Hirdetés
Hirdetés

Ma új világ kezdődik egy törvénymódosítással – gyilkos a politikai harc

Káncz Csaba, 2018. május 15., 08:39

A rendőrségi törvény mai módosítása kapcsán sokan kiáltanak rendőrállamot Bajorországban. Ahogyan az elmúlt években a Fidesz sorra vette el a Jobbik témáit, úgy a CSU is behatol ezekben a hetekben az eurószkeptikus AfD politikai szállásterületére. Macron EU reform-terveinek elvetése része a CSU stratégiájának.

A bajor tartományi parlament ma a keresztény-konzervatív CSU többségi szavazatával átviszi a „Rendőrségi feladatok törvényének” módosítását, amely ellen múlt csütörtökön 30-40 ezren tüntettek Münchenben. A módosítás lehetővé teszi, hogy ezentúl a bajor rendőrség konkrét gyanú hiányában is lehallgasson telefonokat, kinyisson leveleket, messzemenő DNS-vizsgálatokat folytasson, avagy rendőrségi besúgókat vessen be. A bajor törvényhozás rendkívül vitatott módon már tavaly bevezette a „fenyegető veszélyt”, mint új „veszélyfogalmi kategóriát”.

A tartományi választások hevében

Hirdetés

A Frankfurter Rundshau véleménye szerint viszont ez nem egy valós igazságügyi kategória, hanem „a bajor keresztény-szociálisok egyszerűen orbanizálódnak”. Tehát „gyorsan tanultak barátjuktól, a magyar miniszterelnöktől, ennek megfelelően először lábbal tiporják a polgárjogokat, majd tekintélyelvű módon támadnak az ellenfelekre”. A kommentár szerint „a törvény módosításával a rendőrség szinte korlátlan ellenőrzési lehetőséghez jutna, így pedig a továbbiakban nevetséges volna polgárjogokról beszélni”.

A tartományi választások még öt hónapra vannak, de a politikai nézetkülönbségek hangneme már túlment minden eddig megszokott határon. Joachim Herrmann bajor CSU-s belügyminiszter a rendőrségi törvény módosításának kritikusait „hazugságpropagandával” vádolta. Az SPD bajor főnöke erre válaszul őt „arrogáns, beképzelt” alaknak nevezte.

Ahogyan az elmúlt években a Fidesz sorra vette el a Jobbik témáit, úgy a CSU is behatol ezekben a hetekben az eurószkeptikus AfD politikai szállásterületére. Aggódik, hogy elvesztheti október 14-én az abszolút többségét és az európa-politikában is napról-napra keményebb hangot üt meg. Emmanuel Macron EU reformterveinek elvetése része ennek a CSU stratégiának. Macron nem tud lépni Merkel nélkül a terveivel, a kancellárnak viszont be kell várnia a bajor választásokat, hogy a támogatáshoz mozgásteret szerezzen a kormányában.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Az AfD Bajorország ellensége

A CSU csaknem állampártnak számított évtizedeken keresztül: 1962 és napjaink között csupán egy alkalommal (2008-2013) vesztette el abszolút többségét. A felmérések szerint jelenleg 44.5 százalékon áll, ami a többség elvesztéséhez vezetne, ezért mindenképpen el kell venni a levegőt az AfD elől, amely most 12 százalékon áll Bajorországban. A CSU behatóan tanulmányozza az új osztrák kancellár és a Fidesz kampányát, január elején Kurz és Orbán meghívást is kaptak a CSU parlameti képviselőinek tanácskozására.

A német sajtó megszerezte a CSU stratégiai anyagát, amely szerint „a párt képviseli egyedül a polgári értékeket Bajorországban”. Az anyag leszögezi, hogy „az AfD mindennek az ellensége, amely igazán bajor. Elkötelezettek vagyunk, hogy az AfD bajor-ellenessége ellen harcoljunk”. A többi pártot mélyen lenézi az anyag: az SPD-nél „a saját irányvesztettségük a program”, a szabaddemokrata FDP-nél a „felelőtlenség” az úr, míg „a Zöldek továbbra is elszántan küzdenek a multikulturalizmusért, az értéksemlegességért és az ökofundamentalizmusért”.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Egy amerikai tömeggyilkosság anatómiája

Egy amerikai tömeggyilkosság anatómiája

Az amerikai gyógyszeripar kilóra vette meg a politikai osztályt, nem számít évi több tízezer ember halála sem. A túladagolásos halálesetek száma 2006 és 2016 között 400 százalékkal nőtt abban az Ohióban és Pennsylvaniában, amely két szövetségi államnak kulcsszerepe volt Trump két évvel ezelőtti győzelmében Hillary Clinton felett.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?