6p

Nem zsúfolt, mint Róma, nem díszletszerű, mint Velence, nem zajos, mint Nápoly és nem flancos, mint Milánó. Egy titkos aduász. A Világjáró ezúttal Gradóban nézett körbe.

Éppen készültem Gradóba, amikor egy blogon azt olvastam, hogy „amikor az embernek van egy szívszerelme, arról mindig jó mesélni. Főleg, ha ez kölcsönös”. Akkor még nem tudtam, hogy a szerelem nem túlzás, ha Itália egyik legbájosabb, élhető városáról beszélünk.

Grado, a titkos aduász
Grado, a titkos aduász
Fotó: grado.it

Kis-Velencének is emlegetik az Észak-Olaszország keleti csücskében, a Trieszti-öbölben, az Adriai-tenger partján fekvő települést, amely a térség leghíresebb fürdőhelyeinek egyike. Már kétezer éve lakják, anno még Aquileia kikötője volt, majd annak vetélytársává is emelkedett. A történelmi belvárost (Grado Vecchia) az V. században építették ki, miután 452-ben Attila hun király seregei elől, Velencéhez hasonlóan, a környék lakossága a Gradót körülvevő kis szigetekre menekült.

Ahol Sisi szeretett sétálni

A mai városkának a tenger és a csöndes, folyószerű kis lagúnák adják meg az alaphangulatát. A promenád, ahol Sisi szeretett sétálni, a kellemes, nyáron is elviselhető klíma, a tisztaság, a virágözön és szokásosnál is rafináltabb vendéglátás arra ösztökélnek, hogy látogassunk el ide. Nem hiányoznak persze a templomok, a butikok, a szálláshelyek sem, különféle minőségben, no meg, a gelato, minden mennyiségben.

Budapesttől repülővel Velence egy ugrás, Trieszt is az, autóval hat óra, ráadásul a magyar vendégek itt érezhetően fontosak.

Errefelé jut idő mindenkire, akad üres pad a sétányon, és talán a vendéglős mosolya is őszintébbnek tűnik, mint az elkényeztetett nagyvárosokban.

Nem csoda, hogy újabban sztárok találtak itt menedékre, hiszen kevésbé vannak szem előtt, mint mondjuk a méregdrága Comói-tó környékén.

Egy magyar vendéglátós küldöttség tagjaként látogattam ide legutóbb. Az olasz kulinária verhetetlenül népszerű, titkait pedig már bárki ellesheti: magyar szakoktatók, séfek és szakemberek ismerkedhetnek a fenntartható, bio és nulla kilométeres elvet valló konyhaművészettel.

Az Al Doge étteremben, amely a törzshelyünk volt, magyar fiatalember fogadott, ami itt nem meglepő. Az együttműködés keretében már évek óta tanulnak-dolgoznak kint magyar fiatalok, hogy hazajőve hasznosítani tudják külhoni tapasztalataikat. De az is megesik, hogy Olaszországban építik tovább vendéglátós karrierjüket.

Több mint kellemes – Grado madártávlatból
Több mint kellemes – Grado madártávlatból
Fotó: Depositphotos

Fellini mondása ma is érvényes

A főzés-sütés Olaszországban inkább életforma és szenvedély, mint munka.

Ez a szlogen emlékeztet Fellini híres mondására, miszerint Olaszország nem más, mint mágia – vagy ha úgy tetszik, varázslat – és pasta…

Ma már az sem mindegy, főleg az olaszoknak, hogy milyen lisztből készül az a pasta. A szakmai prezentáción a séf által bemutatott spagetti képviselte az újfajta minőség, az Eataly – a név a to eat angol és az Itália olasz szó összevonásából született – eszméjét, amely már húsz éve hódít Olaszországban és az egész világon. Ez esetben a paradicsom és a spagetti alapjául szolgáló speciális liszt volt a főszereplő, nem pedig az oregano, a bazsalikom, a sajt, de még csak nem is valamely húsféle.

A kellemes, leanderes teraszokra kiülve, a komótosan elfogyasztott ebéd alkalmából egészséges, házilag készült, tájjellegű fogások kerülnek itt az asztalra. Közben rápillanthatunk a tengerre, a kék lagúnákra és hallgathatjuk a hangoskodó kabócákat. Mintha csak a Szólíts a neveden című Oscar-díjas olasz-amerikai film szereplőivel együtt ülnénk az asztalnál.

Ne feledjük, Friuli Venezia Giulia tartományban vagyunk, amelyet Olaszország éléskamrájának is neveznek. Élelmiszerbolt-arzenál fogad itt mindenkit lépten-nyomon.

Jól főznek  és tudományosan

Érdemes ellátogatni az ínyenceknek a közeli Trieszt híres csemegepalotájába is, amely ugyancsak az Eataly nevet viseli.

Itt helyben sütött, kovászos kenyérfélék, sajtok, sonkák, olajbogyók, olívaolajok, tészták, konzervek és pestók arzenálja fogad a friss húsok, halak, zöldségek és gyümölcsök mellett.

Külön szinten várják a vevőket az italok, ahol az olasz borok, likőrök, grappák mellett már a világ több országa is képviselteti magát; sajnos magyar termékre ottjártunkkor nem bukkantam.

Itt újabban nemcsak jól főznek, hanem szinte tudományosan is. Az egyik ételbemutatón a focaccia mellé Slow Food oltalom alatt álló, La Granda féle nyershúsból készített tatár érkezett. (A Slow Food egy nemzetközi mozgalom, amely az egyes országok és régiók étkezési hagyományait védi – a szerk.)

Lehet persze, hogy egy átlagos magyar vagy olasz vendég nem szeretne mindenféle fűszerezés nélküli nyers darált húst kenni a kenyerére, de itt most nem erre helyeződött a hangsúly, hanem az alapanyagra.

Olasz éléskamra
Olasz éléskamra
Fotó: Depositphotos

Találkoztam boldog tehenekkel

A bio tej, amelyet boldog bocik szolgáltatnak, Olaszországban is ritkaság. Elmentünk az egyik modern gazdaságba, ahol bemutatták a nyers tejből készített sajt feldolgozásának és készítésének profi módját, és elmesélték, hogyan lehet A2-es fehérjét tartalmazó tejet előállítani, hogy megkapják a biominősítést.

Például úgy, hogy kényeztetik a teheneket, akik hallgatnak a nevükre, és élvezik, hogy a gépi fejés után automata kefe és zuhany tisztítja-masszírozza-kényezteti bőrüket. Cow wellness – és ez nem túlzás.

Minden állat itt született és nőtt fel, fontos a tágas tér, a csökkentett stressz-szint. A takarmány saját földjükről származik, nem használnak sem szintetikus, sem pedig vegyi műtrágyát.

Mindezt nem árt tudni, ha betérünk valamelyik étterembe. Például a már említett Al Doge-ba, ahová másodszor már úgy lép be az ember, mintha otthon lenne. Erről Tiziano, a tulaj gondoskodott, aki nemcsak tapasztalt vendéglátós és szigorú főnök, de kitűnő showman is.

A másik érdekes étterem a La Colombara, amelynek neve – igen, nem tévednek – a galambokhoz kötődik. Olyan nagy házakat hívtak így a középkorban, amelyek legfelső része ideális lakóhelyet nyújtott számukra.

Borkóstoló édes focacciával a kastélyban

Nem is Olaszországban lennénk, ha nem magasodna a környéken néhány kastély. Itáliában több száz, felújított és ma is használt, működő villa, kúria, palota található – a háború utáni sorsuk nem lett olyan szomorú, mint a hasonló jellegű magyar épületeké.

A Castello di Spessa mindenképpen az első tízben foglal helyet: elegánsan emelkedik egy szép domb tetején, a goriziai Collio szívében, egy hatalmas kiterjedésű park és golfpálya ölelésében. Bort kóstoltunk itt, néhányat a több ezer olasz termék közül – érdekesség, hogy a kísérő étek ezúttal gyógynövényes rizottó és édes focaccia volt. Természetesen a borok is a helyi szőlőhegyekről és kastélyok pincéiből származtak. Az egyik legfinomabbnak a Collio Pinot biancója bizonyult.

Az olaszok nem szeretnek korán kelni, és visszafogottan reggeliznek – a szállodákban inkább a külföldi vendégek kedvéért roskad a svédasztal.

Érdekes, hogy bár a zöldségek hazájában vagyunk, mégsem jellemző, hogy reggel friss paradicsomot, uborkát, paprikát raknának ki az asztalokra. Legalábbis errefelé nem divat.

A Világjáró többi cikkét itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Szubjektív Kitart az Orbán-kormány Netanjahu mellett, és ezzel szembemegy a magyar érdekekkel
Wéber Balázs | 2024. május 21. 18:46
A Hamász mellett az izraeli kormány vezetőit is felelősség terheli a háborús és az emberiesség elleni bűntettekért a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze szerint, aki ezzel megerősítette emberi jogi szervezetek értékeléseit. Ennek ellenére a magyar kormány továbbra is teljes mellszélességgel támogatja a Netanjahu-kormányt, és ezáltal egyre jobban elszigetelődik a világban. Ez pedig – a Kremlhez fűződő szoros kapcsolatokhoz hasonlóan – ellentétes a magyar érdekekkel. Nagyító alatt ezúttal egy döntés és annak magyar szála.
Szubjektív „Nem bízom a nyugati oldalban” – járókelők a kínai–magyar kapcsolatokról
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. május 19. 17:41
Az utca embere sorozatunkban ezúttal Hszi Csin-ping kínai elnök látogatásáról és a keleti nagyhatalommal ápolt kapcsolatokról kérdeztük a járókelőket. Videó.
Szubjektív Sorsdöntő év lesz az idei Magyar Péter számára – Ez Viszont Privát
Bózsó Péter – Juhász Gábor – Litván Dániel – Wéber Balázs | 2024. május 18. 10:34
Sikerül kinyírnia a hatalomnak a Tisza Pártot is, vagy dagad majd tovább, mint a hólabda? Meddig dőlhet a dominó, ami idén februárban elindult? És milyen következményei lesznek annak, ha az EP-választáson tényleg robban a bomba? Erről is beszélt a Klasszis Média szubjektív műsorában, az Ez Viszont Privátban Bózsó Péter, Litván Dániel és Wéber Balázs.
Szubjektív Egyetlen bűnbarlang még nem vészes egy városban – de mi van, ha az egész város az? 
Mester Nándor | 2024. május 18. 05:44
Makaóban tényleg sok a kaszinó, de a város korántsem csak ezekről szól. Még mindig fellelhetők a portugál gyarmati idők kulturális és építészeti emlékei. Az utcatáblák kétnyelvűek, de az egész területet persze a kínaiak uralják. Milyen az élet ezen a különleges környéken és miért van gyorsítósávja a kínai vendégmunkásoknak? Ezt idézzük fel a Világjáró mostani részében.
Szubjektív A nap képe: Magyar Péter nem akármilyen fotót lőtt
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 17:06
A politikus saját képmása elé ugrott be.
Szubjektív Húsz éve nem nézek köztévét, nem hiszek nekik - üzentek a médiának az emberek
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. május 12. 14:02
Egy hónap múlva lesz a választás, dübörög a kampány, a médiából pedig ömlenek a hírek. Miből és hogyan próbálnak hiteles információkhoz jutni az emberek? Kiderül a videóból.
Szubjektív Megfejtettük Szijjártó Péterék közép-ázsiai titkát
Csabai Károly | 2024. május 11. 05:46
Van egy ország, ahol tengerpart nélkül is pazarul érzi magát a turista. Bár nincs közel, nekünk, magyaroknak egyre fontosabb, a napokban több miniszterünk mellett a Világjáró is Üzbegisztánban járt.
Szubjektív Magyar Péter az új Orbán Viktor? - Ez Viszont Privát podcast
Privátbankár.hu | 2024. május 4. 10:39
Utolérjük-e Magyar Péterrel Romániát? Lesz-e kormányátalakítás a választások után? Hogyan használja a Rogán Művek teljes eszköztárát a Tisza Párt országjáró alelnöke? És kell-e nemzetiszalag-hiányra számítani a falvakban mostanában, mint korábban bármilyen választás előtt? Erről is beszélt Mester Nándor felelős szerkesztő, Dobos Zoltán és Vég Márton újságíró az Ez Viszont Privát friss adásában.
Szubjektív A város, ahonnan végzetes útjára indult a Titanic
Kormos Olga | 2024. május 4. 05:44
Harsogóan zöld természet, ahol a "Trónok harcát" forgatták, protestáns angol unionisták és katolikus ír nacionalisták mai napig tartó vetélkedése, sok-sok eső, a Titanic szülőhelye, valamint kultikus, többszáz éves kocsmakultúra – és még ennél is több Észak-Írország, benne a fővárossal, Belfasttal, ahová legutóbb eljutott a Világjáró. 
Szubjektív „A hülyeségig próbálják szabályozni az életünket” – ezt gondolja az utca embere két évtizednyi uniós tagság után
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. május 2. 05:43
Kereken húsz év telt el azóta, hogy Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz. Az utca embere sorozatunkban arra kértük a járókelőket, értékeljék, összességében milyen hatása volt hazánk tagságának, és milyen személyes pozitív és negatív élmények fűződnek hozzá. Videó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG