Hirdetés
Hirdetés

Ma új világ kezdődik egy törvénymódosítással – gyilkos a politikai harc

Káncz Csaba, 2018. május 15., 08:39

A rendőrségi törvény mai módosítása kapcsán sokan kiáltanak rendőrállamot Bajorországban. Ahogyan az elmúlt években a Fidesz sorra vette el a Jobbik témáit, úgy a CSU is behatol ezekben a hetekben az eurószkeptikus AfD politikai szállásterületére. Macron EU reform-terveinek elvetése része a CSU stratégiájának.

A bajor tartományi parlament ma a keresztény-konzervatív CSU többségi szavazatával átviszi a „Rendőrségi feladatok törvényének” módosítását, amely ellen múlt csütörtökön 30-40 ezren tüntettek Münchenben. A módosítás lehetővé teszi, hogy ezentúl a bajor rendőrség konkrét gyanú hiányában is lehallgasson telefonokat, kinyisson leveleket, messzemenő DNS-vizsgálatokat folytasson, avagy rendőrségi besúgókat vessen be. A bajor törvényhozás rendkívül vitatott módon már tavaly bevezette a „fenyegető veszélyt”, mint új „veszélyfogalmi kategóriát”.

A tartományi választások hevében

Hirdetés

A Frankfurter Rundshau véleménye szerint viszont ez nem egy valós igazságügyi kategória, hanem „a bajor keresztény-szociálisok egyszerűen orbanizálódnak”. Tehát „gyorsan tanultak barátjuktól, a magyar miniszterelnöktől, ennek megfelelően először lábbal tiporják a polgárjogokat, majd tekintélyelvű módon támadnak az ellenfelekre”. A kommentár szerint „a törvény módosításával a rendőrség szinte korlátlan ellenőrzési lehetőséghez jutna, így pedig a továbbiakban nevetséges volna polgárjogokról beszélni”.

A tartományi választások még öt hónapra vannak, de a politikai nézetkülönbségek hangneme már túlment minden eddig megszokott határon. Joachim Herrmann bajor CSU-s belügyminiszter a rendőrségi törvény módosításának kritikusait „hazugságpropagandával” vádolta. Az SPD bajor főnöke erre válaszul őt „arrogáns, beképzelt” alaknak nevezte.

Ahogyan az elmúlt években a Fidesz sorra vette el a Jobbik témáit, úgy a CSU is behatol ezekben a hetekben az eurószkeptikus AfD politikai szállásterületére. Aggódik, hogy elvesztheti október 14-én az abszolút többségét és az európa-politikában is napról-napra keményebb hangot üt meg. Emmanuel Macron EU reformterveinek elvetése része ennek a CSU stratégiának. Macron nem tud lépni Merkel nélkül a terveivel, a kancellárnak viszont be kell várnia a bajor választásokat, hogy a támogatáshoz mozgásteret szerezzen a kormányában.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Az AfD Bajorország ellensége

A CSU csaknem állampártnak számított évtizedeken keresztül: 1962 és napjaink között csupán egy alkalommal (2008-2013) vesztette el abszolút többségét. A felmérések szerint jelenleg 44.5 százalékon áll, ami a többség elvesztéséhez vezetne, ezért mindenképpen el kell venni a levegőt az AfD elől, amely most 12 százalékon áll Bajorországban. A CSU behatóan tanulmányozza az új osztrák kancellár és a Fidesz kampányát, január elején Kurz és Orbán meghívást is kaptak a CSU parlameti képviselőinek tanácskozására.

A német sajtó megszerezte a CSU stratégiai anyagát, amely szerint „a párt képviseli egyedül a polgári értékeket Bajorországban”. Az anyag leszögezi, hogy „az AfD mindennek az ellensége, amely igazán bajor. Elkötelezettek vagyunk, hogy az AfD bajor-ellenessége ellen harcoljunk”. A többi pártot mélyen lenézi az anyag: az SPD-nél „a saját irányvesztettségük a program”, a szabaddemokrata FDP-nél a „felelőtlenség” az úr, míg „a Zöldek továbbra is elszántan küzdenek a multikulturalizmusért, az értéksemlegességért és az ökofundamentalizmusért”.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mutatjuk, hol vannak a legdrágább és legolcsóbb vidéki lakások

Mutatjuk, hol vannak a legdrágább és legolcsóbb vidéki lakások

A legdrágább vidéki lakások Sopronban vannak, de Győr, Debrecen és Kecskemét árai is vetekszenek a külső pesti kerületekével. A nagy autóipari cégek fejlesztései egyértelműen növelik a lakások értékét: Kecskeméten kétszeresére nőttek az árak hét év alatt, a debreceni lakásárakat pedig a BMW-beruházás húzza majd.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?