Hirdetés
Hirdetés

Megvan, mikor szavaznak az osztrákok a politikai bukás után - az ellenzék Orbánék kapcsolatait vizsgálná

2019. május 19., 14:17

Megvan, mikor mehetnek ismételten szavazni az osztrákok: szeptember elején rendezik meg az előrehozott parlamenti választást Ausztriában - derült ki Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök és Sebastian Kurz kancellár vasárnapi találkozóját követően. Mindeközben a Jobbik vizsgálóbizottságot akar.

 Heinz-Christian Strache és  Sebastian Kurz egy választási plakáton. (Forrás: EPA/CHRISTIAN BRUNA)
Heinz-Christian Strache és Sebastian Kurz egy választási plakáton. (Forrás: EPA/CHRISTIAN BRUNA)

Szeptember elején rendezik meg az előrehozott parlamenti választást Ausztriában - derült ki Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök és Sebastian Kurz kancellár vasárnapi találkozóját követően.

Kurz hangsúlyozta, hogy elsődleges fontosságú számára a kormány stabilitásának és tárgyalóképességének megőrzése a választásig. A kancellár szombat este jelentette be, hogy felbontja a koalíciót az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ), miután annak vezetője, Heinz-Christian Strache egy korrupciós botrány miatt lemondani kényszerült alkancellári és pártelnöki tisztségéről.

Egy zűrös ügy

Ahogy arról korábban is írtunk, a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lapok közzétettek egy videofelvételt, amelynek tanúsága szerint a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló nőnek. A találkozón jelen volt Johann Gudenus, az FPÖ frakcióvezetője is.

Hirdetés

Ugyan Strache elnézést kért a kikerült felvétel miatt, mint mondta „butaság, felelőtlenség és hiba volt” ilyen kijelentéseket tennie, ennek ellenére is egy olyan titkosszolgálati akció áldozataként tüntette fel magát, amelyet szándékosan az európai parlamenti választásokra időzítettek, hogy „felrobbantsák” az osztrák kormánykoalíciót.

Az a bizonyos sajtótájékoztató…

Alig két hete tartották azt az Orbán-Strache sajtótájékoztatót Budapesten, amelyet sokan úgy értelmeztek, hogy itt elmondott nyilatkozatával Orbán nekitámadt Manfred Webernek és az EPP-nek. Az akkor még alkancellári minőségben Orbánnal tárgyaló Strache arról beszélt, hogy a Néppártnak felül kellene vizsgálni a hazafias pártokkal való együttműködési hajlandóságát, kijelentette: föderális európát akarunk, a hazák Európáját.

A magyar miniszterelnök ekkor tette egyebek mellett azt a kijelentését is, miszerint a jelenlegi csúcsjelöltek minden megnyilvánulása azt erősíti, hogy alkalmatlanok a feladatra – beleértve azt a Manfred Webert is, akit a Fidesz és Orbán Viktor eddig támogatott.

A Jobbik vizsgálóbizottságot akar

Vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Jobbik annak feltárására: vannak-e magyar vonatkozásai a Strache-ügynek. A párt azt is szeretné, ha a nemzetbiztonsági bizottság is a lehető leghamarabb összeülne az ügy miatt - mondta a párt szóvivője vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Szilágyi György szerint Heinz-Christian Strache saját magát buktatta le, „és így Orbán Viktort is”, hiszen egy „korrupciós, oligarchás megbeszélésen Strache magyar mintára állíttatta volna az Osztrák Szabadságpárt szolgálatába Ausztria legnagyobb bulvárlapját.”

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Gerendai a Lupa-tóról: ez nem egy luxusstrand

Gerendai a Lupa-tóról: ez nem egy luxusstrand

Idén a harmadik szezont kezdte el a Sziget-alapító Gerendai Károly legújabb projektje, a Lupa. Budapest tengerpartjának kikiáltott bányatóra eddig már 3 milliárd forintot költöttek, de még messze nincs kész. Bár a környezet exkluzív, Gerendai szerint a jegyárak így sem sokkal drágábbak a fővárosi strandoknál. Sem a Sziget Fesztivált, sem más hangos rendezvényt nem akarnak idehozni, csak tengerparti érzést varázsolni Budapest mellé. Pálmafák, koktél és homokos part: hétfő délelőtt egy sajtóbejárás keretében körbenéztünk a strandon. Videó.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?