Hirdetés
Hirdetés

Így kezdte az évet a magyar ipar

2019. március 07., 09:12

Belassult a járműgyártás, nőtt az viszont az élelmiszer, az ital és a dohánytermék gyártása az év első hónapjában. Az Audi-sztrájk ellenére is erősen kezdte az évet az ipar.

A Központi Staisztikai Hivatal friss adatai szerint januárban az ipari termelés volumene 4,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 5 százalékkal bővült.

Forrás: KSH

Hirdetés

A növekedéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártásban, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában lassult a növekedés üteme, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlaghoz hasonló mértékben emelkedett.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás januárban az előző hónaphoz viszonyítva 0,6 százalékkal nőtt.

Mit okozott az Audi-sztrájk?

Az ipar minden várakozás ellenére meglepően erősen kezdte az idei évet - írja kommentárjában az adatokra reagálva Virovácz Péter, az ING szenior elemzője.

Az elemző szerint a munkanaphatástól megtisztított 5 százalékos év/év növekedés egyáltalán nem árulkodik arról, hogy január végén teljesen leállt a magyar ipar egyik kulcsszereplőjének termelése.

"Még csak azt sem mondhatjuk, hogy a bázis segítette volna a növekedést, ugyanis a havi alapon mért 0,6 százalékos bővülés bár acélosnak nem mondható, de messze nem is a leggyengébb teljesítmény az elmúlt éveket figyelve" - írja.

Virocvácz szerint továbbra is úgy tűnik, hogy a közepes súlyú ágazatokban már a tavalyi évben is megfigyelt felfutás folytatódni tudott, így képes volt ellensúlyozni az autóipar gyengébb teljesítményét, ezért látunk csupán egy mérsékelt lassulást a decemberi növekedési adathoz képest. Ezt támasztja alá a KSH szűkszavú kommentárja is, hiszen a három legnagyobb súlyú alágban is lassult vagy stagnált a termelés növekedési üteme, így más ágazatoknak kellett jól teljesíteniük, hogy ellensúlyozzák mindezt. Bár részletes adatokat csak később látunk, úgy véljük, hogy elsősorban a gumiipar, a gépgyártás és a tavalyi januárnál jelentősen hidegebb idő miatt az energiaipar kibocsátása lendíthette meg az ipari kibocsátást.

A januári jó évkezdet alátámasztja az ING azon várakozását, hogy az idei évben az új kapacitások fokozatos belépésével az ipar képes lehet ismét 4-5 százalékos növekedést felmutatni, habár kétségtelen, hogy a kockázatok inkább lefelé mutatnak. Ennek oka a továbbra is erős munkaerőhiány, valamint az egyes iparvállalatoknál elhúzódó bértárgyalások. Továbbá még mindig nem lehet teljesen kizárni, hogy az Egyesült Államok felemeli az importált autóipari termékek vámját, ami Magyarországot mind közvetlenül, mind a német iparon keresztül közvetetten is érintené - írja az elemző.

Ellenálló a magyar ipar

Nyeste Orsolya, az Erste szenior makrogazdasági elemzője is azt közölte: az adat azért számít meglepőnek, mert a januári nagyobb Audi sztrájk okozta termelésleállás nem igazán látszik rajta. Úgy tűnik tehát, hogy az egyéb ipari szektorok teljesítménye ellensúlyozni tudta a sztrájk okozta kiesések negatív hatásait. Mindezeket világosabban láthatjuk majd a részletes bontás közzététele után, ami március 13-án esedékes.

Nyeste szerint továbbra is nehéz az ipar rövid távú kilátásainak megítélése. Az eddigi számok alapján ugyanis úgy tűnik, hogy dacára annak, hogy főbb exportpiacainkon romlott az üzleti bizalom és a növekedési kilátások, a hazai ipar teljesítménye mindeddig kifejezetten ellenállónak bizonyult. A romló exportkilátásokat ellensúlyozhatta a stabil belföldi kereslet, illetve valószínűsíthetően emelkedett a készletezési tevékenység is. Összességében alapvetően konszolidált teljesítményt várnak az elkövetkező hónapokra, és az ipari termelés volumene az év egészében várakozásunk szerint 4,1 százalékkal bővülhet éves szinten.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Már látható, hogy mikor jöhet a következő adócsökkentés

Már látható, hogy mikor jöhet a következő adócsökkentés

Még csak a héten került a parlament elé a szociális hozzájárulási adó július elsejétől életbe lépő csökkentéséről szóló törvényjavaslat, de a költségvetési törvény fejezeti köteteiből kiderül, mikor várható a következő mérséklés.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?