8p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sean Connery, a 007-es ügynök? Sir Arthur Canon Doyle, Sherlock Holmes atyja? Alexander Graham Bell, a telefon feltalálója? Kockás kiltek? Ódon várak, morózus kastélyok? Dudaszó és legendák? Igen, a Világjáró ezúttal Edinburgh-ban, a fenti hírességek és nevezetességek városában járt.

Amikor egy itthon is jelen lévő dél-koreai vállalat váratlanul meghívott Edinburgh-ba, ottani üzemének avatására, még kevéssé került szóba Skócia önállóvá válása, amely gondolat ma sokkal gyakrabban felröppen – és úgy látszik, eme óhaj lebegtetése jót tesz a turizmusnak.

Soha ennyien nem voltak kíváncsiak a zordon csúcsokra, ősi palotákra, zöld hegyoldalakra és patakokra, mint mostanság. Néhol már túlturizmusról is beszélhetünk. Sőt, a skótok újabban látványosan tiltakoznak az ellen, hogy a turisták köveket cipeljenek haza a patakpartokról és a tengeri partvidékekről, aminek nincs semmi értelme, viszont rombolja a környezetet és megváltoztatja az élővilágot.

A Boszorkányok kútja

Követ valóban nem érdemes hazavinni, különleges élményeket annál inkább. Edinburgh-t a világ egyik legrejtélyesebb városának tartják – legendái, kísértethistóriái hozzátartoznak több ezer éves történelméhez csakúgy, mint mai szellemiségéhez.

Az Edinburgh-i vár a sziklák ormán
Az Edinburgh-i vár a sziklák ormán
Fotó: Depositphotos

A Végzet köve például a koronázási ceremónia alatt ülőhelyként szolgált a skót uralkodók számára. A jókora kődarab eredetileg a IX. században került skót földre, majd 1292-ben, az utolsó skóciai koronázást követően I. Eduárd angol király eltulajdonította és  a Westminster apátságba vitte. Bár a követ 1950-ben „visszalopták”, hamarosan átadták Angliának. Alapos eredetvizsgálat után, 1996-ban hivatalosan is visszakerült Skóciába, ahol az edinburgh-i várban helyezték el.

A Boszorkányok kútja az egyik fő utca, a Royal Mile végén található, szemben a várral.

A XVI. századi skóciai boszorkányüldözésnek és inkvizíciónak több mint 3000 nő esett áldozatul az országban.

Csak Edinburgh-ban mintegy háromszázan égtek el máglyán. A kút az áldozatoknak állít emléket, a kivégzésük helyszínén.

Bolyongó lelkek nyomában

Sir George Mackenzie a XVII. század 80-as éveiben Skócia főügyésze volt, és nem véletlenül kapta a Véres Mackenzie gúnynevet. 1691-es halálakor a Greyfriars templom sírkertjében temették el, amely annak a börtönnek a tőszomszédságában található, ahol az általa megvádolt politikai foglyokat tartották. Síremléke, a Fekete Mauzóleum is ott áll.

Az évszázadok során a sírkertben számos kísértetet véltek látni, míg a XX. század végén Mackanzie szelleme (Mackenzie Poltergeist) is felbukkant.

Nehogy azt higgyük, hogy mindez csupán középkori mese! 1998-ban állítólag egy részeg hajléktalan megszentségtelenítette a sírt, és Mackenzie lelke ma is ott bolyong. Több száz látogató számolt be furcsa érzetekről, egy láthatatlan jelenlétéről, sőt, még fizikai támadásokról is. Idővel a városi önkormányzat bezárta a mauzóleumot és a börtönt, de szervezetten felkeresheti, aki nem fél a kísértetektől.

Edinburgh-ot, a későbbi fővárost 626-ban alapította Northumbriai Edvin. Híres egyetemének köszönhetően a felvilágosodás korának egyik központjává vált. Hogy miként fért ez össze a véres tömeggyilkosságokba torkolló boszorkányüldözéssel, azt ne kérdezze senki!

Virágzik a kulturális turizmus

Ma az itt lakók minden követ dédelgetnek, és kiemelt figyelmet fordítanak hagyományaik, hagyatékuk megőrzésére, környezetük ápolására. Olyannyira, hogy 1995-ben a város történelmi magját az UNESCO a világörökség részévé választotta.

Edinburgh ma egy gyönyörű, élhető és gazdag város – állítják a helyiek mellett az oda kivándorolt magyarok is, és bizonyára igazuk van.

A különleges természeti adottságoknak, a történelmi nevezetességeknek és a látnivalóknak köszönhetően a bevétel főleg a turizmusból és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatóiparból eredeztethető, de nem elhanyagolható a whiskygyártás profitja sem – no meg, a kettő összefügg.

A virágzó kultúra is turisztikai vonzerő: szerencsém volt, mert ottjártamkor zajlott a The Fringe, a világ legnagyobb nemzetközi művészeti fesztiválja, ami akkortájt még nagyon undergroundnak hatott – épp a hagyományok városában.

Újabban évről-évre bővül a műfajok palettája, haladva a technikával. Míg régen meglepetésként hatottak a performance-ok vagy a videóalkotások, ma már a mesterséges intelligencia is belép az alkotók közé.

Edinburgh óvárosa sem unalmas hely
Edinburgh óvárosa sem unalmas hely
Fotó: Depositphotos

A könyvfesztivál szintén világhírű. Az UNESCO 2004-ben, a világon elsőként Edinburgh-nak adományozta Az Irodalom Városa nevű díjat. A fesztiválok idején nehéz megfizethető szállást találni, erre is figyeljünk, ha felszállunk egy odatartó fapadosra.

Haggis, csak erős gyomrúaknak

Amikor megérkezik az ember, el kell döntenie, hogy kötelességszerűen végigjárja a hét dombra épült város nevezetességeit, vagy sétálgat a Princess Streeten, az itteni (hajdani) Váci utcán, beül egy whiskyre meg egy sörre valamelyik ódon pubba, és csak bámulja a helybélieket. A skót kockás szuvenírek vásárlása könnyen függővé teszi az embert.

Ha már leültünk, mit együnk?

Nos, a haggis csak erős idegzetűeknek és erős gyomrúaknak ajánlható, jóllehet, bizonyos tekintetben hasonlít egyes magyar ételekre: a belsőségek felhasználása és a töltött birkagyomor gondolata nem áll messze a pacaltól, külsőre meg kicsit úgy néz ki, mint egy pufi májas hurka.

Tölteléke darált belsőség, zabliszttel és fűszerekkel keverve, körete a clapshot, ami répa és burgonyapüré.

Elsősorban ünnepi alkalmakkor kínálják: szilveszterkor, valamint a leghíresebb skót költő, Robert Burns születésnapján, január 25-én. A tálalás autentikus ceremóniája rendkívül látványos:  ezüsttálon hozzák be, utána következnek a dudások, a vendégsereg pedig Burns-ódát énekel. Utóbbiba aligha tudunk beszállni, még dúdolás szintjén sem.

Ágyúlövés egy órakor

A szállodai reggelik kihagyhatatlan fogása – a hagyományos brit paradicsomos bab mellett – a véres hurkára emlékeztető fekete puding, a  burgonyalepény (hash brown), a vajas, melegen feltálalt kerek zsemle (morning roll) és a  darálthúsos szelet (lorne sausage). A sütemények nagyon kellemesek, a scone-t például lépten-nyomon megkóstolhatjuk.

Ha kipihentük magunkat, irány a városnézés! A Füvespiac kihagyhatatlan: a középkor óta Edinburgh egyik legfontosabb piactere át van itatva történelemmel.

Bár a Mons Meget, a híres ostromágyú története talán nem mindenkit érdekel, de ha kora délután érünk oda, hallhatjuk a híres egy órai ágyúlövést (One O’clock Gun).

A Royal Mile Edinburgh óvárosának turisták által leginkább látogatott utcája. A végén található Holyroodhouse-palota a  brit uralkodók hivatalos  rezidenciája, amelyet I. Dávid skót király kolostornak alapított 1128-ban, de a XV. századtól Skócia uralkodóinak legfontosabb lakóhelye volt. II. Erzsébet évtizedekig, minden nyár elején egy hetet töltött el itt.

Királyi város
Királyi város
Fotó: Depositphotos

A katedrális meg az illúziók világa

A kastély 14 gyönyörű lakosztálya bárki által látogatható, közte I. Mária skót királynő hajdani otthona is. 2002-ben az aranyjubileumi ünnepségek alkalmából nyitották meg a Királynő Galériáját, mely a királyi gyűjtemény darabjait mutatja be.

Ezzel nem ért véget a kihagyhatatlan látnivalók listája: a Királyi Botanikuskert, a monumentális St. Giles katedrális, a Leith öblében ringatózó Royal Yacht Britannia, egy különös létesítmény, a Camera Obscura, meg a World of Illusions.

Ebben az elvarázsolt kastélyban, amelyet 1853-ban alapítottak, lencsék és tükrök garmadája teremt különös világot.

Emlékeznek a Lány, gyöngy fülbevalóval című filmre? (A történet helyszínéről, Delftről írtunk is nemrég.) Johannes Vermeer, a híres holland festő már a XVII. században használta ezeket az eszközöket művei elkészítéséhez. Mindehhez mára a legmodernebb 3D-s hologramok is csatlakoznak.

Aki ott él, annak persze nem ez Edinburgh, talán soha nem járta végig alaposan ezeket a különleges látnivalókat, és lehet, hogy a legendákat sem ismeri töviről-hegyire. De ez így van szerte a világon: a budaiak se szoktak audio guide-dal sétálgatni a Buzogánytorony tövében vagy a Mátyás templomnál.

Utoljára hagytuk, ami kihagyhatatlan, a whiskyt. A világ egyik leghíresebb szeszes italának megkóstolása nélkül aligha lehet hazatérni. A vásárlást viszont inkább a duty free-ben ejtsük meg, mert olcsóbb és nem növeli a bőrönd súlyát.

A whiskyhez a tiszta víz a legfontosabb

Ha nemcsak a fővárost látogatjuk meg, hanem van időnk barangolni Skóciában, akkor érdemes felfedezni az egyik legismertebb whiskytermelő vidéket, Speyside-ot, amely a legfontosabbat adja a híres italhoz: a kitűnő minőségű vizet. A Spey folyó vizét a lazacokon és a pisztrángokon kívül már csak a whiskygyártók kedvelik jobban.

Ezen a vidéken található a legtöbb világhírű lepárló is, amelyeknek az ital után szintén a turizmus a legfontosabb bevétele.

A Glenfiddich birodalom látogatóközpontja, étterme és ajándékboltja annyira népszerű, hogy jóval előbb be kell jelentkezni a kóstolótúrákra.

Ez azon kevés üzem egyike, amelyek még ma is családi tulajdonban működnek. Sikerét egyebek között annak köszönheti az 1886 óta fennálló vállalkozás, hogy idejében, még a XX. század 50-es, 60-as éveiben felismerték a reptéri duty free üzletek fontosságát. Az évi 9 millió liternyi whiskytermelés jelentős része ma is ezekben a boltokban talál vevőre.

A Világjáró többi cikkét itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Szubjektív Orbán Viktor elszabadult - és még az ősszel rákoppinthat Magyar Péter orrára? Ez Viszont Privát
Bózsó Péter – Dobos Zoltán – Izsó Márton – Juhász Gábor – Litván Dániel | 2024. július 14. 17:15
Orbán Viktor nagyon az elemében van mostanában, végigturnézta a világot, összehozta a Patriótákat, és láthatóan kiválóan szórakozott közben. De mi van, ha van még valami még váratlanabb húzás a zsákjában? Most lenne könnyebb legyőzni a Tiszát vagy két év múlva? Rogán Antalnak is ötleteket adnak munkatársaink: Bózsó Péter, Dobos Zoltán és Litván Dániel az Ez Viszont Privát legújabb adásában.
Szubjektív Az utca embere: „Akkora tételeket a család nem vásárol, hogy huszonhat helyre menjen el az akciókat megnézni”
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. július 13. 09:43
Július 1-jével a kormányzat kivezette a boltokból a 13 hónapig élt kötelező akciózást, a Gazdasági Versenyhivatal honlapján az Árfigyelő azonban továbbra is működik. Az utca embere sorozatunkban a vásárlókat arról kérdeztük, mennyire követték figyelemmel a boltok kedvezményeit, és utánajárnak-e a termékek árainak az Árfigyelőn. Videó.
Szubjektív NATO-csúcs: cinkosak a bénák
Litván Dániel | 2024. július 11. 09:31
Joe Biden állapota és Orbán Viktor igazi válasz nélkül hagyott trollkodása sem tölti el az embert bizakodással a NATO és Ukrajna jövőjével kapcsolatban. De az igazán nagy bajok nem ezek. A NATO-csúcson összegyűlt összes vezetőnek magába kéne néznie, hiszen mind felelősek például a legutóbbi, a kijevi gyermekkórházat ért támadás miatt is. Jegyzet.
Szubjektív Orbán Viktor, az önjelölt békebróker – a moszkvai vizit legnagyobb tanulságai
Wéber Balázs | 2024. július 9. 18:39
A magyar kormányfő nem egyeztetett moszkvai útja a béke megteremtéséhez aligha vitt közelebb. Maximum megint reflektorfénybe állította őt, és tovább izolálta az EU-n belül. Az orosz és ukrán háborús célok között akkora az ellentét, hogy a közvetítés per pillanat reménytelennek tűnik – még ha mindez sajnos tragikus következményekkel is jár. Nagyító alatt ezúttal a sokat vitatott moszkvai út.  
Szubjektív Ahol Einstein barangolt és Marlene Dietrich forgatott – Potsdamban jártunk
Vágó Ágnes | 2024. július 6. 05:46
Erdő mélyén sétáló Einstein, börtönben sínylődő Stasi-rabok, rendezői kanapén szerzett főszerep, nőimádó Modigliani és Brandenburg története digitálisan elmesélve. A Világjáró ezúttal a németországi Potsdamot fedezte fel – egy kicsit másképp a szokásosnál.   
Szubjektív Járt úton jár, mégis vörös vonalat lépett át Orbán Viktor Moszkvában
Litván Dániel | 2024. július 5. 14:07
Nem az első állam- vagy kormányfő még Nyugatról sem Orbán Viktor, aki Moszkvában parolázott Vlagymir Putyinnal, de lépésével mégis kesztyűt dobott az Uniónak és a NATO-nak is.
Szubjektív Nagyon korán foglaltam szállást és repjegyet, úgy olcsóbb - elmesélték utazási terveiket az emberek
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. július 4. 18:43
Vége az iskolának, az egyetemnek, itt a nyári vakáció. Van pénzük az embereknek egy kis nyaralásra? Külföld vagy belföld? Kiderül a videóból.
Szubjektív Hangfelvétel-botrány: egy ország lett hülyének nézve – Ez Viszont Privát
Izsó Márton – Juhász Gábor – Mester Nándor – Vég Márton – Wéber Balázs | 2024. június 29. 17:01
Önnek nem furcsa, hogy Varga Judit volt igazságügyi miniszternek – idézzük – „fogalma sincs” arról, mit jelent Magyar Péter hangfelvételén hallható állítása, miszerint Rogánék kihúzatták magukat a Schadl-Völner-ügy irataiból? Hogy az ügyészség szerint Varga Judit csak pletykákat osztott meg, és ennek okát nem vizsgálják? Hogy csak úgy megszüntették a nyomozást? Hogy a közmédia nem a Schadl-üggyel van tele, hanem azzal, hogyan mulatott Magyar Péter egy bárban?
Szubjektív Homokozóvödör és kislapát – A kisgyerekes szülők örök favoritja: Jesolo
Vég Márton | 2024. június 29. 05:39
Nem könnyű döntés a kisgyerekesek számára, hogy hova menjenek nyaralni. Legegyszerűbb persze a Balaton, de előbb-utóbb csak látni kellene megint a tengert. A Világjáró e heti állomása Lido di Jesolo  – a legpraktikusabb megoldás.
Szubjektív „Arról olvasok, hogy az ellenfelek meg tudják bundázni egymás közt az eredményt” – továbbjutási esélyeinket latolgatja az utca embere
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. június 25. 15:05
Fociválogatottunk lejátszotta három csoportmeccsét, és bár két vereséggel kezdtünk, a skótok ellen kiharcolt győzelem életben tartotta továbbjutási esélyeinket a németországi Európa-bajnokságon. Az utca embere sorozatunk hétfőn a déli órákban forgatott riportjában a járókelők a nemzeti tizenegy eddigi teljesítménye mellett továbbjutási esélyinket is latolgatták, és megtippelték azt is, végül ki nyeri a tornát. Videó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG