<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A tehetséges, de suttyó argentin csapat vb-t nyert, de Messiből soha nem lesz Maradona. A rasszisták örvendeznek a franciák vereségén, pedig az identitás nem bőrszíntől függ. Aki Franciaországban nőtt fel és énekli a francia himnuszt, az francia. Nagyító alatt a foci-vb és a nemzeti identitás.

„Fehér, keresztény, európai értékeket képviselő ország lett a világbajnok”, írta Facebook-posztjában vasárnap este Németh Szilárd, Magyarország kormányzópártjának alelnöke afeletti örömében, hogy Argentína emlékezetes mérkőzésen, tizenegyesekkel legyőzte Franciaországot a katari foci-vb döntőjében.

Amellett, hogy Németh Szilárd bejegyzése letűnt századok fajelméleteinek hangvételét idézi, amellyel Nyugaton nemcsak a szalonképes, de a konzervatív politikusok táborából is örökre kiírná magát, és amelytől Hernán María Patino Mayer, Argentína magyarországi nagykövete is elhatárolódott, van még vele néhány „apró” probléma.

A vad banda

Vessünk például egy pillantást „a keresztény, európai értékeket képviselő” ország nemzeti tizenegyének amúgy kiváló hálóőrére, Emiliano Martínezre, aki a díjátadó ceremónián több százmillió tévénéző előtt falloszt formált elismeréséből, a torna legjobb kapusának járó Aranykesztyűből, mintegy üzenetként a francia szurkolóknak:

Emiliano Martínez mutatványa a foci-vb díjátadóján Loszaílban 2022. december 18-án. Fotó: EPA/Friedemann Vogel
Emiliano Martínez mutatványa a foci-vb díjátadóján Loszaílban 2022. december 18-án. Fotó: EPA/Friedemann Vogel

Ha már európai értékek: el tudjuk-e képzelni ezt a német Manuel Neuerről, a francia Hugo Llorisról vagy éppen a spanyol/baszk Unai Simónról? Aligha.

Ráadásul nem ez volt az argentin gárda egyetlen ordenáré megnyilvánulása a torna során.

Az ellenfél kispadjának provokatív szétlövése (Leandro Paredes), más játékosok pökhendi lehülyézése (Lionel Messi) és faszfejnek nevezése (Sergio Agüero), a rivális edzőnek mutatott szamárfül (Lionel Messi) vagy éppen az újságírók kollektív lebuzizása (mégha tán viccnek is szánták) után nehéz mást mondani, minthogy ez a válogatott európai szemmel nézve egy suttyócsapat.

Persze tudjuk, hogy az argentin embereknek mennyire fontos a foci és az újabb vb-cím 36 évnyi várakozás után. Tudjuk, hogy az argentin játékosoknak is van lelkük, hiszen sorra sírták el magukat örömükben. Tudjuk, hogy Dél-Amerikában máshogy ketyegnek az órák, mások a normák, más a mentalitás. (Hogy milyen, arról az alábbi cikkben írtunk.) 

Az argentinok bizonyos értelemben még szerethetők is, Európához azonban – annak ellenére, hogy jelentős részben európaiak leszármazottai – nem sok közük van.

Ez az argentin tizenegy tehát nem nőtt a szívemhez. A csapat többsége felejthető, Messi pedig kétségtelen zsenialitása és raklapnyi trófeája ellenére sem ér fel Maradonához (aki nem csak zseni volt, hanem – amíg játszott – botrányai ellenére korszakos vezéregyéniség is).

„Messi jó ember, de nincs meg az a személyisége, hogy vezér legyen” – mondta róla korábban a két éve elhunyt, hazájában félistenként tisztelt futballikon. És ezzel fején találta a szöget.

Bőrszín és identitás

Na de térjünk rá a franciákra! Nem kell túl nagy fantázia ahhoz, hogy a Fidesz-alelnök bejegyzéséhez odagondoljuk: Argentínával szemben Franciaország „nem fehér”, „nem keresztény” és „nem európai értékeket” képviselő ország.

Mások még ennél is tovább mentek: Boldog István, a Fidesz egykori országgyűlési képviselője szerint egy „keresztény csapat ma legyőzött egy afrikait és világbajnok lett! Isten segítette őket!” Fazakas Attila, Székesfehérvár jobbikos önkormányzati képviselője pedig azt írta: „Argentína legyőzte az Afrika-válogatottat.”

De miért lenne Afrika-válogatott a francia nemzeti tizenegy? Mi köze a fekete kontinenshez a hófehér Llorisnak, Théo Hernandeznek, Griezmann-nak, Rabiot-nak és Giroud-nak, vagy a részben Karib-szigeteki ősökkel rendelkező Varane-nak, akik mind a kezdőcsapat tagjai voltak a vb-döntőben?

És miért lenne afrikai Koundé, Upamecano, Tchouaméni, Mbappé, Dembélé, Kolo Muani, Fofana, Coman, Camavinga, Thuram, Konaté és Disasi (hogy csak a döntőben pályára lépőket említsük)?

Mert fekete a bőrszínük? Mert Mbappé apja kameruni, Dembeléé mali, Kolo Muanié pedig kongói? És akkor mi van?

Kylian Mbappé a gólkirálynak járó Aranycipővel a foci-vb díjátadóján Loszaílban 2022. december 18-án. Fotó: Twitter/AFP
Kylian Mbappé a gólkirálynak járó Aranycipővel a foci-vb díjátadóján Loszaílban 2022. december 18-án. Fotó: Twitter/AFP

Ezek a futballisták (Camavinga és Thuram kivételével) mind Franciaországban születtek. Francia az anyanyelvük, francia iskolákba jártak, francia csapatokban nevelkedtek.

Most pedig saját akaratukból magukra öltik a francia címeres mezt, és közösen éneklik a meccsek előtt a francia himnuszt. Ezzel jelzik, hogy azonosulnak a nemzettel. Ők tehát bizony franciák.

Nem mellesleg pedig sokat dolgoztak a sikerért, és bevándorlók tömegeinek mutatnak példát.

Persze tudjuk, hogy a bevándorlók integrációja nem fáklyásmenet, és feszültségeket okoz a társadalomban. Nyilván annak sem lehet tapsolni, amikor lángolnak az általuk lakott külvárosok. De ez nem ok arra, hogy bőrszínhez kössük a nemzeti identitást – aki ezt teszi, az lényegét tekintve rasszista.

Mindegy, hogy fekete vagy fehér, ezt a francia csapatot lehet kedvelni, szeretni. Mert kiváló játékosok alkotják, látványos focit játszik és minden mozdulatán érződik a futballkultúra.

Mert képes küzdeni és lehetetlen helyzetekből felállni, ahogy ezt a vb-döntőn is bizonyította.

Bár a vb-n elsősorban nem a franciáknak drukkoltam (hanem az uruguayi válogatottnak, hogy miért, azt itt fejtettem ki részben), a francia tizenegynek kétségkívül különleges helye van a világ futballjában.

„Vissza fogunk térni”, írta Kylian Mbappé a döntő másnapján. A mondat mögé két szimbólumot tett: egy francia zászlót és egy összekulcsolt kezet.

A Nagyító rovat korábbi cikkeit itt olvashatják.

Szubjektív Élet gyomorgörcs nélkül – miért szeretjük Bécset?
Wéber Balázs | 2023. február 4. 05:33
Bármikor is jártam az osztrák fővárosban, mindig a béke, a nyugalom és a relatív jólét szigetének tűnt. Itt az számít, hogy mit teszel magadért, nem az, hogy honnan jöttél, mondják ott élő ismerőseim. Persze az ő életük sem egyszerű, de legalább nem kell görcsölniük a megélhetés miatt. Világjáró rovatunk ezúttal Bécsbe viszi el az olvasókat.
Szubjektív Viva Venezia! Ciao Venezia! – A világ leghíresebb karneválja
Elek Lenke | 2023. január 28. 05:59
A dózse és vendégei az erkélyről üdvözlik a népet. Megszólalnak a harsonák, léggömbök százai repülnek a magasba. Nincs fotós, aki ellent tudna állni a tarka színjátéknak. Világjáró rovatunk ezúttal a Velencei Karnevál élményét eleveníti fel.
Szubjektív A nap képe: Brüsszelben iszogatott az Orbán-kormány minisztere
Wéber Balázs | 2023. január 25. 16:22
Tele a pohár.
Szubjektív Egy ország, ahol egekben az infláció, mégis mindenki ünnepel
Wéber Balázs | 2023. január 24. 19:14
Argentínában egyik válság követi a másikat, az infláció tavaly 94,8 százalékra ugrott. A közös dél-amerikai valutáig pedig még hosszú az út. A foci-vb győzelem eufóriája és a helyi mentalitás ugyanakkor sok mindenre gyógyír lehet. Nagyító alatt Dél-Amerika talán legellentmondásosabb országa.
Szubjektív A nap képe: kölcsönkesztyűben és micisapkában kapták le a minisztert
Litván Dániel | 2023. január 24. 17:14
Szalay-Bobrovniczky Kristóf nem számolt a téliesre forduló időjárással egy hagyományőrző eseményen.
Szubjektív A nap képe: egy kiskorú lánnyal fotózkodott Orbán Viktor
Mester Nándor | 2023. január 22. 13:59
Erre is volt ideje Szatmárcsekén.
Szubjektív Miért kéne betiltani a modern síelést? És mit tegyünk akkor, ha ez mégsem következik be?
Litván Dániel | 2023. január 21. 05:59
Hogyan jutottunk ember és természet nemes párbajától idáig? A sport norvég ősapái biztosan nem erre gondoltak, amikor az első lesiklóléceket megalkották. Világjáró rovatunkból ezen a héten az derül ki, hogy nem volt minden jobb a régi szép időkben, de a síelés esetében ez így is volt jó.
Szubjektív A nap képe: éjjel érkezett Szijjártó Péter
Wéber Balázs | 2023. január 19. 12:48
Száraz, kiégett aggyal.
Szubjektív Háború és média: gondoljuk meg kétszer, kinek hiszünk 
Wéber Balázs | 2023. január 17. 19:14
Háborúban a média is hadszíntér, a manipuláció a hadviselés része mindkét oldalon. Az ukrajnai vérontás elsődleges felelőse továbbra is Vlagyimir Putyin, de ez a történet sem teljesen fekete-fehér. Nagyító alatt a média, egy végzetes rakétacsapás és néhány kényes kérdés.      
Szubjektív Milliók egy kofferben – dagad az EP korrupciós botránya
Wéber Balázs | 2023. január 10. 19:22
Az EP-alelnök tavaly novemberben még a katari munkavállalói jogokat dicsérte, decemberben már egy börtönben karácsonyozott. Apját menekülés közben kapták el, kofferjában több százezer euróval. Az Európai Parlament hamarosan újabb képviselők mentelmi jogát függesztheti fel. Itt az alkalom, hogy Brüsszel példát mutasson a korrupció elleni harcban – de a magyar kormánynak is lenne bőven teendője. Nagyító alatt az EU elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb botránya.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG