre igencsak esélyes republikánusok között rendkívül sok prominens ellenzője van a Fed ultralaza monetáris politikájának (némelyek még a Fed mandátumának létjogosultságát is megkérdőjelezik jelenlegi formájában). A harmadik ok, amit a lakosság leginkább megérez, a nyersanyagok árának, azon belül is elsősorban az olajnak az áremelkedése.

Spekulatív lufi a részvénypiacon és az árupiacon

Az alacsony kamatok és a pénzügyi rendszerbe pumpált hatalmas likviditás a várakozásokkal ellentétben ugyanis nem az ingatlanpiac és a gazdaság talpra állását segítette elő, nem a kisemberek, kisvállalkozások hitelhez jutási esélyeit javította, hanem sokkal inkább egy spekulatív lufi kialakulását eredményezte a nyersanyagok, nemesfémek és részvénypiacok területén. A monetáris politikák jelenlegi és a továbbiakban is várható divergenciájának köszönhetően az euró kamatelőnye is kezd eltűnni a dollárral szemben, hiszen az EKB egy kamatcsökkentési ciklusba kezdett bele, míg az amerikai állampapír-hozamok az utóbbi időben egyre inkább emelkedő irányba mutatnak.

Az euró gyengülését sok európai országban kívánják is, ugyanis a növekedni nem igazán tudó, fokozatosan elöregedő európai gazdaságoknak a leértékelődő euró jót is tesz, hiszen lökést adhat a mindenki által annyira áhított exportnak. A versenyképesség helyreállításának jól bevált formája volt az euró bevezetése előtt a devizák leértékelése, amivel sokkal egyszerűbb volt operálni, mint a fizetések, juttatások nominális értékének csökkentésével.

Ki a szösz fog ezek után dél-európai kötvényt venni?

A periféria államkötvényeinél és a banki kötvényeknél azonban a likviditás jótékony hatása Büki szerint nem teljesen egyértelmű. Ezek az eszközök az LTRO bejelentését követően hatalmasat raliztak. Csakhogy a piac vélhetően figyelmen kívül hagy két igen fontos tényt. Az EKB által még 2010-ben a másodpiacon vásárolt görög állampapírokat nem vonták bele a görög adósság-elengedésbe. Azaz az EKB gyakorlatilag maga mögé sorolt minden más görög kötvénytulajdonost, amire eddig még nem volt példa.

Ugyanolyan kötvények más elbánásban részesültek aszerint, hogy ki vásárolta őket, holott az ilyen értékpapírok legfontosabb tulajdonsága a „pari passu” elv, ami azt jelenti, hogy nincs különbségtétel, mindenki egyforma elbánásban részesül. Ennek az elvnek a semmibevételével a szakember szerint az EKB kiengedte a szellemet a palackból. Előbb-utóbb a piac realizálni fogja, hogy például az EKB által nagy tételben vásárolt olasz állampapírok (és főleg az LTRO három éve utáni lejáratok) korántsem olyan biztonságosak, ha minden kötvényes gyakorlatilag alárendelt hitelezővé válik egy esetleges átütemezés esetén. Ez pedig a kockázati prémiumok növekedéséhez és ezzel újabb jegybanki vásárlásokhoz kell, hogy vezessen.

A bankok igen könnyen megint megrokkanhatnak

Ami pedig a banki kötvényeket illeti, azok sem lettek feltétlenül biztonságosabbak a jegybanki likviditás injekciónak köszönhetően. A későbbiekben esetlegesen felmerülő szolvencia problémára ugyanis ez nem jelent megoldást. Ha a bankok által tartott eszközök további leértékelődési nyomás alá kerülnek, a bankok megint könnyen alultőkésítetté válhatnak. Persze a jegybank adhat felmentést ilyen-olyan formában a tőkekövetelmények teljesítése alól, elképzelhetők újabb állami mentőövek, de mi történik akkor, ha minden erőfeszítés ellenére beüt a ménkű?

Az LTRO-ban, mint az várható volt, leginkább olasz-spanyol-francia-ír bankok vettek részt, likvid és kevésbé likvid eszközeiket fedezetként elhelyezve az EKB-nél. Csakhogy ezáltal a banki kötvényesek, akik nem fedezett (unsecured) hitelezői a bankoknak, egyre inkább fedezet nélkül maradnak. Hiszen mi történik abban a nem várt esetben, ha egy bank csődöt jelent az LTRO futamideje alatt? Az EKB kielégítést nyer a nála fedezetként elhelyezett eszközökből, minden más kötvényes pedig osztozhat a maradékon, ami ilyen mértékű repóállománynál igencsak kérdéses, hogy mire lesz elég.

Az egyensúlyi árfolyam 1,2 körül lehet

Persze nyilvánvalóan az európai országok egyik legfontosabb célja jelenleg a görög eset izolálása és a bankrendszer megerősítése. Azaz nem szívesen hagynának egy újabb országot bedőlni, illetve az európai nagybankok stabilitása is kiemelt célja mind a politikusoknak, mind az EKB-nek. Ennek megfelelően a jegybank és a politika a továbbiakban is mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ne kelljen tudomást venni a rendszerben lévő feszültségekről, legyen az Portugália fizetésképtelensége, vagy az európai nagybankok problémás mérlegei.

Elnyúló, a fokozatosan előbújó csontvázak által tarkított válság lesz ez. A problémákkal szembe nem nézésnek pedig továbbra is összeurópai szinten gyengélkedő gazdasági teljesítmény, egyre puhuló EKB és fokozatosan elértéktelenedő euróárfolyam lesz a következménye. Az euró, illetve korábban a német márka árfolyama pedig, mint azt a tapasztalat mutatja, tartósan és jelentősen is el tud térni a fundamentálisan indokolttól (a vásárlóerő-paritás jelenleg 1,20 körüli euró/dollár egyensúlyi árfolyamot jelez).

Az elmúlt évek tartós felülértékeltsége után jelentős és tartós gyengülés várható (hasonlóan a bevezetés utáni időszakhoz). Ennek tükrében nem zárható ki a paritás (1:1) alatti euró/dollár árfolyam sem a következő években – fejezi be Büki András.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG