Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Rég tapasztaltunk ehhez foghatót: előző hónaphoz viszonyítva és éves összehasonlításban is olcsóbbak lettek az élelmiszerek a Privátbankár.hu Árkosár-felmérése szerint. Ilyen utoljára 2017 májusában volt. Rossz hír, hogy egy év alatt brutálisan sokat drágult a burgonya, az almáért viszont sokkal kevesebbet kérnek. Jön a húsvét, mennyiért adják a legolcsóbb sonkát és csoki nyulat? Megnéztük.
A felújított zalaegerszegi Interspar

Ahogy minden hónap elején, így áprilisban (ezúttal április 3-án) is ellátogattunk három hipermarketbe, hogy megnézzük, hogyan alakultak az árak. Ehhez most is ugyanazt a 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarat vettük alapul.

A KSH kedden teszi közzé a fogyasztói árak márciusi alakulásáról szóló inflációs adatot.

Érdekes dolog történt: nemcsak előző hónaphoz viszonyítva - amikor is égben járt a nagybevásárlás, 20 366 forintos értékkel történelmi csúcsot elérve -, de tavaly áprilishoz képest is azt találtuk, hogy vásárlásunk végén alacsonyabb lett a számla összege. Ilyen utoljára 2017 májusában fordult elő.

Előző felmérésünkkor jóval drágábban vásároltunk, mint most: ezúttal 2,7 százalékkal, 545 forinttal fizettünk kevesebbet, mint márciusban. Éves távlatban is kevesebbet hagytunk a kasszánál: tavaly áprilishoz képest 1,3 százalékkal csökkentek az árak.

A vizsgált három hipermarket közül mindhárom áruházban lejjebb mentek az árak az előző hónaphoz viszonyítva. Nem is kevéssel, 3,9 százalékkal fizettünk kevesebbet most az Intersparban, mint márciusban. Komolyabb árcsökkenés volt az Auchannál is, szerényebb a Tescónál. Előbbinél 3,6 százalékkal, utóbbinál 0,4 százalékkal mérséklődtek az árak egy hónap alatt.

Ahogy fentebb már említettük, ha éves távlatban vizsgáljuk az árak alakulását, ebben az esetben is árcsökkenésről beszélhetünk, annak ellenére, hogy csak egy láncnál mértünk árcsökkenést. Az Interspar egy év alatt 6,8 százalékot faragott az árakból. Az Auchanban 1,9, a Tescóban pedig 1,4 százalékkal volt magasabb a számla vége, mint tavaly ilyenkor. Még igy is egy év alatt 1,3 százalékkal csökkentek az árak a a vizsgált hipermarketekben. Így jött ki élelmiszerkosarunk átlagára 19 821 forintra.

Az árváltozás százalékos mértéke az előző év azonos időszakához képest
- azaz a Privátbankár.hu Árkosár-felmérésének éves árindexe

Mindhárom láncnál 20 ezer forint alatt sikerült kihozni havi nagybevásárlásunkat. Az Interspar elveszítette márciusi első helyét, ezúttal az Auchanban fizettük a legkevesebbet, 19 721 forintot.

Minden Árkosár-cikkünkbe beleírjuk, így most is megtesszük: akkor járnánk a legjobban, ha mindent ott szereznénk be, ahol a legolcsóbb. Ez talán kivitelezhetetlen feladat lenne, de ha nem sajnálnánk rá az időt és az energiát, akkor 18 295 forintba kerülne a nagybevásárlás és 1526 forintot spórolhatnánk az átlagárhoz képest.

Mi drágult, mi lett olcsóbb?

20 százalékot meghaladó áremelkedést ezúttal egyetlen terméknél sem találtunk. Legjobban a rizs (+14 százalék), a tea és a kávé (+12, +12 százalékkal) drágult egy hónap alatt. Olcsóbb lett az alma (-20 százalék), az égetett szesz (-13 százalék), a tészta, a csirkemell (-10, -10 százalék), és jó hír húsvét előtt, a tojásért is kevesebbet kérnek (-11 százalék) márciushoz képest.

Éves távlatban jóval több termék ára nőtt – nem is kevéssel. A burgonyáért 79 százalékkal kell többet adnunk (ennek okairól itt olvashat), 30 százalékkal drágult a chips, de kenyérnél, a lisztnél, a túródesszertnél és a tejfölnél is 10 százalék feletti drágulást mértünk.

A legnagyobb árcsökkenés az almánál volt: tavaly áprilishoz képest 49 százalékkal kerül kevesebbe a gyümölcs. Olcsóbb lett még a tej (-22 százalék), a tojás (-20 százalék), 10 százalékkal fizettünk kevesebbet a jeges teáért és a felvágottért.

Havi legolcsóbbak

Most is kiválasztottunk három (+1) terméket, amelyeknek külön megnéztük az árát. Ezúttal választásunk:

  • az instant csokis zabkására,
  • az UHT tejre,
  • a csoki nyúlra,
  • és a sonkára esett.
Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

A négy termék közül kettő aktualitását egy-egy élelmiszer-botrány adta. Az egyik botrány abból lett, hogy előző hónapban a Nébih megvizsgált több zabkását, amelynek során 17 termékből 14-nél találtak valamilyen hiányosságot.

A legolcsóbb instant csokis zabkását az Intersparban találtuk 1523 forintos kilónkénti áron. A Tescóban a cseh gyártmányú fit reggeli kása tűnt a legolcsóbbnak, 2754 kilós áron. Az Auchanban a Cornexi csokis, banános terméke volt a legkedvezőbb áron, a 65 grammos kiszerelésű zabkását 129 forintért kínálták, a kilós ár így 1984 forintra jön ki.

Második vizsgált termékünk az UHT tej volt. Ennek hátterében az áll, hogy a Penny Market alsónémedi logisztikai központjánál március végén demonstráció volt. A tejtermelők amiatt kezdeményezték a tüntetést, mert a Penny Market 14 forintos, azonnali árcsökkentéssel 135 forintos áron dobott piacra egy szlovákiai import UHT tejet. A diszkontlánc a lépést azzal magyarázat, hogy a piacon épp nem volt elég magyar tej. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ezt cáfolta.

Mi ilyen olcsón, 135 forintért nem láttunk UHT tejet az általunk vizsgált hipermarketekben. Az Auchanban a saját márkás Auchan Optimum 1,5 százalékos magyar tejet, illetve a Tescóban a 1,5 százalékos, magyar gyártmányú Riska tejet találtuk a legolcsóbbnak, 149 forint minkét helyen. Az Intersparban szintén a Riska tej került a legkevesebbe, bár itt már 156 forintba került.

Egy azonos mindhárom láncnál: a húsvéti vásár mindenhol javában tart. Nem csoda, két hét múlva itt a húsvét, ezért megnéztük azt is, hogy az ünnep kihagyhatatlan szereplői, a sonka és csoki nyúl mennyibe kerül.

Kezdjük a sonkával. Azt mindenki tudja, hogy "sonka" és sonka között óriási a különbség. A legolcsóbb sonka gyanánt jellemzően gyorspácolt tarjából, lapockából készült termékeket kapni. Ezt a felmérésünk is igazolta. Mindhárom hipermarketben lapockából készült sonka bizonyult a legolcsóbbnak. A Tescóban 990 forintért adták a Kaiser füstölt főtt kötözött lapockát. Az Intersparban 1090 forintért találtunk sonkát, az Auchanban pedig 1099 forintba került a Taurus, szintén füstölt, főtt, kötözött lapocka.

Legolcsóbb csoki nyulat az Auchanban találtuk. A 150 grammos, Nicole márkájú terméket 459 forintért adták, kilós ára 3060 forintra jön ki. A Tescóban a legolcsóbb termék (egy ülő nyúl) kilós ára 3100 forintra jött ki. Az Intersparban a Tibi csoki nyúl kilója 4990 forintra jött ki. Utóbbinál megnehezítette az összehasonlítást, hogy a termékek többségénél kilós ár helyett csak darabárat találtunk. A kilós ár ugyanis megkönnyíti a vásárló dolgát az árak összehasonlításában. Fontos, hogy tudjuk mekkora kiszerelés is kerül annyiba, amennyi. Lásd legutóbbi cikkünket, amiben azzal szembesültünk, hogy 5 év után néhány héttel ezelőtt észrevétlenül újra 5 decis lett a Heineken sör.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Újra megjelent a régi áremelős trükk a boltokban – A Hét Videója
Izsó Márton - Gáspár András | 2021. április 9. 19:33
Az élelmiszerárak emelkedése lassul a hipermarketekben, örülni azért mégsem lehet felhőtlenül: az elmúlt év robosztus drágulása után nem csoda, ha most lassul az élelmiszer-infláció. Friss tapasztalat, hogy résen kell lennünk a bevásárlásnál és néha bizony a kisebb betűtípussal írt számot is meg kell néznünk az árcímkén, mert néhány termék ismét elkezdett „összemenni” – és mindezt a járványhelyzetben jobb, ha inkább egyedül tesszük, nem a fél családdal.
Vásárló Nagyon meglódult az infláció márciusban
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 09:25
A februári 3,1 százalék után márciusban 3,7 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest.
Vásárló Átírta a tavalyi pánikvásárlási hullám a kiskeradatot
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 09:23
Az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal, tavaly februárhoz mérten 5,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelem forgalma.
Vásárló Húsvét utáni nagybevásárlás: mi maradt a boltokban?
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. április 8. 17:25
Ha nem is őrült tempóban, de március után áprilisban is valamelyest tovább folytatódott a hazai hipermarketekben az árcsökkenés – legalábbis ez olvasható ki szokásos Árkosár-felmérésünk során szerzett tapasztalatokból. Miközben előző évhez képest újabb drágulásnak lehettünk tanúi, az ünnep utáni vásárlási láz utóhatásai is megmutatkoztak a boltokban.
Vásárló Milyen fogyókúrás étrend-kiegészítőket, tablettákat szedjünk?
Márkázott tartalom | 2021. április 8. 09:28
Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző fogyókúrás étrend-kiegészítő tabletták. Ezek között vannak természetes összetevőjű, de egyéb anyagokat tartalmazó változatok is. Nem csoda tehát, hogy nehezen találjuk meg a megfelelő készítményt.  Milyen kapszulákat érdemes szedni napi szinten? Ebből a cikkből minden kiderül! 
Vásárló Meghosszabbította a kikapcsolási moratóriumot az MVM
MTI | 2021. április 7. 18:29
A döntés nem csak a védett ügyfeleket érinti.
Vásárló Fontos tudnivalók a kollagén pótlásáról
Márkázott tartalom | 2021. április 7. 12:48
A modern kori táplálkozás során egyre nagyobb figyelmet kapnak a főzéshez használt alapanyagok összetevői, az elegendő rostbevitel és a változatos étrend.  Fontos szempont, hogy a változások jótékony hatásai mellett nem árt tudatosan figyelni arra, hogy a régebbi korokban kialakult ételek fogyasztását elhagyva hiánytünetek léphetnek fel. Cikkünkkel a kollagén szerepéről és pótlásáról osztjuk meg a legfontosabb tudnivalókat. 
Vásárló Új javaslat: applikációval ellenőriznék a koronavírus-védettséget?
Privátbankár.hu | 2021. április 6. 14:36
Az MKIK újabb javaslatokat tett a kormány számára.  
Vásárló Így lesz hosszú életű a mosogatógépünk
Márkázott tartalom | 2021. április 6. 12:29
Háztartási gépeink élettartama nagyban függ attól, hogyan használjuk őket. Ha betartjuk a gyártó előírásait, és szakszerűen történt a beszerelés, meghosszabbíthatjuk a berendezések élettartamát. Érdemes tehát vásárlás és az első működtetés előtt is alaposan tájékozódni a kiválasztott modellről. Az első és legfontosabb lépés, hogy mindig bízzuk szakemberre a beszerelést. Ez nem csak a hibátlan működés miatt fontos. A garancia és a jótállás is csak ebben az esetben érvényesíthető.
Vásárló A száraz haj megmentése
Márkázott tartalom | 2021. április 5. 12:19
Ha valakinek száraz a haja, előbb vagy utóbb szembe kell néznie a töredezéssel. A fénytelen, fakó hajszálak vége hamar szétnyílik, majd egyre magasabban törik el. Ez sem esztétikailag, sem egészségügyileg nem jó, mert valamiféle gondot jelent.
hírlevél
depositphotos