<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Más európai országok után a német kormány is korlátozná a készpénz-használatot, de ez a németeknek nem igazán tetszik, ők nagyon is elvannak a régi módszerrel. Még a jegybankelnök is védelmébe vette őket. Vajon praktikus okokból van ez, vagy a hiperinfláció hagyott bennük kitörölhetetlen nyomokat?
1923, német szükségpénz (Wikimedia Commons)

Miután a német kormány felvetette, hogy korlátozná a készpénzhasználatot és betiltaná az 5000 euró feletti készpénzes műveleteket, sokan nekimentek, még a német nemzeti bank, a Bundesbank is. Jens Weidmann bankelnök szerint a polgároknak maguknak kéne eldönteniük, hogy készpénzt akarnak-e használni, vagy készpénz-helyettesítő eszközöket – írta a Die Welt.

Szerinte a készpénz az egyetlen igazi törvényes fizetőeszköz, és az alacsony kamatokra nem az a jó válasz, hogy megszüntetjük a készpénzt, hanem inkább fel kéne pörgetni a gazdaságot, hogy emelkedhessenek a kamatok. (A jelenlegi helyzetben ugyanis a kamatok sokszor negatívak a gazdaság szereplői számára, ami ellen az egyik legjobb védekezés, ha a pénzt hazavisszük, széfbe tesszük. A készpénz kamata ugyanis már nem tud negatív lenni – a szerk.)

A németekhez járnak pénzt mosni?

Pedig a német kormány a terrorizmus és a pénzmosás elleni harccal magyarázta a korlátozási terveit, hiszen a készpénzes tranzakciók ellenőrizhetetlenek, követhetetlenek. Sokak szerint a használt autók és ingatlanok kereskedelmében virágzik a pénzmosás. A politikusok szerint még más olyan országokból – Franciaország, Belgium, Spanyolország – is járnak át pénzt mosni Németországba bűnözők, ahol már vezettek be hasonló készpénzhasználati korlátozást.

Közben az EKB az 500 eurós bankjegy megszüntetésének lehetőségét vizsgálja, mert ez az illegális tranzakciók lebonyolításának fontos eszköze lehet. Ennek szépséghibája, hogy ez az ötlet sok éve újra és újra előkerül, például már 2013-ban is írtunk róla és akkor sem volt új ötlet. (Van, ahol a bankjegyet Bin Ladennek nevezik: mindenki tudja, hogy létezik, de még senki sem látta.)

Készpénzmániás nemzet

A németek nagyon ragaszkodnak a régi fizetési módszerekhez, Németország az egyik leginkább készpénzigényes gazdaság a fejlett államok között – írja a Qz.com. A németek kétszer annyi készpénzt hordanak maguknál, mint a franciák, az amerikaiak vagy az ausztrálok, átlagosan mintegy 110 eurónyit. A tranzakciók 80 százaléka készpénzben bonyolódik, szemben az USA 50 százalékos arányával.

Bankjeggyel tapétáznak (1923, Bundesarchiv)

Külön tanulmányozták a németek furcsa viselkedését, és közvélemény-kutatás alapján arra jutottak, hogy a készpénz a németek számára megkönnyíti a rendelkezésükre álló pénzösszeg és a kiadások áttekintését. Egy pillantás a pénztárcába, és máris látják, mennyit költöttek, és mennyi maradt. Mások szerint a németek szeretik a magánszféra intimitását megőrizni, ezért ragaszkodnak az anonim tranzakciókhoz.

Utálják a hiteleket is

Megint mások a német történelemre mutogatnak, amely során az első és a második világháború után is elértéktelenedett a pénz és elveszett a spórolós nép megtakarításainak zöme. Az NKD-márka sem bizonyult igazán érték- és időtállónak. Az új, modern német márka viszont a stabilitás és az értékállóság jelképévé, a németek büszkeségévé vált, vonakodtak is áttérni az euróra.

Nemzetközi felmérések mutatják, hogy azon országokban, ahol pénzügyi válság, bankválság, hiperinfláció volt, az emberek jobban szeretnek készpénzt tartani, mint bankba tenni a pénzt. A németek ezen kívül az adósságokat is kifejezetten utálják, a 2011-es adatok szerint még csak harmaduknak volt hitelkártyája. A 2013-as évben a fizetési tranzakcióknak csak 18 százalékát bonyolították kártyával, szemben a franciák 50 és a britek 59 százalékával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Mennyire lesz durva a jövő évi villany- és gázszámla? Hamarosan kiderül!
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 11:34
Legkésőbb december 16-ig kiderül, milyen tarifákkal számolhatunk 2023 első negyedévében.
Személyes pénzügyek Százmilliókat csalnak ki a magyaroktól a bankkártyás csalók
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 17:21
A bankkártyás forgalom bővülésével párhuzamosan a csalók is nagyobb elánnal vetik be magukat és próbálják átverni a kártyás fizetőket. A bankok gyakran hangsúlyozzák, hogy senki ne adjon ki idegeneknek érzékeny adatokat vagy a fizetéshez szükséges kódokat. Ha gondatlanul jár el a bankkártyás, akkor könnyen lehet, hogy a bank nem téríti meg az összeget.
Személyes pénzügyek Sokat spórolhat, aki jól választ hitelt
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 12:07
A korábbi évek kamatakcióival ellentétben idén az is karácsonyi ajándékként fogható fel, hogy a bankok lassítottak a személyi hitelek kamatainak emelésénél.
Személyes pénzügyek Egymillió magyar autósnak kell döntést hoznia
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 11:18
Közel egymillió autósnak, köztük majd félmillió magánszemélynek kell arról döntenie néhány napon belül, hogy szeretnének-e biztosítót váltani. Az inflációs hatás a biztosítások díját és a fedezetlenségi díjakat is jelentősen emeli, így érdemes alaposan megfontolni, hogy váltsunk-e, és ha igen, melyik társasághoz vigyük a kötelező biztosítást – írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek Elkelt az összes hely a pénzügyi diákverseny országos döntőjében
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 15:07
A végéhez ért a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny megyei fordulója, a Privátbankár.hu kihirdette a szakképző iskolák és technikumok diákjainak szervezett verseny országos döntőjének mezőnyét.
Személyes pénzügyek Már csak négy hely kiadó a pénzügyi diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 16:13
Folytatódott a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny, amelyet a Privátbankár.hu idén ősszel a szakképző iskolák és technikumok diákjainak szervezett.
Személyes pénzügyek Itt vannak a betéti kamatsapka részletei, de vannak még kérdések
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:10
Megjelent a rendelet.
Személyes pénzügyek Akár a foglalót is elbukhatja, aki így vásárol lakást
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 10:50
Előzetesen ellenőrizni kell, mennyi hitelt kaphatunk.
Személyes pénzügyek Nagy harc indult a megtakarítók kegyeiért - most egy biztosító szállt a ringbe
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 10:17
Az elszálló infláció miatt kétszámjegyű hozamot kell ígérnie annak, aki a befektetők pénzére hajt. Az állampapírok jelenleg a 3-6 éves konstrukcióiknál kínálnak ilyet induláskor, rövidebb lekötésekre banki betétnél is találni már 12 százalékos kamatajánlatot. Most pedig egy biztosító rukkolt elő öt év alatt 50 százalékos hozamot garantáló lehetőséggel – írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek Továbbra sincs jó hírünk az eurót venni szándékozóknak
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 07:34
A forint nem akar erősödni, hétfő reggel is a 407-es szint közelében cserélt gazdát a hazai bankközi devizapiacon, valamennyivel a pénteki záróértéke alatt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG