TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A bankok bevételének 70 százaléka a hitelezett vállalatoktól származik, így természetesen nagyon szeretnének hitelezni. Van, akit mindenki, van, akit senki nem akar hitelezni, a köztes réteg a válságban eltűnt, a hitelintézetek ugyanazt a tortát osztogatják fel egyre nagyobb kockázatvállalás mellett.
Tóth Viktor

Növekszik-e a hitelezés, hiteleznek-e a bankok? Teljesen téves az a módszer, ahogy a bankok hitelezési dinamikáját mérjük. Torz a bázis, sokkal konzervatívabbak a bankok, mint régen, miközben a korábbi kockázatvállalási étvágy alapján felépített rossz portfólió még mindig benne van a bázisban  – mondta Tóth Viktor, a Budapest Bank vállalati üzletágának vezetője a Privátbankár.hu Pályázat – Start 2015 konferenciáján.

Másrészt a kockázati étvágyat nem lehet megítélni csak a hitelállomány mérete alapján. Pusztán a pénzügyi mutatókra alapozva is nehezebben mennek át a cégek a hitelvizsgálaton. A cégek pozícióját is figyelni kell, nem csak a hitelvolument.

A játék megy tovább

Akarnak-e a bankok hitelezni? Természetesen akarnak, hiszen ez az alaptevékenységük. A bankok jövedelme nagyon visszaesett a bankpiacon, visszaestek a lakossági hitelek is. A kamatok csökkenése nagyon egészséges a vállalkozásoknak, hosszú távon talán a bankoknak is, azonban a bankok jövedelme (a jövedelmi pool) csökkent. De a hitelezett cégektől jön a bankok jövedelmének a 70 százaléka, így alapvető cél, hogy a hitelezés folytatódjon.

Ugyanazt a tortát osztogatják

Vannak cégek, akiket senki sem akar hitelezni, és vannak, amelyeket mindenki. A válság alatt a köztes rész tűnt el, a bankok egymás között ugyanazt a tortát osztogatják újra, a már meglévő, hitelképes ügyfelekre lőnek. Őket hozzák el egyre jobb feltételek ígéretével egymástól, ebből a szempontból egyre nő a kockázati étvágy.

A bankok mérlegfőösszege, kötelezettségállománya nőtt, de bevételei csökkentek. A verseny nagy, amit az NHP is növelt. Az árazási verseny után a kockázati verseny indul be a magyar bankrendszerben, eközben egyes bankoknak komoly önmérsékletet érdemes gyakorolni – mondta Tóth Viktor. A kockázati étvággyal nagyon csínján kell bánni.

Még alig van elbírált pályázat

Utalt arra, hogy el kéne kerülni a lufifújást a hitelpiacon, és úgy véli, hogy az NHP-t egy idő után ki kéne vezetni a piacról.

A Budapest Bank felméréseket végez arról is, hogy milyen az ügyfelek beruházásigénye, és szintén úgy látják, hogy ez erősen megnövekedett. A források 8-9 százalékát írták eddig ki, de még csak 1 százalékát bírálták el, bőven van még tehát potenciál – hangzott el.

Az új hiteligények bővülésének üteme egyelőre nem olyan nagy, mint ahogy akár a Magyar Nemzeti Bank, akár a Budapest Bank szeretné – mondta.

Nem kell fehér köpeny az innovációhoz

Magyarországon nagyon sok likviditási problémával küzdő vállalkozás van, az innovációval ezeket versenyképessé lehet tenni – mondta Glósz Andrea, a Glósz és Társa Pénzügyi Tanácsadó Iroda ügyvezetője. Nagyon sok pályázat nyílik meg kutatás-fejlesztésre (K+F), de aki nem jogosult pályázati pénzekre, az is sok előnyt élvez adóoldalról, ami a forrásainak allokálásában segít.

Az innovációhoz nem kell feltétlenül találmány, kísérleti központ, fehér köpenyes tudós és kísérleti egér – hangzott el. Elég, ha megnézzük, hogy a saját cégünknél mit tehetünk. Az innováció egy szemléletmód, a fejlesztések és változások kezeléséhez, amellyel előnyöket tudunk elérni.

Négymillió cég jövője a tét

Négymillió kis- és középvállalkozó jövője lehet a tét, a munkahelyek számát 4,2-ről ötmillióra szeretnék növelni, a vidékről való elvándorlást csökkentenék - mondta korábban Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár a Privátbankár Pályázat – Start 2015 konferenciáján. Részletek >>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalatok A Mol-részvényesek osztaléka is csúszik
Privátbankár.hu | 2020. március 24. 09:58
A rendkívüli helyzetre és a jogszabályi kötelezettségekre hivatkozva ugyanis a tőzsdei társaság nem tartja meg az április 16-ára meghirdetett éves közgyűlését. 
Vállalatok Napi 25 ezer orvosi maszk gyártását kezdi meg egy pécsi lakástextil üzem
Privátbankár.hu | 2020. március 18. 13:59
A napokban érkezhet meg Litvániából az az orvosi textil alapanyag szállítmány, melyből összesen 400 ezer egészségügyi maszkot gyárt majd le a Rovitex Hungária Kft.
Vállalatok Hétfőtől elkezdődik a magyarországi vonatok teljes fertőtlenítése
Privátbankár.hu | 2020. március 15. 14:36
Teljes fertőtlenítést vezet be a MÁV a vasúti és HÉV-szerelvényeken a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként - mondta a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Elindult az első emeletes KISS motorvonat a Budapest-Cegléd vonalon.
Vállalatok Nyolc magyar cég került fel a kistigrisek listájára
Privátbankár.hu | 2020. március 8. 17:06
A Financial Times FT1000 néven már a negyedik évben jelentette meg listáját Európa leggyorsabban növekvő társaságairól.
Vállalatok Óriási pénzt kap a Huawei konkurense
Privátbankár.hu | 2020. március 6. 13:48
Félmilliárd eurós hitellel fejleszt 5G technológiát a Nokia. Korábban felmerült az is, hogy amerikaiak vennék meg, hogy erősebb legyen a Huawei vetélytársa.
Vállalatok Nemzetközi légikikötő, vagy kisrepülőgépek fogadására alkalmas hely lesz a fehérvári reptér?
Privátbankár.hu | 2020. március 4. 12:10
Úgy tűnik, hogy részben meghallgatásra talált a székesfehérvári önkormányzat igénye, és kormányzati segítséggel megkezdődik a város repterének régóta tervezett fejlesztése.
Vállalatok Meghalt Jack Welch
Privátbankár.hu | 2020. március 2. 18:53
A General Electric legendás vezére újraértelmezte a vállalatvezetést.
Vállalatok Hogyan kezeld és ne kezeld a munkavállaló jelöltjeidet
Privátbankár.hu | 2020. január 11. 11:36
Manapság se a munkaválalóknak, se a munkaadóknak nincsen könnyű dolguk. Mivel gyökeresen megváltoztak a viszonyok az álláskeresésben és a foglalkoztatásban, így ezekhez kell alkalmazkodnia annak a vállalatnak, ami fent szeretne maradni. Lássuk, hogy milyen fontos dolgokra kell figyelni, amikor interjúztatunk.
Vállalatok Több mint 23 milliárdot érhet a Takarék-ingatlanvagyon
Csabai Károly | 2019. december 23. 17:11
Ilyen értéken apportálta ugyanis azokat abba a társaságba, amelyet néhány hónapja azért alapított, hogy a Takarékbank által használt banküzemi ingatlanokat kezelje.
Vállalatok A cégeknek a járművek tulajdonlása egyszerűen nem gazdaságos
Privátbankár.hu | 2019. december 16. 13:36
Ha egy vállalkozás járműbeszerzésben gondolkodik, akkor a tartósbérleti konstrukció az egyik legjobb megoldás. A költségek kiszámíthatók és jól tervezhetők, egy, az év elején hatályba lépett jogszabályi változás révén pedig a konstrukció adóterhelése kedvezőbb lett, mondta el Penz Tamás, a Merkantil Bérlet Kft. ügyvezetője.
Friss
hírlevél