Hirdetés
Hirdetés

Új front nyílik Trump háborújában – Amerika újabb szövetségest talált

Káncz Csaba, 2018. június 22., 12:40

Már az amerikai liberális média szerint is hatalmas hiba volt, hogy Kínát felvették a Kereskedelmi Világszervezetbe. London csatlakozott az amerikai és ausztrál kurzushoz, amely megakadályozza nemzetbiztonságilag érzékeny cégek eladását Pekingnek.

Az Egyesült Államok stratégiája megváltozott az évek során a vámpolitikáját illetően Kína irányába. A kétoldalú kereskedelmi hiány csökkentése helyett napjainkra a kínai ipar fejlődésének korlátozása a vált a fő cél. Az amerikai intézkedések megpróbálják hátráltatni Peking „Made in China 2025” technológiai fejlesztési programját - Bloomberg által közölt kutatás szerint az amerikai lépések a 70 százaléka ezt a kínai programot érintik.

Behatolás a Szilícium-völgybe

A Fehér Ház egy irodája által kedden közzétett jelentés felvázolja a Kína elleni gazdasági háború mozgatórugóit. A jelentés amerikai kulcstechnológiák megszerzésével vádolja Pekinget és azon kiemelkedő csúcstechnológiák elhappolásával, amelyek a jövőben a gazdasági növekedés forrásai lesznek, egyben a védelmi ipar előnyét garantálják. A jelentés kiemeli a kínai internetes Baidu nevű céget, amely egy Mélytanulási Intézetet állított föl a Szilícium-völgyben, hogy így tudjon versenyezni a Google, az Apple és a Facebook cégekkel a mesterséges intelligencia területén dolgozó tehetségekért.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Az anyag azzal vádolja a kínai hatóságokat, hogy informátorokat helyeznek el az amerikai egyetemekre és más innovációs centrumokba. Ahogyan arról már három hete beszámoltunk, az FBI szerint Kína egyetemista és kutató ügynökei behatoltak a „naív” amerikai egyetemekre és a kutatási eredmények ellopása nemcsak a kormányzatot, hanem a teljes amerikai népet fenyegeti. Az elmúlt hónapokban az amerikai nemzetbiztonsági tisztek és katonai dokumentumok is azzal érveltek, hogy a több, mint 2 milliós kínai kolónia az USÁ-ban – beleértve a 350 000 ott tanuló kínai diák – gyakorlatilag ’ötödik hadoszlopként’ szolgálnak a pekingi kormány számára.

Hirdetés

A liberálisnak tekinthető New York Times kedden teret engedett egy éles hangú vélemény-cikknek. Eszerint hatalmas hiba volt, hogy Kínát felvették a Kereskedelmi Világszervezetbe, abban a reményben, hogy a növekvő és gazdagodó, a világgazdasággal kapcsolatba kerülő kínai középosztály majd felemeli a hangját, és demokratizálni fogja Kínát. Ennek az ellenkezője történt. Kína gazdagodása részben a nyugati szellemi tulajdon ellopásából keletkezett, és az ország az internet korszakának olyan diktatúrájává fejlődik, amely továbbra is megtagadja a kölcsönösséget a befektetések és a kereskedelmi kapcsolatok vonatkozásában.

London is felveszi a kesztyűt

Közben szerdán London is csatlakozott az amerikai és ausztrál kurzushoz, amely megakadályozza nemzetbiztonságilag érzékeny cégek eladását Pekingnek. A brit kormány felfüggesztette a Northern Aerospace – egy repülőipari alkatrészgyártó – eladását annak a Gardner Aerospace-nek, amelyet tavaly vásárolt fölt egy kínai ipari konglomerátum.

Mindazonáltal a háború, ha egyszer https://geopoliticalfutures.com/us-china-trade-war-not-fast/ kitör, kiszámíthatatlan. Ha a tárgyalások során Amerika túl agresszív lesz Kínával szemben és Peking pedig úgy érzi, sarokba szorították, akkor Kína agresszívabbá válhat. A kormány a kínai nép mozgósítását rendelheti el a nacionalizmus segítségével, ez pedig bárhová vezethet: amerikai termékek bojkottjától kezdve katonai akciókig.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Háború a műanyag ellen – kiakadtak a kormány döntésén

Háború a műanyag ellen – kiakadtak a kormány döntésén

A héten dőlt el, hogy a kormány nem támogatja azt a minisztériumi törvénytervezetet, amely megemelte volt a műanyag zacskók környezetvédelmi termékdíját. A Greenpeace Magyarország nem érti, miért táncolt vissza a kormány, szerintük felháborító a döntés. Petíciójukat az egyszer használatos műanyag zacskók betiltásáról már 154 ezren írták alá.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?