Hirdetés
Hirdetés

Ma új világ kezdődik egy törvénymódosítással – gyilkos a politikai harc

Káncz Csaba, 2018. május 15., 08:39

A rendőrségi törvény mai módosítása kapcsán sokan kiáltanak rendőrállamot Bajorországban. Ahogyan az elmúlt években a Fidesz sorra vette el a Jobbik témáit, úgy a CSU is behatol ezekben a hetekben az eurószkeptikus AfD politikai szállásterületére. Macron EU reform-terveinek elvetése része a CSU stratégiájának.

A bajor tartományi parlament ma a keresztény-konzervatív CSU többségi szavazatával átviszi a „Rendőrségi feladatok törvényének” módosítását, amely ellen múlt csütörtökön 30-40 ezren tüntettek Münchenben. A módosítás lehetővé teszi, hogy ezentúl a bajor rendőrség konkrét gyanú hiányában is lehallgasson telefonokat, kinyisson leveleket, messzemenő DNS-vizsgálatokat folytasson, avagy rendőrségi besúgókat vessen be. A bajor törvényhozás rendkívül vitatott módon már tavaly bevezette a „fenyegető veszélyt”, mint új „veszélyfogalmi kategóriát”.

A tartományi választások hevében

Hirdetés

A Frankfurter Rundshau véleménye szerint viszont ez nem egy valós igazságügyi kategória, hanem „a bajor keresztény-szociálisok egyszerűen orbanizálódnak”. Tehát „gyorsan tanultak barátjuktól, a magyar miniszterelnöktől, ennek megfelelően először lábbal tiporják a polgárjogokat, majd tekintélyelvű módon támadnak az ellenfelekre”. A kommentár szerint „a törvény módosításával a rendőrség szinte korlátlan ellenőrzési lehetőséghez jutna, így pedig a továbbiakban nevetséges volna polgárjogokról beszélni”.

A tartományi választások még öt hónapra vannak, de a politikai nézetkülönbségek hangneme már túlment minden eddig megszokott határon. Joachim Herrmann bajor CSU-s belügyminiszter a rendőrségi törvény módosításának kritikusait „hazugságpropagandával” vádolta. Az SPD bajor főnöke erre válaszul őt „arrogáns, beképzelt” alaknak nevezte.

Ahogyan az elmúlt években a Fidesz sorra vette el a Jobbik témáit, úgy a CSU is behatol ezekben a hetekben az eurószkeptikus AfD politikai szállásterületére. Aggódik, hogy elvesztheti október 14-én az abszolút többségét és az európa-politikában is napról-napra keményebb hangot üt meg. Emmanuel Macron EU reformterveinek elvetése része ennek a CSU stratégiának. Macron nem tud lépni Merkel nélkül a terveivel, a kancellárnak viszont be kell várnia a bajor választásokat, hogy a támogatáshoz mozgásteret szerezzen a kormányában.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Az AfD Bajorország ellensége

A CSU csaknem állampártnak számított évtizedeken keresztül: 1962 és napjaink között csupán egy alkalommal (2008-2013) vesztette el abszolút többségét. A felmérések szerint jelenleg 44.5 százalékon áll, ami a többség elvesztéséhez vezetne, ezért mindenképpen el kell venni a levegőt az AfD elől, amely most 12 százalékon áll Bajorországban. A CSU behatóan tanulmányozza az új osztrák kancellár és a Fidesz kampányát, január elején Kurz és Orbán meghívást is kaptak a CSU parlameti képviselőinek tanácskozására.

A német sajtó megszerezte a CSU stratégiai anyagát, amely szerint „a párt képviseli egyedül a polgári értékeket Bajorországban”. Az anyag leszögezi, hogy „az AfD mindennek az ellensége, amely igazán bajor. Elkötelezettek vagyunk, hogy az AfD bajor-ellenessége ellen harcoljunk”. A többi pártot mélyen lenézi az anyag: az SPD-nél „a saját irányvesztettségük a program”, a szabaddemokrata FDP-nél a „felelőtlenség” az úr, míg „a Zöldek továbbra is elszántan küzdenek a multikulturalizmusért, az értéksemlegességért és az ökofundamentalizmusért”.

Káncz Csaba jegyzete

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 067 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Harc a muszlim párhuzamos társadalom ellen – megalázzák a német hatóságokat

Harc a muszlim párhuzamos társadalom ellen – megalázzák a német hatóságokat

A zöld lámpa a német nagypolitikától csak most jött, holott a párhuzamosan működő muszlim bűnözői társadalom kialakulása már a 2016-os rendőri jelentésekben világosan megjelent. Noha a berlini kormányzat jó ideje azon dolgozik, hogy egy külső behatásoktól mentes, toleránsabb iszlámot alakítson ki az országban, Kölnben az európai iszlám konferencia résztvevői ezt elvetették.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?