2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha a részvényesek jóváhagyják a juttatásait, akkor a Tesco vezérigazgatója 430-szor többet fog keresni, mint egy átlagos dolgozó. Ezt a befektetők egy része a cég hírnevét romboló döntésnek tartja. 

A Tesco arra kérte részvényeseit, hogy hagyják jóvá Ken Murphy vezérigazgató évi majdnem tízmillió fontos, több mint 4,7 milliárd forintos személyi juttatási csomagját, ez azonban nem mindenkinek tetszik. 

Árfolyamok és grafikonok

A tulajdonosok közgyűlésén hangot akartak adni annak, hogy amikor az utca embere megélhetési problémákkal küzd, és alig lábalt ki a megugró infláció okozta sokkból, talán nem kéne szemérmetlenül jól megfizetni a cég első emberét.

Túl bőkezű a boltlánc?
Túl bőkezű a boltlánc?
Fotó: Depositphotos

A brit boltlánc májusban megjelent éves jelentéséből kiderült, hogy Murphy 9,93 millió fontot - közel 4,7 milliárd forintot - tett zsebre bér és juttatások formájában a 2024. február 24-én végződött üzleti évben. Ez szép nagy ugrás ahhoz a 4,44 millió fonthoz - 2,1 milliárd forinthoz - képest, amit a 2023/2022-es üzleti évben keresett. Az elmúlt évi fizetés 430-szorosa annak, amit a Tesco átlagos alkalmazottai kapnak – derült ki a ShareAction befektetési csoport számításából.

Ez a csoport a Reuters szerint fel akarja vetni, azt a problémát, hogy a vezérigazgató óriási jövedelme éles ellentétben áll azzal, hogy a takarítók és a biztonsági személyzet még az úgynevezett megélhetési bért (Living Wage) sem kapja meg az áruházláncnál. Ezt az összeget a Living Wage Foundation civil szervezet számolja ki figyelembe véve, mekkora órabérre van szüksége valakinek a szigetországban ahhoz, hogy gondoskodjon lakhatásáról, rezsijéről, élelmiszeréről és egyéb alapvető szükségleteiről.

Ez az órabér jelenleg London esetén 13,15 font (6200 forint), országosan 12 font (5660 forint). A hivatalos minimális órabér az Egyesült Királyságban 11,44 font (5400 forint). A ShareAction kifogásának súlyt ad, hogy a csoport tagjai összesen 6600 milliárd dollár vagyont kezelnek. Nem csupán a Tescótól, de az áruházlánc beszállítóitól is elvárnák, hogy legalább a Living Wage-et adják meg minden dolgozójuknak. A kiskereskedő a szokásos bullshittel reagált a felvetésre. E szerint Murphy vezetésével a cég elérte azokat a pénzügyi céljait, amelyek eredménye a részvények értékének növekedésében ölt testet. Jövedelme túlnyomó részben ilyen típusú teljesítménymutatókhoz kötött.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Hamarosan kiderülhet, melyik áruház nyert a júliusi „karácsonyi” vásárban
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 10:05
A karácsonyi vásárra emlékeztető júliusi nagy akciósorozatot az Amazon kezdte a Prime Dayjel, ám az online áruházak gyorsan átvették az ötletet, sőt a hagyományos játékosok is beszálltak a versenybe. 
Vásárló Legyen résen, árcsökkenés jön a kutakon!
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 15:46
Keddtől a benzin nagykereskedelmi ára 2 forinttal, a gázolajé pedig 3 forinttal mérséklődik.
Vásárló Az Oktogonról elment, most Romániából rajtolna újra az amerikai gyorsétteremlánc
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:55
Románia lehet térségünkben az az ország, ahol az amerikai Wendy’s teszteli, hogy képes lenne-e visszatérni Európába. A kudarccal végződött előző kísérletnek Magyarország is részese volt.
Vásárló Intézkedett a Lidl: majdnem milliós fizetést kínál a kezdőknek a német üzletekben
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:21
Szeptembertől többet kapnak a német Lidl-üzletek dolgozói. 
Vásárló Eddig bírta, példátlan lépésre szánta el magát a másik Aldi
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 07:47
Az Aldi szerint minden termékét olyan olcsón kínálja a vevőknek, amilyen olcsón csak tudja, ezért a cég áruházai egyfajta kedvezményt testesítenek meg a kiskereskedelemben. Ez változhat a jövőben.
Vásárló A legfelsőbb szintet is elérte a botrány: mérgezték a lakosságot, nem csoda, hogy bedühödtek a kínaiak
Buksza blog | 2024. július 14. 14:37
Kínában nem ritkák az élelmiszer-biztonsági botrányok, amelyeknek ismert és ismeretlenül maradt halálos áldozatai is vannak. A legújabb ügyre a legfelsőbb pekingi vezetés is kénytelen volt reagálni.
Vásárló A vásárlóknak és a boltosoknak is elege lett
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 13. 19:14
Nagy változás jöhet az önkiszolgáló pénztáraknál egy felmérés nyomán. Nagyjából kétszer annyian vannak, akik szerint meg kellene szüntetni az önkiszolgáló pénztárakat, mint akik támogatják ezeknek a megtartását. 
Vásárló A hőszigetelés a nyári hőség ellen is megoldást jelent!
Márkázott tartalom | 2024. július 8. 10:19
A hőszigetelés fontossága megkérdőjelezhetetlen az energiahatékonyság szempontjából, mivel általa jelentős fűtési- és hűtésiköltség-megtakarítást, illetve nagyobb komfort érhetünk el. 
Vásárló Beütött a legrosszabb forgatókönyv: újra drágább lett a családi nagybevásárlás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. július 8. 05:44
Az elmúlt évek masszív ársokkja után az utóbbi időben javíthatott kicsit a hangulatunkon a néhány százalékos éves árcsökkenés - ez azonban most nyolc hónap után véget ért, ismét többet kell fizetnünk a hipermarketekben, mint egy éve. Havi szinten viszont kissé mérséklődtek az árak, pedig az állam kivonult az árazásból. Féltve őrizgetjük 50 forintos palackjainkat, kutatjuk az olcsó dinnyét és fagyit - itt a friss Privátbankár Árkosár.
Vásárló Szegény luxuscikk-kereskedők nem igazán tudják hogyan maradjanak talpon
Privátbankár.hu | 2024. július 7. 18:27
A luxuscikkek értékesítését is megviselte az elmúlt évek inflációja annak ellenére, hogy ez az a termékfajta, amelyen nem fognak a gazdasági válságok, mert vevőik nem érzékenyek az áringadozásokra.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG