Hirdetés
Hirdetés

A CIA "túl fehér" volt 9/11 idején, hogy kiszúrja a nyomokat?

2019. szeptember 13., 13:18
Cimkék
BBC
, 9/11
, CIA

A CIA azért sem tudta megakadályozni az ikertornyok elleni merényletet, mert munkatársainak nagy része nem volt tájékozott a másfajta gondolkodásról.

Az 541 méter magas New York-i One World Trade Center felhőkarcoló Jersey Cityből nézve 2015. szeptember 11-én hajnalban. (MTI/AP/Julio Cortez)
Az ikertornyok helyén épült New York-i One World Trade Center (MTI/AP/Julio Cortez)

A BBC elemzése szerint az amerikai hírszerzés hagyományosan abból a társadalmi rétegből választja ki munkatársait, amelyhez vezetői tartoznak: a nagy többség fehér, protestáns, a felső- vagy középosztályból származó férfi.

Azok kétségkívül kiváló képességűek, a rendkívül szigorú felvételi vizsgák és vizsgálatok után 20,000 jelentkezőből egyet vesznek fel. Ugyanakkor egészen a 80-as évekig nem alkalmaztak etnikai kisebbséghez tartozókat. Ez a kiválasztás pedig azt jelentette, hogy a hírszerzés nem érzékelt jelenségeket, amelyeket érzékelniük kellett volna.

Hirdetés

Így például Oszama bin Ladenről annyit tudtak, hogy barlangban élő, kezdetleges ember és nem tudták, hogy tudatosan választott, Mohamed prófétát utánzó életmódjával mekkora hatást tudott gyakorolni a muszlimokra. A „primitív” barlanglakónak 2000-re mintegy húszezres tábora lett, többnyire felsőfokú műszaki végzettségű fiatal muszlimokból.

A CIA elemzői abban az időben nem számoltak nagyobb terrorista támadással és nem tartottak Ladentől. Elmulasztották, hogy behatoljanak ügynökeikkel az al-Kaidába, nem figyelmeztettek a közelgő veszélyre. Azért sem, mert a CIA kiegyensúlyozott körülmények között felnőtt munkatársainak semmi tapasztalata nem volt arról, hogyan radikalizálódhatnak nehéz körülmények közé kerülő fiatalok.

A hírszerzés a 2001-es merényletet követően tett lépéseket, hogy megfelelően bővítse gárdáját, de az erre vonatkozó 2015-ös belső jelentés is elégtelennek minősítette a változásokat.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Bár a régió GDP-bővülése uniós szinten kiemelkedő, a növekedés üteme lassulhat a következő időszakban - derül ki a Coface hitelbiztosító elemzéséből, amely szerint a közép- és kelet-európai térségben – ezen belül Magyarországon – tavaly a vállalatok körében csökkent a fizetésképtelenség aránya.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?