Hirdetés
Hirdetés

Hat hír a tőzsdéseknek, bankokat venne az OTP

Eidenpenz József, 2019. április 29., 11:41

A tőzsdeindexek egyelőre nemigen találják az irányt, de a héten még bármi megtörténhet, akkora adat-, hír– és gyorsjelentés-dömping várható. Ülést tart az amerikai és a magyar jegybank, kiszivárgott, mely bankokat venné meg az OTP. Nem végződött békésen a Bayer közgyűlése.

OTP Banka, Horvátország, Makarska (fotó: Wikimedia Commons)
OTP Banka, Horvátország, Makarska (fotó: Wikimedia Commons)

Európában nem igazán találnak ma irányt a tőzsdeindexek, a legtöbbjük minimális, 1-2 ezrelékes emelkedésben van. Budapesten a BUX index 0,4 százalék körüli mértékben esik, mind a négy nagy cég részvénye hasonlóan szerény mértékben süllyed. Az euró 322,60 forint, alig változott. Az amerikai S&P 500 index határidős árfolyamában nincs érdemi változás.

További részvény– és devizaárfolyamok itt láthatók

Hirdetés

1. Bankot venne az OTP

“Sajtóértesülések szerint az OTP versenyben van két horvát bankért. Állítólag érdeklődik mind a Raiffeisen horvát leányáért, mind az Addiko nevű bankért” – írta ma az Erste Befektetési hírlevele. “A fair vételár a saját tőke környékén lehet, ami 2017 végén mintegy 125 milliárd forintra rúgott, azaz 400 millió euró környékén van. A horvát Raiffeisen esetében szintén 8,9 százalék körül van a tőkemegtérülés, azaz a vételár itt is saját tőke körül lehet, ami 195 milliárd forintra, azaz mintegy 600 millió euróra rúghat” – számolgatják.

A brókercég szerint mindenképpen komoly szinergiákat tudna kihasználni azzal, hogy az új szerzeményt vagy szerzeményeket beolvasztja a meglévő horvát üzletágába. “Csányi Sándor elnök-vezérigazgató a közgyűlésen azt mondta, hogy rövidtávon még három bankot vennének. Így most négy bank van a képben, hiszen Szlovéniában is érdeklődnek az Abanka-ért és a SocGen helyi leányáért” – összegzik.

2. Célegyenesben a kereskedelmi tárgyalások?

Steven Mnuchin főtárgyaló úgy nyilatkozott, hogy célegyenesben vannak a kereskedelmi tárgyalások Kínával. A pénzügyminiszter a héten utazik Pekingbe, miután a tárgyalások “kritikus ponthoz érkeztek”.

3. Győztek a szocialisták, esik a tőzsde

Spanyolországban a szocialisták győztek a hétvégén, de hosszú és bonyolult koalíciós tárgyalások kezdődhetnek, amiknek lehetnek piacbarátabb és a tőzsde szempontjából rosszabb kimenetei is. A spanyol tőzsdeindex mindenesetre fél százalékkal esik, ami bőven elmarad az európai átlagtól.

4. Leszavazták Mr. Glyphosat-ot

A Bayer német gyógyszer– és vegyi konszern pénteki, maratoni és botrányokkal tarkított közgyűlésének végén az elégedetlen részvényesek – kicsik és nagyok egyaránt – nem szavazták meg a felmentvényt Werner Baumann igazgatósági elnök részére. Az igazgatóság viszont kitart mellette. A részvényesek a Monsanto felvásárlása, a glyphosat nevű gyomirtó körül indult, bizonytalan kimenetelű persorozat és a részvények erős áresése miatt elégedetlenek. (Erről itt írtunk pénteken.) A Bayer a pénteki emelkedés után ma 2,5 százalékkal esik.

5. Jelentések gyorsjelentés-frontról

Ma este tőzsdezárás után az Aphabet (Google) jelentése jöhet. Európában a Philips jelentett, állítólag leheletnyivel a várakozások felett. A német Covestro műanyagipari vállalat viszont kissé rosszabb lett a vártnál, így mínuszban van. A cég erős konkurenciával volt kénytelen szembe nézni.

Az KBC Equitas hírlevele szerint “a héten olyan nagyvállalatok teszik közzé jelentéseiket, mint az Alphabet, McDonalds, Pfizer, GE, Mastercard, Apple, AMD, Activision”. Európában pedig “a Lufthansa, Volkswagen BASF, Adidas fogja közzé tenni a jelentéseit”.

6. Adatdömping jön a héten

A múlt héten viszonylag kedvező gazdasági adatok érkeztek Kínából is és az USA-ból is, ezen a héten további fontos számok érkeznek. (Az első negyedéves amerikai GDP-t például erősen felfelé korrigálták.) Ma inflációs adatok jönnek az USA-ból. Ráadásul az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed is kamatdöntő ülést és sajtótájékoztatót tart, amire akkor is nagyon figyelnek, ha nem lesz változás a kondíciókban. (Az indoklás minden szavának jelentősége lehet.) Az idei tőzsdei fellendülés jelentős részben annak köszönhető, hogy a Fed felfüggesztette a kamatemelési sorozatot.

Végül, de nem utolsó sorban, az MNB is kamatdöntő ülést tart április 30-án, azaz kedden.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

A kánikula okozta halálesetek megszaporodása, olvadó aszfalt, fokozódó viharkárok, egyre gyakoribb áramkimaradások - ez mind ránk vár a jövőben. Vannak azonban dolgok, amiket már most megtehetünk, hogy felkészüljünk ezekre a jelenségekre, és hogy mérsékeljük a várható pusztításukat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?