Hirdetés
Hirdetés

Ha minden igaz, kedden valami egészen nagy durranás jön a magyar gazdaságban

2017. november 12., 11:26

Kevés statisztikai adat lát napvilágot a jövő héten, de annál érdekesebbek lesznek: kiderülhet, miért döccent meg a magyar ipar, információkat kapunk a száguldó magyar építőipari termelés mögötti aggasztó folyamatokról és ha igazak az elemzői várakozások, most valami igazán nagy durranást kell látnunk a magyar GDP-ben.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások.  Regisztráljon most! >>

Miért lassult az ipar az előző hónaphoz képest?

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal a szeptemberi ipari termelés második becslését. Az első becslés szerint szeptemberben a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján 8,1 százalékkal emelkedett a termelés az előző szeptemberhez képest. Ez nem hangzik rosszul, ám az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal csökkent az kiigazított ipari kibocsátás - ennek hátteréről is többet tudhatunk majd meg a részletesebb adatokból.

Forrás: KSH

Most még biztosan hasít az építőipar, de már látják a felhőket

Ami a másik hétfői adatközlés hátterét illeti: az építőipari termelés volumene augusztusban 36,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Az épületek építése 46,8, az egyéb építményeké 24,1 százalékkal emelkedett.

Hirdetés

Az emelkedés megkérdőjelezhetetlen, itt a legnagyobb érdekességet az építési engedélyek illetve a bejelentések számának alakulása jelenti majd: ezen a téren már látható megtorpanás, szakértők szerint ez annak köszönhető, hogy egyre jelentősebb a munkaerőhiány az ágazatban (is), ha pedig a kormány nem hosszabbítja meg vagy teszi véglegessé az új építésű lakóingatlanok 5 százalékos áfáját (ami a jelen állás szerint csak 2019-ig lesz érvényben), akkor biztosan elpárolog a lendület.

Ha minden igaz, most begyújtja a rakétákat a magyar gazdaság

Kedden jelenik meg a harmadik negyedéves bruttó hazai termék, azaz a GDP alakulásának előzetes adata. A GDP a második negyedévben a kiigazított adatok szerint 3,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét (a nyers adat 3,2 százalék volt, chartunkon ezt ábrázoltuk) - ez némileg csalódást keltő adat volt, lassulást jelentett az első negyedév éves növekedési adatához képest.

Forrás: Privátbankár/KSH

Elsősorban az ipar teljesítménye volt a vártnál gyengébb és a fogyasztás sem nőtt elég nagyot ebben az időszakban. Szakértők mindenesetre úgy számolnak, hogy az év második felében újra élénkülhet a növekedés, kedden kiderül, igazuk van-e.

Mindenesetre kapott biztató jeleket a gazdaság ezzel kapcsolatban: az idei egész éves GDP-előrejelzésén nemrég nagyot javított Magyarországgal kapcsolatban az EBRD, a napokban pedig felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította a magyar besorolást a Fitch hitelminősítő.

Mennyire javul a termelők helyzete?

Szerdán a mezőgazdasági termelői árak szeptemberi alakulásáról közölnek statisztikát. Augusztusban tovább emelkedtek a termelői árak, 3,2 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakáét, ami a növényi termékek árának 0,6 százalékos, illetve az élő állatok és állati termékek árának 7,4 százalékos növekedéséből tevődik össze. A növényi termékek ára először emelkedett az elmúlt egy évben, az élőállatok és állati termékek áremelkedése pedig tovább lassult.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Újabb ágazatot segít fogyasztásösztönző kampánnyal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ezúttal a szarvasmarha-, azon belül is a húsmarha-ágazat került a fókuszba. Mindezt a számok is indokolják: a magyarországi marhahús-fogyasztás fejenként és évente alig éri el a 2 kilót, ami az egészségileg indokolt mennyiség és az uniós 6-8 kilós átlag csupán harmada.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?